Hangpróba #423

2020. július 4.

Egyetlen hallgatás után megrendeltem a CD-t. Ott simogat és gyógyít, ahol a legjobban fáj.
A The Moon and the Nightspirit úgy vált ki belőlem elismerést, hogy egyébként ritkán hallgatom. Hangulatzene, amelynek minden rezdülésével azonosulni tudok, de spirituális mivolta miatt mintha nem is zeneként értékelném, hanem egy számomra vonzó kedélyállapotként. Meditáláshoz hasonló élmény.
Azoknak tudnám ajánlani, akiknek teljesen mindegy, mi szól, csak minél kevesebb zene legyen benne és minél nagyobb zajt csapjanak a hangszerek. Gondolom, a zenészek minden épkézláb ötlet hallatán rosszul lesznek, így aztán kedvükre tocsognak a moslékban. Végtermék, egy nagy nulla.
Urbánus, rideg black metal, amelyből az ötletek sem hiányoznak, és ahol a megkapó megoldások szerepe az, hogy építsék a kupolaként fejünkre nehezedő hangulatot.
Nehéz eset a Golgi Apparatus, sokáig nem tudtam eldönteni, hányadán állok vele. A lemez hangulatát befolyásoló nüansznyi, ám jelentős apróságok igencsak megkapóak tudnak lenni, de mindent egybe véve vontatottnak és többször is ötlettelennek találtam a lemezt. Aztán egy-egy dalrészlet újra felkelti az érdeklődésem pár percre, majd ismét visszazuhannak a mérce alá.
Egészen jó érzékkel választotta ki az ajánló ezt a power metal lemezt. Bár a lemez jelentős része panelekből áll, vannak azért hatásosan alkalmazott témák a lemezen, és stílusán belül egészen szemrevaló darab. Az ének is erős, a dalok se rosszak, korrekt anyag!
Remek dallamok szárnyalnak itt a nagy elődök zenei hátszelén, ám azt nem mondhatnám, hogy nagy port kavarna. Szimpatikus, kellemes lemez, mintha az időutazás fültanúja lenne az ember. Érdemes figyelni a sok apró részletre, van belőlük bőven. Amiért mégsem adok nagyobb pontszámot, az az, hogy a dalok többsége nem domborodik ki eléggé. A "korrekt" megítélés azonban alulértékelés lenne.
A Crossroads 10 pontos, akár Borknagar is lehetne, Lazare énekével nem tudok betelni. Nem minden eleme az anyagnak jön be maradéktalanul, de izgalmas lemez az Eden in Reverse. Igazi csemege.
A zenei tartalom teljesen rendben van. Semmi különleges, azonban jól összekovácsolt, lendületes death/thrash/crossover öntvény. Az énekkel azonban nekem is meggyűlt bajom. Különösebben nem csípem az üvöltözős női vokált, de extrém zenékben előfordul, hogy valakiből ez természetesen jön, és még ráadásul jól is hangzik. Itt ezt nem érzem, számomra ez erőltetett, és sajnos azt kell mondanom, hogy elrontja az egészet.
Nézd má' a megkukult lakosokat! - mondta az Aversio Humanitatis, én meg csak néztem, hallgattam és tátottam a számat. A 2017-es EP-jük nem volt a szívem csücske, de hát azóta sok minden változott, finomultam én is és valszeg ők is. A vokál brutális, remekül eltalált, imádom. Tetszettek a zenei ívek és a kicsúcsosodások, élvezet elmerülve hallgatni. Háttérzajként nem hiszem, hogy tudna működni. Odafigyelős zene.
Hát ez érdekes volt, hirtelen nem is tudom mihez hasonlítani. Alapvetően amúgy nem lenne vele bajom, tetszik a zenei koncepció és az egész hozzáállás, de egyszerűen nincsenek olyan groove-ok a zenében, amire szívesen felfeküdnék, amik úgy istenesen magukkal sodornának. Valahogy rideg, magának való album ez, amihez nem érzek sok kedvet, hogy jobban felfedhessem magam előtt.
Egy részről sajnálom, hogy teljesen elhagyták azt az agymenéses fúziót, amit a 'Mayhem in Blue' lemezen műveltek, ugyanakkor örülök ennek az újfajta megközelítésnek is, mert nagyon erős és szuggesztív dalok készültek. Theoharis vokálját nagyon szeretem, eléggé karakteres és éteri tud lenni, és itt most bőven ki tudott teljesedni. A szinti-futamok és az általuk varázsolt atmoszféra pedig egyszerűen 10/10-es. De nekem innen hiányzik legalább egy csipetnyi durvulás.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2020. július 4.
farrrkas Weide ∑:
1. farrrkas
Prag 83
The Dance
10   10
2. nascence
Hail Spirit Noir
Eden In Reverse
8.5 8 8.5
3. Armand
The Moon and the Nightspirit
Aether
8   8
4. srppk
Aversio Humanitatis
Behold The Silent Dwellers
8 8 8
5. Weide
Vampire
Rex
7.5   7.5
6. mike666
Shadowquest
Gallows of Eden
7   7
7. banya07
Golgi Apparatus
Breach
6 5 6
8. Professor Shub Niggurath
Graveolution
Graveolution
6   6
9. CarolusRex
Revenge
Strike.Smother.Dehumanize
1   1
∑:
6.9 7 6.9

