Hangpróba #425

2020. augusztus 1.

Egészen zseniálisan forrasztják egybe az ősi Morbid Angel nem e világi dühét a kaotikus, szilánkokat szóró black/death forgószéllel. Az égszakadással egyenlő erő és hangulat nagyon komoly harmóniákat, tekervényes melódiákat rejt. Igazi death/black örvény a kiemelkedő fajtából. Nekem zenélnek.
Tudom én, hogy az ilyen rituálékat, belső hangokat kieresztő atmoszferikus(nak mondott) hangulatpára a hipnózis-szerű elmélyedéssel jön igazán elő, amire én bizonyos mértékben vevő is vagyok, de itt valóban az a helyzet, hogy üresen kong az anyag. Elég összehasonlítani Jari Pitkänen & Shum projekt Jég című anyagával, amely ezzel szemben brillírozik a hangulat megfestésében. Ez szinte csak a készítőinek jelenthet valamit.
Nagyszerű dallal indul az EP, és az Ihsahn-védjeggyel ellátott black metalos él még a következő két saját szerzeményben is magas nívót képvisel. Nagyon kedvelem Ihsahnt, a zenéhez való hozzáállása és különböző ösvényeken való őszinte bolyongása szimpatikus. A Lenny Kravitz és a Maiden dal feldolgozása csupán érdekesség, engem különösebben nem hat meg, de elfogadom.
A Sabaton nálam dobogós lenne a világ legidegesítőbb metal zenekarai versenyen. Az igazi pontszámom: nulla.
Nálam kimondottan betaláltak ezek a death metal fémszerkezetén belül megszólaló dallamok és harapós témák. Erős lemez a maga műfaján belül.
Több ebben a post-sludge-drone-stb. stílusban mozgó zenekart láttam már előzenekarként, és volt, hogy élőben sokkal inkább meggyőzött egy-egy ilyen produkció, mint lemezen. Az O, a bandanévvel együtt, beleillik abba a szúrós, ingoványos stílusba, ami a zenét egy sokkal nehezebben emészthető formában, mintegy fonákára kifordítva tálalják. Megvan a maga helye ennek is, de az O esetében nem hallom az ötleteket, ez ilyen egyszerű. Az imitt-amott elszórt foszlányok és némiképp a hangulat igyekszik menteni valamit az ingerszegény albumból, de ez még mindig gyenge...
Ahogy az előző körben a Havok, úgy a Warbringer anyagában sem látom, melyek lennének azok az ötletek, amelyek miatt érdemes lenne meghallgatni a lemezt másodjára is. Szürke, átlagos, az ingerküszöböt el nem érő metal anyag. Nem több!
Többször is lement, bár a nyár valóban nem a megfelelő környezet egy ilyen lemeznek. Mindenesetre, egy potenciálisan jó funeral doom anyag kedvéért az ilyen apróságoktól el lehet vonatkoztatni. A banda szikáran és a nagykönyvben megírtak szerint játssza a funeral doomot, amibe semmi egyéb nem férhet bele. Alapjaiban egyszerű témákat kongatnak kellő odaadással és ráérzéssel. A türelmesebbek szeme előtt egy idő után kirajzolódnak a dalok, amelyek véleményem szerint kellemesek, de nem kiugróak. Doom hívek azért próbálkozzanak vele!
Jobb, ha nem mondok semmit. Intézzük el azzal, hogy nem vagyok célközönség, de nagyon nem, és ennyi elég is!
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2020. augusztus 1.
farrrkas ∑:
1. farrrkas
Khthoniik Cerviiks
Æequiizoiikum
9 9
2. FemforgacsHP
Lantern
Dimensions
8.5 8.5
3. Husky
Ihsahn
Telemark
8 8
4. boymester
Hiljaisuus Vajoaa
Tyhjyyden näkyjä
7 7
5. banya07
O
ANTROPOCENE
6 6
6. CarolusRex
Warbringer
Weapons of Tomorrow
6 6
7. Armand
Snøgg
Ritual of the Sun
4 4
8. 9000Sanyi
Mytra
Logos
2 2
9. King Diamond
Sabaton
The Great War
1 1
∑:
5.7 5.7

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #425 – 2020. augusztus 1.: 37 komment

 • Husky Husky szerint:

  Ha már magyar metál együttes, akkor nálam továbbra is a Needless-től a Heresy című lemez. Külföldi neves bandák lemezeire ver köröket.

