Dalriada, Tűzmadár, Nightquest
Szelek Szárnyán Turné, Sopron - 2008. 12. 27.
2008.12.27-én Sopronban jártunk a Dalriada turné befejező állomásán, amelynek a Hangár Music Garden adott otthont. Vendégekként a Nightquest és a Tűzmadár játékát hallhattuk, láthattuk. Elsőként a Nightquest dallamai csendültek fel. Meg kell mondjam, amikor megláttam a plakátot, kicsit „féltem” ettől a koncerttől, mert hát legyünk őszinték a Nightwish-t elég nehéz elénekelni. Szerintem ebben az estben két véglet létezik: vagy nagyon rossz vagy nagyon jó, de határozottan kellemesen csalódtam. Anna hangja gyönyörű, persze pár csúszás akadt, de ez megbocsátható volt. Belefért egy húrszakadás is, az viszont már nem, hogy mennyire rosszul szólt a pergő, illetve legközelebb a dobtémák kidolgozására több figyelmet kellene fordítani. Elképesztő, hogy mennyire agyon tud csapni egy jó bandát egy rosszul megütött pergő, akármennyire apróságnak tűnik is, s ha már Nightwish tribute banda, akkor illene azokat a dobtémákat lehozni, amik vannak. Amúgy respect a Wishmaster miatt, mert az tökéletes volt, épp ezért is dühítő, hogy a többi nem.

A koncerten hallható volt még többek között a Kinslayer, az Ever Dream, az Over The Hills And Far Away, a Bless The Child és az én nagy kedvencem a Nemo. Záródalként duettet hallhattunk, amelyhez vendégként Schrott Petit hívták a színpadra – a Tűzmadár énekese – a dal pedig nem más, mint a Wish I Had An Angel. Meg kell mondjam az a szám egy orgazmus volt, de komolyan.

Kis átszerelés után következett a Tűzmadár. Sajnos most Marcit nem láthattuk a színpadon – szegény pont előző nap gondolta úgy, hogy biciklizni kéne, és akkorát esett, hogy kiment a válla - helyette Tóth Péter pengetett a Custom Shop zenekarból (www.customshop.hu), aki nem csak rohadt jó gitáros, de egy igazi feltűnő személyiség a színpadon. Az új dobos csókával először láttam a bandát, de Haraszti Dávid nagyszerűen pótolja Kőhegyi Bencét, illetve Károlyi Gergely mellett sem lehet hiányérzetünk Kristóf után. Nem hiába van valakinek MusicMan John Petrucci signature gitárja, no. Én a magam részéről ezt a koncertet egy kicsit rövidnek találtam – de azt hiszem, ebben a kérdésben elfogult vagyok – de ez érthető, mivel csak előzenekarként hallhattuk őket. Meg kell mondanom őszintén, a hangzás nem volt az igazi, egy kicsit többet is foglalkozhattak volna vele. És ami a leginkább a meglepett, hogy az énekben akadtak csúszások, és sajnos nem is egy helyen. A repertoárba tartozott pl. a Mért nem én lettem?, a Cirkusz, a Szép hazugság, a Másról szól, a Fények és ráadásként az Élünk még-et hallhattuk. Horváth Zsoltit ezúttal a sampler helyettesítette.

Kb. negyed 12 felé elkezdődött a várva-várt Dalriada. A banda nagyon jó kis bulit hozott össze az „otthonukban” az egész hely tele lett emberekkel, míg a két előzenekaron csak kisebb csoportokat láthattunk. A kezdő szám a Védj meg láng 2 volt, mellette volt még Hazatérés, a Nap és szél háza és Égi madár az új Szelek albumról, a Tűzhozó és a Tavasz dala a Kikeletről, a Galamb, a Védj meg láng 1, a Téli ének, valamint a Szondi két apródja képviselte a Jégbontó albumot, illetve a kezdőnóta mellett a Vérző ima és a ráadásként eltolt  Walesi bárdok volt a Fergetegről, bár az utolsó két versszak lemaradt – megjegyzem ezt a mai napig nem értem, hogy miért. Mivel most láttam őket először élőben, az elején kicsit tartottam a koncerttől, mert sokat hallottam, hogy Laura hangja élőben, hogy finoman fogalmazzam, nem az igazi. Nos ha őszinte akarok lenni, én ezzel nem értek egyet, pár apró hibától eltekintve szerintem a koncert tökéletes volt. A pár hiba is határozottan megbocsátható, mert akkora bulit csaptak, hogy majdnem elszállt a ház teteje. Nagyon eltalálták az összhangzást és ezzel fergeteges élményt nyújtottak a rajongóiknak. Tadeusz amellett, hogy eszméletlen nagyot dobolt, még hörgött is, András nagyszerű frontembernek bizonyult. Varga György még októberben távozott a zenekarból, helyét egy nagyon szimpatikus fiatalember Molnár István vette át a basszeros poszton, brutálisan mutatott a színpadon a maga két méterével és 6 (!!!) húrjával.

Összességében bőven megérte 200 km-t utazni egy ilyen koncertért. Minden Dalriada fannak ott a helye február 20-án a Dieselben.


Dalriada_Tuzmadar_Nightquest
Írta:
Skinner\
2009. január 2., péntek, 18:18
Facebook:
25. Rockmaraton - Dunaújváros, Szalki-sziget, 2015.07.13-19
Koncertbeszámoló, Xhavael @ 2015. július 28., kedd, 20:29
Rockmaraton Előparty I.
Koncertbeszámoló, tündérmetálány @ 2011. március 29., kedd, 21:24
Dalriada, Rómeó Vérzik, Wisdom - 2010.11.13. Pécs, Zion Klub
Koncertbeszámoló, tündérmetálány @ 2010. november 19., péntek, 11:20
Metalfest 2010 - 2010. május 22., Csillebérc
Koncertbeszámoló, ensomhet @ 2010. május 30., vasárnap, 18:55
Tűzmadár - Volt egy álmom... (2008)
Kritika, Skinner's Cage @ 2009. január 6., kedd, 13:17
Koncertek
Gothoom Open Air Fest 2019
július 20.,
Gothoom Open Air
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.044 seconds to render