Hangpróba #359

2018. január 20.

A Celestia tagjai észre sem vették, hogy két éve feloszlottak, így véletlenül kiadtak még egy lemezt. Nekem nem hiányzott. Ez a fajta black metal már majdhogynem olyan hatással van rám, mint a fehérzaj. Megszokják a füleim és aztán már nem is hallom. Erőltetnem kell magam, hogy figyeljek rá.
Igazából örülök, hogy ilyen zenék is felbukkannak itt, mert magamtól nem hallgattam volna meg ezt a lemezt. Felemás érzéseim vannak. Egy csomó egyebet is belepréseltek a dalokba a heavy metal mellett, az olcsó popos szintibaromságoktól és nyálas dallamoktól az agyafúrtabb vagy tökösebb prog metal riffekig, jó szólókig. De egészen különc dolgok is helyet kaptak, amelyek szintén kb. 50-50 százalékban működnek. A Dave Mustaine-es vokál sokkal jobban áll az énekesnek, mint a sikoltások, szóval itt is kettős érzésem van. A 66 perces játékidő 16 dalon keresztül szintén indokolatlan. Négy dal rajta lehetett volna valami japán verzión, vagy EP-n, 12 bőven elég lett volna ebből. Egyszer kellemesen, izgalmasan cseng, máskor fülsértő. Igazából a 4-es pontszámtól a 8-asig van itt minden.
Az album elején még irritált, majd a második felében már élvezetet is nyújtott. Több ez, mint amennyit az első néhány dalból le lehet szűrni.
Ha elfogultságomra hallgatnék (értsd: Anneke mindent bearanyoz a hangjával), akkor nagyobb pontszámot adnék, de ha a zenei aláfestést is hozzávesszük, akkor annak dacára, hogy szimpatikus metal muzsika szól, amit igen jó hallgatni, nem domborodik ki semmivel. Nem adhatom meg az "erős lemez"-ért járó 8-ast sem. Mégis... nálam szólni fog.
Olyan idegen bolygó ez, ahol a szépségnek egészen más jelentése van. Sem jótékony, sem barátságos élővilággal itt nem találkozni. Minden, ami él, és az is, ami nem, veszélyes, mérgező, vagy kiszámíthatatlan. Mégis színes, hívogató, inspiráló és gyönyörű. Utazás egy olyan helyre, ahová csak akkor merészkednél, ha több életed lenne, vagy még akkor se... mégis vágysz rá, hogy megtapasztald. Olyan, mint egy csalogató rémálom. Hátborzongató minden értelemben!
Portnoy dobolása annyira felismerhető, hogy a Dream Theater érzés ott van végig a lemezen. Nekem tetszik az anyag, élvezettel hallgatom ezt a fajta prog. metalt is.
Na, ez kimondottan érdekes, izgalmas csemege volt. Ebben a körben talán erre a lemezre kerekedett ki a szemem a legjobban. Úgy érzem, jól eltalálták az arányokat, az elektronika jól illeszkedik a metalhoz itt, és végig fenntartotta nemcsak az érdeklődésemet, de a lelkesedésemet is, hogy újra meg újra meghallgassam. Van mire figyelni benne.
Érdekes, hogy első hallgatásra többet láttam benne, mint a későbbiekben. Nem bontakozik ki úgy, mint azt elsőre hinné az ember. Még ha furcsán is hangzik, de túl hamar bejött az anyag, és aztán nem lépett újabb szintre. Ennek ellenére olyan érzést keltenek a dalok, mint amikor jól nyakon ragadják az embert. Főleg azok a pillanatok tetszenek jobban, ahol a sodrást megtöri a gyilkos riffelés, mert a kettő párosítása pusztító tud lenni, és több ilyet is elbírt volna a lemez. Összességében energikus, harapós cucc!
Kvarforth-nak megvan a saját pokla, személyes életútja, amelyet úgy kezel, ahogy tud, és ahogy akar. Bármennyire is ellenszenves számomra, ÉPPEN az a pokol, amit megjár ott belül, magában, teszi lehetővé, hogy ilyen mély és őszinte érzésekből fakadó lemezt készíthessen, megkapó ötletekkel, még akkor is, ha azok az érzések a spektrum fekete oldaláról érkeznek. A két feldolgozásnak nagyon örültem ezúttal, két 10 pontos dalról van szó, és nagyon szépen levezetik a lemezt. Én nem is bónusznak raktam volna fel, hanem az album szerves részeként. Nekem ennyire még nem is tetszett Shining lemez, mint az idei.
Nem tudok semmit hozzátenni ensomhet és srppk kommentjéhez. A véleményem megegyezik az övékkel.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2018. január 20.
farrrkas ∑:
1. Femforgacs_HP
Shining
X - Varg utan flock
9 9
2. farrrkas
Tchornobog
Tchornobog
9 9
3. srppk
Progenie Terrestre Pura
oltreLuna
8.5 8.5
4. oldboy
Sons of Apollo
Psychotic Symphony
8 8
5. Kriss
Watain
Trident Wolf Eclipse
8 8
6. 9000Sanyi
VUUR
In This Moment We Are Free - Cities
7.5 7.5
7. Werewolfrulez
Abhorrent Decimation
The Pardoner
7 7
8. Avatar
Abhordium
Omega Prayer
7 7
9. boymester
Satan Jokers
Symphönïk Kömmandöh
6 6
10. Avatar
Celestia
Aetherra
5 5
∑:
7.5 7.5

Vélemény, hozzászólás?

május 05.,
május 20.,
június 04.,