Hangpróba #426

2020. augusztus 15.

A lemezt méltatókkal értek egyet. Minden ízében azt a minőséget hallom, amit egy funeral doom lemeztől hallani szeretnék. Akik a műfajt kedvelik, ezt nem szabad kihagyniuk. Számomra sokat mondó, számos hallgatás után kinyíló alkotás. Köszönet az ajánlónak!
A viking, pogány vagy en-block a nagy hősies, harcos lemezek nálam inkább nem találnak be, mint igen, de azért bőven tudnék kivételeket is felsorolni a kellő komolysággal megkreált albumok közül. A Havukruunu esetében pozitív irányba billen a mérleg nyelve. Jó lemezzel van dolgunk, szép dallamokkal és erős témákkal a dalokban. Ahol a zene ennyire tartalmas, ott a lemez áttöri az előítéleteket és lehetővé teszi, hogy élvezze az ember a lemezt, még akkor is, ha maga a stílus nem éppen a kedvence.
Ha 2000-et írnánk, azt írtam volna, milyen friss anyag, modern hozzáállással, nyitottsággal készített black metal, amibe sok minden belefér. Így azonban már másképp fest a dolog. A dalok nem elég erősek, hogy felvegyék a versenyt a 2000-es évek elején modernnek számító, az idő próbáját azóta kiállt lemezekkel. Azonban egy bizonyos nívót megüt a lemez. Mondjuk, hogy "korrekt", ahogy szoktuk, ami igaz is.
Ezúttal egy sötét, víz alatti világ tárul fel a Tchornobog félelmetes űrbéli sivataga után. Ennek a víz alatti gyöngynek semmi köze a mi felszínen megélt világunkhoz. Másképp telik az idő, más szabályok uralkodnak, más célok és érzések kalauzolják a mélység lakóit. A földi léttől teljesen idegen kaland elmerülni ebben a képzeletet aktívan serkentő két opuszban. Markov Soroka kezei közül sok kincs fog még előbukkanni.
Az alacsony pontszámok mögötti indoklások is azért egész jól fedik, mi várható ettől a lemeztől, és ami egyeseknek visszataszító benne, abban fogja más meglelni a csodát. Jó néhányszor meghallgattam már fejhallgatón keresztül, és az a ritka eset áll fenn (ritka, mivel nagyon kicsi azoknak a bandáknak az aránya, amelyek ilyen bravúrra képesek), hogy a különböző zenei forrásokból született ötletek, a disszonancia, a szokatlan dalszerkezetek, és úgy amúgy minden szélsőség, amivel rendelkezik úgy áll össze, hogy (és itt a lényeg:) hallani a kompozíciókat, a (valóban nehezen, de mégis) befogadható dalokat. Ha mára az ösvényt a hegy lábáig kitapostad, akkor az utat erre a hegycsúcsra neked kell megtalálnod.
Táncra fel! Vagyis... irány a fesztivál... azaz csatára fel... vagy valami ilyesmi.
Bestiális szörnyeteg a Warp Chamber. Az ember magából kivetkőzött, meztelen mocskát és gyarlóságát okádja ránk ez a fajzat. Ennek megfelelően beteg és szurokfekete death metalt kap, aki belenéz ebbe a torz tükörbe.
Először is köszönöm az ajánlónak! Nem értek egyet az Ode-ot elmarasztalókkal. Inkább ihletett és érzéssel teli ez a lemez. Négy hallgatáson túl, egyre csak csalogatott magához ez a romanticizmusban gyökerező anyag. Nincs is gyenge szerzemény az albumon, a Ceiva tremolója Burzumosan hipnotikus, mélyreható, a Nabia folkos dallamai kimondottan szépek, és a Clear letisztult akkordjai is arra engednek következtetni, hogy a szerző átérzi, megéli a dalokat. A záró Âmago is nagyszerű példa. A maradék két dalban is olyan dallamvezetések domborodnak ki, amelyek kiemelkedővé teszik azokat, ahogy magát a lemezt is, annak tematikájával és borítójával együtt.
A Pyrrhon összes erényét elismerem, ám az én határaimat ütvefúróval feszegeti. Aki a zenét csak hagyományos módon akarja/tudja értelmezni (a hagyományosba beleértem az extrém műfajokat is), az biztosan nem látja értelmét ennek az extrémnél is szélsőségesebb műfajnak, amelynek peremén a Pyrrhon egyensúlyozik. Ha azonban az embernek van idegrendszere (hajlandósága/fogékonysága) megnyílni ennek a káosznak, az a káoszban megtalálja a rendet, a sajátos logikát, aztán pedig az élvezetet. Ha az élvezet szó túlzás is lenne az én részemről, a csodálat és a kíváncsiság azért hallgattatja velem ezt a zenét bizonyos mértékig. Egy elvont művészeti alkotásban sem látja mindenki a lényeget, mindenki döntse el, mihez tud, illetve akar kötődni.
Nagyon true, nagyon sátáni, nagyon underground, nagyon lo-fi, de nagyon ötletszegény.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
2020. augusztus 15.
farrrkas ∑:
1. banya07
Convocation
Ashes Coalesce
9 9
2. farrrkas
Drown
Subaqueous
9 9
3. FemforgacsHP
Imperial Triumphant
Alphaville
9 9
4. tompormorgo
Omitir
Ode
9 9
5. srppk
Havukruunu
Uinuos Syömein Sota
8 8
6. McFrost1977
Warp Chamber
Implements of Excruciation
8 8
7. Weide
Pyrrhon
Abscess Time
7.5 7.5
8. Husky
Thokkian Vortex
Thy Throne Is Mine
6.5 6.5
9. mike666
Winterfullmoon
Death Eternal
4 4
10. King Diamond
Ensiferum
Thalassic
3 3
∑:
7.3 7.3