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #423 – 2020. július 4.: 36 komment

 • srppk srppk szerint:

  Találtam némi havat ebben a nagy melegben, de nem fogom beajánlani a következő körbe, mert röpke 2 óra. Svájci black-ambient annak aki szereti! 😉
  https://paysagedhiver.bandcamp.com/album/im-wald

  • boymester boymester szerint:

   Paysage nem igazán hp barát szerintem:) Készül róla a kritika, csak kiderült, hogy a hozzám is már pár hónapja eljutott anyag nem a készítő szándéka szerint terjedt… Egyébként korábban is írtam már róla, szerintem alap.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  A Shadowquestről eszembe jutott a vicc, miszerint mi is jár a heavy METAL banda tagjainak a fejében a színpadon.
  Énekes: “Atyaég, mekkorát énekeltem, kijött minden sikítás, és a frizurám is rendesen tart.”
  Gitáros: “Szólóisten vagyok, megint nem hibáztam, és megint ritmusra pörgettem a sörényemet.”
  Dobos: “Gyors vagyok, mint a villám, és azt a szőkét viszem ágyba a koncert után, miután kijöttem a zuhany alól.”
  Basszusgitáros: “A-A-A-A-G-G-G-G-C-C-C-C.”

 • nascence nascence szerint:

  Ha tényleg csak az első számot (és annak is csak az első felét) hallgatjuk meg a Golgi-tól és arra adjuk a pontot, akkor tényleg érdekesnek bélyegeyhető. Legközelebb azért a többi számba is bele kellene pörgetni…

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Armand, nem kell zenei tudás a Revenge-hez?
  Dobold már el!
  Amúgy ott van ebben a zene, csak nem hallod! 😉

  • Armand Armand szerint:

   Naga, igazad lehet! Persze, a zene ott van benne, meg nekem a fájdalom. Sajnos öreg lettem, meg síket is a bohóc zenékhez. 🙂 És már dobolni, sem dobolok. 🙂

 • boymester boymester szerint:

  Ha szeretnél jobb átlagot a hp-n, minden ajánlott lemez előtt pörgess egy dalt ettől a formációtól…

 • Armand Armand szerint:

  Trú arc… még megy ez a pózerkedés 🙂 ha-ha lánccsörgető kű metál

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Azért a Revenge nem olyan rossz. 😀

  • mike666 mike666 szerint:

   Igazából egyáltalán nem rossz. Gyáá, nem trú arcok ezek a többiek more

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Még nem kezdtem el a jelen Hangpróbát, de a Hail Spirit Noir jelen lemezét feltétel nélkül ehhez a korábbi dalukhoz fogom mérni:

