Hangpróba #430

2020. október 10.

Sűrű, nehéz anyag, de érdekes, kellemes utazást magában rejtő progresszív zene a Nero Di Marte sajátja. Elsőre nem is ajánlanám mindenkinek, kell hozzá mindenféleképpen egy úgynevezett "beavatottság", s természetesen kellő nyitottság. (Egyes részek marhára idegesítettek, de ha meg nem lennének ott, akkor nagyon hiányoznának. Nem vagyok egyszerű eset, na.) - A dalok hosszúsága viszont embert próbáló volt számomra, "ilyen" sűrű anyagnál ez nem kicsit nehéz feladat.
Hmmm... Már látom a jövőt. Morten Harket és Vegard Sverre Tveitan egy új, közös A-HA albumon. :) - Persze ettől eltekintve ez egy jó album, csak le kell csendesedni hozzá. :) - Mondjuk Einar Solberg simán leénekli a mestert, csak megsúgom. :P
Stílusában ez egy remekmű. - Persze, kell hozzá egy adag elvontság, s nyitottság. (Addiktív anyag.)
Aki szereti a temetői doom zenét az itt jó lóra tett. Stílusában csemege. De mindenféleképpen kell hozzá egyfajta zenei beavatás. (Ráadásul most elmondhatom, hogy komolyan hiányoztak a fél órás eposzok. :D Persze az utolsó, albumzáró Obliviosus már hozza a hőskölteményekre jellemző hosszúságot. )
Igazi filmzene, de könyvolvasáshoz is ideális. :)
No, végre valami indusztriál anyag. :) Én csipázom az ilyen anyagokat, bár azt is hozzá kell tenni, hogy ha valaki ilyen kötött formát használ óhatatlan, hogy ne a Fear Factory jusson az eszébe. (A Naga féle felvetés pedig teljes mértékben igaz, elég nagy baj az, hogy a basszus és a gitár szinte azonos hangszínen van... ) - Ettől eltekintve ínségesebb időkben ez a zene életet menthet. :D - No, meg nem azért, de több törzsi ritmust is képes lettem volna befogadni. :P
Igazi post punk csemege. :) - Inkább ez, mint Mága Zoli... Bár nekem még Ő is adja. :)
Minőségi atmoszferikus francia BM anyag. :) Hallgatni kell, 'oszt kész. - Hosszútávon nem tudom mennyire fog működni, viszont kis adagokban elég meggyőző tud lenni. Ajánlott.
Igazi mainstream MDM. :) - Én jót szórakoztam rajta, tegye ezt más is. (Dugóban ülve ez kicsit érdekes lehet kívülről nézve, amint épp' a kocsimban bólogatok.) "Ez tuti hülye". :D
Jó kiállású MBM amely olyan Dissection és Mgła vonásokat hordoz magában, hogy már nekem ég az arcomon a bőr. Kicsit több egyéni ízre lenne szükség a jenkiknek, hogy a zsáner szűk keretein belül maradva is értéket tudjanak teremteni nem csak másolni. - A házi feladat első, kötelező része már megvan. Ronggyá lettek hallgatva a már előzőleg említett zenekarok albumai.
Utoljára a legutóbbi YOB volt rám ekkora hatással. Kifejezetten sok hallgatást és értő odafigyelést igénylő anyag, amolyan klasszikus csak zenét hallgatsz és semmi mást nem csinálsz mellette lemez. Ha így állsz hozzá, akkor iszonyú sok érzelem, zenei ötlet tárulkozik ki. Elég nagy utat tettek meg az előző anyag óta, volt értelme eddig csiszolgatni. Októberben talán ki merem jelenteni, hogy év lemeze, pedig erős év volt az eddigi, kifejezetten erős.
Jó ideje nem hat meg, amit csinál. Ez a mostani is ilyen. Valahogy évek óta (ha nem évtizede) azt érzem, hogy kiírta már magából amit lehetett és kiüresedett. Sorjáktól mentes, szépen összeillesztett - műanyag - elemek, de számomra éppen olyan kiszámítható itt is minden, mint a Black Dalhia esetében. Egyik másik lehetne akár 007-es betétdal is, annyira slágeres. Ez utóbbi mondjuk nem lenne baj, csak én érzek mindeközben némi fingszagot, ami a nagy erőlködésben kicsúszott. Ez egy túlírt hatásvadászat.
Igazán embert próbáló darab. Nagyon kell hozzá a hangulat és a körülmények. Továbbra se tudom megítélni, hogy ez jó, vagy rossz, mert nem sok mindent tudok kezdeni a folyamatos foszlányokkal. Szerintem elég jó zenei memóriám, türelmem és feldolgozóképességem van, egyszerűen mégse áll össze. Minden bizonnyal ez már ízlés kérdése, ami miatt nem jön át a szűrőimen.
Eddig eléggé betyáros. Még hallgatnom kell.