 • farrrkas farrrkas szerint:

  King Diamond: Módosítottam a hozzászólásomon, mert nem akarok mások ízlésével tiszteletlen lenni. Azt hiszem, igazad van, ilyen formában talán mégsem kellene leírnom a véleményem. Bocsánat!

  • tompormorgo tompormorgo szerint:

   Dehogynem kéne. Ami a szíveden a szádon. Azt gondolod mégse írod? Ne legyél megalkuvó. Szarul érzed majd magad tőle.

  • tompormorgo tompormorgo szerint:

   Farrrkas véleményére hivatkoztam a Sabaton-nál. Ott meg nincs semmi. Akkor most meghátrál a véleményszabadság?Fojtsuk magunkba,hogy másoknak (senkiknek) megfeleljünk. Itt megy kicsibe, kint meg nagyba.

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Kedves farrrkas!
   Méltányolom a belátásodat.

  • boymester boymester szerint:

   tompormorgo: ez is szólásszabadság. Ha valaki úgy gondolja, hogy előzékeny lesz és nem tapos a másik érzékenyebb pontjába. Saját döntés. Ettől függetlenül farrrkas pontszáma tükröz mindent és a rövid szövege is illik a tiédhez. Nem szükséges miatta ideeregetni:)

  • Husky Husky szerint:

   Csak azt szeretném megkérdezni, hogy Tamponmorgo veretes hozzászólásait még sokáig kell olvasgatni? Mert minden nap elküld mindenkit a k. anyjába meg zsidózik, buzizik és csak annyi történik hogy a bejegyzéseit törlik, még egy a nevére szóló nyilvános figyelmeztetésben sem részesül! Engem a semmiért itt legutóbb majdnem keresztre feszítettek meg máglyán elégettek.

 • boymester boymester szerint:

  King Diamond: teljesen rendben van a véleményed a Sabatont illetően. Meg tudod indokolni az érdeklődésedet, ezért ez biztosan nem divatmajomság. Én sajnos zeneileg nagyon nem hallok benne olyat, ami az én “érzékelőimet” megmozgatja, de ez egyéntől függő. Kell ide ilyen lemez és nézőpont is, mert a változatosság mindig jól jön!

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Kedves boymester!
   Semmi gond, hogy nálad nem talált be a Sabaton zenéje, így van, ízlések és pofonok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy mit lehet tenni, hogy látszódjon az egész véleményem, mert elég sokat írtam, de akárhogy kicsinyítem a böngészőt, vagy rá akarnék kattintani a pontszámra, nem látszódik, csak a vége?

  • boymester boymester szerint:

   Van erre egy tökéletes megoldás: bővíts a hozzászólásodon és készíts belőle kritikát! 🙂
   Egyébként a túl hosszú kommenteknél sajnos ez gyakori probléma. Másik lehetőség a rövidítés, de az előzőt jobban szeretem.

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Akkor ezek szerint senki sem tudja/tudta elolvasni teljesen az ennyire hosszú véleményeket egy-egy albumhoz? Ti, mint Szerkesztők/Adminok/Moderátorok sem?

  • srppk srppk szerint:

   Meg lehetne növelni a hasáb szélességét, és így kevesebb sor lenne. PC-n nem lenne gond, mert van hely a monitoron, a mobilt meg el kellene fordítani, hogy olvasható legyen, szerintem megoldható.

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  A Mytra hivatkozáshoz,: “Ez a tartalom jelenleg nem érhető el.”

 • boymester boymester szerint:

  A továbbiakban legyetek szívesek a személyeskedést és a politikát félre tenni. Ez egy ZENEI portál. Köszönöm.
  Ajánlom figyelmetekbe az alábbi ÖRÖK ÉRVÉNYŰ olvasmányt (értelmezzétek és tegyétek magatokévá az eszméket): FÓRUM SZABÁLYZAT.

 • Husky Husky szerint:

  Aztán majd nem szeretném itt látni a könyörgésedet, hogy “bocsánatot kérek, de csak be voltam baszva és emiatt nem tudtam, hogy mit irkálok”. Az alkohol és egyéb tudatmódosító szerek nem minősülnek enyhítő körülménynek!!!

