Hangpróba #428

2020. szeptember 12.

Az előző anyaghoz képest is pőrébb stílusban kínozza a hallgatóságát a Primitive Man. Leginkább úgy tudom elképzelni ezt a zenét, mint egy köszörűt, vagy reszelőt, vagy kaparófát, amire azért van szükség, mert valami (az alkotó és a hallgatók tudatában/agyában/lelkében) karomként nő kifelé, ezért azt le kell dörzsölni/koptatni. Erre a célra azonban csak ilyen durva, érdes eszköz felel meg. Annak a képzeletbeli karomnak a lereszelése okozhatja azt a torz módon kielégítő érzést. Én is szeretem az ilyet néha, de csak akkor, ha nagyobb fokú zeneiséggel párosul.
Magam is gondoltam rá korábban, hogy beajánlom, aztán úgy voltam vele, hogy biztosan sokaknak torkán akad majd. Nem is baj, ha kap egy kis figyelmet. Gyönyörű kiadvány minden értelemben! Olyan úton járnak, ahová az átlagember ritkán téved. Kinyílnak és receptívvé válnak az ember pólusai, minden hangnak súlya, értéke van. A türelmet gyakorolni képes zenekedvelők igazi csemegéje.
A glam metalnak megvolt a maga szerepe a polgárpukkasztásban, és az olyan legendák, mint a Twisted Sister, Skid Row, vagy a Mötley Crüe sok szülőnek volt ádáz ellensége. A Steel Panther úgy hozza vissza a glam „életérzést”, hogy közben nem veszi véresen komolyan a dolgot (jól is teszik, mert az elmúlt 40 évben változott egy s más), innen jön a „comedy rock” jelző is velük kapcsolatban, meg a komolytalan szövegek is. Bulibandának teljesen alkalmas, ha szereted az ilyesmit. Ízlés dolga.
Werwolf úr lemezét fel tudnám használni egy black metalról tartott kiselőadáson elrettentő példaként. A "Hogyan gyűjtsük össze a legunalmasabb, legelcsépeltebb paneleket" versenyen dobogót érő produktuma legalább annyira sötét, mint az a tinédzser, aki a reggeli gabonapehely elfogyasztása után lement a boltba, mert akciós volt a művér, amit aztán otthon magára öntött, ettől megszállta az áruházi sátán (vagy az Santa?), és rögtön el is készítette az ihletett nagylemezét (neki az lenne a mentsége, hogy tinédzser, Werwolf úr azonban 41 éves). Mivel ötletekkel nem büszkélkedhet, ezért számos más zenekarban is kiéli ötlettelenségét, mint például a nagyon eredeti nevű Satanist Terroristban, a Satanic Warmasterben, a Satanaelben, vagy a Krüel Kömmandóban. De még a Satanic Skinhead Propaganda kompiláción is szerepel, ami több információ, mint amire szükségem volt.
Az egyébként metal beállítottságú, ám igényes zenekedvelők ízlését lehet, hogy éppen az Ulver bővítette tovább és nyitott ajtót idegen helyekre az utóbbi években. A Childhood's End az egyik legtöbbet hallgatott CD-im között van, és az Assassination of Julius Caesar is az egyik legtöbbet forgó korong a lejátszómban. Garmnak varázspálcája lehet, mert műfajokon keresztül szárnyal és elvarázsol minden hangot. Ezzel az albummal az egyetlen baj, hogy rendkívül rövid, még ugyanennyit elhallgatnék belőle. A teraszon ülni egy halk esős napon, teával a kézben, úgy, hogy nézem a messzeséget és közben ez a lemez szól... több mint kellemes!