Márpedig ez ha nem is metál, akkor is messzemenőkig itt a helye.. Szerintem. Igaz, hogy több helyen beugrott a The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, meg hangulatban Diamanda Galás, de az összhangulati faktor az, ami alapján ez echte horror. Nem kell gitár ahhoz, hogy ráaggassuk a metál címkét, bőven elég a dob és a hangok rétegzettsége és tessék rohadtul működik. A hallgatóból kiváltott érzések határozzák meg, hogy mi micsoda elsősorban és csak másodsorban, hogy a zenét milyen hangszerekkel keltették életre. A hangulati faktor pedig itt mindennél erősebb és letaglózóbb. Egészen zseniális a maga nemében.
Az eredetiség hiánya eléggé fájó, de korántsem egy hitvány anyag. Azért ez a pontszám mégis, mert nem tetszett a tiszta ének.
Számomra a kör azon meglepetése, ami annak ellenére is tetszett, hogy nem annyira komálom az effajta zenélgetést. Ám itt ötletek vannak, őszinte zenélés. Kurva angol kutyák csaholnak, de hát jól csinálják na! boymester és nascene kollégáknak is teljesen igaza van abban, amit leírtak, ennek megfelelően én pontok tekintetében is belövöm magam kettejük közé.
Több, mint tisztességes ipari meló, de az igazi kiemelkedés elmaradt. Nem hiszem, hogy előkerülne még később.
Baromi népszerűek, de valahogy nekem a melódiák és a halál nem nagyon adja ki a matekot. A srác hangjától minden körülmények között rosszul vagyok. Telibe sikerül vágnia azt a tartományt, amitől hallójárati irritációm lesz. Sajnos a zene sem tudja kompenzálni a vokált, mert minden hang előre tudható, kiszámítható fordulatokkal. Mintha csak ki akarnának szolgálni valamilyen igényt, hogy ezt így, meg úgy kell játszani és engedelmeskednek is minden kritériumnak. Ez meg így baromi lelketlen. Gyorsan játszani ma már szinte mindenki tud. Ötlet és hangulat is kellene, de a sablonok között azt ritkán találni.
Az utolsó volt a legjobb, a többi az úgy ment le, hogy semmire nem emlékszem. Illetve egy dologra mégis: átlagos.
A Sisyphos sziszifuszi módon indítja el az improvizációkra jelentősen építő zenei kavalkádot, de utána rengeteg módon bizonyít a banda. Nem szokványos, kísérletezős zenét rég élveztem ennyire. Az Immoto esetében az utolsó dalig igaz, hogy még nem hallottál mindent. A lemez hosszát viszont képtelen vagyok pozitívumként értékelni, mert ritka embert próbáló. Ugyanakkor azt sem tudnám megmondani, mit hagytam volna le róla...
Ha úgy vesszük, nem rossz prog metal/rock dalok ezek annak ellenére sem, hogy az elmúlt évtizedekben majd minden hangját játszották már egyéb előadók (ha bedobnám egy pár órás Neal Morse - Ayreon - Leprous egyveleg közepébe, fel sem tűnne). Egy kis kontraszt (a dalokon belül és között is), néhány fogós énekdallam és még akár meg is jegyzem... A Telemark legalább hozott némi hangulatot.
Hű, de erősen hangulatfüggő zene. Nekem kifejezetten tetszett, hogy kézzel foghatóbb, mint sok más drone próbálkozás, itt bizony akadnak kapaszkodók. A paleofüttyögésért pedig külön köszönet. Szerintem már maga a kifejezés is gazdagította a magyar nyelvet. Ennek a szörnynek fogok még esélyt adni, megfelelő hangerővel és környezetben, hátha megrezegteti a lelkem. Most ezek nem állnak rendelkezésemre (nem a lélekre gondolok:))
M.S.W. mester anyagai rendszerint szólóban jelennek meg, de igencsak kiveszi a részét az undergroundból és régóta radaron van ez miatt. Gondoltam már, hogy írok valamelyik Hell lemezről, ahol minden általa kedvelt stílus keveredik: black, drone, funeral doom, stoner doom, hagyományos doom...de lehet az MSW beelőzi a sorban. Most sem egyszerű eldönteni, hogy a Mizmor vagy pedig a Sunn O))) volt-e rá nagyobb hatással...
Változatos hangkavalkád, ami mögött lehet, hogy több dolog is húzódik, de messze nem olyan érdekes, hogy megismerésre ösztönözzön... Néha olyan érzésem volt, mintha egy LSD tripben ragadt Rammstein lemezt hallgatnék visszafelé játszva...
Köszönettel tartozom a lemeznek, mert eszembe juttatta, hogy rég hallottam jó anyagot ebben a stílusban. Elő is került a Demanufacture, úgyhogy végre metal is kerül a terítékre. Nem rossz egyébként ez a Kunstzone, de a jótól pont olyan messze áll.