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #426 – 2020. augusztus 15.: 46 komment

 • farrrkas farrrkas szerint:

  Remek kör volt, csak így tovább!

 • mike666 mike666 szerint:

  Én imádom a festményes borítókat. Meg a rajzoltakat is! Béna borítós lemeznek nincs helye a polcon!

 • boymester boymester szerint:

  Szerintem fontos a borító egy lemez esetében. NEM A LEGFONTOSABB, de egy komplex produkció része. Gyakran keresek közös nevezőt, hangulati összhangot, értéket a kép, a logó, a zene és a hangzás közt. A legjobb lemezek esetében ez meg is található. De ezt még a szerkesztőségben is többféleképp gondoljuk:)

  • oldboy oldboy szerint:

   Szerintem is fontos! Ha fizikai formátumban is szeretnék magaménak tudni egy lemezt, ott pl. egy megkapó borító plusz ösztönző. Amióta bakeliteket is elkezdtem vásárolni két hasonlóan erős (és hasonló áron mozgó) zenei anyag közül inkább azt választom, aminek jobban tetszik a borítója. A Mastodon: Crack the Skye lemeze, a Gojira: Magmája, a Queen: Innuendo-ja, vagy épp a P. Box: Kő kövön albuma nem csak a muzsikát tekintve kiváló, de fantasztikus borítóval, inserttel rendelkezik. És ugye egy szép borító nagy méretben még látványosabb! 🙂

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Pontozásba nem számítom bele a borítót. Csak a zene számít nekem.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Ehhez képest mondom, hogy az Imperial Triumphant kamu. Itt van rendszer kérem. Mind hangzattanilag, mind ritmusban:

  Ez az őrület 100%-ban tervezett, míg a fenti lemez szerintem totál impró csomószor, ami nem lenne baj, csak szét van esve…

  • 9000Sanyi 9000Sanyi szerint:

   Na, valami ilyen kommentek lennének előremutatók. 😉

  • Eroen Eroen szerint:

   Nekem például mind a kettő tetszik. Emlékszem talán Emp írta valamihez réges régen, hogy ő olyan mint a kutya ami nézi a Tv-t, nem tudja és érti mi történik, de élvezi és amint ki kapcsolják előle el is felejti. Na én is ilyen vagyok, az ilyen kaotikus zenékkel a legtöbb esetben. Az most, hogy ez a butaság vagy csak a zenei érzéketlenség jele az jó kérdés.

  • Eroen Eroen szerint:

   Jah várj, ezt nem ide akartam. Ide azt akartam, hogy mi az, hogy nem tetszik neked az ami nekem?? Kívánom, hogy pestises patkányok lakmározzanak a meggyalázott testedből 😀

 • 9000Sanyi 9000Sanyi szerint:

  No, szerintem beszélgessünk inkább a zenéről!
  😉

  Egyébként pedig javaslom, hogy mindenki(!) mielőtt első (vagy második…) felindulásában elkezdene BÁRMIRE (és ez nem csak a Hangpróbára vonatkozik!!!) reagálni, olvassa el újra, amit leírt és picit gondolkodjon, hogy érdemes-e belegyalogolni a másikba, kommentháborúba kezdeni (mert gyakorló apaként tapasztalatból mondhatom, hogy mindig úgy kezdődik, hogy a másik visszaütött) és csak ezután nyomja meg az ENTER-t.