Ennek az anyagnak a "frekvenciáját" valahogy nem veszik a receptoraim. A fájdalmas felocsúdásokkal tarkított depresszív/atmoszferikus black metal kedvelőit szólítja meg a nyers megszólalású Abiozis. Én csupán kétszer próbálkoztam vele, ebbe nem tudok belemélyedni.
Jó is az, amikor a lagzira hívott zenekar túlzásba viszi a speedet. Oroszul mesélős, operaénekesnős lagzifolk/black/death, amelybe mintha még Glen Bentont is meghívták volna (hatodik dalban, pl). De mintha egy szomorú ogre is bömbölne később. (Egy adott ponton még a tánci-tánci is elhangzik.) Aztán a részeg törpék is megérkeznek. Viccnek jó, egyszer elszórakozik rajta az ember.
Akárhogyan forgatom ezt a Babymetal nevű J-pop borzalmat, nincs olyan oldala, amely számomra pozitívummal rendelkezne. A kínosan bugyuta név (egyesek szerint cuki, de az éppen annyira taszító), az arcbamászó marketing, az annál is műbb zenei tartalom csupán bombasztikus show, sekélyes szórakoztatás, műanyag szirup, és számomra emészthetetlen, még úgy is, hogy tudom, a japánok másképp gondolkodnak. Rémálmaimban sem! Pontszám: 0
Meglepően erős technikás/brutális death metal album. Nem az unalomig ismételt témákból készítettek egy újabb arctalan lemezt a műfaj felhígítására, hanem igyekeztek a szerzeményekbe életet csiholni. Bár van ennél feljebb, ami a dalírás nívóját illeti, nagyon is hallgatható, ötletes anyagot tettek az asztalra Cytotoxinék.
Az alternative/post-grunge és a modern groove-ok nem éppen az a műfaj, amit hallgatni szoktam, úgyhogy a főszerkesztő (9000Sanyi) véleménye sokkal mérvadóbb lesz azoknak, akik szintén kedvelik a stílust. Szerintem nem rossz az anyag, a Beg keménysége jólesett, több fogós dallam vagy téma nem ártott volna (többször meghallgattam), de az is lehet, hogy a rajongóknak éppen így lesz az igazi, ahogy van.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2020. szeptember 12.
farrrkas ∑:
1. farrrkas
Ulver
Flowers of Evil
10 10
2. Avatar
Bell Witch & Aerial Ruin
Stygian Bough Volume I
9 9
3. dimmurtal
Cytotoxin
Nuklearth
8 8
4. 9000Sanyi
Seether
Si Vis Pacem, Para Bellum
7 7
5. nascence
Primitive Man
Immersion
5 5
6. Husky
Steel Panther
Heavy Metal Rules
5 5
7. Nagaarum
Abiozis
Consciousness
5 5
8. CarolusRex
The True Werwolf
Devil Crisis
3 3
9. boymester
Zmey Gorynich
Devilish Dances
2 2
10. King Diamond
Babymetal
Metal Galaxy
1 1
∑:
5.5 5.5