Ha már punk, akkor inkább ez, mint a 8 másodperces, katéterfelhejezés közben rögzített foshalmok. Tipikus angol lazaság The Clash ízekkel, alternatív kísérletezésekkel, ötletes dalokkal. Nem fogott meg maradéktalanul minden tétel, de az album nagy része bőven szórakoztató. Látom, hogy bristoli bandáról van szó, ott meg aztán akadnak hivatkozási alapok:)
A dalokért felelős M-Kha művésznevű úriember Darkspace pólója bizakodásra adott okot, ami némileg be is igazolódott. A végeredmény ugyan javarészt sablonosnak mondható, mégis élvezetes és minőségi post/black egyveleg lett, ami az említett bandát ugyan nem közelíti meg, de szégyenkeznie így sem kell. Jobban áll ennek a produkciónak az agresszió, mint a merengés, nálam pl. a leginkább szélvészként tekerő L'instinct, L'infime vitte a prímet, de a záró tétel is érdekesre sikerült.
Nem az ő második hullámban érkező lemezeik jutnak először eszembe a melodikus death metal vonalat illetően, de semmi szégyenkezni valójuk nincs ez miatt. Megbízhatóan, minőségi módon használják a régi receptet, ráadásul úgy érzem, itt most némi nosztalgizázás is zajlott ezerrel. Az első két dal bombasztikus, kár, hogy a később érkező szaggatott ritmusok nem képesek annyira lekötni.
Ahogy weide sugallta: horzsolnak a riffek, kurva jó album. Azok a mély, horrorisztikus hörgedelmek és a faszán összerakott, hosszában is tartalmas dalok... Bár azt adom, hogy a hossza nem könnyíti meg a dolgokat... Na, most volt időm kétszer is lepörgetni és sajnos gyorsan elmúlt a lelkesedés. De továbbra is minőséginek tartom.
El vagyok én a progresszív death metal-lal, de ez már néhol átdobott a ló túloldalára. Rettentően változatos, lényegében behatárolhatatlan kategória, amelyben a zenekar mozog. Például a L' ARCA című dalban a Gojira jutott eszembe, hogy aztán a következő dal elején pszichedelikus hangfoszlányok zavaros egymás után pakolásából egy teljesen más közegbe kalauzoljon. Rettentően hosszú anyag, több, mint egy óra hét perces. Szerintem ezer meghallgatás után is tudna újat mutatni, annyira kiismerhetetlen. Mivel elsőre nagyon megülte a gyomromat ez az olasz muzsika, keresek valami könnyebben emészthető zenét.
Eddig két alkalommal sikerült a Mestert élőben is meghallgatnom, mindkétszer a Brutal Assault fesztiválon. Egyszer a black metal legenda Emperor négyes fogatát vezetve, másszor a Leprous zenekar legénységével. Gondolom nem árulok el nagy titkot, lenyűgözött a zsenialitása. Mint ahogyan lenyűgözött a Pharos is. Minden egyes hang gyönggyé válik Ihsahn keze által, kevés ilyen zenész él ma a világon, mint ő. Még a magasabb hangtartományokban elénekelt dalok sem zavarnak, mert megvan az egészséges egyensúly egy adott dalon belül is - minden tekintetben. A szimfonikus részek hátborzongatóan szépek, a címadóban felbukkanó kórusnál pedig konkrétan ledobtam a láncot. Sokkal inkább progresszív rock már ez, mintsem metal, de ettől függetlenül le a kalappal az újabb mestermű előtt. Még úgy is, hogy csak három saját számot tartalmaz, az utolsó két dal ugyanis egy-egy feldolgozás. Sikerült mindkét dalt még nagyszerűbbé varázsolnia, az A-Ha átirat egyszerűen parádés. Nálam az Anthems... és a Prometheus... albumok a hibátlan 10 pontos alkotások, ezért lett ez az EP "csak" ennyi.
Kétség kívül van egyfajta érdekes hangulata. Nekem egy sziklán álló indián alakja ötlött fel, amint az égiekhez imádkozik a naplementében. Ugyanakkor nagyon nyomasztó is az egész. Néhol beugrott olyan kép, amikor Dead éppen késsel hasítja szét az ereit a Lords of chaos című filmben. Olyan érzésem van, mintha mindjárt berobbanna a zene a hosszas intro után, de aztán újra kezdődik elölről minden. Nem az én zenei közegem, a kiváltott érzelemfoszlányokat tudom csak pontokba szedni.
