Hangpróba #169

2010. október 23.

Eddig nagyon szűkmarkúan szórtzam a maxokat, de erre muszáj. Talán a Scenes from a memory óta nem kaptam ekkora löketet prog körébe sorolható lemeztől. Az pedig már nem most volt...
A felszabadult hangulata miatt (vagy mert akkor éppen olyanra vágytam) a Mullmuzzler 2 előbbre került a polcon. Viszont etől eltekintve erős lett ez a lemez!
Négy.
Amelyik kutya ugat az nem harap; tartja a mondás. Hát ez harap!
Minden behatás ellenére csupán ennyi. Egyszerűen nem szórakoztat, nincsen rám hatással.
Bomba hozta szóba: dobva hóba szórna róla tóba ócska repeszt. Se nem fagyaszt, se nem hegeszt, de legalább repeszt.
Halfordért soha nem voltam oda. De itt most olyan lemezt adott ki a kezéből, amire felfigyeltem. Az egy-két tölteléket meg elnézem. A disznósajt sem jó, ha csak bőrke, porc, belsőség meg hús. Kell bele a zsír is.
A vékonyka hangzás ellenére megszórom pontokkal, mert megérdemli. Viszont bőkezűbb lettem volna, ha néhol több hagjegyet rajzoltak volna a kottára.
Boldogan leélem (és remélem, hogy élem le) az életemet nélküle.
Én sem szeretem a klónokat, viszont öreg túrázóként tudom, hogy kellemesebb a jócskán kitaposott ösvény a dzsindzsásnál. Viszont a borító nem alkalmas túristajelzésnek.
Szerintem a bemutatkozó lemezük sokkal-sokkal jobb, élmény volt hallgatni. Ezt az élményt most is keresem, de távolról sem találom.
Labrie pont ugyanazt a DT-s attitűdöt hozza, amit már ezer éve mesgszokhattunk, és amit személy szerint én már nagyon unok. A végeredmény bőven hallgatható, de a szavatossága már holnap lejár.
Abban nem vagyok biztos hogy a lengyel black és death csapatok rendkívül jó hírnevét öregbítené a Moon, de azért szégyenkezniük sem kell...
Valamit tényleg tud ez az album....bár toronymagasan csak az Of a Lifetime emelkedik ki, de az nagyon. A záró tételről van akinek nem a Kelly Hősei jut eszébe? :#)
A nyers agresszió ugyanúgy jelen van, mint a csodálatos keleties dallamok, amit ilyen profi szinten még sosem hallottam vissza metál zenében. Szerintem örülhetünk hogy egy ilyen bandának kortársai vagyunk, és ezt tök komolyan mondom!
A legutóbbi Asphyx lemez is repült a kukába rövidúton Martin Van Drunen hangja miatt. De egyébként sem egy nagy durranás.
Még háttérzenének is idegesítő. Nagyjából a szerzemények harmadát találtam hallgathatónak, ennek megfelelő is a pontszám.
Bathorys, Manowar-os, While Heaven Wept-es emlékek, megoldások ugranak be folyton hallgatás közben, talán nem véletlenül. Szerintem van helye a mai keményfém palettán, de ennél sokkal jobban kéne nyomni ahhoz hogy cserebogár legyen belőlük.
Ennek néhányszor neki kellett futnom, de a mély zúgáson kívül soha nem maradt meg semmi bennem. Vagy pont ez a lényeg?
Szórakoztató rockzene a koppintós kategóriában.
Nincs ezzel probléma, többször hallgatható lemez.
Az Öreg nem tudott mit kezdeni magával. Szeretett volna fiatalodni. Kijárt neki. Amúgy szerintem semmi gond a lemezzel. Erős közepes.
Átgázolt rajtam, és mondhatni csak a keréknyomok maradtak meg utánna.
Emp a egymás után a harmadik hp-án is hozza a meglepetés lemezt. Gratula! A forduló győztese, habár nem a borító kategóriában.
