Hangpróba #151

2010. február 13.

Olyan ez, mint a Trabant sebességváltója: három direkt fokozat előre, egy fokozat hátra (jelen esetben a borzasztó hörgés), egy pedig szabadon futó előre (sok rész csak szürkén van ott, aztán persze mindig jön valami értékelhető, szerethető megoldás). Kicsit csalódtam...
Gyónás utáni vezeklésének a lemez végighallgattatása még az igazán bűnös léleknek is túlzottan szigorú ítélet.
N.P.Johansson nekem legkevésbé tetsző zenekara az Astral Doors. A karcos arany torkú énekgéniusz bárkája ezúttal a lemezhossz szirjein kapott léket. Más szóval, ha néggyel kevesebb, akkor kettővel több!
Ezeket a hangokat, effekteket hogyan bírták megtalálni? Zárlatos a gitárjuk, vagy felvételkor a hangmérnök kamatyolt a pulton elállítva azt? És esküszöm, hogy a dob több helyen is pontatlan (a húrosoknál hogy ezt miért nem tudom megállapítani?). Ez inkább felbolydult hangyavár, mint kripta...
Bevallom, Carpenter rajongó vagyok. Minden zene, amibe beleteszi a lelkét, az nálam bebocsátást nyer. Igaz, könnyű volt neki ilyen jól eltalált zenére énekelni.
Még űttörő koromban egyszer Telkibánya mellett az erdőben ásványokat gyűjtöttem, mostam ki a földből. Ez ugrott be a lemezt meghallgatva, ugyanis csillogó kincseket is rejt a sár. Nehezen pontozom le, oly' rossz és oly' jó a lemez.
A fejemet felkaptam, az állam a bokámhoz ment röpke látogatóba, a színusz csomóm pedig koffeinbehatást érzékelt amikor végighallgattam az Empty hollow darabkáit. TÖKÉLETES! A többi szám vagy más énekkel, vagy kevesebb dallammal lenne nálam 10-es (ilyen is van).
Vannak korai Sodom-szikrák, Megadeth-morzsák, meg minden más. Na, ez a minden más nem tetszik benne.
Nem mai banda, mégis eddig ez az első lemezük, amit végighallgattam. Kicsit pótolja nálam a Betray my secrets ütötte, azóta is üresen tátongó likat, habár nem nyűgözött le. Nevezhetem mondjuk hosszúlépésnek... nohából.
Csupán egyféle érzelmet feszeget a lemez, igaz viszont, hogy azt jól műveli. Az utolsó tétel (az egy 9-es) mondjuk tesz egy kis kiruccanást a szomorúság felé (ráadásul több megközelítésben), de az is hamar szublimál.
A Maboolt én feltétlen jobbnak érzem, márcsak a metálos részek dominanciája miatt is. Az a mű amnivel viszont a csúcsra érnek, majdnem biztosan ez lesz.
Kedvemre való zene. Ismerem őket jó ideje, sosem gondoltam volna hogy egyszer ők is fognak tiszta éneket alkalmazni a muzsikájukban! Nem is kicsit lepett meg..
Astral Doors-ék a klasszikus metál iskola tanulói, annak minden pozitív és negatív tulajdonságával. Nekem valahogy mégis tetszik, akárcsak a korábbi lemezek. Ezek szerint még a sok napos ételt is át lehet melegíteni úgy hogy még ehető legyen...
A szólókban olyan érzés és kriptabűz van hogy majd hanyattestem! Már csak ezek miatt is érdemes belefülelni..
Előszőr a borítót nézegetve valami egyszerű refrénorientált powerre asszociáltam, de magam sem hittem volna hogy a végeredmény valami ennyire hallgató-ellenes és be nem rögzülő lesz! Hogyan gondolhatták hogy lesz zenehallgató aki ezt élvezni tudja? :((
érdekes...bár a koncepciótlanul csapongó mégjobb kifejezés.
basszus, a nagy rádöbbenés: A Rage énekese tisztára olyan kinézetre mint a fiatal(abb) Deák Bill! A zenét este hallgattam, majd lefeküdtem, volt is már bennem, szóval nincsenek emlékek...
Először is én örülök hogy nem felejtettek el jó dalokat írni, a CD nyitó három dala valahogy jó emlékeket ébreszt bennem. Onnantól igaz hogy a banda nem túl dicsőséges időszaka köszön vissza, ám a konklúzió mégiscsak az: Az Awake óta nem tetszett így Crematory, az meg bizony nem most volt.
Erőteljes power-thrash, izgalom vagy újdonság semmi. Érthető ha valakinek már ezzel is televan a hócipője, de én a másik táborba tartozom inkább. Megfelelő adagban jöhet..
Azt hiszem a legmegfelelőbb kifejezés erre a koncept-albumra a grandiózus! Emiatt érdemes időt adni ennek a lemeznek, hisz hallgatásról-hallgatásra tárja fel értékeit, rétegeit! Tény, hogy egyelőre még csak az ismerkedés kezdeti fázisában vagyok, de érzem, hogy idővel szoros barátságot fogunk kötni! Nehezebben befogadható, mint a Mabool, de szerintem legalább olyan jó, csak éppen másként! Lehet, hogy egy fél év múlva bánni fogom, hogy "csak" egy 9-est adtam az ORwarriOR-ra!