Érdekes, hogy a lemez csak négy dalt tartalmaz, ennek ellenére bő 38 perces. Folyamatosan váltogatják egymást a stílusok, a lemez elején, az ötödik perc után simán olyan volt, mintha Sear Bliss szólna! Rá nem sokkal már egy melankolikus zongora betéttel találkozhatunk, amit később a hegedű cincogása is kiegészít. Majd jön egy kis doom feeling, lebegő énekkel és kórussal. Ami megfogott a lemezben, az a hangszerek széles spektrumának használata, és a hangulati ingadozások. Kb. ahhoz tudnám hasonlítani a zene keltette képeket, mint amikor gyorsítva mutatják egy zivatar kialakulását, majd elvonulását, aztán pedig egy békés hegyvidéket. Ezen a lemezen még a doom elemek is elviselhetőek, pedig a stílus nem áll közel hozzám. Ez egy nagyon erős cucc!
Minden dalon belül voltak momentumok, melyek tetszettek, de őszintén mondom, alig vártam, hogy vége legyen. Nem nekem szól a holland csapat zenéje.
Ezt a zenét kapja az arcába az, aki összevegyít egy kis Fear Factory-t, Slipknot-ot, kései Kovenant-ot, és Nailbomb-ot (a Blood Cry című dalban)! A végeredmény egy igazán kellemes hallgatni való. Nagyon tetszik a felvezetés, totál bele tudom élni magam, ahogyan ez élőben felcsendül, villognak a stroboszkópok, aztán berobban a zene, és a nézőtéren elszabadul a pokol. Fülessel is brutális a hangélmény, de ez a zene élőben fog igazán nagyot ütni! Sokszor elő fog nálam kerülni, sportoláshoz ez egy igazi energiabomba! :)
Soha sem komáztam a punk zenét, pontosan az ilyen gitárhangzás miatt, mint ami ezen a lemezen is hallható. A basszus viszont néhol kellemesen dörmög. Nem leszünk barátok, teljesen közömbös számomra.
Nagyon frankó atmoszférikus black metal-t szolgáltat a francia AODON. Ez még csak a második albumuk, de hallatszik, hogy tudatosan átgondolt, profin megszerkesztett és remekül meghangszerelt zenéről van szó. Tetszik, hogy nem csupán szélvész gyors darálás folyik, hanem minden dal jelentős érzelmi töltettel is rendelkezik, a hangulatot pedig a gitár által előadott dallamok teszik még színesebbé. Ez olyan zene, amely a nap bármely szakában képes magával ragadni és elbűvölni, akár vezetés közben bömböl az autóban, akár a fejhallgatóból duruzsol az ember fülébe sportolás közben. Az aktuális HP egyik kiemelkedő lemeze! Hálás köszönet az ajánlónak, még biztosan nagyon sokszor meg fogom hallgatni!
A The Black Dahlia Murder még mindig olyan fiatalnak tűnik nekem, pedig már 2001 óta léteznek, és a Verminous a kilencedik nagylemezük a sorban - a jelenlegi felállást tekintve pedig a második közös munka. Sokan nem kedvelik őket, pedig egyáltalán nem játszanak rossz zenét. Csak mostanában divat anyázni a melodic death metal-t, meg a deathcore-t. Pedig az olyan szerzemények, mint például ezen lemez harmadik dala (Removal of the Oaken Stake) igazán több figyelmet érdemelnének. Az egész lemez nagyon sodró lendületű, szeretem, ahogy a gitárosok nem csupán riffelnek, hanem igazán fogós dallamokat is csempésznek a darálóba, de hát pont ettől olyan ez a stílus, amilyen. Ez itt, kérem szépen - akár tetszik, akár nem - frankó METAL zene. Nem véletlenül írtam nagy betűkkel! Az aktuális HP egyik kiemelkedő alkotása.
Eltelt kettő év, menetrendszerűen meg is érkezett az UADA következő, sorrendben harmadik nagylemeze. A stílus igazán kedvemre való, dallamos black metal, az UADA pedig ez alkalommal rendesen kitett magáért, már ami a lemez hosszát illeti, hiszen bő egy órában tálalják elénk az idei termést. Nagyon kellemes, merengős őszi hangulatot teremtenek zenéjükkel. A hangzás kiváló, a dallamok emlékezetesek, a sebesség néhol az utánozhatatlan Dissection-t idézi. Szerintem itt a lemez hosszán kívül semmi kifogásolható nincs, de amennyiben mélyen a zenére koncentrálsz, hamar elrepül ez az idő. Az új lemez dalait - a jelenlegi tervek szerint - lehetőségünk nyílik jövőre élőben is meghallgatni, hiszen a zenekar a Regarde Les Hommes Tomber, a Velnias, és a Solbrud társaságában április 07-én a Dürer Kert színpadán lép majd fel.
Nagyon sűrű, nagyon oda figyelős. Féltem amikor megláttam, hogy prog death, azt hittem valami fitymacsattogós virgázás lesz, de szerencsére semmi ilyesmi. Hosszan kitartott és felépített hangulat képek, amik alapján sokszor a Neurosis is eszembe jutott, nem egyszerű hallgatni való, nem is tetszik teljes mértékben. Viszont egyértelműen minőségi.