A keleties hangulat és dallamok miatt könnyen befogadható muzsika. Kíváncsi vagyok, hogyha nem csak a védjegyükké vált "csak gitárokkal" adják elő, hanem bevetnek néhány autentikus népi hangszert, akkor milyen a végeredmény. Mondjuk egyszer bónuszlemezként kiadhatnák, csakúgy miattam: )
Amíg nem lesz új Bolt Thrower, addig hiánypótlónak megfelel. Rossz lemezt még nem készítettek a hollandok.
A disznósajttól kimondottan undorodom. Ez nekem inkább parizer, olcsó, de még ehető.
Ahogyan elkezdődött a Hammerfall ugrott be hirtelen, de ez csak az első szám elején. Szépen elhömpölygött, de csak olyan szürkésen. Majd legközelebb...
Valóban rágcsálónak éreztem magam egy ketrecben , ami körül egy éhes macska körözött. A magas pontot a Witchbone Dust Overdose hatodik percétől és a Geniove című tételért kapja.
A stílus rajongóinak biztosan okoz kellemes perceket is, de én nem tartozom közéjük.
Azért nyolc pont, mert nem tetszik annyira, hogy többet adjak, de nem is olyan rossz, hogy kevesebbet. (Tudományosan fogalmazva). Szóval: nagyon szép és kellemes (és szexi...) hanggal megáldott énekes, profi zenészekkel körbevéve, akik változatos és igényes albumot adtak ki a kezeik közül.
Maga a zene nagyon tetszik, aztán mikor hozzáadjuk ezt a majd' 50 éves énekes "tini"-hangját, hát nem túl jó párosítás. Divatbanda. Első hallásra legalábbis. Többszöri hallgatás meg nem lesz...
Félelmetesen tetszik: ez azt jelenti, hogy először majd' be...tam, úgy megijedtem, aztán még másodszorra is, de közelebb merészkedtem, és megszerettem. No nem annyira, csak épp ahogy tőlem telik. Megérdemlik a jó pontot!
Nem tudtam ráhangolódni, pedig többször is meghallgattam, pont e miatt, hátha később... De nem. Szép zene, de nekem túlságosan ismerős már régebbről... és én azt a nagyon híres zenekart sem szeretem, akire olyan nagyon hasonlit.
Olyan albumot ajánlottam, amit azelőtt nem ismertem, pont azért, mert így érdekesebb. Nos, az album nagyon erős, és már a keleties hangzással is megbarátkoztam. Viszont nem ártott volna, ha kicsit változatosabb a zene és az ének is. Egy számon belül nagyon idegesitően tud hatni, ha az elejétől a végéig ugyanazt a dallamot hallom. Főleg a kezdő dalnál lett volna fontos: az első benyomásnak mindig meghatározó szerepe van, legalábbis nálam.
Nem vagyok e zenei irányzat híve, és soha nem is hallgatok önszántamból ilyet, de e lemezben kellemesen csalódtam: minden egyes számban van valami különleges zenei rész, ami tetszett. Több is egy számon belül. Az énekes hangja egy" kicsit" fárasztó, és lehet, hogy már ő is fáradt volt a végére... :) A lemezről egyébként a kedvenc számom, amit már nem is tudom hanyadjára hallgatok meg: On Choral Shores c. nóta.
Halfordnak nagyon egyedi és szép hangja van, a zenészek viszont nem erőltették meg magukat. Összességében nem rossz, de felejthető...
Többször meg kellett hallgatnom ahhoz, hogy értékelni tudjam: szerintem ahhoz, hogy sikeresek legyenek, gyorsitani kellene a tempón, mert néhol olyan andalító a muzsika, hogy nem illik a hangzáshoz. Viszont jó a középkori hangulat, az tetszik. Az énekesről egyből a korai Szfinx-ből Koroknai Árpi jutott eszembe, ő énekelt ugyanígy, kb. 15 éve. Ja, és ahogy Bahon is emlitette, elkélne még ott pár hangjegy zenei téren: szerintem is sok a hézag, amit ki lehetne tölteni.
Hát...ez a lemez nem fogja megváltani a világot, viszont én már nagyon vártam hallgatásakor a megváltó utolsó másodperceket...