 • Szpeter Szpeter szerint:

  uhhh… így visszaolvasva valamiért beugrott az 1984-es évszem. :)))))

 • Szpeter Szpeter szerint:

  2007. december 22.-én pontoztam először a HP No.98-on, idestova 13 éve.

  Túlidealizáljátok azt a megfoghatatlan “múltat” Mindig is volt szar csövestől, amikor nyitottá tettük a HP-t.

  Most már nem hiszem, hogy oszt vagy szoroz, ha elmondom, anno szerkesztőként én kardoskodtam ez ellen a leginkább és rohadtul csípte a szemem a kulturáltabb és szakmaibb zárt HP után a nyílt verzió, ahogy szinte azonnal megjelentek az “ez meg mi a fos” színvonalú olvasói szakvélemények.

  Ez már történelem, a HP nyílt, hol értékesebb, hol kevésbé értékes véleményeket megosztó emberekkel hullámzik, lüktet él.

  De! Lassabban írom, hogy egyértelmű legyen. Anno és minden korszakban bőségesen volt atrocitás, beszólogatás, kizárás, távozás és parttalan qrvaanyázás is.

  Hogy miért nem találjátok meg ezeket? Mert volt egy időszak amikor ezeket pár szerkesztő kitörölgette a fórumról.

  -p-

 • BlackZone BlackZone szerint:

  A régebbi arcok tudják, hogy úgy 3 évig elég rendszeresen toltam a HP-t. Volt olyan ajánlásom, amiről úgy gondoltam, hogy igazi rejtett kincset tárhatok a nagyérdemű elé, és majd fanfárok kísérik utam, majd a béka segge alá lett pontozva a kiadvány. Érdekelt? Nem. Ettől én még keblemre öleltem az adott anyag minden hangját? Igen.
  Amit meg szinte poénból ajánlottam az meg dicsmenet lett. Fene se érti.

  Az aktív pontozás előtt is pár évig érdeklődve figyeltem, hogy ki mit ajánl. Csodálatos zenei ismeretségek születtek, avattam azóta is erősen követett kedvenceket. Nekem ez a HP lényege. Megismerni és megismertetni lemezeket. Akár kedves rádióbarát rock, akár a lélek bugyrait mindenestül felégető kataklizma.

  Két oka van annak, hogy nem vagyok aktív, csak megfigyelő. Az egyik, hogy lassan 2 éve munkát váltottam és közel sincs annyi időm a lemezekkel foglalkozni, mint korábban. A másik ok, hogy egy bizonyos szintet megütöttek a kommentek korábban. Értelmes, tartalommal bíró, vagy éppen humoros megnyilvánulások sorakoztak, amitől az ember azt érezhette, hogy bár egészen természetes módon nem értünk mindenben egyet, mégis kellő tisztelettel voltunk egymás és a lemezek iránt is, vagyis jó társaságban találtam magam. Nos ezt már jó ideje sajnos nem érzem a HP köreiben. Az egoizmus és tiszteletlenség megnyilvánulásaitól sajnos pavlovi reflexem kapcsol és parttalan vita helyett félreállok.
  Iszonyúan tisztelek több őstagot is, bár személyesen alig ismerek valakit is. Mégis azt gondolom, hogy letettek itt már az asztalra valamit.
  A szerkesztőket teljesen megértem, hogy nehéz helyzetben vannak, minden tiszteletem az övék. Nehéz ezt úgy kormányozni, hogy a lehetőségekhez képest senki lelki állapota ne szenvedjen csorbát. A kedves userek nélkül viszont ez kissé szélmalom harc.

  Minden kedves szerkesztőnek eredményes munkát, a HP-t aktívan, vagy passzívan követőknek pedig sok izgalmas kiadványt kívánok!
  Érdekes lemezek kísérjenek mindannyiunkat utunkon!

