Északi-nyugati fémrandevú
Stratovarius/Amaranthe/Seven Kingdoms koncert a Club 202-ben

Egyik középső unokatesómmal már vártuk ezt a napot. Ő az Amaranthe miatt főleg (jóllehet a Stratovariust is megkedvelte, miután mutattam neki), én pedig mindkét húzónév miatt egyformán. A Strato-hoz már volt szerencsém korábban, az Amaranthe-ot viszont buktam, amikor a Kamelot és Evergrey társaságában játszottak itt korábban, úgyhogy őket felettébb kíváncsian vártam! Nem is kellett csalatkoznom! Na, de ne szaladjunk ennyire előre!

Sikerült pont odaérnünk a nyitóbanda, a Seven Kingdoms első taktusaira - a Club 202-ben újabban rendre betartják a pontos kezdéseket, amióta ezen a néven üzemel a volt Wigwam, csak helyeselni tudom ezt a hozzáállást! 


Az amcsi Hét királyság munkásságába eddig nem ástam bele magam, pedig már harmadik albumuknál tartanak. Power/thrash alapokra építkező fantasy témákkal előszeretettel operáló dallamos metal a játék neve náluk. Nem találtak fel újat, az amerikaiak hozzátenni nem igazán tudtak ehhez a javarészt európaiak által űzött stílushoz (jóllehet el sem vettek belőle); engem igazság szerint a bájos szőke énekesnő, Sabrina kis túlzással jobban lekötött, mint maga a muzsika. :D
Egyébként nem rossz, amit csinálnak; mert bár énekesnős csapatokkal is óceánt lehet rekeszteni (az unokatesóm, akivel voltam, nagyon rá van állva ezekre), azért kellemes volt őket megismerni és a tagok is kifejezetten szimpik - élen az énekes leányzóval. :)
Túlzásba nem vitték a műsoridőt, ők maguk is tisztában voltak vele, hogy a nagy többség nem elsősorban miattuk jött, de örültek a lehetőségnek, hogy két ilyen szuper banda előtt megmutathatták magukat. Kb. fél óra után le is vonultak a világot jelentő deszkákról.Némi átszerelés után színpadon termett az Amaranthe, akiket már nagyon vártunk. Elég rendesen meg is telt rájuk a küzdőtér, többen kimondottan miattuk érkeztek. A svéd és dán tagokból létrejött hat tagot számláló formáció a bevezető után "The Nexus" című albumuk második számával, az "Invincible"-vel robbant be.

Különlegességük részben abban rejlik, hogy ehhez az eléggé férfias stílushoz, amit játszanak, sikerült egy csodaszép énekesnőt, Elyze Rydet is csatasorba állítaniuk.
A 2009 óta működő csapat eddig két nagylemezt tudhat magáénak, a jelek szerint a kettessel már szélesebb közönségréteget is sikerült megfogniuk. A bombasztikus nyitás után egy elsőlemezes nóta, a Leave Everything Behind következett és a lendület ezután sem lankadt. A zúzós metalcore-t, gothic elemeket, heavy/power hatásokat és csipetnyi elektronikát egyaránt vegyítő társulat dícséretes módon nem feledkezett meg debütáló lemezéről, olyannyira nem, hogy a koncert kb. feléig rendesen erőltették is a korábbi számokat. Ahogy az várható volt, az igazi slágereket a végére tartogatták: mind a "The Nexus" címadóját, mind az "Amaranthine"-t, mind pedig a műsorukat záró "Hunger"-t egy emberként tombolta végig a publikum. Elyze végig káprázatosan énekelt - már amikor az ő részei jöttek, Jake E Berg, az együttes másik énekese pedig jobbára a durvább, hörgősebb témákért felelt. A látványra sem lehetett panaszunk, fénytechnikailag se nagyon lehetett belekötni a produkcióba. Műsorukba saccra úgy 15-16 nóta fért bele, szóval nem kispályáztak!


 

22 óra után nem sokkal egy monumentális intrót követően az est másik fénypontja, a Stratovarius vette birtokba a Club 202 pódiumát, akik éppen friss "Nemesis" című albumukat népszerűsítik. 