Szegény Ihsahn, legutóbb a szemüvege most meg a haja miatt kapja az ívet :D Az adott interjúi alapján a gondolkodása továbbra is nagyon szimpatikus, sokszor szinte mintha az én fejemből beszélne, ennek ellenére az Artktis óta nem igazán vagyunk barátok, azóta minden el megy mellettem tőle, ez is. Hiába tartom hitelesnek amit csinál továbbra is, szerintem kijelenthetem, hogy már nem nekem zenél.
Kell hozzá a hangulat nagyon. Volt , hogy jobban elkapott, viszont minden alkalommal a végére teljesen lefáradtam és kiszívott belőlem mindent. Megterhelő és nehéz, Blackzone-hoz hasonóan én sem tudom most eldönteni igazán, hogy ez most jó-e vagy nem.
A doom-ból nem ez a legkedvencebb irányvonalam, viszont mikor ki jött már akkor lepörgött és szinte arcul csapott a lemez változatossága. A zongora és hegedű olyan érzelmi magaslatokba emeli, hogy azonnal elvarázsol. Mégis elveszett az akkori dömpingben, most is érzem a lelkesedést. még ha ülepedett is kicsit, stílusán belül egy kiváló lemez a többi meg már ízlés kérdése.
Hopp tényleg lemaradt a 0, köszi Naga :D Ez számomra az utóbbi évek legjobb ambient lemeze. Kísérteties, hangokban és érzésekben gazdag utazás a búgó, morgó kazamata legaljára, ahol valószínűleg valami istentelen rituálét hajtanak éppen végre.
Voltak benne jó pillanatok, csak nagyon kevés. Az is akkor mikor mertek bátrak lenni és jobban szabadjára engedték az ipari cuccokat, amikor nem viszont egy ezerszer hallott unalom volt. Ha egy stílust nem akkora figyelemmel követ az ember, akkor csak a legjobbak maradnak meg, ez nem az, viszont a stílus kedvelőinek biztos tetszhet.
Az egyik legzsenibb banda jelenleg. Szinte tökéletes érzékkel kavargatják a kis főzetüket, amiben van alter rock, noise rock, post-punk 70-es év punk lüktetése és még lehetne sorolni mi minden. A dalok mindegyikében van valami kis egyedi motívum ami megjegyezhetővé teszi. Így a harmadik lemezre egyébként már eléggé betörtek a mainstream-be, de ettől függetlenül, az attitűd és a zene is underground maradt.
Nagyon nem lehet belekötni hozza a kötelezőt, néha akad egy-két jó pillanat is. A baj viszont az, hogy pár hét múlva már a nevére sem fogok emlékezni.
Anno a Nocturnalt nagyon szerettem. Ügyesen keveri azóta is a svéd és az amerikai iskolát egy kis core-os ízzel. Meg is hallgatom minden lemezüket, de így sokadjára már eléggé unamasak és el is távolodtunk már egymástól.
Na ők tipikusan az a banda akikre eddig nem tudtam rosszat mondani, mondjuk jót se tipikus korrekt iparos munka. Mindig meghallgattam az új lemezeket de másnap sose kívántam újra. Ez viszont egész jól indult, a kórus téma nagyon jó volt, az alapján már írtam is volna most meg majd azt mondják Rotting Christ nem Mgla. Viszont ahogy haladtam előre ez a rengeteg dallamos téma elkezdett fárasztani annyira, hogy 45-ik percben meg be is telítődtem és még volt negyedóra. Ezt most nagyon túltolták, hosszú és fárasztó. Most ezzel nem tudom mi volt a céljuk taán csak le mosni magukról a hasonlítgatást, de nem jött össze.
A számoknak se eleje se vége, féktelen óbégató vokál, semmi kapaszkodó. Ez így egy idegesítő csörömpölés, számomra nem sok értéket képvisel.
Elképzelem Ihsahn-t ahogy egy milliárdosoknak megrendezett partin öltönyben fejhez simuló hajjal nyomja a sanzont meg a 80-as évek pop slágereit. Szörnyű! A zene minőségét természetesen elismerem, az első két szám magas minőségű progresszív rock, aztán a harmadik (címadó) számtól kezdve elkezdődik egy érdekes utazás Dr. Moreau szigetére és amit ott tapasztalok az szörnyű. Először nem értettem a célját a lemeznek, de azóta rájöttem, hogy aki most ismerkedik meg Ihsahn zenéjével annak ez teljesen oké lehet, sőt. Azért ezt a lemezt ha visszavinném az időben a régi Ihsahnak kíváncsi lennék az arckifejezésére a hallgatása közben! :) Összességében nem tetszett. A Roads-ban az a vokál kiakasztó volt, a hallgatása közben fogalmazódott meg bennem hogy ezek után jöhetne akár egy karácsonyi Ihsahn lemez is...