 • Eroen Eroen szerint:

  Farrrkas tökéletesen megfogalmazta az én gondolataimat. A legnépszerűbb érvelési hiba, a személyeskedés, ez az internet velejárója, máshol is így van. Én például ha valaki értelmesen érvel is, ha mellé személyeskedik reflexből nem tudom komolyan venni. De nem is kell mindig érvelni, én köztudottan ki nem állhatom a power és hevymetalt, megszoktam hallgatni de vagy maradok semleges vagy pedig próbálok valami vicces hozzászólást írni, hogy legalább szórakoztató legyen. Egyébként az én ajánlataim hátul végeznek, ettől ugyan úgy kíváncsi vagyok a többiek véleményére. A Farrrkaséra különösen adok, mert ő érvel a legjobban, a Nansenceén mindig jót röhögök, akkor is ha szét szedi azt amit épp imádok, le tudom annyival, hogy mekkora fasz (no offense :D). A Huskyét különösen várom mindig, mert eskü nem trollkodok ezeket én tényleg szeretem, de be vallom, hogy szórakoztat ahogy ő szörnyülködik rajtuk, a zenék a diliházból dumákkal :D. Szóval nem kell mindent véresen komolyan venni mindent, el kell engedni dolgokat és nem a legrosszabbra gondolni, mivel írásban nem úgy megy át a szarkazmus se még semmi. Felnőtt emberek vagyunk, néha eszünkbe kell juttatni. Egyébként én újra normális műszakban dolgozok, szóval lassan visszatértek lehet félni előre. Mondjuk nyaralás előtt, már nem kezdek bele egy körbe se. Na én ehhez ennyit akartam, ez vonatkozik az utóbbi időre. Písz. Remélem érhető voltam, éjszakázás után írtam, nem sokat aludtam. Jah még annyit akartam, hogy simán el fér itt minden mainstream is. Attól, hogy valami mainstream lehet jó, de tegyünk már úgy mintha minden szar lenne ami nem underground, ez már elitizmus. Ez rohadt jó oldal, nem is oldal hanem egy teljesen DIY alkotó közösség, kötöttségek nélkül, maradjon is így.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Nascence nem fog megsértődni a “fasz” jelzőn, effelől kezeskedem. 😀
   Ha mégis, majd jól pofánvágom, ha végre már találkozunk ismét.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Én csak ennyit fűznék a lentiekhez:

 • boymester boymester szerint:

  Nascence: NEM az Ensiferum védelmében, mert nekem alapvetően nem kenyerem a zenéjük, pusztán a Forgácséban. Minél régebbi az oldal, annál több régi tagnál fedezek fel némi “idealizálást”, pozitív színezést a múlttal kapcsolatban. Kb. minden második-harmadik körben akadnak ilyen könnyedebb, úgymond mainstreames anyagok, kb. a HP kezdete óta. Nézzetek néha régi pontozásokat. Sajnos a hozzászólások elvesztek az oldalváltás miatt, de az ajánlások, pontok bőven megvannak. Volt itt már baby metal, rádióban is megforduló alternatív rock, sőt, hazánk fesztiválmuzsikái is RENDSZERINT felbukkannak. Mellette azonban mindig akad valami mocsok és mindig egyenrangúan állnak harcba. Egy olyan körre, ahol két funeral doom lemez, régi vágású és modern black metal anyag is elfér, nem mondanám azt, hogy bármi elindult volna egy másik irányba… Amikor ide kerültem, akkor még több power metal, könnyedebb prog metal, prog rock, alternatív rock is szerepelt a körökben, mint az utóbbi 3-4 évben. Ha 10 évet nézek, a HP könnyeden kezdte, volt, hogy 5-6 ajánlással, sokszor épp aktuális lemezekkel, amelyek minden más oldalon megtalálhatók voltak, később színesedett csak több stílussal, az utóbbi időben a sok távozó miatt szegényesebb lett (kevesebb power, kevesebb grind, crust, ambient…) és most megint kezd szélesedni a paletta. Sok stílustól agyfszt kapok, de a HP szempontjából minél többféle ajánlás, annál jobbak vagyunk. Annak idején szívbajt kaptam egyesek power metal lemezeitől, viszont vigyorogva faltam a kommentjeit, nagyokat ásítottam néhány ambient anyagon, de próbáltam megkeresni bennük azt, amit más könnyedén megtalált. A HP annál jobb, minél szélesebb körben mozog. Legyen itt Ensiferum, ha pedig valaki KATTINT, látni fogja, hogy itt bizony valódi közösség boncolgatja: van, aki megtalálja benne a számítását, más darabokra tépi. Ha a Forgács változna, akkor a képedbe tolná, hogy ez bizony az évtized anyaga, KÖTELEZŐ SZERETNI, de itt továbbra sincs ilyen… Privátban beszéltünk már róla, hogy az új oldal a profilok hiánya miatt személytelenebbé vált valamivel, de szellemiségében nem érzek változást. Ennek a rendszernek is van sok előnye (főleg a háttérben, a szerkesztés vált sokkal tisztábbá, jobbá).