A már veteránnak számító (jóllehet a klasszikus Strato felállásból csak Timo Kotipelto énekes és Jens Johansson szintis maradt hírmondónak) finn dallamos power metal csapat ugyan többször járt már Magyarországon, viszont még sosem lépett fel ezen a helyen, kíváncsi is voltam, miként működik egy családiasabb klubközegben a bulijuk. Nem adtak okot ők sem csalódásra, bár a setlistet én máshogy állítottam volna össze a helyükben. De erről kicsit később. Most nézzük, mivel is indítottak! A legújabb lemezről az "Abandon" nyitotta a sort, majd egy ősrégi csemegét szedtek elő az "Episode"-ról a "Speed Of Light" képében. Az újabb keletű Strato korongok nem nagyon tudtak meghatni, de az újat - a klisés cím ellenére - megint nagyon odatették! Ebben valószínűleg nem kis érdeme lehet a Jörg Michaelt leváltó Rolf Pilvének. A srác még nagyon fiatal (társaihoz képest szinte még kölyök), nagyon lelkes, szimpatikus, egyáltalán nem szállt el attól, hogy egy ilyen gépezetnek a részese lehet. Jörg Michael igen magasra tette anno a lécet, de ez a Rolf gyerek egyáltalán nem vallott szégyent, véleményem szerint Timoék nagyon jó vásárt csináltak vele. Még egy dobszólóra is kapott lehetőséget a koncert közepe táján. Ráadásul a "Nemesis"-ről pont a legerősebb dalokat nyomták, köztük a klipesített "Halcyon Days"-t.Még a Strato konci elején sikerült elcsípni közben az Amaranthe néhány tagját, nagy örömömre Elyze-zel is összejött a közös fotó! Pedig jó rendesen megrohamozták őket a rajongók! No de vissza a Stratovariushoz! Rolfi dobszólója után a "Fantasy"-vel és az "Eagleheart"-tal folytatódott az utazás. A "Stand My Ground"-ot követően Jens Johansson került sorra szimfonikus billentyűs szólójával - nem semmi futamokat játszik az ürge érdekesen előrefelé fektetett hangszerén! Matias Kupiainen immár három album óta erősíti a banda kötelékét és bebizonyította, hogy a lehető legjobb választás volt a mára meglehetősen kiégett, súlyos alkoholproblémákkal küszködött Timo Tolkki helyére. Kövezzenek meg az ős-Strato hívek, de nekem innen nem hiányzik senki!
Mégis volt egy kis hiányérzet azért. Méghozzá amiatt, hogy a műsorban alig voltak slágerek, pedig többen szívesen hallottuk volna mondjuk a "Kiss Of Judas"-t, "Paradise"-t, pedig azt hittem, ezek nélkül Strato konci nem mehet le! Csupán a "Black Diamond" került be a repertoárba a "Visions"-ről, ami márpedig alapmű a melodikus europower stílusban: a Sonata Arctica tagok érdeklődése konkrétan eme lemez hatására fordult a metal felé ( nem mindenki Maidennel, Priesttel, Sabbath-tal kezdi az ismerkedést a műfajt illetően), ha Tony Kakkoék anno nem hallgatják meg, lehetséges, hogy még mindig Midnight Oil és Spin Doctors feldolgozásokat nyomatnának a helyi klubok mélyén. :DNagy fájdalmamra hagyagolták a "Destiny" albumot is, pedig vittem is a home-made Stratovarius-Destiny pólómat aláíratni! Valamint hiányoltam a "Deep Unknown"-t is a "Polaris" lemezről, de hát - nagymúltú együttesről lévén szó - mindenkinek úgyse lehet a kedvére tenni.

Ezt leszámítva mindannyian állati jól éreztük magunkat, a végén egy volt tanárnővel a volt sulimból is összefutottam, ő is remekül szórakozott! Minden jó, ha a vége jó alapon Jens kivételével (őrá valamiért hiába vártunk, nem jött ki) az összes tagot megvártam (őket is rohamozták eléggé, akik még ott ragadtak koncert után) és fotózkodtam, valamint sikerült a pólót is aláfirkantatni velük! 

Eszaki_nyugati_femrandevu
Írta:
Mindenholottlevo
2013. március 25., hétfő, 19:38
Facebook:
Mindenholottlevo 2013. április 1., hétfő, 12:04
Mindenholottlevo
Csatlakozott:
2013. március 24.
Hozzászólások: 336
Szívesen! Lesznek ám még további beszámolóim! :-) Állítólag Timo beteg volt, habár amikor a PeCsában láttam őket pár éve, akkor jobban kínlódott a magasakkal. Most ahhoz képest jobb formát mutatott.
bahon 2013. március 27., szerda, 10:22
bahon
Csatlakozott:
2007. március 29.
Hozzászólások: 2838
Köszi a beszámolót! ^^

A videok alapján úgy tűnik, mintha Timo határozottan határozatlan lenne a magas tartományban. Talán emiatt lett a dallista olyan, amilyen, habár nekem semmi bajom nem lett volna vele... :-)
Koncertek
Emerson, Lake & Palmer Lives On Tour
február 24., 20:00,
A38 Hajó
Riverside, Lesoir
március 9.,
A38 Hajó
Killfest Tour 2019
március 11., 18:00,
Barba Negra
Reduced To Ashes Tour
március 11., 20:00,
Collosseum Club
Post Traumatic Tour 2019
március 12.,
BudapestArena
Arcane Astral Aeons Tour - Part 2.
március 12.,
Dürer Kert - Room 041
Wayfarers & Warriors Tour 2019
március 13.,
Barba Negra
Ramagehead Tour 2019
március 13.,
Dürer Kert
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.085 seconds to render