Hangpróba #429

2020. szeptember 26.

Progresszív metal helyett progresszíven játssza a metalt (és minden egyebet) a nem véletlenül nagyra tartott svéd zenekar. Tele meglepetésekkel, újdonságokkal, értelmesen és természetes ráérzéssel használt fúziókkal: így hagyják Gildenlöwék maguk mögött mindenki komfortzónáját. Óriási dalokkal (napokig dúdolja az ember őket) csavar az ujja köré, és még a hip-hopos címadót is megeteti velem... ráadásul örülök neki! Vágja az ösvényt előre a lemez; a pompás ötletek, az apró finomságok és az album frissességét lebegtető hangulat egyszerűen tökéletesre gyúrta a Panthert.
Brutálisan nyers életképekre hívja fel az ember figyelmét a találó nevű Haramia. Ez a világvége-punk az emberiség által félresöpört rétegének deszkái közül szivárog ki, dühösen, tehetetlenül ordítva mérgét a világra. Nagyon nem hozzám szól, de elismerem, hogy a kaotikus noise-punk és a szövegek közötti összhang hiteles és őszinte, és az életképek is ismerősek.
Igazi érdekességet kap az, aki erre az albumra fordítja az idejét. Némely elem messziről még a Thy Catafalque egyes dolgait is megközelíti. Jellemző egyfajta dallamos monotonitás az anyagra, ám mindez pozitívan hat, már-már hipnotikusan. Hamar az ember bőre alá férkőzik... Nem tudom, hosszú távon meddig nyújt majd élvezetet a hallgatása, minimalizmusa révén, jelenleg azonban nagy meglepődéssel hallgatom. Izgalmas időnként rátévedni az underground zene kósza elágazásaira.
Talán “gémereknek” minimal háttérzajként megfelelhet, vagy azoknak, akiket a teljes csend megőrjít, de azért nem akarják, hogy szóljon valami - mert ez éppen a kettő között van. Néhány kütyü azért serceg, pityeg ebben a nagy csendben, de jobban járt volna a művész, ha az áramot értelmesebben használja fel, mondjuk pirít két szelet kenyeret.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
2020. szeptember 26.
farrrkas ∑:
1.
Pain of Salvation
Panther
10 10
2.
Morwan
Zola​-​Zemlya
7 7
3.
Haramia
s/t
5 5
4.
Heatsync
Heatsync
1 1
5.
Yawning Man
Live At Giant Rock
  0
6.
Cult of Lilith
Mara
  0
7.
Skeletal Remains
The Entombment of Chaos
  0
8.
Warkings
Revenge
  0
9.
Bain De Sang
Sacrificed for a Load of Filth and Lies
  0
10.
Hecate
In Nomine Artem Blackium
  0
∑:
5.8 5.8

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #429 – 2020. szeptember 26.: 34 komment

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Na jó, szerintem ezt nem tudjátok felülmúlni. ÉN FOGOM nyerni a népszerűtlenségi listát. Ez a dal számomra 10 pontos, és most nem hülyéskedek, hanem teljesen komolyan mondom:

 • boymester boymester szerint:

  Ezt meg egyenesen Nostromo barátunknak, mert tudom, hogy szép lesz tőle a napja…:)

  De ez is beleégette magát az agyamba…

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   “Letörtétek a tükrünköt…” – 😀 – Pár napja láttam először, de még mindig a hatása alatt vagyok. Erre tessék, itt van megint a négyzeten. 😀 – A szögletes üveggolyóét pedig simán Nobel díjat kell adni a skacoknak. – Hogy milyet, még nem tudom, de kib@szott alternatív. (Volt is elmélkedés otthon zenéről, gondolkodásról, házfelújításról, idegenekről!.) 😀 – Tényleg köszönöm, hogy gondoltok rám. 😀

 • boymester boymester szerint:

  Ha már mindenki kitárogatja a szennyest… Inkább hozzászólásban, mint ajánlásban:)
  Én meg a roots reggae műfajt kedvelem (kizárólag 70-es évek, Bob Marley meg töménytelen mennyiségben), valamint szeretem a népzenei ihletésű dolgokat is. Simán lenyomok egy Ghymes, Csík, Folk Error lemezt… De ezeknek is megvan a maguk helye:) Pár jóleső dal, esetleg album után feszít belülről az érzés, hogy kell valami k.va húzós muzsikát is tolnom, hogy meglegyen a napi egyensúly.
  Nagyon jó kis hangok vannak ebben a Vitalic számban is, de a szinti pop és a 80-as évek hangulat kombója számomra mindig a bőrdzsekis bárokat juttatja eszembe… A régi olasz horroroknak is voltak ilyen betétjeik, érdekes módon ott valahogy bejött, de hosszú távon nem tudnám hallgatni. Mondjuk a haj-metalnál még mindig izgalmasabb.

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Minden percét, cseppjét élveztem. Back to 80’s… Az a jó, hogy egy-két “zajos” album után az ember elvesz az ilyenben. 🙂

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Amúgy, hogy lássátok, tudok disztingválni, nekem ez is 10 pontos produkció, amit képes vagyok egy albumnyi hosszban hallgatni, de mégsem ajánlom ide:

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Husky, szerintem a Morwan dobja élő…
  Többiek? Ti is gépnek halljátok? Ha az, akkor viszont nagyon jól össze van rakva.

  • Eroen Eroen szerint:

   Nekem eszembe se jutott, hogy az lenne, mondjuk én híresen botfülű vagyok .

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Néhol eszembe jutott, de csak egy pillanatra. De ha az lenne se zavarna. Baró a zene. 🙂

  • Uhu Uhu szerint:

   Nem élő dob. Alex Addictive Drums 2-t használ.

  • Husky Husky szerint:

   Be is baszna ha ennyi évnyi zenehallgatás után nem tudnám megkülönböztetni az élő dobot a dobgéptől! Dobgép… szánalmas. De valakinek a kétlábdob hangzása meg nem tetszik, de ez, ez a nagy sz.r. ez teljesen jó! Közröhej! 😀

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Meshuggah-t szereted? Tudtad, hogy a lemezek nagy része gépdob? Akkor a Meshuggah is szánalmas? 😀

  • nascence nascence szerint:

   A Thy Catafalque is szanalmas ezek szerint.

  • nascence nascence szerint:

   Ja, Naga, Te is szanalmas vagy 😀

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  nascence! 😀 😀 😀

  • nascence nascence szerint:

   Zolixius,
   Mit kovettem el mar megint? Nem ertem xD.

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   A “Ne legy durcás, mert nem került be az ajánlásod. Más is járt már igy. Amúgy meg mindegy, hogy több a metál vagy sem, mert nagy velószinüseggel úgysem fog bejönnie neked, amit ajánlok és végül 1-3 pontottal jutalmazod.” kommentedre akartam reagálni. 😀 – Egyszerűen csak tetszett. 😀

  • Husky Husky szerint:

   Nostromo – gondolom azt nevetted ki, hogy amit leírt annak még a negyede sem volt igaz, mint általában. Én is veled nevetek akkor! 😀 😀 😀 Bár részben mentségére legyen írva, hogy az Ihsahn-os beajánlással kapcsolatban nem volt információja, de az 1-3 pont akkor is baromság, főleg úgy hogy bárki láthatja hogy ez nem igaz. 🙂

 • Husky Husky szerint:

  Azt szeretném megkérdezni, hogy az új Ihsahn lemez negyedikként volt beajánlva és azzal mi lett? Már csak azért, mert ez a kör már inkább kezd egy alterforgács lenni, mint fém. Keveslem a metalt. Ez csak egy észrevétel, és még mielőtt megkapnám, hogyha nem tetszik el lehet menni, közlöm hogy nem tetszik, de nem megyek el, azonban a nemtetszésemnek hangot adok, és fogok a jövőben is. Az arányokra jobban oda kéne figyelni! Nem rosszból!