 • Husky Husky szerint:

  Idejössz, ideszarsz, aztán mint aki jól végezte dolgát továbbállsz, és ez nem, ez NEM rontja az oldal színvonalát!!!???!!! Fel vagyok háborodva! De úgy látszik ez teljesen rendben van, meg az antiszemita megjegyzés is, ami engemet kifejezetten sért!!!

 • tompormorgo tompormorgo szerint:

  Szerintem meg nézzetek bele jó mélyen a seggembe, vegyetek fel maszkot nehogy elkapjátok a nem létező fosó vírust oxt mellesleg nyaljátok ki bill gates szar zsidó seggét.Na ez is egy szar oldal, továbbálok. Amúgy kolompot lehet nálam kapni 4500-ért. Plusz 500 Ft a bégető chip. Előrendelés két héttel előre mert sok a birka.

 • Ashur Ashur szerint:

  Elnézést, ha többször is visszatérek a metal szcéna szerintem szükséges és időszerű megújulására, megújítására. Véleményem szerint ez nagyon időszerű, az utóbbi 10-15 év a kifáradt metal és rock zenéről, a pop térnyeréséről szól. Most, a társadalmi düh és friss ellenállás idején lenne helye a “komoly” zenének! Csak így madárnézetből és részletekbe nem belemenve…

  • Szpeter Szpeter szerint:

   Mit értesz a metal szcéna “megújítása” alatt?

  • Armand Armand szerint:

   „Most, a társadalmi düh és friss ellenállás idején lenne helye a “komoly” zenének!” Ezt már megcsinálta elég keményen és erősen, szókimondóan a thrash hullám a ’80-as, ’90-es években. A mostani társadalmi düh más… inkább lázítás a háttérből. De én nem politizálok, nem értek hozzá és a részletekbe nem megyünk bele.

  • Husky Husky szerint:

   “a társadalmi düh és friss ellenállás idején” Lemaradtam valamiről? Ez mikor volt/van/lesz? Mert én semmi ilyet nem tapasztaltam/tapasztalok. Nem rosszból!

  • Armand Armand szerint:

   Husky! Mert te nem is ezen a bolygón élsz 🙂

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Szpeter (még a régi nevén) mondott egyszer valaki hozzászólására olyant itt, hogy totális bullshit. Én most érzem azt, hogy ez itt totális bullshit.
   Pont azért, mert madártávlatból tettél észrevételt, és pont mert részletekbe nem belemenve. 🙂

  • Ashur Ashur szerint:

   Az utóbbi két évtized jobbos, szélsőjobbos dominanciája után most végre érezhető valami egyensúlyra törekvés. Egy újfajta baloldali, friss marxista mozgalom kezd épülni erős természetvédelmi felhanggal. Erre gondoltam, mint egyfajta társadalmi fellángolás. A metal szcéna pedig az önismétlésbe, unalomba, sekélyességbe fullad szépen lassan.

  • srppk srppk szerint:

   Egyik mondatoddal sem értek egyet! A politikai részére nem kívánok válaszolni, mert ez nem az a fórum. A metalban pedig túlkínálat van, mondjuk egy 90-es évekhez képest, így jóval több az átlagos vagy férc mű, de emelett sok újdonság és érdekesség is felüti a fejét, csak nehezebb rátalálni. Ezt hívatott a hangpróba is orvosolni. Sajnálom, ha te nehezen találsz fogadra valót.

  • Armand Armand szerint:

   Marxista mozgalom… vagyis, hogy nincs magántulajdon, minden a népé, mindenki azt csinál amint akar, liberalizmus, nincsenek szabályok… stb? Ez már volt egyszer, úgy hívták, hogy kommunista diktatúra, majd demokratikus népköztársaság, szívtunk is belőle rendesen, én egy ígyen korban nőttem fel. Köszi, nem kérném még egyszer. Azért azon már elgondolkodtam, hogy egy olyan ember, és most félre ne érts, nem rólad beszélek kedves Ashur. Hanem csak általánosságban egy olyan emberről, aki ezeket a jól hangzó „szabad minden liberál elveket” élteti, tartja fontosnak. Ha egy ilyen emberhez mennek be és vinnék el mindenét, törnék be az üzlete kirakatát, tennék tönkre az addigi munkája, amiben benne van mindene, mondom újra az eddigi ÉLETE, az akkor is ezt mondaná, ha szó szerint a küszöbére sz.arnának és reggel abba lépne bele. Vajon akkor is vidáman fütyörészve menne az utcára, mert az új világszemléletben mindent lehet??? De lehet, valóban én vagyok őskori felfogású.