Majd felcsapom az autóm motorháztetejét és felveszem a telefonommal a motor zúgását, aztán adok rá gázt és micsoda mennyei morajlás lesz itt kérem... Mondjuk a lemez címe, meg egy jó pár szó és kifejezés kitűnő marketinges szakember benyomását kelti. Kell is, hiszen egy marék semmit kell eladni (és nem csak anyagi értelemben)...
Egy dalcentrikusabb funeral doom lemez szerencsére. A vokál meglepett, hogy nem egy bugyborékoló mély hörgés. Elment egynek, tűrhető volt.
pff...
Elismerem hogy vannak értékei és meghallgatásra érdemes lemez, azonban nekem nem tetszett. De aki szereti ezt a stílust annak biztos be fog jönni!
Ugyanolyan magas színvonalú metál zene mint az Aodon és a The Black Dahlia Murder.
Valóban nehéz anyag, de nem csak azért, amiket már említettek előttem is, hanem mert vannak benne rettentően leülős, lehangoló részek, amik számomra unalomba fulladnak, valamint fárasztóvá válnak és ezáltal egy idő után az album is. Mert a számok többsége így építkezik. Persze, ez többször hallgatós lemez annak, aki szereti az ilyet (fogalmazzunk úgy, hogy nem nekem szól, így én nem tartozom ebbe a körbe). Nekem például a Hell volt hasonló, elsőre szinte alig tetszett, de utána az egyik kedvencem lett, és mindkét lemezük az év albuma lett végül (de jó lenne már hallgatni a harmadik Hell lemezt...). Igaz, az teljesen más, mint ez (zeneileg legalábbis, nincs benne ennyi összevisszaság), ám mégis sokkalta több izgalom és teljesítmény van benne, például David Bower énekes produkciója össze sem hasonlítható az ittenivel, olyan szinten kiemelkedő.
Esküszöm, a Hadewych és ez után elálmosodtam, mindjárt megyek is aludni. Nem igazán tudom hova tenni ezt az EP-t sem. Az előző, Telemark még rendben is volt, az ottani két feldolgozás ellenére is. Viszont ezt a popos vonalat nem kéne erőltetnie Ihsahn-nak. A három saját szám nem rossz, többször is eszembe juttatta a két körrel ezelőtt szereplő Ulvert, de akár a Depeche Mode-ot is (nem is értem, hogy ha az valakinek tetszik, akkor ez a három szám miért nem). A két feldolgozás pedig szintén megpróbált valamilyen szinten hű maradni az eredeti dalokhoz, belevíve Ihsahn egyéniségét, zeneiségét. Egyébként, mindkét eredeti dal eléggé nyálas és a visítozó/sipítozó énektémák borzasztóak (ezek nekem a feldolgozásokban sem tetszettek). Ettől a közepes pontszámtól nem tudok erre többet adni.
Hangulatfüggő...hát, lehet, bár nem hinném, hogy én bármikor is olyan hangulatba fogok kerülni, hogy ezt a zajt be tudjam fogadni. Nálam a zene ott kezdődik, hogy hangszerekkel játsszák, nem pedig csak a hang- és zajfoszlányokat húzzák a végletekig, majd' másfél órán keresztül. Valamint, én szeretem élőben is megnézni/meghallgatni azokat a zenéket, amiket hallgatok, ezért is járok rendszeresen koncertekre (és nem kell most megint azzal jönni, hogy de ez nem arról szól, meg egyáltalán nem ezért van kitalálva, meg hogy ez az igazi underground és az igazán "kreatív alkotás"--valaki(k)nek biztos...de én inkább maradok egy jól, az elejétől a végéig felépített lemeznél, például nagyon várom már az új King Diamond lemezt--na abban van zenei érték, nem is kevés, de ebben...). Elmondtam az elején, hogy mindent végig fogok hallgatni legalább egyszer, de ezt egyszerűen nem bírom most sem, pedig többször is nekifutottam az elmúlt két hétben. Számomra ez nem teljesítmény, és úgy isten igazából azt sem értem, hogy a szerzőnek mi is tulajdonképpen ezzel az egésszel a célja, de tényleg. Mert hogy értelme nem sok van, az is biztos (hogy egy "klasszikust" idézzek: "szeretném, ha egyszer majd produkálnál valamit, és adhatnék neked egy nemet, ez jelenleg egy nemhez kevés; én erre nem vagyok hajlandó nemet sem mondani").
Ez meg szinte úgy ment le, hogy alig-alig tudnék belőle felidézni bármit is. Valamelyik szám nagyon Ghostos érzetű/hangulatú volt, de egyébként alapvetően ez egy hallgatható album (egyszer legalábbis mindenképp). Ettől függetlenül az én érdeklődésemet különösebben nem keltette fel.