  • oldboy oldboy szerint:

   Akkor elképzelhető, hogy csalódni fogsz. Ugyanis az első lemezes Hail Spirit Noir és a mostani szinte két külön világ. Az új albumon már a szintetizátor, elektromos kütyük dominálnak, az extrém vokál pedig eltűnt. A korai idők “King Crimson meets black metal” stílusa helyett egy space-es, pszichedelikus, retro-futurisztikus muzsikát kapunk, melyen inkább érezni az ELO, vagy épp Jean-Michel Jarre hatását, mint a Crimson-ét. Mondjuk nekem a régi és az új Noir is bejön! 🙂 És bocsi a “spoiler”-ért! 😀

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Hát ha tényleg ezek a hatások vannak benne, nem fogok csalódni. Hallgassuk hát!

 • Armand Armand szerint:

  Én nem akarnám ezt a hozzászólási-véleménynyilvánítási dolgot tovább pörgetni. Én régebben nem HP-ztam (Igaz csak 4 éve vagyok tagja a csapatnak) mert régebben nekem se tetszett itt 1-2 érces, poénos megnyilvánulás, amit mára már magasan letojok. Én továbbra is úgy vagyok, hogy mindenki a szíve szerint adja ki magából, amit gondol. Ha valaki 1 pontosnak gondol egy albumot akkor azt tegye. Senkinek nem tehetünk a kedvére (én is bele futok sok tré, tucat, unalmas anyagba, meg más is), ezen nem fog változtatni semmi.
  Én is köszönöm!

 • Ashur Ashur szerint:

  Az első hét lendülete után ezt már kis is hagyom. Számomra nincs most semmi, amit akár csak végig bírnék hallgatni. A teljes felhozatalra 1-2 pontokat meg nem osztogatok…

  • Weide Weide szerint:

   Talán majd a következő kör. 😉
   Ha kedved van ajánlhatsz is, legközelebb!

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Huh, ne haragudjatok, de annyi hallgatni való új zenei anyag jött össze mostanra – vannak közte lemaradásaim is, – hogy képtelen vagyok a mostani HP-t bevállalni. (Komolyan, korlátaim vannak.) – A következőre megpróbálok lenni. 😀

 • Weide Weide szerint:

  Nem vagyok az indokolatlan cenzúra híve, de komolyan mondom, a tököm tele van azzal, hogy konstans hisztit kell olvasnom a HP-k alatt. Régebben érdemi diskurzus folyt a lemezekről, vagy azok hatásairól. Még a meme korszak is poén volt, amikor viccelődtünk egy-két kritikán vagy magán a lemezen, de sosem fordult át szemelyeskedésbe. Még a tényleg mocsok rossz lemezkről is poénosan tudtunk írni, anélkül, hogy az ajánló személyét bántottuk volna. Most meg kb. csak a mások hozzászólásairól megy a hiszti. Szedjétek már össze magatokat! Törölni fogok minden hasonló raplit, amíg nem emelkedik vissza a színvonal a régi szintre. Pont.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Két körrel ezelőtt csak azért nem szálltam be a dologba, mert az én szarom is bent volt, és ne tűnjön úgy, hogy amiatt, de egyébként tökre egyetértek Nascence-el, Blackzone-nel meg McFrosttal, most meg veled Weide.
   Egyszer már hat évi szerkesztőség után töröltem magam innen emiatt, azóta nyugis zen bácsika lettem, nem hinném, hogy már képes lennék magam úgy felhúzni, de tényleg eltűnt valami, amit régen humorral, esetleg fekete humorral oldottunk meg. Most helyette az okádás megy.
   Szedje magát össze mindenki, és legyen igényes a kommunikációjára!

