Death metalos törióra
Nile, Ex Deo, Svart Crown, Black Therapy, Decease koncert a Club 202-ben
Mivel korai kezdés volt és melóból mentem nyílegyenesen a bulira, így az estét nyitó román Decease-ből az uccsó kb. 10 percet sikerült elkapni. A pőre death/thrash-ben utazó csapat már nem lehet annyira ismeretlen nálunk sem, írtam korábban a 'forgács hasábjain az albumukról. Itt élőben is hozták a szintet, már amennyire a rövidke idő alatt meg tudtam állapítani.

A talján Black Therapy következett másodiknak a sorban. Őket viszont már láttam végig. Az ő kedvükért vettem fel az estére Therapy? pólót - úgy poénból. :D Az olasz ötösfogat nem sokat lacafacázott a rendelkezésére álló rövid időben: feszesen, masszívan és intenzíven zúdították az ekkor még lassan gyülekező publikum arcába black/death/thrash elegyüket, némi metalcore-os mellékízzel és jókora rakenrollos attitűddel. Forradalmat valószínűleg nem fognak ők sem elindítani, de kellemes meglepetést okoztak és a színpadot is egész profin belakták.

A francia Svart Crown ellenben már nem tudott úgy magával ragadni. Papíron tök jól hangzott ez a black metal/noise rock elegy, amiben a gallok mozognak, ám az igazán megjegyezhető, memorizálható témák sajnos hiányoztak. Tipikus előzenekar benyomását keltették, ami szódával elmegy ugyan, de mire véget ér, jóformán egy nagy masszaként marad meg. Pedig az indítás kifejezetten erős volt, valamint a záró dal is eléggé tetszett. Továbbá a hangzásukban jó pont a sok disszonáns gitár. Csak hát ilyen tizenkettő egytucat bandák minden bokorban teremnek. Persze nyilván az is közrejátszhatott, hogy már túlságosan vártam az Ex Deo-t.


Az Ex Deo-t idén már másodszor volt szerencsém látni élőben, ugyanis azok közé tartozom, akik az Alestorm előtt is elcsípték a kanadai gladiátormetalosokat. Ott azon a bulin a közönség nem igazán értette a Kataklysm sideprojectként indult brigádot, talán túl szigorúnak bizonyult a zenéjük abba a kalózmetalos közegbe. Ellenben a Nile-ban megfelelő turnépartnerre leltek, hiszen mindkét együttesben az a közös, ahogyan az ókori történelmi témákat a maguk metalos eszközeivel felidézik a 21. században. Csak amíg Nile-ék Egyiptom-mániájukról híresek, addig a kanadai ötös az ókori Róma történelméből merít inspirációt szövegeihez. A közönség is jobban értékelte itt őket, mint az ezt megelőző fellépésük alkalmával, mi több, rájuk már egész tisztességes tömeg összeverődött. Túl sok újdonságot nem tartogatott a mostani jelenésük: gyk. ugyanazzal a díszlettel vonultak fel, ugyanazokba a maskarákba bújtak és a setlistet se variálták meg nagyon (mondjuk két lemezzel a hátuk mögött nehéz is lenne). Minden tag trikóján egy római 13-as szám virított. A nem túl hosszú (saccra úgy 8 dal fért be), ám annál grandiózusabb előadásban vegyesen válogattak mindkét eddigi lemezükről, olyan egyszerre epikus és zúzós számok hangzottak el, mint pl. I Caligvla, vagy a Final War. Végezetül a bemutatkozó album címadójával, a Romulus-szal vettek búcsút tőlünk.

A death metal régészei, vagyis a Nile pedig ismét csak jött, látott és győzött! Nem először járnak nálunk Karl Sandersék, most tavalyi albumuk (At The Gate Of Sethu) turnéjának apropóján érkeztek magyar földre. Egyből egy régebbi tétellel, a Sacrifice Unto Sebekkel kínálták meg az egybegyűlteket és a hangzás már itt ultrabrutális volt! Az Egyiptom első számú folyójáról elnevezett dél-karolinai brigád több téren is magasan kiemelkedik a death metal mezőnyből, már csak azért is, mert szövegeik túllépnek a szokásos halálmetal kliséken (halál, vér, belezés, gyilkolás) és egyiptomi történelmi témákat boncolgatnak. Ennek megfelelően nem átallanak egy-két hangulatos, akusztikus résszel megtörni a brutális zúzást. A  koncertek egyik fénypontja az szokott lenni, amikor mindhárom bárdista kórusban énekel (a Defiling The Gates Of Ishtarban a legmegrázóbb!), eme részeknél volt is libabőrzés rendesen! :)
A Kafir! a valaha született egyik legbrutkóbb szám Sanderséktől, már lemezen is kétvállra döntött, akkor képzelhetitek, milyen hatása lehetett élőben! ;) A 2012-es lemezről 3 dal fért a repertoárba, amúgy mind a hét eddig megjelent nagylemezükről csipegettek. Az ősfanok is megkapták a magukét pl. két Nephren-Ka albumos szám, a The Howling Of The Jinn és a Smashing The Antiu képében.

Minden tag mestere a hangszerének: a Sanders-Dallas Toler-Wade páros amellett, hogy ügyesen szétosztották egymás közt a hörgéseket, mindennek tetejébe olyat gitároztak, hogy az bármelyik zeneiskolának elegendő tananyagot szolgáltathatna, amennyiben felnőnénk végre a norvégokhoz (ahol ugye lehet extrém metalt is tanulni) és nem a több száz éve lejárt szavatosságú muzsikákat tartanák egyedül értéknek a tanítók. George Kolias dobjátékáról ugyancsak ódákat lehetne zengeni; élőben is magabiztosan hozza a fifikás ütemeket. A basszusgitáron immár tavaly óta egy fiatal, viszonylag ismeretlen srác, Todd Ellis erősíti a gárdát. Ő sem vallott szégyent ezek mellett a rutinos extrém metal rókák mellett. A lehengerlő konci ráadásaként a Black Seeds Of Vengeance album címadóját kaptuk az arcunkba.

Nagyon esélyes, hogy a Krisiun mellett az idei év legerősebb death buliját élvezhettük. Rendesen elkényeztették a rajongókat, csaknem 80 perces volt a koncertjük, ebbe régi és új zenék egyaránt belefértek. Koliasék azon halálmetal társulatok közé tartoznak, akiket mindenképp el kell kapni élőben. Tőlük tényleg olyasmi élményt kap az emberfia, amit más hörgőbörgő társulatoktól nem igazán.

Death_metalos_toriora
Írta:
Mindenholottlevo
2013. szeptember 9., hétfő, 07:05
Facebook:
ZolixiusRex 2013. szeptember 9., hétfő, 10:03
ZolixiusRex
Csatlakozott:
2011. január 31.
Hozzászólások: 1788
(yes)
--
Dark Mother, Mother Divine!
Koncertek
Simulation Theory World Tour
május 28.,
Papp László Budapest Sportaréna
Return of the Enemy Tour 2019
május 29.,
Supersonic - Blue Hell & Kvlt
Metalfest Open Air 2019
május 31., 10:00,
Amfiteátr Lochotín
Cannibal Corpse, Slytract
június 10.,
A38 Hajó
Slayer, Anthrax
június 11.,
Papp László Budapest Sportaréna
Three Days Grace, Halestorm
június 11.,
Budapest Park
Sum 41
június 12.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.075 seconds to render