Behemoth, Vader, Septic Flesh, Nexus Inferis, Huntress
2012.06.03. Club 202
 Méregerős klubbulit hozott össze a Hammer Concerts így június első vasárnapjára, mondhatni egy agresszív kivonata volt az este a javában dúló Metalfest 2012 fesztiválsorozatnak. Azt most hagyjuk is, hogy miért nincs idén Metalfest Magyarországon. Nincs és kész. Ellenben a fesztiválsorozat gerince mentén szemezgetett acélbordák így is bevállaltak egy kiruccanást csodálatos kis országunkba, hogy kárpótolják az agresszív fém elkötelezett híveit.

 Sajnos talán az időzítés miatt (fizu előtt, fizetési felszólítók után) még az illusztris és exkluzívnak mondható felhozatal sem tudta csordultig tölteni az ex Wigwam, jelenleg Club 202 néven futó szórakoztató és fogyasztó egységet. De hát tudjuk, hogy nem a mennyiség, hanem a minőség a magasabb diszciplína, aminek terén mondjuk, hogy elfogadhatóan teljesített a jelenlevő harcostársak serege.
Lassan, de biztosan sikerült eljutnia a hazai klubbuliknak is a beharangozottan pontos nyitások, koncertkezdések passzentos betartásához, betartatásához, így a blekkendekker ipari zúzalékból némileg kilógó amerikai Huntress szinte teljesen pontosan 18:00 óra környékén meg is szállta a mindenséget jelentő deszkákat. A csapat vehemensen és láthatóan éhesen kezdett bele a friss és ropogós debütlemezük dalainak szervírozásába, amit a maréknyi, ám lelkes közönség ízlelgetett, forgatott, megrágott és bizony le is nyelte azt nagy falatokban. A felállás abszolút unikuma az énekesi poszton remekül teljesítő, törékeny megjelenésű Jill Janus, aki túlvilági megszállottsággal és természetesen stílusos boszorkányjelmezben teremtette meg az okkult heavy metal fátyolos és gonosz hangulatát. A csapat természetesen sok időt nem kapott a bemelegítésre, így minimális átkötésekkel, szinte szusszanásnyi pihenőkkel adagolták a tömény ám mégis könnyen befogadható misztikus témákkal vastagon átitatott klasszikus zakatolást, amiről azonnal olyan mesterek ugrottak be, mint King Diamond, a Grand Magus vagy az okkult vonal okán párhuzamba állítható Ghost. A csapat tökéletes profizmussal, feszesen és közérthető, kellemes horzsoló hangzással tolta le a programját, ami láthatóan meggyőzte a színpad előtti maroknyi csapat jó részét, köztük engem is.

 A másodikként berobbanó angol Nexus Inferis ipari mocska kimondottan elsöprő erővel hatott így első találkozásra. A zenekari fotókon látható háromfős tagság a koncert erejéig kiegészült két taggal, így a hangzás terén panasz nem érhette a csapat háza táját. A nézősereg szép lassan cseperedett és természetesen a szélsőséges brutalizáció hívei is beszivárogtak a lágyan simogató indusztriális darálás hallatán. A csapat természetesen a stílusnak megfelelően mindenféle mocsokkal, borg külsőt kölcsönző kiegészítőkkel feldíszítve a látvány oltárán is áldozott, megteremtve ezzel az ipari cyber death metal szükségszerű egységét látványban és hangzásban egyaránt. A csapat kíméletlen programját azért sajnos időnként megnehezítette egy-egy technikai jellegű akadás, a’la cyber bug ütötte fel a fejét az embertelen mechatronika uralta anti utópisztikus jövőidézés során, de hát egy tökéletlen világ része a rendszerhiba. A Dödheimsgard és a Gorgonea Prima rajongói számára kötelező a csapat!

 Az angolok audiovizuális mészárlást követte a számomra leginkább várt koncert, aminek során meggyőződhettem róla, hogy a görög Septic Flesh bizony képes élőben is megteremteni a lemezeiken ülő vastag és komplex hangzásképet és hangulatvilágot. Ha egy szóval kellene jellemeznem a srácok előadását, akkor azt mondanám, hogy teátrális. Mind a díszletek, mind a hangzás, mind a jól összeállított program egyben képes volt pillanatok alatt elrepíteni egy mitikus, sötét mágiával bőségesen átitatott világba, ahol az ősi istenek haragja képes civilizációkat eltörölni és teremteni. A teljes program alatt a nagybetűs hangulaté volt a főszerep, amit a tökéletesre bütykölt hangzás maximálisan lehetővé is tett. Az extrém, sok hangulati és szerkezeti váltással operáló, bombasztikus nagyzenekari kíséretekkel vastagon átitatott misztikus zene által tökéletesen bele lehetett feledkezni térbe és időbe, ahol az ember már nem a zenészek technikai fölényességét, nem a színpadi munkát, nem a program felépítettségét figyelte, hanem a kutyafejű Anubiszt látta maga előtt és a végtelen tömegeket amint emberfeletti erővel építenek fel csodás és távoli birodalmakat. Ezen az estén a Septic Flesh nem számokat játszott erről vagy arról a lemezről, hanem halhatatlan istenek bukását és halandók hőssé válást, fekete mágiát, misztikumot és pusztító erőt adott a kezünkbe, tökéletesen megelevenítve a zene, mint kifejezési eszköz határtalan erejét.