  • Armand Armand szerint:

   Szerintem senki nem bántott itt meg senkit! Én pl. azt sem tudom ki milyen lemezeket ajánlott! (ha valaki ezt tudja örüljön neki… már ha ez öröm. Diskurálni lemezekről most is lehet, fényezni, lehúzni, ez rajtatok áll. Azért meg ne töröljünk már semmit, mert az valakinek nem tetszik! Pont! Mondani meg lehet, hogy szedjétek össze magatokat pl., a web más terein is.

  • Weide Weide szerint:

   Nézd Armand, szerintem te is látod, hová fajult el a HP alatti kommentszekció az elmúlt hónapokban. Olvasd csak vissza az elmúlt körök alatti kommenteket, utána pedig nosztalgiázz a 2017-18-as évek hozzászólásaival (talán a régi oldalon még elérhetőek). Egyértelműen lehet látni a különbséget.
   Én tényleg csak annyit kérek mindenkitől, hogy feleslegesen ne tépje senki a száját, ha olyan epés megjegyzése van, ami érdemben nem ad hozzá semmit az aktuális körhöz.
   Lehet utálni a lemezeket, lehet cifra véleményt nyilvánítani, ezzel sosem volt baj. Elég csak nascence 1-2 pikírt hozzászólását csekkolni, hát folyt a könnyem a röhögéstől, amikor olvastam ezeket. De ezek mögött a lehordások mögött ott van az értelem, az irónia, az egyértelmű poénfaktor.
   A felesleges fröcsögéstől kéne csak megkímélni magunkat (lemezek és pontozók felé egyaránt), tényleg csak ennyit kérek.
   Ígérem, önkényesen nem fogom senkinek a hozzászólásait törölni, de ha tényleg ez kell egy színvonal megtartásához, akkor muszáj lesz. 🙁

   Mindenkitől előre is köszönöm!

 • Husky Husky szerint:

  Azt nem igazán értem, hogy az általam anno használt és egyesek számára hisztérikus rohamot kiváltó olyan véleményem mint a “nem tetszett” miben különbözik a mostani más által használt olyan véleményektől, mint az “igazi művészet” illetve ” Glorius, victorious”?

  • Armand Armand szerint:

   JOGOS, amit mondasz! Egyébként, amikor ez a hiszti cirkuszka ment, hogy ki mint és miként szól egy-egy lemezhez jót mosolyogtam… (több szóban nem is jellemezném inkább). Ami rossz, vagy nem tetszik, arról én is leírom, hogy sz.r, szoktam is. Ez a fórum meg különben is arról szól, hogy mindenki szabadon leírja a véleményét az épp adott lemezről, stb. Lehet azt egy szóban, vagy lehet regény formájában! Erről ennyit röviden… Köszönöm!

  • Husky Husky szerint:

   “Ez a fórum meg különben is arról szól, hogy mindenki szabadon leírja a véleményét az épp adott lemezről, stb.” A próféta szóljon belőled kedves Armand!

 • banya07 banya07 szerint:

  Hát ez nem jött össze. Mindegy yt-on fenn van a komplett lemez.

 • Armand Armand szerint:

  Melyik a power metal? 🙂 EP-ket minek rakunk ide fel??? Főleg ha már 1x volt róla szó már “fórumon”. Csak helyet vesz el.

  • Eroen Eroen szerint:

   Szerintem egy 20 perces EP vagy stílustól függően akár LP is lehet, simán értékelhető. Meg most éppen nem vett el helyet semmitől, mert csak 9 lemez jött össze így is.

  • Weide Weide szerint:

   Armand: A ShadowQuest a power. 😛
   A szabályzatban benne van, hogy jöhet az EP is, ha a kritériumoknak megfelel (1 éven belüli, még nem szerepelt HP-n, stb.). Sok olyan lemez is bekerül, amiről születik átfogó kritika még a beajánlás előtt, de ez sosem volt probléma. Ennyivel is több emberhez juthat el a cucc. Így vagyok a split cuccokkal is, de ezt nem is olyan régen ki is fejtettem.

 • Weide Weide szerint:

  Fuck yeah, ezer éve nem volt power metal a HP-n! 😀

május 05.,
május 20.,