  Victory!

 • banya07 banya07 szerint:

  Azt gondolom, hogy az oldalt sok értékes ember pont az ehhez hasonló hisztik miatt hagyta el. Már túl vagyok azon, hogy felzaklasson néhány rosszmájú hozzászólás. Amikor elkezdtem hangpróbázni kezdőként a kíváncsiság hajtott, hogy új stílusokat ismerhessek meg, hogy tanulhassak.. Mindig is egy kincskeresés volt, illetve a saját kincseim megosztása másokkal, hátha másnak is örömet tudok okozni velük. Ritkán jutok el metálos közösségbe, de amikor sikerült mindig pozitívan csalódtam. Egy elfogadó megértő barátságos udvarias társaság képe rajzolódott ki előttem. Persze egy koncerten nyilván a hasonszőrűek gyűlnek össze de fesztiválon is ilyen a hangulat. Kérlek ne romboljátok le ezt a képet!

 • farrrkas farrrkas szerint:

  Akkor most ezt nektek, mindenkinek:

  Érdemes lenne tanulmányt írnom az általam követett zenei és sportoldalak hozzászólóinak kommunikációs megnyilvánulásairól, bár hasonló elemzések már léteznek.

  A legfőbb gond az, hogy részletinformációk alapján sértődünk és haragszunk meg egymásra, mert ez az a műfaj, ahol a megadott kevéshez MI MAGUNK gondoljuk hozzá azt, ami hiányzik, sokszor az eredeti szándéknál rosszabbat feltételezve.

  A második gond az, hogy elfelejtünk jóhiszeműen hozzáállni egymáshoz, hiszen úgy kellene őszintén elmondanunk egymásnak a dolgokat, hogy abból magától érződjék: „neked nem akarok rosszat, de nekem ez a véleményem”.

  A harmadik gond pedig az, hogy megsértődünk akkor is, ha valaki nem akar rosszat, csupán a véleményét fejti ki a maga módján, a maga stílusában és a maga értelmi szintjén.

  Ne felejtsük el, hogy különböző generációkhoz tartozunk, különböző elveink és értékeink vannak, más az ízlésünk, mást gondolunk a világról, mást tapasztaltunk, mást olvastunk és mást tudunk a világról. NINCS HOGY egyetértsünk mind, az ki van zárva. Azt tehetjük csupán, hogy megpróbálunk jót akarni a pontozótársainknak (ez nem a szokásos hippi duma, ennek most súlya van), mert ha én nekiálltam pontozni, akkor azt jelenti, hogy ide akarok tartozni, fontos nekem valamiért.

  A másik dolog, amit tehetünk, az az, hogy megengedőek vagyunk mások véleményét illetően, feleljen azért az, aki leírta. Azért pontoznak olvasók, mert ez így egy nyitott kommunikáció, ahol munkatársak és olvasók összemosódva mondanak szabadon véleményt. (Ha valaki huzamosabb ideig rosszat akar a HP-nak, és gátolja annak működését, akkor van egy határ…)

  Igaza van annak, aki azt mondja, nem kellene személyeskednünk, a rosszindulat csak rombolni képes, ezért ezt logikus lenne mellőzni.

  Az is igaz, hogy nem kellene mindenfélének elmondanunk a másikat, egyikünket sem, ennyi tiszteletet adnunk kell egymás iránt.

  Nem, nincs megtiltva se Sabaton, se Ensiferum, se Dorothy, sem semmilyen más rock/metal banda. Mindegyiket be lehet ajánlani. Sőt, van, hogy metalon kívülre merészkedünk, az se okoz gondot. Jó az, ha színes a paletta. Mindenki azonban viselje el, hogy itt emberek gyűlnek össze, akik akár egy semmitmondó kommentben is, de jellemezni fogják, amit ki tudja, milyen alaposan hallgattak meg. Igen, lesznek előítéleteik, lesz, aki finomhangoltan pontoz, lesz, akinek minden fekete vagy fehér, és lesz egy csomó egyéb megnyilvánulás. Olyan is, aki magasról tesz majd arra is, amit most írtam ide. Ha zavar, hogy a kedvenc bandádat lepontozzák, vagy becsmérlik, ne ajánld be. De jegyezd meg, azok, akiknek esetleg tetszhet, akár a te véleményedből is megismerhetik az adott zenekart, és a legtöbb olvasó nem fog kommentelni, ők a csendes többség (szeretem így gondolni).