Köztudott (vagy ha eddig nem volt az, most már igen), hogy nem a black metal a kedvenc műfajom! Ennek ellenére ez az album kifejezetten tetszik, sokkal jobban, mint pl. az új Marduk! Tény, hogy lehetne rövidebb a játékidő, de amúgy (amennyire én vágom ezt a műfajt) úgy tűnik nagyon rendben van a cuccos!
Már a dalcímekből lehet sejteni, hogy a szövegvilág legalább annyira tipikus rock/metal sablonokból, panelekből építkezik, mint a zene. Sose hallottunk még olyan magvas hasonlatot, mint pl. a "heaven and hell, fire and ice" nevezetű gondolatmenet!:) De ha figyelmen kívül hagyja az ember a szövegeket, akkor még kellemesen is szórakozhat, ugyanis nem rossz zene ez annak ellenére sem, hogy az eredetiségnek még csak a szikráját sem villantja fel.
Tipikus kriptazene! Ha egyszer oda kerülök, lehet, hogy még élvezni is fogom, végül is akkor már minden zene death lesz...:)De a kriptán innen azt mondom, büszke vagyok magamra, hogy legalább egyszer végig tudtam hallgatni!Persze ha megkérdeztek 50-60 év múlva, lehet, hogy más lesz a véleményem!:)
Zenei perverzióim egyike, hogy néha élvezettel hallgatok ultrakomplex, ultratechnikás, az öncélúság határán mozgó, olykor azon túl is lépő zenéket, lemezeket. A Darkology ezen opusza pont ilyen! Zeneileg párhuzam vonható olyan bandákkal, mint az Ark, vagy a Zero Hour. Befogadhatóság szempontjából kb. a kettő között van. Az énekes hangjával nekem semmi bajom, révén zenei szocializációm részét képezték olyan zenekarok anyagai, melyeken többek között a King Diamond, Geoff Tate, Messiah Marcolin nevezetű urak énekeltek!:) A fajin jazzes témák pedig csak emelik a lemez élvezeti értékét! Amúgy ezidáig ez a hozzám legközelebb álló Bahon által ajánlott album. Köszönet érte kolléga!:)
Ez a lemez ékes bizonyítéka azon véleményemnek, miszerint kísérletezni érdemes! Még nem tökéletes, de a jövőre nézve bizakodásra okot adó! Kíváncsi vagyok a kettes lemez milyen lesz!
Az igényesség és profizmus megkérdőjelezhetetlen, de nálam ez tipikus háttérzene kategória. Egyszerűen nincs rajta olyan momentum, amire felkaptam volna a fejem...
Mikor egy pár éve elkezdődött a thrash metal revival, melynek keretében sok fiatal banda kezdett újból thrash-t játszani és jópár másod/harmadvonalas horda reaktiválta magát, még úgy gondoltam, hogy ez rendben is van így. De azt hiszem tévedtem! Jó példa erre a Hirax, akik visszatérte nélkül sem valószínű, hogy szegényebbek lennénk! A zene még amolyan szódával elmegy kategória, erős Exodus, Slayer utánérzéssel. De amit ez a mikrofon mögött tevékenykedő pacák művel, arra nem találok szavakat! Ez kérem szépen merénylet a gyanútlan, jóhiszemű zenehallgatók ellen! Minimum büntetésként simán kiszabnék rá 2 hét kukoricán való térdeplést, természetesen a sarokban, fal felé fordulva!:)
Ez az első találkozásom a bandával, úgyhogy nem voltak elvárásaim. Mindenesetre szerintem ez egy nagyon korrekt gótos, darkos, popos lemez, megkapó harmóniákkal, erős refrénekkel! Első találkozásnak bőven megteszi!:)
A zenekarnév hallatán és a borítóra rápillantva első blikkre azt is hihetnénk, hogy az egykori "Metállédi" tért vissza Démon Ica néven!:)Sajnos, vagyis inkább szerencsére erről szó sincs! Ehelyett kapunk egy rutinos zenészek által prezentált vehemens, technikás, de nem túl változatos thrash muzsikát/lemezt. Azért azt kell mondjam, hogy nálam a minőségi thrash valahol itt kezdődik, és a határ persze a csillagos ég!:)
Ugyan a Raging Violence c. klasszikusukhoz nem ér fel, jól sikerült ez a lemez.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2010. február 13.
Avatar chipmonkey oldboy Szadi ∑:
1. Avatar
Orphaned Land
The Never Ending Way of ORwarriOR
7.5 7 9   7.8
2. chipmonkey
Crematory
Infinity
6.5 9 7   7.5
3. Avatar
Darkology
Altered reflections
9 4 8.5   7.2
4. Avatar
Gravemachine
Heal Me Not
6.5 6 8   6.8
5. Pistike66
Dark Fortress
Ylem
4 9 7   6.7
6. Mighty_Ravendark
Astral Doors
Requiem Of Time
7.5 7.5 5   6.7
7. Caayn
Rage
Strings To A Web
8 6 6   6.7
8. NightProwler
Demonica
Demonstrous
6 7 7   6.7
9. Szadi
Hirax
El Rostro de la Muerte
5 6.5 4 8 5.2
10. viribusunitis
Decrepitaph
Beyond The Cursed Tombs
3 7 4   4.7
∑:
6.3 6.9 6.6 8 6.6

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

május 05.,
május 20.,