Nekirugaszkodtam párszor, de nem vett le a lábamról... Bár...nagyon sok közös vonást véltem felfedezni a 80-as évek nagy tradicionális heavy metal bandáival (pl.a nagy kedvencem Iron Maiden), de nem tudom, hogy a mai világban tudnak-e érvényesülni ezzel a stílussal. Fiatal banda, pár éve alakultak, hátha sikerül nekik. Csakhogy mi "öregek" a régi öregeket hallgatjuk, pont azért, amit emp is emlitett, a fiatalabbak meg nem fogják értékelni; ők már másra vannak beállva.
Már többször kinyilatkoztattam a 'forgács hasábjain is, hogy a lengyel bandák közül a prog. rock/metal-ban utazókat tartom legtöbbre. Ez a horda is lengyel, prog. metalt tol, az énekesük tehetséges, a zenészek jók, mégis nem tudok úgy lelkesedni értük, mint pl. egy Riverside, Votum, Terminal esetében. Valahogy túl sűrű, túl tömény a zenéjük...Vagy mittomén...
Azért azt hiszem, azzal mindenki egyetért, hogy James ezen lemeze dalközpontúbb, mint az anyabanda utolsó 4-5 opusza. Bár én sosem tartottam egy nagy énekesnek el kell ismernem, hogy egész jó énekdallamok, verzék, refrének megírására képes! Korrekt anyag!
Cséphadaró...
Jó kis lemez, de azért tartalmaz üresjáratokat is, amit ha legközelebb kiküszöbölnek, akkor akár még kedvenceim is lehetnek!
Jó-jó, de ha hasonló oriental metalra vágyom, akkor az Orphaned Landet, vagy az Amaseffert választom.
Egész pofás lemez! Az "Obi" mellett nekem többször beugrott a Pro-Pain neve is, mint zenei párhuzam... A gitárharmóniák és szólók nagyon el lettek találva!
Azért a lemezt hallgatva érezhető, hogy már Rob bátyó se 20 éves. A védjegyének számító magas hangok, halford-i sikolyok szinte egy az egyben eltűntek. Sok helyen pedig kísértetiesen hasonlít a hangja Dickinsonéra. Mindezzel együtt az emp által említett dalok szerintem is a lemez erősségei, sőt nekem még a címadó is igen bejövős, a maga kissé Kraftwerk-es "robothangjaival"!
A borító színvonala közelebb áll a régi Candlemass lemezekéhez, mint a zenéé, ami egyelőre még csak egy erős közepes.
Amit az egysíkú, artikulálatlan, idegesítő hörgésnél-morgásnál-károgásnál-acsarkodásnál is nehezebben viselek, az az agyontorzított "ének". Kis adagban még lehet hangulatteremtő funkciója, de egy egész lemezen keresztül szörnyű! Pedig a zene nem is lenne rossz!
Jókat mosolyogtam a "my metal heart will never die" típusú szövegeken, tehát valamilyen hatást sikerült rám gyakorolniuk!:D Egyébként nem rossz, amit csinálnak, de annyira nélkülöz minden egyéniséget a produkció, hogy nem tudom komolyan venni.
Összemelegedtünk a leányzóval :-) Ez a hanghordozó, tele van jobbnál jobb, kiemelkedő témákkal és dalokkal, s bár nem hibátlan, minden hallgatásra egyre többet nyújt és egyre kerekebb a történt. Egyébként is, élek-halok a jó prog. metálért, szóval nem kérdés a magas pontszám.
Se here, se zádé. Úgy folyt át rajtam ez a 14 tétel, mint krónikus szeszfogyasztó veséjén az xy-adik sör, és bizony Labrie hangja kifejezetten irritáló helyenként. Lényegesen többet vártam volna.
Azon szülés esete, amikor a 'csöppség' nem, a szülész viszont többször is kétségbeesetten sír fel...Megizzadtam rendesen, míg végigment.