  Azt is meg kell érteni, hogy a te véleményed nem más, mint a te véleményed. Amiért azt hiszed, hogy mindenkinek koncerteznie kellene, attól az még nem lesz abszolút igazság, hanem egy vélemény, ami abból adódik, hogy egy bizonyosféleképpen gondolkodsz, amivel semmi gond nincs. Kátai Tamás pedig úgy látja jónak, ha ő nem koncertezik. És a rajongói ezt el is fogadják, meg is értik. (Nem mintha én nem néznék meg egy Thy Catafalque koncertet…) Nagaarum utálja a koncertezést, akkor miért kellene erőltetnie valami olyat, amit nem szeret?

  Próbáljunk meg elgondolkodni azon, hogy vajon a másik miért gondolkodhat úgy, ahogy. És még ha nem is jövünk rá, tudnunk kell, vannak okai, legtöbbször olyanok, amelyekről fogalmunk sincs. Ám, minden valószínűség szerint másképp gondolkodik, mint mi. Nascence-et zavarhatja bizonyos zenekarok megjelenése a HP-n, mert neki van egy elképzelt véleménye a HP-ról, és lehet vele egyetérteni vagy nem egyetérteni. Igaz, hogy többnyire az underground kerül itt terítékre, de MINDIG befértek mainstreamebb bandák lemezei is. Biztos vagyok benne, hogy mindenkinek megvan a saját elképzelése arról, hogyan kellene a HP-zást csinálni. És ezek a vélemények nem egyeznek meg egymással. És ha valaki úgy érzi, nem tud, nem akar, az elvei nem engedik, a büszkesége nem hagyja (lehet folytatni a sort), hogy ebben a közegben maradjon, az ki fog lépni, ami mindig sajnálatos, mert minél többen pontozunk, annál jobb.

  Sok minden nekem sem tetszik, de 5 és fél éve szünet nélkül HP-zok, és még nem vesztem össze személyesen senkivel, viszont már legalább 3-szor volt olyan érzésem, hogy én ezt azonnal abbahagyom, mert az elveimmel iszonyúan ellenkezik, ami itt néha történik, de aludtam rá egyet, és a csendes többséget tartottam szem előtt (függetlenül attól, hogy az 20 ember vagy 200), és megpróbáltam következetes maradni. Ha követem azt az alapelvet, hogy igyekszem megérteni a másikat (nem kell ahhoz egyetértenem vele), vagy igyekszem elfogadni, hogy ő ilyen (amíg bizonyos keretek között marad, és elég széles az a keret), akkor nincs miért minden hirtelen kipattanó gondolatommal megmérgeznem a másikat, pusztán azért MERT NEM ÚGY GONDOLJA / LÁTJA A DOLGOKAT, AHOGY ÉN.

  Örüljünk, hogy vannak új emberek, új pontozók, és az evidens, hogy nekik is megvan a saját nézőpontjuk, ízlésük, stb. Az új pontozók örüljenek, hogy itt vannak a régiek, és ismerjék meg, hogyan gondolkodnak. Ha másból nem, korábbi kommentek, eszmefuttatások alapján. NE összeveszni, vagy megmondani a tutit akard, hanem megérteni a másikat. Ne sértődj meg, ne húzd fel magad, és ne légy tiszteletlen, hanem kérdezz és fejtsd ki, hogy te hogyan gondolkodsz, neked milyen elveid vannak. Ne légy lusta elmagyarázni. Nagy eséllyel jobban meg fogjuk érteni a kommentjeid mögött rejlő szándékot is.

  És… ez is csak egy vélemény…

  • 9000Sanyi 9000Sanyi szerint:

   Ehhez nincs mit hozzátenni.
   Példának okáért azt azért elmondom, hogy bár jó ideje én vagyok a felelős szerkesztő, mégsem az én ízlésem a meghatározó az oldalon. Nagyon nem.
   És mégis működik , mert jó a csapat, amibe az olvasók is beletartoznak. Folytathatnám, de inkább PEACE!