 A lengyel Vader fellépése első blikkre tökéletesen helyénvalónak tűnt számomra ebben a felhozatalban, amit aztán sajnos maga a koncert vastagon megcáfolt. Mi volt a problémám? Először is szeretném leszögezni, hogy kifogástalanul játszottak, vérprofi volt az előadás az első perctől az utolsóig. Azonban számomra nem itt lógott ki a lóláb, hiszen ez tökéletesen várható volt tőlük. Az első gondom az volt, hogy a Septic Flesh-ig tökéletesen belőtt, tiszta, közérthető hangzást sikerült gallyra vágni és ráadásul hangosító szakemberünk a „volume” feliratú gombnak is annyira megörült, mint postás a csengőnek, úgyhogy íziben tökig is nyomta azt. Így a hangzás sokszor kukoricakásás, a szólók alatt pedig masszív babkásás lett, erősen rontva ezzel az élvezeti faktoron. A másik problémám az volt, hogy a három első csapat által szépen felépített hangulati utazás, misztikus vizualitás, fekete mágia és a sztori mesélős vonal egyszerűen nem sajátja a Vadernek. „Zúztak mint állat”, mondaná az egyszeri death metalos, azonban engem abból az izgalmas hangulati állapotból, amit a görögök tettek teljessé, totálisan kicsapott a lengyel brigád. Annyit a javukra írok, hogy a death metal történelem egyik alapkövének számító Litanyról a Wings és a Cold Demons így is pofánvert.

 Azért valljuk be, van némi pikantériája egy Behemoth koncertnek 2012-ben… Nergal szerencsés felépülésével kétség sem férhetett hozzá, hogy a csapat nem csak visszakerül az őt megillető pozícióba, de valószínűleg erősödik is, ami az egész koncert alatt érezhető is volt. Szerencsére a színpadot elárasztó díszletek és a csapat mára már alapvető kellékének számító egységes jelmez azonnal berántott abba a misztikus pokolba, amiből oly nagy bánatomra a Vader kirántott. Nem tudom, hogy vagy csak bebeszélem magamnak, vagy valóban így áll a dolog, de Nergal minden mozdulatából áradt valamiféle energia - talán nevezzünk el az élet tiszteletének – ami minden egyes pillanatát a csapat pokolidézésének egyszerűen nem csak hitelessé tette, de egy kicsit félelmetessé is. Ha a Septic Fleshnél a hangulat állt a főszerepben, akkor a Behemothnál ez a hangulat kiegészült velemi emberfeletti profizmussal, tökéletes megszerkesztettséggel, aminek részét képezte a megfelelő pillanatban felvett sisak és a koncertet záró nylon konfetti eső is, ami egyszerűen döbbenetes látványt nyújtott a mennyezetről hullva, túlvilági csillámfátylat húzva a zenekar és a néző közé. Nergal egyébként egy „Jó érzés élni”-n kívül nem szószátyárkodott, röviden konferálta be az aktuálisan következő etűdöt, amivel egy láthatatlan burkot hozott létre maga és az esemény közé, egyértelművé téve, hogy nem egyszerűen koncertet adnak, hanem szertartást celebrálnak, vért ontanak a sötétség oltárán.

 Mindegyik csapat feszesen tartotta a rászabott időkeretet és szóba sem jöhetett a profin levezényelt este során csúszás, vagy ráadásszám. A gépezet működött, a fogaskerekek olajozottan dolgoztak és az este szinte tökéletesen fejeződött be, térből és időből kilépő katartikus élményekben bővelkedve.

A buliért köszönet a Hammer Concertsnek.
Behemoth_Vader_Septic_Flesh_Nexus_Inferis_Huntress
Írta:
Irsfa
2012. június 6., szerda, 19:02
Facebook:
ANGELGRINDER 2012. július 9., hétfő, 11:22
ANGELGRINDER
Csatlakozott:
2012. január 25.
Hozzászólások: 1333
Vader kurvajó volt,mint mindig! \m/
Ezzel kapcsolatban egy ismert ns banda album végi záró mondatát idézném:
"Akinek tetszett annak egészségére,akinek meg nem az BEKAPHATJA!" :-)
Padama 2012. június 9., szombat, 11:32
Padama
Csatlakozott:
2012. május 11.
Hozzászólások: 13
Jó beszámoló! Vader-el kapcsolatban is egyet kell hogy értsek. Nem jó egy eufórikus állapotból a húsdarálóban kelni.
ANGELGRINDER 2012. június 7., csütörtök, 15:37
ANGELGRINDER
Csatlakozott:
2012. január 25.
Hozzászólások: 1333
Fasza buli volt!!! \m/ (knifed)
Koncertek
Nova Rock 2019
június 16.,
Pannonia Fields
Uada, Panzerfaust
június 16.,
Dürer Kert - Room 041
Keep of Kalessin, Shade Empire, Malphas
június 23.,
Dürer Kert - Room 041
15 Years the Metal Mass
június 24.,
Barba Negra Track
The Flesh & Blood World Tour 2019
június 25.,
Barba Negra Track
Evolution Tour 2019
június 25.,
Budapest Park
Toto - 40 Trips Around the Sun Tour 2019
június 27.,
Papp László Budapest Sportaréna
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.092 seconds to render