Nehezen definiálható amit érzek, mint ahogy a muzsika maga is: rendkívül változatos, merengő, és merengésre késztető. Teljes sötétségben borongás, filmzenei megoldások, és két váratlan női énekes szám a végén. Érdekes, hangulatos, minőségi és egyedi. Tetszik és még sokat fogok bíbelődni vele. Induljunk ki 9 pontból és meglátjuk mi lesz két hét múlva :-)
No de kisasszony kérem!? Mostmár értem, miért csodálkoztak az edzettebb HP-zók Linci ajánlatán. Ez bizony egy komoly pörölycsapás, szerencsére viszont a jobb fajtából. Tetszenek a keleti hatások és a brutalitás is sodor magával, csakhát igen hosszúra nyúlik és lehetne változatosabb, elsősorban a vokált tekintve. Kóser metál at his best...Csakhát én nem lenni kóser...
Ha tudtam volna mindezt, nem veszem be az utolsó Tantum Verdémet, mert az itt hallható úriember torkának nagyobb szüksége lenne rá. Minden kiköpködött acsarkodása az idegszálaimon táncol. Hiába a jó zenei alap, ez így nem fogyasztható számomra.
Jelentem, sikerült túllépnem az előítéleteken és félelmeken, amiket Halford Úr és a borzalmas borító keltett, sőt még egész élveztem is a dolgot. Az összmérleg pedig: Egy sima, egy fordított. Ritkán van ilyen, de itt tényleg szinte pontosan minden második szám olyan, ami tetszik.
True, nem true, ilyen hangzással kijönni 2010-ben az bizony tróger dolog. A velő pedig az a sokat beszélő, de keveset mondó fajta, így nem meglepő, hogy nem nyer bebocsájtást a zenei leltáramba.
Annyira nem rossz, mint amennyire tartottam tőle. Ha nem lenne ez a széttorzított, nyöszörgő zaj, maga az alapzat egész formás, mélységekbe repítő katapult lehetne. De sajnos van. Kár érte.
Mivel sosem voltam nagy hegyi metálos, ráadásul ez a képződmény az idegesítő fajtából való, inkább megyek és olvasok valamit. Groteszk ahogy, jön ez a nagyot akarunk alkotni és mindent kivisítani attitűd, de elakad a küszöbön, orra esik és össze-vissza töri magát. Vicces. Tényleg.
Hatalmas prog. metál óriási zenészekkel, erőteljes gitárhangzással, változatos és nagyszerű énekhanggal (néhol hörgéssel), és mindezt még színesítik egy kis billentyűvel (ami óriásit dob az egészen). Az az érzésem viszont, hogy talán valami még hiányzik az összetevőkből, de ez majdnem tökéletes így is! (Viszont rájöttem, először túlértékeltem picit az albumot. Azóta megismerkedtem a debüt Tyranny of Therapyval, és az valamivel erősebb szerintem)
Divatzene feelingje van, és mint ilyen, ez nekem szörnyű...
Tetszik, de hátast nem dobtam tőle. Pl. az osztrák Belphegor (főleg az utóbbi pár év) munkásságához képest minőségben (témák fogóssága, változatosság, hangzás) alulmaradnak. Köv. albumra már látok reményt, hogy sokkal jobbak lesznek! (Mondjuk ha néha egy-egy rövid lassú, de súlyos témát bedobnának, sokat dobna az egészen. Most viszont ez csak erős közepes lett.
Az album első két számának hallgatása közben folyamatosan a Pink Floyd (és Anathema) jutott eszembe - biztosan nem véletlenül. Kellemes, merengésre késztető, jófajta post-rock muzsika. Amúgy az utolsó 2 szám feldolgozás (az utolsó nálam eléggé rontja az összképet az album elejéhez képest - bár ez amúgy is csak hidden track), és a Burning Bridges valóban a Kelly Hősei filmzenéjének zárószáma (mondjuk én is neten néztem utána :)) Jah és mínusz pont a csúnya borítóért...
Elég nehezen sikerült vele megbarátkoznom, többszöri nekifutás, és meghallgatás után is vegyesek az érzéseim... Bár éreztem, hogy időt, energiát igényel ez a zene. Sajnos most is közepesen tartom jónak, bár történnek a felszín alatt érdekes dolgok, mint pl. a keleties témák, elég komoly hangszerelés (pl. 12 húros gitár, egyéb különleges hangszerek), de az igazi egyedi, értékes nemesfémért még nem sikerült elég mélyre lebányászniuk.
