Surtur Rising Tour Europe Autumn 2011 – Amon Amarth
As I Lay Dying, Septicflesh - Club 202., 2011. november 21.


 
Úgy érzem magam, mint aki egész este mérleghintázott. Méghozzá mérnöki pontossággal megszerkesztve. Ha úgy tűnne valakinek, hogy nincs hús ez előző mondatban, csak lé, az nem volt ott. Vagy ha igen, akkor másképp élte meg a svéd dallamos/viking death metal nagyágyúk és vendégeik hazánkbeli szereplését. De szerintem vagy a hangulat volt fenomenális és a hangzás gyatra, vagy fordítva, viszont egyszerre a kettő nem volt jelen az amúgy hangulatos Club202-ben.
 
Még az első fellépőnél, a görög szimfonikus death/black fura elegyét játszó Sectipfleshnél nem volt sejthető, hogy ez az este nem a kristálytiszta, szűzi füleket elmetalosító hangzásról lesz emlékezetes. A még szűkös helyen fellépő négyes ugyanis a basszusgitárt leszámítva egész jól szólt (mondjuk nem is játszotta izomlázasra az ujjait az énekesi posztot is magára vállaló basszer azzal, hogy amikor eszébe jutott pengetett egyet, aztán percekig pihi). A szólógitár hangzását én mondjuk előbbre toltam volna egy kissé, de lehet, hogy csak én vagyok ilyen kukacos szívű és jó volt úgy, ahogy volt.

A csapat zenéjére nem volt nagy mozgás, viszont a marék rajongó becsülettel hajtotta őket tovább az színpadon átélhető extázis felé. Őszinte leszek, kevés sikerrel. Nagyon szigorú, valószínűleg katonai pályán nevelkedett koreográfussal dolgozhatnak, mert a nagyon komor zenéhez tökéletesen passzoló két díszletzászló előtt a két gitáros annyit mozgott csupán, mint a sebészeti osztály betegei a vasárnapi ebédjük elfogyasztása után. Az arcuk végig komoly, kikezdhetetlen volt, az énekes pedig úgy üvöltötte ránk acsarkodva a strófákat a valószínűleg eredetileg partmenti rákászásra készített mikrofonállványába, hogy a végére kezdtem elhinni, én vagyok az okozója a bűnbeesésnek.
 
 
A háromnegyed órás produkció nem hagyott mély nyomokat bennem, de legalább megláttam hogyan lehet tökéletesen függőlegesen tartott basszuson játszani (szerintem a bundok valójában vízmérték csövek voltak), majd amikor már a kézzsibbadás elviselhetetlenné vált hirtelen leengedni bokaszintre.
 
 
 
Röpke átszerelés, rendezgetés és előkészület után következett az általam nagyon kedvelt és várt amerikai metalcore üdvöskéje, az As I Lay Dying. És jött a nagy pofáraesés: nem ismertem fel sokáig, hogy melyik számmal is kezdtek, mert csak szétdobolt kását hallottam. És később sem lett jobb a helyzet. A Szólógitárt csak elvétve lehetett kivenni, pedig erős futamai, dallamai vannak. Viszont a mérleghinta mindkét ülőkéje nem lehet egyszerre a földön, a hangulat sodró és pusztító volt, mint a síparadicsom felé száguldó lavina. A mennyországban érezhette magát az ember, ha sikerrel ötvözte a látottakat a fejében elraktározott hangjegyfolyammal. Nekem sikerült.
 

A roppant energikus, ugrálós banda nem volt a legjobb kondícióban, Tim Lambesis énekes például elég sokat térdelt, kukorcolt, de ezt betudtam az amerikaiaknak bizonyára szokatlan közép-európai levegőnek. Viszont felvették mindnyájan a kapcsolatot a rajongókkal. És itt említem meg, hogy a terem nagy része itt már bizony tombolt, pogózott, szellőztette kézfelemeléssel a hónalját, lazította a nyakcsigolyacsontokat fejkörzéssel és rázta a korpát bólogatással rendületlenül. A bandában még újnak mondható Josh Gilbert (basszusgitár, tiszta ének) nagyon jól pótolja a dallamos refrénekre helyezett hangsúly miatt fontos posztot betöltő Clint Norrist, aki 2006-ban vált ki. De ezt már az utolsó két lemezről is sejthettük.
 
 
Nem csak én lepődtem meg, amikor a Confired kezdő részénél, az erősödő dobnál felkérték a közönséget, hogy vonuljon a küzdőtér két szélére és röppentsen egy betyáros „wall of death” figurát. Sosem értettem az agresszív, nem zeneközpontú „táncelemeket” zeneesteken, de a haverok, akik az első sorból futottak az ellennek nagyon élvezték. Csak épp a ZENÉRE nem figyelt ezidőtájt senki. Ez van.
 
 
Én biza bírtam volna még tőlük vagy négy-öt órát, csak hogy ne legyek túl telhetetlen, de az este főzenekarára, az Amon Amarthra is kíváncsi voltam. És jöttek is óramű pontossággal a kékre színezett oly vastag műfüstön át, hogy a fotonoknak izzadságszaguk lett, mire kikeveredtek belőle.
 
