Hangpróba #414

2020. február 29.

Az epikus doomot játszó zenekarok alapból valamilyen szimpátiával indulnak nálam, és ha most magyar honból bukkant elő egy efféle csapat, a figyelmem azonnal meg is duplázódott. Örömmel tapasztalom, hogy nagyszerű lemezt készített a Devil Seed, tele erős és megkapó dalokkal a klasszikus doom zenekarok hagyatéka mentén. Ha csak minimálisan változtathatnék valamit, az a női ének boszorkányosabbá, "hidegrázósabbá" tétele lenne (The Wounded Kings, Occultation), de a meglévő karcossággal is teljes mértékben együtt tudok érezni, akárcsak a zene jól eltalált hangulatával. Én is beszerezném a CD-t, ha lenne... Doom kedvelőknek nagyon ajánlott anyag!
Sosem álltam közel a God Dethroned zenéjéhez. Akármennyire is megütnek egy bizonyos nívót, egy lépéssel mindig az elit mögött jártak. A Spirit of Beelzebub dal kimondottan tetszett, és maga a lemez is korrekt munka, ám felejthető. Én nem tudok irántuk lelkesedni.
A zenehallgatás élménye az ilyen kaliberű lemezeket hallgatva csúcsosodik ki. Ez valóban ajándék… sok-sok év után!
Tucat, hiteltelen, felesleges.
Örültem volna, ha ők is 10 percben elintézik a lemezt, mint a P.F.A. Ha kifordulok magamból, akkor sem tudom élvezni ezt a macskazenét. Garga bácsi jut eszembe a Macskajaj című filmből, amikor elmondja, hogy a fia korában ő már háromszor volt nős: “gusztus… gusztus dolga.”
Az én füleimnek ez eléggé receptre megírt dallamos/harmóniákkal teli black metal. Az utolsó két dal viszi a prímet, főleg az utolsó (már az album elején tudtam, hogy így lesz, de az valóban nagyon jó), vannak megjegyezhető melódiák rajta, de ha változatosságban, fogósságban, kompozíciók tekintetében összehasonlítom, mondjuk, a Misthyrming legutóbbi anyagával, óriási különbséget tapasztalok. Rossznak azért nem rossz, na.
Az Annihilator nevű riffgyár nem okoz csalódást az új lemezen sem. Bár én kevés Annihilator-féle thrasht hallgatok itthon, autóban jólesik, koncerten pedig egyenesen telitalálat a veterán banda. Egyébként szerintem hozták a kötelezőt, azt persze jól odatéve, de egyéb meglepetés nem történt. Mást nem is lehet elvárni. Olyan, amilyennek lennie kell. Se több, se kevesebb.
Nincs tartalom, alig van mit értékelni. Szösszenet az egész.
Roppant idegesítő zenekar a Kvelertak. Túlértékelt és alulinspirált felszínes maszlag. A Metallica koncert előtt is alig vártam már, hogy befejezzék végre. A 4 pontban minden jóindulatom benne van.
Több milliónyi fényévben mérhető a távolság a zenei ízlésem és a Hollywood Undead-féle képződmények termékei között. Nincs mit tenni, ez van! Ami egyiknek élvezet, a másiknak büntetés.
Magyar doom nemzetközi színvonalon. Magamtól manapság már nem botlok bele (nem is igazán keresek) számomra izgalmas doom formációkba, mindig csak innen ismerek meg új bandákat, viszont azokkal rendszerint hosszútávú barátságot kötök. Nem gondoltam volna, hogy pont kis hazánk fog kitermelni magából egy ilyen igényes albumot. A borító is nagyon adja, remélem lesz majd lehetőség fizikai hordozón is megpörgetni a Devil Seed-et.
Zseniális, közel tökéletes. Egy számban több ötlet és kraft van, mint máshol egy teljes lemezen. Idővel simán lehet, hogy 10 pontosra fogom hallgatni.
Egy kicsit erőteljesebb, dörrenőbb hangzás valóban nem ártott volna a lemeznek. Néhol talán túl voltak tolva egyazon dallamok, innen-onnan csíptem volna, de összességében élveztem és semmiképp sem mondanám egyhangúnak vagy unalmasnak. Fogom még hallgatni, úgy érzem. A Thus Spake The Stone közepén felhangzó random nyekergés meg egyenesen meglepett! :D
Erre most sokkal jobban ráálltam, mint a Dumpster of Reality-re. A felállás sokat nem változott, a poénok mellett megmaradt a társadalomkritika és mondhatni kőegyszerű beleállás. Tetszik, hogy kikacsintgatnak a HC punkon túlra is; megint rengeteg olyan dallam van, amit szívesen hallgattam volna bővebben kifejtve, de persze olyan mozzanatok is akadtak szép számmal, amik oly messze állnak tőlem, mint Makó Jeruzsálemtől. Még mindig nem nekem zenélnek, de ettől függetlenül ez nem egy rossz lemez.
Bár sosem rajongtam a HU által játszott zenei stílusért, a Swan Songs anno megtalálta az utat a szívemhez, agyonhallgattam a lemezt, betéve tudtam az összes ostoba rap szöveget minden számból és a mai napig elő-előveszem a debut albumot. A további albumokkal hellyel-közzel vagyok tisztában, de a New Empire alapján nem sokat változtattak az összetevőn, és ez igazából tetszik. A témaválasztás, a fricskák a dalszövegekben megmaradtak tipikus HU prezentálásban, és szerencsére a balansz is a rap-nu metal között. Ironikus, hogy amúgy pont a Killin it szám tetszik a legjobban. Az album első felét erősebbnek érzem, de összességében egy kibaszott jó, ízig-vérig HU anyagot kaptunk, panaszra nincs ok.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2020. február 29.
farrrkas Weide ∑:
1. farrrkas
Psychotic Waltz
The God-Shaped Void
10 9 10
2. boymester
Devil Seed
Devil Seed
9 8 9
3. Lew
Annihilator
Ballistic, Sadistic
7.5   7.5
4. CarolusRex
God Dethroned
Illuminati
7   7
5. ensomhet
Grimah
Intricacies of Bowed Wisdom
7 7.5 7
6. Weide
Lorna Shore
Immortal
5   5
7. 9000Sanyi
Kvelertak
Splid
4   4
8. nascence
P.F.A.
Fangs
3 5.5 3
9. Professor Shub Niggurath
Metz
Automat
2   2
10. RicS
Hollywood Undead
New Empire, vol. 1.
1 8 1
∑:
5.6 7.6 5.6