Brutál súlyos egy jószág az úthenger... Lomhán, de kíméletlenül keresztülhajt az emberen, a leszakadt, szétzúzott végtagok meg szanaszét maradnak az úttesten vérben ázva...
Elismerésre méltó, hogy Halfordnak 59 éves korában sem kopott még el a hangja... bár hogy is mondhatnék ilyet, a heavy metal (egyik) legnagyobb énekeséről van szó. Maga a zene viszont teljesen átlagos, ill. semmi olyat nem hallok, amit ne hallottunk volna már korábban más albumokon. Összességében nem rossz...
A többiek már mindent elmondtak, amit lehetett...
Nyugodtan elmondhatom magamról, hogy viszonylag elég sokmindenre nyitott vagyok, de erre azt mondom, hogy: NEEEEEEEE!!! (1 pont mert be tudják hangolni a hangszereket, és végülis kiadták az albumot, fél pont a WBDO c. tételért, az még nagyjából tetszett is, de az is olyan, mint szaron a légy... annak se örülünk jobban mint az alanta elterülő végterméknek mondjuk a szobánk közepén)... SORRY!
Ügyesen másolják a nagyokat, de köszönöm többet nem kérek ebből...
Már majdnem olyan jó mint J.L. tingli tanglia!
Semmi közös nincs a DT-vel, a torkot leszámítva! Odab@szós primőr anyag!
Középszerű istenkáromlás! Voltak rajta kiemelkedő részek amik kizökkentettek,de összességében elég laposnak találtam!
Nem jobb mint J.L. tingli tanglia!
Sumér,eklektikus,okkult, ezoterikus.Nekem ennyi elég!
Sztálingrád..most Japán ,következő lemez Afrika Korps lehetne! A végére kivérzik a lemez úgy,hogy a Tokió napalm is csak egy laza puki!
Emlékszem egy régi metal hammer hungaricára ,ahol a címlapon Halford mester két hatalmas mellpiercingel nyújtotta aszott bőrét! Akkor letettem róla! Most meg jön itt nekem egy átlagon felüli heavy cuccal !! Fiatalnak öregnek egyaránt!
Rosszabb mint J.L. tingli tanglia!
Őszinte leszek! Nem veséztem ki ,mert nincs mit! De azért adok egy ötöst....valamiért!
Amerikai igényekhez igazított majomparádé!
ha nem ismerném a dalcímeket és a dalszöveget, akkor teljesen olyan lenne, mintha én is vándorolnék abban a bizonyos pusztában :) hibátlan, és egyre jobbak
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2010. október 23.
Avatar chipmonkey jpeter Linci oldboy Otitis_Media Perszepeta rudolftor BlizzardBeast ∑:
1. Avatar
Division by Zero
Independent Harmony
10 5 7 8 7.5 9.5 8.5 8   7.9
2. Avatar
Crippled Black Phoenix
I, Vigilante
9 8 9 6.5 8 9 7 7   7.9
3. Linci
Melechesh
The Epigenesis
6 9.5 8.5 7.5 7 7 7 8 10 7.6
4. Caayn
Halford
Made Of Metal
8.5 4 6.5 7.5 7 7.5 6.5 8   6.9
5. viribusunitis
Hail of Bullets
On Divine Winds
5.5 5 8.5 9 7 4 8 7   6.8
6. Avatar
Atlantean Kodex
The Golden Bough
7 6 6 7 6 6 6 6   6.3
7. rudolftor
James Labrie
Static Impulse
8.5 6.5 6.5 5 7.5 5 2 8.5   6.2
8. Pistike66
Moon
Lucifer's Horns
4 7.5 6 9 4 3 7 7   5.9
9. NightProwler
White Wizzard
Over The Top
7 7.5 4 6 4 5 4 4   5.2
10. haragSICK
Gospel of the Future
The Eclipse
1 4 3 1 5 4 1.5 5   3.1
∑:
6.7 6.3 6.5 6.7 6.3 6 5.8 6.9 10 6.4

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

május 05.,
május 20.,