Úgy igazából nem igazán tudom értékelni és hova tenni ezt. Az, hogy valóban van egy bizonyos filmzenei hangulatvilága, az számomra kevés, mivel azon kívül a zene eléggé semmilyen és semmit sem váltott ki belőlem. Nálam ez nem teljesítmény. Meg nagyon nincs is miről többet írnom. Ettől például az Ördögűző vagy éppen a Halloween filmzenéje százszorta atmoszférikusabb és félelmetesebb/félelmet keltő.
Kardió alatt lement egyszer, de voltak benne üresjáratok. Egyáltalán nem rossz, a hangzás például bitang erős és jó (ami miatt kap is + fél pontot), de egy idő után számomra ez is unalomba fulladt, valamint az utolsó két számmal nem igazán tudok mit kezdeni. Igaz, olyan hű, de sok Fear Factory-t vagy Slipknotot sem hallgattam sose, nálam az industrial eddig leginkább kimerült a Die Krupps, Killing Joke, Rammstein/Lindemann és társai zenékben.
Ez a lemez ebben a stílusban nem rossz egyáltalán, hallgatható, csak egy idő után (kb. az album felétől) rendkívül egysíkúvá és számomra érdektelenné is vált. Elismerem, tényleg vannak benne jó ötletek, dalrészletek, akár teljes dalok is, de számomra hasonló stílusban sokkalta izgalmasabb és érdekesebb zenét játszik/játszott például a Murderdolls, a The Other, az American Hi-Fi, vagy éppen a Fountains of Wayne.
Kétszer bőven elég volt meghallgatni. Kb. a felénél már olyan szinten éreztem a monotonitást és az unalmat, hogy hihetetlen. De ez még legalább a hallgatható zenékből való, ami a mostani HP-t illeti...ám nálam a "jó iparosmunka" nem 8 pont körül van, amennyiben nincs benne semmi érdekes, izgalmas, kiemelkedő, figyelemfelkeltő--mert hogy olyan jó iparosmunka is van, amiben az említett dolgok megvannak.
Eddig valahogy mellettem is elment ez a banda, pedig teljesen jó a maga stílusában (az előző lemezeiket is meg fogom hallgatni). Jó zeneileg, hangzásilag, összképileg összeáll, nem egy katyvasz. A gitárt és a dobot is ki lehet emelni (meg az ének sem rossz), és igen, az nálam például sokkal többet ér, hogy valaki el tud játszani valamit a hangszerén (és élőben is), mint megcsinálja/felveszi valami kütyüvel, oszt kész.
Lement a háttérben, miközben dolgoztam a gépen, de azért itt-ott jobban is bele-belefüleltem, felkaptam a fejem egy-egy részletre. A hétvégén meghallgatom majd figyelmesebben is, de ez jelenleg a közepesnél egy kicsit jobb, így első hallgatás után (számomra).
Van benne egy csúnya Oranssi Pazuzu nyúlás, kíváncsi vagyok, ki veszi észre. :-D Modernebb és sznobabb annál, ahogy én szeretem.
Na most verte le végképp a biztosítékot nálam Ihsahn. Sosem tettem különbséget műfajok között, még a popzenét is szeretem (na jó, a melodic death és a reggae talán kivétel - de mégsem, mert a The Police is a kedvenclistámon van). Viszont itt azt látom, hogy a legtöbb dal izgalmas elemekkel játszik, de mindnél bejön a durva rükverc, előbb - utóbb sláger lesz belőle. Illetve az lehet a cél. Ha valakiről, Ihsahnról aztán nem feltételeztem volna, hogy megélhetési zenélésbe kezd. Nameg az ének. Hát Einar leénekli!!! És a koppintások. Ez a lemez össze van ollózva a manapság divatos és forradalmi bandák hangzásából és témáiból. Köszönöm, hat... lenne, ha nem lenne két feldolgozás is a lemezen. Így 4.
Elsőre ennyi, de változhat... Ráfüggtem mindenesetre.
Aki ezt ajánlotta, az mostantól az örök barátom. Ha én nem is neki, ő nekem igen. :-)
Mit szépítsem, nekem ez teljes pelenkacsere. A lelki sötétség egész spektrumát bemutatja. Tökéletes hangkeltés, az arányok is hibátlanok, a maszterre meg nem is tudok földi jelzőket használni. Ambient black metal 2020-ban. A jó akusztikus felbontóképességgel és memóriával rendelkező pontozótársak nyilván észreveszik majd, hogy keretes mű. A Minneroof erősen hasonlít a Pink Floyd Sysyphus című dalára, ami az Ummagumma lemez első negyedét teszi ki. A Pink Floyd Ummagumma lemeze minden idők legidiótábban rémisztő baromkodása. Húgom azért nem hallgat Pink Floydot, mert fél tőle.
