Hangpróba #244

2013. szeptember 7.

Dögunalmas, szögletes tömegcucc... A kötelezőt hozza, de azon felül semmit.
Hallani benne egyedi ízt, és külön tetszik, hogy nagyon különbözőek a dalok.
Hazai progmetál bandáknak sok szeretettel!
Na, ez nem csak a szokásos drdrdrdrdr-zszszszszsz-hrhrhrhrhrh. Itt előkapták a hangulatkeltő eszközöket is, és kegyetlen jók a harmóniák. Meg nincs 2 másodpercenként témaváltás. Lehet támaszkodni a szélviharban. Szerintem is jobb lenne viszont, ha nem géppuska Kollias ütne rajta, hanem egy dinamikusan játszó dobos. Mára gyakorlatilag élvezhetetlennek találom Kollias játékát. Az ő játéka simán cserélhető gépdobra, mivel a végeredmény ugyanaz.
Unalmas melódiák a nagykönyv szerint, attól eltérni nem nagyon merve. Amikor meg kicsit eltér, az meg már engem nem hat meg. No meg néha határozottan lelangyulnak a dalok. És mindent prog metalnak becéznek már, amiben ez a gagyi celofánhangú szinti benne van?
Nagyon súlyos és nagyon elvont zene egyszerre. Azt meg főleg nem érzem, hogy standard lenne. Az is fura, hogy senki nem sütötte még el rá a post jelzőt. A vonósnégyesnél érdekes, hogy jobbról jön a mély (cselló) és balról a magas (brácsa meg a hegedűk). A normál leosztással ellenkezően. Az egyik gitárost úgy hívják, hogy Kevin Hufnagel, és ehhez mérten kellően GYP-s fejjel is bír :-)
Kergetjük a hangokat és az ütemeket, amik mindig elfutnak előlünk. Főként fárasztó, elég ritkán okoz valós izgalmakat. Ez van, mikor ötlet híján mindent a technikával próbálunk megoldani... Biztos jó, ezt nem én mondom meg. A közepefelé van pár téma, ami tetszik. A drímmajmolás viszont gusztustalan szinten mozog, amivel minden tönkre van verve.
Irgalmatlanul megszólal a basszusgitár. Igen, ez az ő frekvenciája, a gitáré meg az, ami hallható. Nem trancsírozták szét a gitárral a basszust, ami mostanában divat. Az ének emlékeztet a The Mars Voltában hallhatóakra. A dob is ötletes, nekem ez így, ahogy van, nagyon tetszik. A visszhangos, reverbes és LFO-s megoldások egyenesen leseggeltettek. Továbbra sem értem, miért pontszám csökkentő az, ha valami hosszú. Semmit nem muszáj egyben hallgatni. Arról meg nem tehet egy banda, ha ti türelmetlenek vagytok, és nincs időtök egy HP-s cuccra. Ez esetben a rossz pontszámot magatoknak osszátok!
Voltak rajta jó ötletek, de a fantáziátlan dobolás (lábcin unalmas suhogtatása), a szintén fantáziátlan hörgés, és a sok kitartott fárasztó gitárhang eltávolított minket egymástól. Egyedül a visszhangos magas gitártémák tetszettek ténylegesen.
Erős a Neurosis hatás, viszont annál időnként grungeosabb... Apokalipszis közeleg...
Tényleg sablonos, de háttérzenének teljesen megfelel.
Nagyjából osztom Belial véleményét, azzal a megjegyzéssel, hogy nekem valószínűleg a következő is tetszeni fog, ha ilyen lesz. :-)
Ez tényleg nagyon jó zene. Még pár hallgatás és akár maximummá is emelkedhet. Rég hallottam ennyire jól összerakott és cseppet sem erőltetett zenét ebben a műfajban.
Igazán hangulatos.
Nem kiemelkedő, de jó. És Dan Swanö minden módon jól énekel. :-)
Cseppet sem gondolom standardnak és/vagy középszerűnek, ellenkezőleg, nagyon súlyos és egyedi zene, valóban, szinte post-death metalról beszélhetünk. Egy Gorguts-tól legalább ilyet várok el.
Ilyen zenéből ez túl sok, ha 20-25 perccel rövidebb lenne, többet is kaphatott volna, így azonban számomra fárasztóvá válik.