  • Husky Husky szerint:

   Ja, és még mielőtt azt is megkapnám hogy junior pontozók ne akarjanak már semmit, jelzem én már évek óta pontozok tehát nem vagyok junior pontozó!

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Szerintem semmi gond az arányokkal. 🙂 A vége mindig ugyan az, egy rahedli új album, amit az érdeklődési körömből fakadóan meg sem tudtam volna hallgatni. 🙂 – Nem is tudnám követni ezt a mennyiséget.

  • nascence nascence szerint:

   Ne legy durcás, mert nem került be az ajánlásod. Más is járt már igy. Amúgy meg mindegy, hogy több a metál vagy sem, mert nagy velószinüseggel úgysem fog bejönnie neked, amit ajánlok és végül 1-3 pontottal jutalmazod.

  • Husky Husky szerint:

   nascence – most megnéztem egy jó pár körre visszamenőleg az ajánlásaidat és nem igazán azt láttam hogy 1-3 pontokat adtam rájuk, sőt jó pár 10 pontot láttam meg akörüli pontszámokat! De te is ellenőrizheted ha visszanézed. Így viszont nem igazán értem az 1-3 pontos jutalmazásom megjegyzésedet. Tudsz te olyan metal lemezeket is ajánlani ha akarsz, ami nekem is tetszik! 🙂

  • farrrkas farrrkas szerint:

   Husky, az Ihsahn a FémforgácsHP felhasználónak az ajánlása volt, amit szintén én kezelek, és akkor szoktuk bedobni, ha esetleg félő, hogy nem lesz meg a 10 lemez. Mindenki más ajánlása azonban előnyt élvez a forgács user ajánlásával szemben.

  • Husky Husky szerint:

   farrrkas – köszi a választ és sajnálom az ihsahn-t.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Nascence barátommal az elkövetkező körökben csak és kizárólag olyan albumokat fogunk ajánlani, amik legfeljebb nyomokban tartalmaznak metalt. Miért? Mert régen volt ilyen rendszeresen, és egy kicsit már értem, hogy mire vonatkozott az észrevétele, miszerint a fősodor felé húz a fémforgácsos HP.
  Jófajta metalt úgyis ajánlotok annyit, mint a vízözön, mi leszünk a formabontó osztag most egy darabig. Meg aki még csatlakozik.

  • Armand Armand szerint:

   🙂 Akkor jöhet egy jó kis ambeint lakodalmas metal.

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Jöhet. 🙂 Én vevő vagyok mindenre. 🙂 – Nem vagyok ellene, de valami jó kis ipari-gót-világi zenének nem lennék ellene. 🙂 – Valami jó kis Plasma Pool esetleg? 🙂

  • nascence nascence szerint:

   Vigyazzatok, mit kivantok!

   En annyit fuznek hozza Naga kommentjehez Farrrkas szavaival elve, hogy “az underground zene kosza elagazasai” tipusu zenekre kell gondolni a reszemrol.

 • nascence nascence szerint:

  A Morwan eseteben a Bandcampen az alabbi megjelenes szerepel: releases October 16, 2020, ami felveti a szereplesenek a jogossagat itt.

  Azonban ahogy latom, a kiadojuk (Feel It Records) Facebook postja alapjan megis jogos a szereplese, mert a digitalis verzio mar juliusban kijott, az oktoberi datum pedig csak a fizikai formara vonatkozik.

  “Out 10/16 and now available to preorder: Morwan “Zola-Zemlya” LP (FEEL IT 47). Initially a digital-only release back in July, the second album from Kiev, Ukraine’s Morwan floored many (like myself), who discovered the album via Harakiri Diat’s YouTube channel. “

 • nascence nascence szerint:

  Legalabb pont megvan a 10 ajanlas.

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  A Skeletal Remains kétszer lett ajánlva. 🙂

  • farrrkas farrrkas szerint:

   Köszi. Javítva. Az első ajánlást hagytam meg, természetesen.

szeptember 26.,
október 02.,
október 03.,
október 16.,