Guruzsmás

Mondogatásra való [EP] (2020)

A Bencze Tibor által vezetett ethno vonalú progresszív folk, post-punk rockot játszó budapesti Guruzsmás  zenekar egy meglehetősen üde színfoltja a hazai undergroundnak. A 2014 áprilisában alakult, a kezdetekben trióban működő formációhoz: Bencze Tibor – gitár, Fekete Balázs – dob és Dallman Kristóf basszusgitáros mellé 2015-ben csatlakozott Háklár Tamás gitáros. Zenéjükben a népzene elemeit ötvözik a jelenkori alter, post-rock, és némileg a sludge metal hatásait. A saját magukat malternatív népzene/eklektikus post-folk kategóriába soroló zenekar zenéjét hallgatva olyan érzéseink támadnak, mintha az egykori Gépfolklór, illetve utódzenekara a Barbaro, a Magura és a VHK által már korábban elültetett  ethno-rock hagyományai folytatódnak.

A Guruzsmás esetében azonban mégsem egyszerű epigonnal állunk szemben. Ahogyan korábbi biográfiájukban írták:

A guruzsmás jelentése: olyan ember, aki igézést tud előállítani, vagy megigézték. 

A Guruzsmás pedig valami olyasmi, mintha Bartók Béla bekerülne a Simpson család egyik Csángóföldön vagy a Dunántúlon játszódó epizódjába, és minden zeneelméleti tudását elveszítve, az ösztöneire hagyatkozva zenélne tovább. Az ősi végtelenség érzés kísérleti leképeződése ez, egy olyan góbé keresztmetszetében akiben egy filozófus veszett el.”

Muzsikájukban a népzene és a világzene ősi erejével koherens egészet alkot a modern kor energiája, az éteri gitárdallamok pedig remekül ellensúlyozzák az olykor karcos, agresszív, már-már metálba hajló riffeket. Első, kilenc számot tartalmazó demójuk, a  Fordítsd Ki a Szűrödet! 2015 végén jelent meg, amit 2016-ban a finn Inverse Records gondozásában megjelent Üst a gríz felett albumuk követett. Második EP-jük, az Akik mindig elkésnek  2018 tavaszán jelent meg, amin a zenekar egy új arcát mutatja meg. A folkos elemek és energia továbbra is dalaik vezérfonala, szövegeikben viszont szellemi nagyjaink előtt tisztelegve egyúttal értéket is kíván menteni olyan nagyszerű költők és írók, mint Sinka István, Radnóti Miklós, Szabó Dezső és Karinthy Frigyes megzenésített versein keresztül. Ezt a kultúrküldetést folytatják idén májusban megjelent Mondogatásra való EP-jükkel, melyre olyan íróink, költőink verseit zenésíttették meg, mint József Attila, Ady Endre, Radnóti Miklós és Kosztolányi Dezső.

Hat dalos EP-jük egyfajta keretes szerkezet található, amit a nyitó és záró Beütés, illetve Kifúvás rövidke népzenés etűdjei adnak. Ezt követei a punkos hangulatú, ősi hangszereket (kaval, citera, stb) és dallamokat is felvonultató Irgalom, ami egy nagyon jól sikerült József Attila átírat. Az erősebb, mondhatni agresszívabb punk rock, valamint ethno-folk rock dallamokkal húzó; Ady Léda korszakából való Meg akarlak tartani, talán lemezük legerősebb és legdinamikusabb dalának is mondható, amiben egy varázslatos hangulatot adó pszichedelikus dallamkavalkádú gitárjátékot is beletettek.

Ezzel ellentétben a laza bluesos nyitású Mondogatásra való-ban egy szinte nyakig érő erős groove-okkal megpakolt mocsaras “döngölős” riffeket kapunk, amikhez némi délies gitár és melankólia is párosuk. Nem is csoda, hisz ez a Radnóti vers már önmagában is elég depressziós.

„Ikreket szült anyám,
meg is halt ott nyomban,
az öcsémmel együtt
nyugszik nyugalomban.

Meghalt az apám is,
a munka megnyomta,
föl is boncolgatták
s a templomtoronyra.”

Az Újvékor kellemes népzenei ihletésű dallamai egy meglehetősen sokrétegű szűrőn folynak át, hiszen a dalban alapból megjelenő ethno-rock vonala mellet jelen van némi délies blues, egy kis swing és a modern alter-punk, folk punk, valamint a prog-rock hangulata is. Egy lendületes dal, aminek a laza tempói mellett megvannak a fogós esszenciái.

Sajnos a zenekarnak ez volt az utolsó hattyúdala, ugyanis ez év augusztusában feloszlottak. Kár értük!

július 31.,
augusztus 04.,
augusztus 06.,
augusztus 07.,
augusztus 07.,