 • farrrkas farrrkas szerint:

  Dimmurtal, kösz, hogy a Pyrrhon címében lévő hiányosságot szóvá tetted. Javítva. \m/

 • King Diamond King Diamond szerint:

  Nagaarum:
  Az Ensiferum eddigi összes albuma (segítek, ez a nyolcadik) egy ilyen instrumentális intróval indult, mint ahogy ez az új is, és most, hogy átnéztem az eddigi lemezek bookletjeit, képzeld, mindet a bandatagok írták (elsődlegesen Markus Toivonen és az első két lemeznél még Jari Mäenpää–utóbbinak a neve azért ismerősen kéne csengenie a metal zenében benne lévő embereknek…). Az új lemez még nem jött meg, de nem igen gondolnám, hogy most más lenne a helyzet..de imádom a rosszindulatú feltételezéseket. És ebben a koncepcióban már miért ne férne bele a lemez dalaiba?
  A borító pedig inkább legyen ilyen “szép”, mint egy semmitmondó, fekete-fehér valami, amiben semmi kreativitás, és munka nincsen. Sallai Péterrel beszélgettem már erről, aki azért elég sok külföldi zenekarnak (is) csinál borítókat (a bookletekhez képeket), és mindent rendes lapra történő rajzolással kezd, miután az adott banda elmondja a lemez koncepcióját, majd csak ezután kezdődik az elektronikus elkészítés. De meg lehetne akár Havancsák Gyulát is említeni…úgyhogy az, hogy “szép…és akkor mi van? semmi”, ez így eléggé sántít, hogy finoman fogalmazzak.
  Nálam például egy olyan banda alapból (még ha nem is bukott meg), de rossz ponttal indul, aki csak lemezeket ad ki, a rajongóit meg leszarja, hogy vegye a fáradságot, energiát és élőben is bemutassa a számait…mert nem hinném, hogy egy jóval elvontabb/elborultabb, komor hangulatú és stílusú bandát nem akarnának a rajongói élőben megnézni (ezért nem értem például Kátai Tamást sem…egyszerűen nem tudom elképzelni, hogy a Thy Catafalque rajongói nem szeretnék élőben is hallani az általuk imádott számokat (fogna 3-4 session zenészt és kész, a koncerteken úgysem rájuk, hanem Kátaira lenne kíváncsi mindenki)…ha pedig ez így lenne, akkor azokról a rajongókról is megvan a véleményem…)
  Nyilván, itt most nem azokra gondolok, akiket kb. 50-en ismernek összesen…bár…valahonnan el kell kezdeni, és azzal is felesleges most itt jönni, hogy ez meg az a stílus baromira nem a koncertezésről szól..habár, én becsületesen végighallgatom az összes beajánlott lemezt–van, amelyiket többször is (kíváncsi lennék, hányan teszik ezt szintén meg), ám van abban valami, hogy egynémelyiket élőben kibírni szinte lehetetlenség lenne…

  nascence:
  Kérlek, mutasd meg, hol van leírva, hogy nem lehet ilyen és ilyen bandától lemezt beajánlani a Hangpróbába? Azt elhiszem, hogy sokan itt az általuk undergroundnak hitt dolgokat szeretnék csak látni (ami sokak számára annyit jelent/tesz, hogy minél sokadvonalasabb, elborultabb legyen a zene…), de hol van az leírva, hogy kizárólag ilyen fajta lemezeket lehet beajánlani és minden más tiltólistán van? Ez a kicsinyes lepontozás egyesektől pedig még ennél is gázabb, csak mert az adott banda nem felel meg ezen személyek “igen kényes és furcsa” stílusának és elvárásainak…
  Egyébként, érdekes (és kissé vicces is), hogy jövünk itt így meg úgy az undergrounddal, közben meg ezt az oldalt is a HRM magazin (volt) főszerkesztői alapították és azért ha megnézzük a Hangpróbák mondjuk kb. első 100-150 körét, igencsak más volt a stílusok aránya, hozzátéve, hogy volt legalább ennyire változatos, mint most…

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Ja igen, azt még elfelejtettem megemlíteni, hogy érdekesmód az előző Hangpróbánál senki sem jött hisztizni meg vergődni, amikor ez a “tompormorgo” nevű valaki olyan szinten minősíthetetlen és bicskanyitogató hangvételű és stílusú “hozzászólásokat” produkált, amivel tulajdonképpen ezek szerint senkinek sem volt semmi problémája, teljes mértékben megfelelt az oldal színvonalának és ez biztos “vonzóvá” tette a felhasználók/olvasók számára az oldalt és a Hangpróbát…vicc az egész.