Ez nagyon nem az én zeném, és mivel elsősorban a hossza miatt még azt sem mondhatom, hogy semleges volt, így nem adok neki többet.
Ez is nagyon jó, szeretem az ilyen lassabb tempójú death metált.. Pontszám még itt is képlékeny.
Nem hozott lázba, szerintem sokkal jobb lemezek vannak ebben a műfajban, és nekik is voltak már jobb lemezeik... sajnálom de még lejjebb kell vinnem a pontot. Ezek a grunge-os, hamisan nyekergő gitártémák az idegeimre mennek.
Ha csak két számban lenne énekesnő többet adnék...Kidolgozott, bár kissé sablonos, amit művelnek. A nevük alapján pont ilyen zenére tippeltem.
Átlagos black, ahol a jó megszólaláson kívül semmi kiemelkedőt nem találtam. (Mintha egy korábbi album jobban bejött volna...)
A forduló képzeletbeli dobogójára ugyan nem fér fel, de áthatja a minőségre való törekvés. Néha egy kicsit sok volt belőlük.
Sokáig tartott, amíg ideért a lemez. Több tucatszor meghallgattam és remek munkának tartom, akárcsak a csapat előző lemezét. Egyetlen szubjektív problémám vele csak annyi, hogy Kollias technikás játéka helyett valami egyszerűbb és húzósabb dobos munkát képzelnék ide. (A Nile-ban gondolom rácsapnak a kezére....)A témához illeszkedő zenei betétek és hangulati elemek nagyon rendben vannak.
Nem gondolom veszélyesen arctalannak, sok kellemes pillanata van. (Swanö évek óta nem alkotott igazán jó lemezt, ez sem alapmű. Utoljára a Nightingale-lel talán... Az érem másik oldala, hogy nehéz csalódni benne, akármihez is kezd.)
Az első két lemez máig nagy kedvencem, aztán az Obscura és a From Wisdom...eléggé elment mellettem. Közben eltelt tizenvalahány év és váratlanul itt egy újabb album. Sok hallgatáson vagyok túl, egyszerre zsibbasztóan technikás és páratlanul előremutató a maga közegében. (Itt nem érzem hivalkodónak a dobos teljesítményét, mint az Ade esetében)
Megkéstek vagy 15 évet ezzel az albummal, akkor egészen biztosan több pontot kapott volna. Egy meglepetések nélküli, profi album jó hangzással . Összességében pozítív a benyomásom, de a kiemelkedő pillanatok száma elenyésző.
Főállásban - értsd; magas fizetésért + jutalék a kiadótól - még lelkesednék is érte, de ez egy őszinte hp, nem?
Lassú vagy középtempós deathmetált nyom a Cerekloth, a gyors részektől talán irtóznak is. Nem baj, itt a lényeg az atmoszférán van. A horror hangulatú darabok igazán jól állnak a dánoknak, amit a kiváló hangzás tovább erősít. Első teljes albumnak tökéletes.
Szeretem a postrock/metál féle zenéket, de csak ha dalcentrikusak és hoznak némi hangulati többletet. Itt nem találtam, az ének meg inkább csak átlagos vagy az sem. Többet vártam.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2013. szeptember 7.
Nagaarum Pistike66 viribusunitis ∑:
1. Pewoon
Ade
Spartacus
9 9 9.5 9.2
2. Redrum
Gorguts
Colored Sands
9 9 9.5 9.2
3. Nagaarum
Psilocybe Larvae
The Labyrinth of Penumbra
10 9 8 9
4. Pistike66
Watain
The Wild Hunt
8.5 9 6.5 8
5. viribusunitis
Cerekloth
In the Midst of Life We Are in Death
6 8 9 7.7
6. Belial
Witherscape
The Inheritance
4.5 7.5 7.5 6.5
7. mike666
Lorelei
Ugrjumye Volny Studenogo Morja
5 6 7.5 6.2
8. 9000Sanyi
Mouth of the Architect
Dawning
8.5 4 6 6.2
9. bandeeraz
Persefone
Spiritual Migration
5 6 7 6
10. oldboy
Karnivool
Asymmetry
10 3 4 5.7
∑:
7.6 7.1 7.5 7.4

Vélemény, hozzászólás?

május 05.,
május 20.,