October Tide, Ghost Voyage, I Saw Red // Doom Over Finland tour 2014
2014.08.28, On The Rocks, Helsinki
A doom-death mesterek, a svéd October Tide látogatott el a finn szomszédokhoz egy négy állomásos koncertkörútra, a Doom Over Finland tour 2014 keretében. A zenekar az ex-Katatonia tag Fredrik Norrman bandája, amit Jonas Renkse-vel alapított meg 1995-ben. A banda akkor 4 év működés után leállt, majd új felállásban 2010-ben vissztért a Thin Shell nagylemezzel. Jelenlegi tagok Alexander Högbom (ének), Fredrik Norrman (gitár), Robin Bergh (dobok), Emil Alstermark (gitár), és Mattias Norrman (basszusgitár). Ezen a turnésorozaton Jocke Wallgren ült a dobok mögött, aki a Valkyrja és az Astrophobos bandákból ismert. A négy állomásos finn turné előzenekarai az I Saw Red Pori-ból és a Ghost Voyage Tamperé-ből.

Mivel csütörtöki napra esett a koncert, a teltházas buli veszélye nem fenyegetett, ehhez képest szép számú közönség látogatott el ezen az estén. Az esemény helyszíne a város központjában elhelyezkedő On The Rocks klub, ami Helsinki egyik leghangulatosabb rock/metalhelye. A bulit az öt tagú melodikus deathrash banda, az I Saw Red kezdte, akik 2013-ban alakultak, így nem rendelkeznek hosszú zenei múlttal. Ez a koncerten érezhető volt, mivel kissé megilletődve léptek színpadra, viszont a show közepére belerázódtak, és átadták magukat a zene lendületének. A koncert folyamán elhangzott dalok az In Shadows EP-jük szerzeményei, melynek legtöbb nótájára jellemző a hörgés és a középtempós dalok egyéb gitárhősködéstől mentesen.
 

A Ghost Voyage kellemes meglepetést okozott. Lemezen is tetszett, amit csinálnak, viszont élőben dupla olyan lendülettel indítottak, mint vártam, és nem csoda, hogy több zenei díjat bezsebeltek már.
Ahogy a dobos leütötte az első ütemet, hatalmas headbang viharba csapott át a zenekar, amivel kellőképpen felrázták a közönséget. A banda 2008-ban alakult, stílusuk doom metal ijesztő horrorral megfűszerezve. Hatások észlelhetőek olyan zenekaroktól, mint a szintén finn Swallow The Sun, vagy a korai Katatonia, viszont másolásról nincs szó. A végig lendületes koncert meghozta az este hangulatát, és előkészítette a terepet az este várva várt vendégének, az October Tide-nak.


 

 
A zenekart a közönség már lelkesen várta és láthatóan jelentős rajongótáborra tettek szert Finnországban is. Különösképpen jól időzítették ezt a bulit, az emocionális dalok atmoszférája nagyon passzolt a hangulatos finn melankólikus őszhöz. A koncertet a legutóbbi album (Tunnel of No Light) nótái töltötték ki, amelyről elhangzott a Caught In Silence, az Emptiness fulfilled vagy az egyik személyes kedvenc, a fájdalmas Of Wounds To Come.
Játszottak régebbi szerzeményeket is, mint például a 1995-ben felvett Blue Gallery-t és az 1999-es Grey Dawn-t, amelyeknek a rajongók is igen örültek. A Thin Shell c. visszatérő lemezről hallhattuk a The Custodian of Science című mesterművet, aminek hangulatvilága minden egyes hallgatásnál magával ragad. A középtempós nóta nyugodt kezdéssel nyit, aztán lassan, fokozatosan átvált keserűvé, majd a dal végén kiengedi a feszültséget. A szám közepén felbukkanó gitárjáték varázslatos , ugyanígy a csodálatos melódiák, amelyket feldíszítik a dalt, s egyfajta nyugalmat is sugároznak.
  
A bő egy órás koncertet abszolút a doom borongós hangulatvilága ölelte át, viszont a svédek egyáltalán nem voltak bezárkózva, örültek ennek a shownak és Alexander többször is megköszönte, hogy a csütörtöki nap ellenére ennyien ellátogattak megnézni őket.
 
Reméljük még sokáig fogják koptatni a nemzetközi klubok színpadait és folytatják ugyanezt a vonalat, mint amit most csinálnak. Èrdemes időt szánni Fredrik másik zenei projectjére is, a Thenighttimeproject-re, ami kissé visszafogott, de hasonló hangulatvilággal ajéndékozza meg hallgatóit. October Tide magyarországi koncertdátumról még nincs hír, viszont Fredrik kifejtette, hogy nagyon szívesen jönnének Magyarországra is játszani.

Koncertképek itt.
October_Tide_Ghost_Voyage_I_Saw_Red_Doom_Over_Finland_tour_2014
Írta:
andiprkl
2014. szeptember 8., hétfő, 11:55
Facebook:
In Mourning - Afterglow (2016)
Kritika, Nagaarum @ 2016. augusztus 3., szerda, 08:25
Anathema - 2014.11.7, Helsinki, Circus
Koncertbeszámoló, andiprkl @ 2014. november 15., szombat, 14:52
Anathema - 7.11.2014, Helsinki, Circus
Galéria, andiprkl @ 2014. november 15., szombat, 13:43
Koncertek
Gothoom Open Air Fest 2019
július 20.,
Gothoom Open Air
Necrophobic, Sin of Kain, 1914
július 21., 19:30,
A38 Hajó
Rocklegendák Mezőkövesden 2
július 21.,
Kavicsos-tó és Szabadidő Park
FEZEN Fesztivál 2019
július 24.,
MÁV Pálya
Neurosis, Yob, Negative Approach, Kowloon Walled City
július 24., 18:30,
Akvárium Klub
Iggy Pop, Cruel Hearts Club, Black Bartók
július 24.,
Budapest Park
továbbá
© 2001-2019 Fémforgács - Impresszum - Az oldalról
Valid HTML 4.01 Transitional Valid CSS!
This page took 0.036 seconds to render