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #428 – 2020. szeptember 12.: 31 komment

 • boymester boymester szerint:

  Na végre, egész sokan pontoztunk és még mindenki életben van:)

 • nascence nascence szerint:

  King,

  Egyaltalan nem furcsa, hogy egy underground oldalon egy underground zenei entitast “szopkod fel” az underground zenei kozonseg, ahogy azt teszi mar tobb mint 15 eve.

  Attol, hogy Te a mainstraim albumokat pontozod fel altalban, mert ilyen az izlesed, attol meg ne lepodj meg, hogy ilyenek tortennek egy undergroundra szakosodott oldalra. Az underground nem azt jelenti, hogy baromarcu metalrajongo itt mindeki, es a a fosnal fosabb garazsblackmetalra tud csak elelvezni, hanem azt, hogy legtobbunknek igenye van egy szeles spektrumu zenei perverzitasra, ami nem feltetlen csak a metal-t foglalja magaba (lasd p. dark-pop, synth-pop es egyeb furcsa dolgokat).

  Arrol meg szeretnem megkerni minden ujonann jott arcot, hogy probljon mar leszokni arrol, hogy par honap utan o akarja megszabni, szamonkerni, hogy mi illik az oldal profiljaba es mi nem. Toltsestek el ebben a kozegben par evet, aztan akkor talan majd rajottok, hogy mik is a hatarai az oldal profiljanak. (Ezt most nyugodtan lehet szemelyeskedesnek venni, ha ugy tetszik). A Pet Shop Boys is pedig nyugodtan szerepeljen a HP-n, mindaddig, amig a zenek nagyobb hanyadat a metal szcena kozegbol erkezik. Egy-egy erdekes, mufajidegen album szinte mindig a resze volt a HP-nak, es remlem, lesz is.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Ja, nekem is feltűnt, amit Nascence mond. Pár hete – hónapja vagytok itt, és ti adtok utalásokat arra vonatkozóan, hogy mi idevaló. Én most próbálok óvatos lenni, mert bár 2011 és 2017 között nagyon aktív voltam, az utóbbi három év kiesett. Így tulajdonképpen én is új vagyok (megint).
   Nyugi van. És fogadjátok el, hogy amit a régi motorosok ajánlanak be az idevalóbb, mint amit a junior pontozók.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  King! Szívesebben szopok fel egy depresszív pop lemezt, mint egy mulatós – lakodalmast. 🙂

 • Husky Husky szerint:

  Én is. Nem látok. Nincs bajom. Mindjárt gondoltam. 😀

 • boymester boymester szerint:

  Én ajánlottam be a Babymetalt, hogy promózzam a kritikámat… (na jó, nem én voltam, de poén lett volna) 🙂

 • tompormorgo tompormorgo szerint:

  ‘Hatalmas Respect a Babymetal-t beajánlónak, hogy ő nem kezdett el pattogni, mint kecskeszar a deszkán, hanem méltósággal tűrte ezt a botrányos viselkedést’

  Itt senki nem szokott pattogni ha lepontozzak vagy Írasban lehordjak a beajanlott lemezet. Kiveve a kisse hibbantak. Bocsi lelenleg nincs ekezetem.

 • Husky Husky szerint:

  Én nem értem egyesek gondolkodását, vagy szövegértelmezését. Mikor és hol írtam én olyat, hogy az underground nem jó???????? Azt írtam le, hogy nálam egy zene pusztán azért mert underground nem jobb mint egy mainstream, azaz nálam nincs kettős mérce.
  Az az érdekes itt, hogy míg a Babymetal egyöntetű lepontozása teljesen rendbenlévő, addig az Ulver, aminek épp úgy nincs helye itt (vagy mindkettőnek van), az kicsapta a biztosítékot. És a szent Ulver-t lepontozó emberkéket kezdték el finoman piszkálni a szokásos megmondó emberek. Hatalmas Respect a Babymetal-t beajánlónak, hogy ő nem kezdett el pattogni, mint kecskeszar a deszkán, hanem méltósággal tűrte ezt a botrányos viselkedést.

  • nascence nascence szerint:

   Husky,
   Kivételesen semmilyen támadás, személyeskedés nem volt ellened. Egyszerüen csak tényeket közöltem, hogy kiegészitsem az Ulverra irt gondolaidat, és rávilágitsak arra, hogy ez náluk nem új jelenség, és ez egy igazi trve underground magatartás.

   Kérlek, ne próbálj meg mindeben támadást látni. Az hogy mi botrányos, azt pedig kérlek, ne Te próbáld meg megszabni, mert az oldalon már több mint 10 éve hasonló kommentek vannak jelen a HP-n. Ha bajod van Önmagaddal vagy a magánéleteddel, akkor kérlek, az ebből fakadó feszültséget ne a HP közösségén vezesd le.

   Tompormorgot hozzászólásával pedig nagyon egyet értek.

  • Husky Husky szerint:

   Én is. Nem látok. Nincs bajom. Mindjárt gondoltam. 😀

 • nascence nascence szerint:

  Husky,
  Nem hinném, hogy az Ulver a metal, de akár a pop körökben való népszerüségre hajtana. Régen rossz, ha egy zenész igy áll neki egy album elkészitésének. Az Ulver valószinüleg már több mint 20 éve magasról szarik mindenkire (lásd kezdetnek a Perdition City csodamüvet). Pont ez az, ami miatt ilyen magas szinten tudja tartani a zenei autonomiájukat. A Depech Mode dalokat nemcsak most kezdték késziteni, az már 20 éve is jelen volt…söt szerintem már régen túl nöttek a Depech Mode-on.