  • nascence nascence szerint:

   Amit Mike kommentjéhez irtam, az pont a Te hisztidre vonatkozik. Sértődj meg máshol, itt csak pofánfingásra számithatsz.

   Tompormorgo lehet, hogy egy náci, konyervativ seggfej,
   de ő igenis értékben nagyságrendekkel többet adott hozzá a HP-hez, mint Te. Máskülönben, ő legalább tud bocsánatotkérni és nem sértődik meg, és fossa le a bokáját minden alkalommal, amikor nem ért egyet valakivel.

 • Armand Armand szerint:

  Szerintem lassan nem egy-egy album „HP-s szereplése milyen kattintása” növeli a mennyiséget /nézetséget/ ha nem az az „ingyen cirkusz”, amit itt vágtok le. Igaz én csak röhögök rajta, ahogy egymás vérét szívjátok. De mondjuk ez is hozzá vezetet ahhoz, hogy végképp ne HP-zak. Tízmillió kritikus… szép arány.

  Tiszteletem!

 • Husky Husky szerint:

  Na a másik cezaromán.

 • mike666 mike666 szerint:

  Nascence, az Ensiferum/Sabaton HP-s szereplése milyen kattintás mennyiséget növel?

  • nascence nascence szerint:

   Mike, kérlek, ne vedd magadra. Ez csak egy tunet, amire reagáltam. Nem az Ensiferum mint individum ellen kampányolok. Nyugodtan szeresd, rajongj az Ensiferumert (szoktam is mondani, hogy mindenkinek megvan a maga “Ossianja”, a bünös élevezet, ami persze neked nem tünik “bünösnek”, de sokakban viszont epe-túltengést okoz). Valamiért éppen oda éreztem helyének valónak a kommentemet, ami inkább ide, a komment szekcióba volt való.

   Hogy talán tisztább legyen, hogy mi a bajom….Én a polkorrektség, a meghunyászkodás, a megsértődés, és az ezek következtében a kommerszé válás kulturájával akarok szembe menni. Az utóbbi két évben pontosan erre az útra lépett az Forgács, az underground, mint legfőbb hozzáadott érték látványosan kezd háttérbe szorulni. Megannyi értékes ember veszett el emiatt, mert a kattintás maximalizálás nagyobb érték lett, mint maga a jól összeszokott közösség.

 • Husky Husky szerint:

  Ha kérhetem a lemezek értékelésénél a személyeskedést mellőzzük! Köszönöm!

 • dimmurtal dimmurtal szerint:

  Nostromo felé jelezném, hogy az Omitir lemez kapcsán írt kritikájában említett Dimmu Borgir dal (Mourning Palace) nem a For All Tid albumon jelent me, hanem az Enthrone Darkness Triumphant lemez nyitó tétele. 🙂

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Igen, így igaz. Mondtam, mintha az a For All Tid albumuk idején hallottam volna a nótát. 🙂

 • srppk srppk szerint:

  A Winterfullmoontól valaki tud egy linket a teljes albumról, mert én csak ezt a két számot találtam, amit a bandcampes link is ad. Vagy pontozzuk le ezt, és a többit hozzágondoljuk? 🙂

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Én ezt a problémát úgy oldom fel, hogy ha egy banda két dalt rak ki a Bandcampre hallgathatónak, akkor abból a kettőből fogok pontozni.
   Mire számítanak? Hogy kíváncsiságból vásárolják majd meg a lemezt a rajongók? Nem 1990-et írunk, amikor még titokzatoskodással célt lehetett írni. 2020-ban már a teszteld, majd vásárolj módszer megy.

  • mike666 mike666 szerint:

   Naga, hiszen célt értek 🙂 Sold out a lemez 🙂 Jó, mundjuk nem hiszem, hogy emiatt… Én megrendeltem, de még nem ért ide, szóval nem tudom megosztani…

  • mike666 mike666 szerint:

   Amúgy meg a hiányzó 3 számból 2 intro/outro, szóval azt az egyet hozzá lehet gondolni…

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Miki: lényegében ja! 😀

 • mike666 mike666 szerint:

  Ebben a körben minden valamennyire jó

 • Weide Weide szerint:

  A Havukruunu aug 14-én jelenik meg hivatalosan, lehet várni kéne a következő körig. Bár nem is értem, bandcamp-en akkor miért hallgatható.

  Az Imperial mellé az új Pyrrhon már kicsit sok lenne ebben a körben? 😀

március 11.,
március 20.,
április 03.,