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #414 – 2020. február 29.: 16 komment

 • boymester boymester szerint:

  Kíváncsi vagyok, milyen lesz ez a táblázat 15, esetleg több pontozó esetében. Tudom, manapság nincs ilyen, de volt már rá példa és még lehet is… Nem tudom, hogy egymásra csúsznak-e majd a pontok, vagy csak simán nem látjuk majd őket, mert nem látok más megjelenítési lehetőséget.

 • farrrkas farrrkas szerint:

  Ha az avatar-képeiteket feltöltitek újra a profilotoknál és update-elitek, mindenkinek egységesen a nagyobbik ikon jelenik meg a HP-n. Csak egy tipp.

  • Weide Weide szerint:

   Köszi a tippet!

  • oldboy oldboy szerint:

   Nekem csak akkor jelenik meg a nagyobb kép a HP-n, amikor be vagyok jelentkezve. Bezzeg a cikkeknél kijelentkezve is nagyobb lett az avatarom. Pedig az maradhatott volna kicsi… Biztos rosszul csináltam valamit…

  • oldboy oldboy szerint:

   Már a HP-n is nagyobb lett az avatarom, viszont a cikkeknél nem lehetne kisebbé tenni?

  • farrrkas farrrkas szerint:

   Oldboy, át tudod méretezni a profilodnál az avatar képedet kisebbre. Amikor rámész arra, hogy kiválaszt, átméretezed a képet a kívánt méretűre és aztán adatlap módósítása. A HP-n attól marad a nagyobbik ikon. Ugyanúgy Eroen is, ha nem akarja, hogy az avatarképe olyan nagyban jelenjen meg a kritikái alatt, amilyen most.

 • ensomhet ensomhet szerint:

  Annihilator – Armed To The Teeth, 3:20-nál, szólósávtól eltekintve elég Fucking Hostile-os, nem?

 • Weide Weide szerint:

  Ensomhet, a Devil Seed borítója valóban fura, de nekem pont ezért tetszik. Első blikkre olyannak tűnt, mintha egy vérrel teleszívott, buzi nagy kullancsba lennének beleágyazódva a koponyák. Jobban megvizsgálva tűnt ki, hogy egy nagyobb koponyából “lógnak” ki a kisebbek. Na mindegy, tényleg fura, de magára vonzza a szemet.

  • ensomhet ensomhet szerint:

   Nekem inkább a stílusával / kivitelezésével van problémám, nem magával az ötlettel / ábrával.

 • Szpeter Szpeter szerint:

  Sanyi bácsi! Nem keverted össze kicsit a zenekarokat? 🙂

 • boymester boymester szerint:

  Sanyi: persze, hogy rég hallottál ebben a stílusban ilyen erős anyagot (Devil Seed), mert ez az első. 🙂 Vagy van még epikus doom itthon? Mondjatok egy párat!

 • Weide Weide szerint:

  Sziasztok!

  Az aktuális Hangpróba meghívott pontozója Szénégető Richárd aka Ric$, akinek ezúton is köszönjük a közreműködést és az ajánlást. Aki kedvet érez, szálljon be ebbe a körbe és vesézzük ki együtt a bekerült 10 lemezt!

 • boymester boymester szerint:

  Gyanúsan indul ez a kör, akár még jó is lehet! 🙂

május 05.,
május 20.,