Haavard – Az alkonyat dalai, emlékeztessenek

Korábban a Satyricon és az Ulver gitárosaként is ismert Håvard Jørgensen, más néven Lemarchand, dalszerző, gitáros, énekes november 11-én adja ki új, sötét hangulatú akusztikus folk projektjének a Haavard debütáló albumát.

A Haavard-t sokéves tapasztalat szülte. Az egész kompozíció egy sötét akusztikus utazásra hív a sötét skandináv zene lüktetően dallamos szívébe. Ez az album a hiányzó láncszem a folklór ihletésű norvég zene és annak modern értelmezése, valamint a black metal között. És bár paradox fordulattal, hogy ez utóbbi úgy tűnik, nincs jelen ezen az albumon. De az biztos…. a szépség könnyen becsap mindannyiunkat.” – mondta a korábbiakban.

13 dalos lemezen számos vendégzenész szerepel. Többek között Kristoffer „Garm” Rygg, Torgeir Waldemar, Anders Møller, Tore Ylwizake, Ole-Henrik Moe, Evan Runge. Lemezéről most az Ulver főnökével, Kristoffer „Garm” Ryggel közös Mot Soleglad dala hallgatható meg.

A Mot Soleglad egy visszhangokkal teli dal. Szövege az azonos című versből származik, ami fordításban a „Naplemente felé” és Arne Garborg „Haugtussa” című epikus ciklusában jelenik meg. A verset egykori Ulver-beli zenekartársam Kristoffer Rygg énekli, akinek ezért én vagyok a leghálásabbak.

A versben az egyént az erőszakos varázslatok ereje alatt ábrázolják, a természetet pedig az emberi lélek tükreként. A megváltás messze van, de „a tengerből a tündék országa emelkedik ki… csúcsokkal és mocsarak. Megpihen olyan tisztán a láthatáron, kék esti nyugalomban…” Az alkonyat dalai, emlékeztessenek.

March of Beasts March of Beasts
március 01.