 
És kérem volt ott minden. Régi lemezektől a friss Sutur Risingig szinte mindenhonnan csepegtettek viking harci indulókat a nagy magyar pusztában elpuhult vénánkba. Sajnos a szárazjég készlet kimeríthetetlennek bizonyult, mert a dobkolosszus mögé bediffundált Fredrik Anderssont alig lehetett látni. Igaz, hallani annál jobban. Az első sorban volt két tokamegvilágító lámpa is, ami igencsak látványos elemnek bizonyult pl. a Death in Fire alatti vörös folyama, vagy az Embrace of the Endless Ocean alatti kék. Eddig is az egyik legjobbjuknak tartottam ez utóbbi számot, de most még a csapnivaló hangzás ellenére is megerősítettek benne. Hálás vagyok, hogy lejátszották.
 
 
 
Nem először jártak nálunk; bizonyítja ezt, hogy a számok végén egyre tökéletesebben mondogatta Johan Hegg, hogy „Köszönöm Budapeszt!”, meg hogy „Egészségedre!” És persze a tülök, mint pazarlásmentes ivásra tökéletlen ivóeszköz bemutatása sem maradhatott el.


 
A lentebb egybegyűltek pedig az utolsó számig velük együtt üvöltötték a refréneket. Ezen fellelkesedve a koncert előtt valószínűleg véletlenül előkészített videokamerával Hegg torokmester két szám között megörökítette a huszáros magyar torkok énekét. Bízom benne, hogy felteszi a felvételt a honlapjukra. Érdemes lesz figyelni.
 
Surtur_Rising_Tour_Europe_Autumn_2011_8211_Amon_Amarth
Írta:
bahon
2011. november 22., kedd, 19:40
Facebook:
Peredhil 2011. december 6., kedd, 23:06
Peredhil
Csatlakozott:
2009. május 11.
Hozzászólások: 235
Zseniális koncert volt! Johan Hegg remek frontember, a többiek is fantasztikus zenészek! A kis bónusz utána, pedig mindent megért! Soha ennél rosszabb bulit, ez legyen a minimum!
Izzi 25 2011. november 24., csütörtök, 10:14
Izzi 25
Csatlakozott:
2011. november 11.
Hozzászólások: 51
Válasz bahon üzenetére:

Hú, nekem sokszor fel sem tűnik, hogy mennyire zalaiasan beszélek. (bag)
A kukorcol rokon értelmű a guggol igével, amit manapság baglyozási alappóznak is lehetne mondani, ha sikkesen, bocs, trendin beszélnénk.

És köszönöm az elismerő szavakat neked is! :-$

Izzi 25: igen, én is eltűnődtem azon, hogy valaki azért megy, vagy nem megy koncertre, mert ideológiákat kerget. MI viszont tomboltunk egy nagyot, így nekünk volt jobb, nem?
;-)A tájszólás érték, sose szégyelld!! A kukurcol-nak olyan dallama van, hogy csak na.. Ha elkezdesz trendin beszélni, nem olvasok több cikket tőled!!! ;-)

A többivel egyetértek. :-) Amúgy meg tele van a hócipőm a kritikus és irigy hozzáállással, ami a magyarok közt - sajnos - nagy "divat". Nem tudom mire jó.....
bahon 2011. november 23., szerda, 17:43
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
Hú, nekem sokszor fel sem tűnik, hogy mennyire zalaiasan beszélek. (bag)
A kukorcol rokon értelmű a guggol igével, amit manapság baglyozási alappóznak is lehetne mondani, ha sikkesen, bocs, trendin beszélnénk.

És köszönöm az elismerő szavakat neked is! :-$

Izzi 25: igen, én is eltűnődtem azon, hogy valaki azért megy, vagy nem megy koncertre, mert ideológiákat kerget. MI viszont tomboltunk egy nagyot, így nekünk volt jobb, nem?
;-)
Izzi 25 2011. november 23., szerda, 10:01
Izzi 25
Csatlakozott:
2011. november 11.
Hozzászólások: 51
Amon Amarth jóó volt!!! A dobos valóban nem látszott, de ha neki ez nem baj...akkor nekem se.

"lanus" beírására meg most mit mondjak?? Semmit.. mert csak megsértődne. Le is idiótázhatnám ugye, de nincs hozzá kedvem.. (8)
oldboy 2011. november 23., szerda, 09:24
oldboy
Csatlakozott:
2008. július 25.
Hozzászólások: 1898
Tényleg (a tőled megszokott mértékben) mókás írás lett ez Mikikém!
Azt áruld már el, hogy mit jelent a "kukorcol" kifejezés! Szégyen-gyalázat, de még nem hallottam eddig... (wtf)
Linci 2011. november 23., szerda, 08:52
Linci
Csatlakozott:
2010. április 28.
Hozzászólások: 3127
Bahon, nagyon tetszik a beszámolód!
Jókat rötyögtem a hasonlataidon :-)
bahon 2011. november 22., kedd, 20:43
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2837
ZENE és ZENE egy koncerten, ez CSODÁS!!! Egy pillanatra tetszett a világ! ;-)
Ianus 2011. november 22., kedd, 20:34
Ianus
Csatlakozott:
2004. október 15.
Hozzászólások: 121
Pogánykodás és kerettény metálkórkodás egy koncerten? Csodás! Mivé lesz ez a világ... :-] Így most nem tudom eldönteni, hogy a közönség, vagy a fellépők a nagyobb idióták. Esetleg ezek mind együtt...
--

Koncertek
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.094 seconds to render