   De mint te is tudod, szerencsére minden ember más és más. És a politikai vonalat itt lezárjuk! Ez egy Metal ’zine, nem politikai fórum. Arra vannak más helyek.

   Amit a metal szcénáról írtál azzal eléggé egyetértek. De ez is olyan, mint a dívat… csak ismétli önmagát. Sok az eszkimó, kevés a fóka.

  • Husky Husky szerint:

   Ashur – Nem értek egyet azzal amit leírsz! A metál szcénával nincs semmi baj, sőt olyan fejlődésnek vagyok szem és fültanúja ami engemet megelégedéssel tölt el. Az előző években is, az ideiben is simán találtam 3-4 olyan lemezt, ami minden igényemet kielégítette.
   A politikának meg mi köze van a metál szcéna alakulásában? Csak nem gondolod, hogy a politika miatt nincs számodra elfogadható zene a metál stíluson belül? Írod, hogy: ” most végre érezhető valami egyensúlyra törekvés. Egy újfajta baloldali, friss marxista mozgalom kezd épülni erős természetvédelmi felhanggal”. Áruld már el nekem, hogy ilyet te hol látsz? Ilyet én még mikroszkóppal sem látok sehol, pedig elég képben vagyok a világ dolgait illetően. Nem rosszból!

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Na ja… Politika nekem sem fér bele a zenei társalgásba. Az ezzel kapcsolatos véleményemet tükrözze az, hogy nagy kedvencem a Rage Against The Machine és a Burzum is.
   Ennek egyetlen magyarázata az, hogy amikor zenét hallgatok, csak és kizárólag a hangokra és az ütemekre figyelek, még a szöveg sem érdekel, maximum az olyan szövegíróknál, mint Müller Péter, Menyhárt Jenő, feLugossy László vagy az angol szcénában Steve Wilson vagy Roger Waters (bassza meg, ő baloldali, na mekkora politikus lettem most)…
   Ha meg valaki a zenénk keresztül szeretne puccsot csinálni, az szerintem is keressen más fórumot.
   Amúgy miért van az, hogy ha egy balosnak mondom azt, hogy nem vagyok balos, az megrántja a vállát, ha viszont egy jobbosnak, hogy nem vagyok jobbos, akkor egy köcsög libsi lettem.
   FIGYELEM: NEM ÉRDEKEL SEMMILYEN POLITIKAI TÖMÖRÜLÉS!!!

  • tompormorgo tompormorgo szerint:

   “Az utóbbi két évtized jobbos, szélsőjobbos dominanciája”
   Na ezt a kijelentést a gatyám bánta, mert összerittyentettem magam. A zenei rész meg hablaty.

 • nascence nascence szerint:

  A Mytra-hoz linkek, ha nem akartok nCore-ozni:
  https://songwhip.com/mytra/logos

 • nascence nascence szerint:

  A Mytra-hoz linkek, ha lnem akartok nCore-ozni.
  https://songwhip.com/mytra/logos

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Mi ez az EP-zés Ihsahn részéről, itt az első, a második, utána majd szeptemberben is egy harmadik?

  • oldboy oldboy szerint:

   Én csak két EP-ről tudok. A mostani körben szereplő Telemark a tradicionálisabb, black metal közeli vonalon mozog, szeptember 11-én pedig jönni fog a Pharos, ami ennek az ellentettje lesz. Tehát dallamos és kísérletező. Röviden: Ihsahn a járt és Ihsahn a járatlan úton. Persze ezt egy nagylemez égisze alatt is megtehette volna, de ő most az EP formátumot látta működőképesebbnek…

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Köszi oldboy, így már világos. 🙂 – Volt egy kis képzavar, de már elmúlt. – Azért az A-Ha feldolgozásra kíváncsi vagyok. 🙂

május 05.,
május 20.,