  Üdvözöllek az undergroundban!

  • Husky Husky szerint:

   Engem sosem érdekelt hogy egy zene ménsztrím vagy undorgrund, ha tetszik akkor magas pontot kap ha pedig nem, akkor alacsonyat, ennyire egyszerű! Sőt az sem érdekel, hogy valami fújnerál doom, vagy mittudomén milyen metál, ha tetszik magas pontot kap ha nem akkor nem! Ez az ulver is lehet felőlem akármi is, ha nem tetszik. Megjegyzem a depesmód sem tetszett sosem, biztos azért, vagy csak azért, mert csak a fémzenét szeretem.

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Husky hozzászólására reagálnék. 🙂

   De ugye nincs harag? – Én jól érzem magam a legmocskosabb grindcore és a legrádióbarátabb zene mellett is. Feleslegesnek tartom a “trve metálkodást”, a ZENÉT kell szeretni. 🙂 – Szándékosan nem akartam idebiggyeszteni valamit Martin Lee Gore-éktól. 🙂 – Mindenkinek, ismétlem mindenkinek vannak rejtett dolgai. 🙂 Ezt tartsuk tiszteletben, amúgy is kevesen vagyunk itt “tiszta és jó” emberek. (Az underground igen is jó.)

  • Husky Husky szerint:

   69Nostromo79 – Nincs. De esetemben a “trve metálkodást” nem áll fenn, mivel úgy fogalmaztam, hogy lehet azért nem tetszik mert a depesmódot sem szeretem. Ha legközelebb George Michael-t fognak játszani akkor lehet tetszeni fog. 🙂

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Dimmurtal, meglepődnél, hogy hány Depeche Mode fan van itt… És azon is, hogy az általam ismert metal arcok közül hányan rajongói a Depeche Mode-nak. 🙂
  Igaz, Sanyitól annak idején engedélyt kértem ennek a kritikának a megírásához. A cikk alatti hozzászólások miatt linkelem.
  https://www.femforgacs.hu/kritika-3109-depeche_mode_songs_of_faith_and_devotion_1993/

 • nascence nascence szerint:

  Boymester, azt hiszem, benned most nagyon eltorott valami 😀

  Azert nagyon sokat mondo, hogy a koncertfelveteleiknel nincs zenekar, csak a falunapokrol jol ismert eloadasmod.

  • King Diamond King Diamond szerint:

   boymester is leírta, hogy idézem: “egy egyébként tehetséges zenészekből álló háttérzenekarral”, ők a Kami Band, akik élőben is kísérik a bandát kb. 2015 óta:

   valamint (remélhetőleg beteszi mindkét videót):

   De ja, nincs zenekar (egyébként ezekben a videókban még a két évvel ezelőtt elhunyt egyik korábbi gitárosuk is látható/hallható). Sokan megirigyelnék ezt a hangszeres tudást, amit itt a kísérő zenészek csinálnak/tudnak.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   A hangszeres tudás egy idő után a zenész ellenségévé válik. 🙂

 • boymester boymester szerint:

  Ha már Babymetal:) Itt egy hasonló banda, ám az egyik csajszi nekem valahogy fura… Lehet, hogy nem is japán?

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Azok a lábak… Komoly kihívásokkal nézek szembe nap mint nap, de most már tudom miért élek. 🙂

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  A Babymetal témához. 😀

  Nálam, most ez a menő. 😀

 • farrrkas farrrkas szerint:

  McFrost, ha Zolixiusra gondolsz, nem ő ajánlotta. De remélem én is, hogy az ajánlónak legalább tetszeni fog…

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Mondjuk ha nem lesz jó pont a Babymetalra, akkor érvénybe léphetne ismét az, amit (többek között) én provokáltam ki a sok Ossian ajánlásommal még évekkel ezelőtt. Konkrétan az, hogy ne ajánljunk direkt trollkodásból lemezt. Még konkrétabban: olyan lemez ajánlható, ami valamilyen szinten magunknak legalább tetszik.

május 05.,
május 20.,