Gyömbérrel szétcsapott iskolabusz
Jinjer, Hit by A School Bus, Toportyán Férgek, Sunset, Tumor Called Marla a Dürerben.
Két teremben is jártam bulin aznap a Dürerben. Nem is bántam meg, hiszen remek zenekarok vártak rám és zúztak meg ott helyben.

Amíg a kisteremben el nem kezdődött a Hit By A School Bus műsora, átnéztem a középsőbe (Room 041) a Tumor Called Marlát megsasolni. A csapat az itthoni metalcore szcéna egyik üde színfoltja. Az átlagból kiemeli őket, hogy a főénekes Gerő mellett egy női tag is kiveszi a részét a vokalizálásból. Eddigi termésüket mind eljátoszották a fellépésen és újabb születésű dalaikból is ízelítőt kaphattunk. Sajnos Tumorékat még nagyon kevesen szemléléték a színpad előtt. Pedig érdemes lesz figyelni őket, mert okozhatnak még meglepiket a jövőben!

A Hit By A School Busban Cojones, A Losing Season, stb tagok egyesítették erőiket, hogy parasztlengő HC/punkot nyomjanak. Kaparintottam tőlük egy setlistet, ám sajnos azóta nem találom sehol, részben ezért is csúszott annyit a cikkem (bocs fiúk!). Ami rémlik, az az, hogy kiálltak hárman és letépték az arcunkat olyan zöngeményeikkel, mint pl. a Never Slow Down, Drivers Song, What U Got... A frontember Medve Balázs átkötő szövegei sokat hozzátettek a HBASB lényegi mondandójához. Óriási agysebészeti megfejtések amúgy nincsenek, csak a kőkemény társadalomkritika bele a pofába. Saját számaik mellett elővettek egy Biohazard és egy Sick Of It All nótát is, amik igazi koncertbeindító HC-gránátok és személy szerint nagyon örültem nekik. Az a bizonyos névbeli sulibusz tehát tényleg szét lett csapkodva. :D Ha a kitartásuk meglesz, könnyen a hasonló stílusban mozgó Don Gatto sarkára léphetnek.

A Sunsetnek csak az utolsó számait néztem, a OneRepublic feldolgozásukra értem át a középső terembe. A Sunset dolgai eléggé felpörögtek az utóbbi időkben; nyitottak már a Papa Roachnak,  Insane-nek, Depressziónak, stb. Lendületüket még az sem tudta megtörni igazán, hogy a dobos Hámori Dávid teljes jogú tagja lett az egyre népszerűbb Fish!-nek. A legtöbb tag eleve játszik máshol is: a basszeros Fehér Sándor pl. a Wrong Side-ot erősíti, Kovács Gergely pedig a Red Swampben énekel még. Utóbbi tag sajnos nem tudott jelen lenni aznap - kár, mert a Sunset két énekeses felállásában bizony rejlenek nagy lehetőségek!

A Toportyán Férgeket sem láttam végig, mert menni kellett Jinjerre. Nagyjából a szokásosat hozták Metz Norbiék. Trágár, szókimondó szövegeikre az Összeomlás korabeli Action óta nem nagyon akadt példa rockban. Ugrálós, ösztönös HC-metaljuk leginkább az említett korai Action és a korai Cadaveres De Tortugas kereszteződéseként írható körül. Pusztulás című minialbumuk mellett előkerült a kihagyhatatlan feldolgozás a Sepulturától (Roots Bloody Roots), de még az eredeti amúgy sem túlbonyolított verzióhoz képest is jelentősen le lett punkosítva Toportyánék előadásában. Kedvenceim tőlük a Negatív bélyeg (refrénje <Egyedül rohadsz meg, te féreg, rajtad marad a negatív bélyeg> mindenkihez szólhatna, aki leszar, letapos, ill. szembeköp másokat), Ott voltam (ez stílszerűen akár rólam is szólhatna :D), ill. a kissé Helmetes, Actionös Kattan a bilincs. Céljukat, hogy a létező legsuttyóbb, legalávalóbb gettómetalt tolják a pofánkba, a kőkemény valósággal egyetemben, azt hiszem elérték.

Szeretem, ha egy énekesnős metal banda dallamos, de ugyanakkor üdítőek a szimfonikus hatásokkal flörtölő csapatok tengerében az olyan durvulatzenét játszó hordák, mint az ukrán Jinjer. Sokan a tetovált és fültágítós Tatyana Shmaylyuk miatt figyeltek fel erre a zenekarra, aki bár nem mondhatni, hogy a legszebb hölgyemény volna ebben a frontcsajos metalos zsánerben, de szerencsére nemcsak a hörgéshez-üvöltéshez ért, hanem tud tisztábban, dallamosabban is énekelni, ha az adott zenei rész megkívánja, valamint közvetlensége és a közönséget tenyérből való etetése mindenképp szimpivé, szerethetővé teszi.

Zenéjük nagyjából a mostanában trendi deathcore/metalcore vonalon mozog, itt-ott djentes megnyilvánulásokkal, ami miatt egy Periphery rajongó is ugyanúgy rábukhat, ahogy teszem azt egy Whitechapel fan. Egészen vegyes is volt a közönség felhozatala, a szépen megtelt középső termet rendesen meg is zúzta az ukrán metal szenzációként kikiáltott brigád. Az első sorokban elég durván beindult a HC bulikról jól ismert moshpit.

A Cloud Factory című anyaguk már ugyan 2 éves, de más javában dolgoznak a folytatásán, ami a jelek szerint változatosabb lesz elődjénél. Az összesen 12 számot felvonultató programban pedig minden fan megtalálhatta a kedvencét, remélem. A Just Anotherrel a motorokat berúgó koncertben nem nagyon engedélyezett üresjáratot az ukrán négyesfogat, jöhetetett bármi (Scissors, Words Of Wisdom, I Speak Astronomy), a publikum meg volt már véve. A végső lezárásban pedig a Who's Gonna Be The One zúzott porrá mindenkit.

A show után minden tag kijött pacsizni, dedikálni, fotózkodni, s ahogy az várható volt, egyből Tatyanát rohamozták a legtöbben. Ő szerencsére türelmesen állta a rajongói ostromot. :) De mindegyik tagról elmondható, hogy közvetlen. Ott tobzódtak valamennyien a merchpultnál.

Aki lemaradt volna a Jinjerről, annak jó hír, hogy a Trivium előtt hó végén igaz drágábban, de megnézheti őket. Aki meg repetázna Tatyanáékból, annak meg azért jó hír.

Gyomberrel_szetcsapott_iskolabusz
Írta:
Mindenholottlevo
2016. június 20., hétfő, 01:41
Facebook:
Koncertek
Ken Hensley & Live Fire
május 22.,
A38 Hajó
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Deiphago, Pyre, Insulter, Matterhorn
május 28.,
S8 Underground Club
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.037 seconds to render