A nyolchúros (vagy legalább is oda hangolt egyéb húros) gitárokkal az a baj, hogy megszűnik az oktávkülönbség bassz és gitár között, így olyan, mintha csak egy pengetős lenne a bandában. Nekem sem szívügyem az induszt. Max úgy, ahogy a Borgne csinálja. Dobgép.
Dobgép, hamis ének, ultra gáz.
Kimondottan érdekes, hogy ilyen magas tartományokban játssza végig a basszer a lemezt. Meg mintha a gitárok sem lennének lehangolva. Standard E-nek tűnik a mély húr. Hozzáértők? Szerintetek?
Na valódidob - fétisiszták, lehet örülni, itt van, ami valódi dob. Tök mindegy, hogy trigger hegyek szólnak csak, a valódi dobból semmi, meg szét van editálva, meg felkompresszorozva, ergo egyszerűbb lett volna berajzolni egérrel - mivel a végeredmény, amit hallunk, ugyanaz. De lehet elhasalni, hogy el van játszva. Természetesen nem ezért négy pont, hanem azért, mert nem tetszik. Sosem tetszett a melodic death...
Ha egy dalt hallasz, hallottad az egész lemezt... Semmi újat nem ad, sablonokkal teli alkotás, viszont hoz egy hangulatot, ami teljesen passzol ehhez a borús őszi délelőtthöz...
Sok volt meg annyira nem is szeretem az ilyesmit.
Nemcsak a libsi homár szemüveggel van baj, hanem azzal az érzékeny melegbáros megközelítéssel amivel zenét szerez. Semmi gond ezzel. Na de ne ezzel a névvel égesse magát. Mondjuk rajtam nem esett csorba mert az emperort se szerettem. Kinyitom az ablakot az októberi friss levegő hátha kimossa a meleget.
Nálam marad a Raison d'etre de ez se rossz. Ritkán hallgatok ilyesmit.
Az első szám tetszett a legjobban kedvemre való black-es énekhanggal. A többibe találtam némi üresjáratot. Több ilyen első szám kellett volna. Ettől függetlenül pazar lemez.
Valaki említette a pólót a srácon. Először Darkestrah pólónak néztem, de tényleg Darkspace. Nem egy világmegváltó de egész jó lemez, több stílusában érdekes résszel. Kifejezetten tetszik.
A Fear Factory 1 pontos zenekarhoz hasonlítva sokkal jobb. De nem hasonlítok én senkihez. Hangzás stílusához nagyon jó.Tiszta éneket nem nagyon bírtam. Számomra felejtős. De aki hiányt érez efféle zenékhez megtalálhatja a számítását. A dob hangzása néhol kifejezetten röhejes.
Külföldi Prosectura? A zene számomra semmilyen de a hangzást mindenképpen értékelni kell mert annyira jó élő és lélegző.
Elveszett amit írtam, ügyhogy csak annyit jó zene, hangzás is ok. Na nem tízpontos de meglepöen jó.
Annak idején underground divat kinaxolva és úgy is maradva.
Nem rossz. A stílust is szeretem de valahogy nincs elég jó dalírási képességük. Ami abban van hogy nem tartják fent a figyelmet ennyi időn keresztül. Lehet túlvállalták magukat ilyen hosszúsággal. Mint nemegyszer rám lehet sütni a dilettáns bélyeget(Bár az elmúlt 35 évemet kb. napi 5 órában csak zenék hallgatásával töltöttem majdnem minden metal stílusban, monnyuk '77-ben Boney m-el kezdtem, de szégyenemre csak '85-ben találkoztam metal zenével. Jó lemez de nem elég átütő. Lehet legközelebb?Ja a Crown Of Thorns-The Burning lemeze na az átütő.
Sznobság faktor erősen beüt nálam is. Szerintem pár éve még jobb pontot adtam volna rá. De ahogy öregszem, egyszerűsödik az agyam és egyre kevésbé vevő az ilyesmire. De szerintem nem a lemez rossz, én vagyok kevésbé befogadó
Az Emperor óta nem izgat a munkássága.
Ez is egyfajta ambient zene, csak a gitár adja az alapot. És nem is rossz, sőt... Első hallgatás után ennyi. És egyáltalán nem kamu cucc, jól átgondolt, változatos anyag. Csak az előadásmód szokatlan azok számára, akik nem szocializálódtak sunn o)))-n. Amúgy én sem, de attól még tetszik.
Imádom. De azért az buziskodás, hogy csak a fizikai hanghordozóban lehet olvasni a szöveget... Amúgy szívesen meg is venném a kazit, ha nem 4k+ lenne Oregonból a posta.
Inkább ambient, mint metal, de hibátlan.
Még mindíg nem az én világom az indusztriál.
Na szóval, hallom én ám, hogy itt valami nagyon laza dolog van, de nem jön át...
Jófajta francia black, a húrhangolás nem izgat.
Ők valahogy mindíg elmentek mellettem. Ez tetszik, ennek örömére belehallgatok majd a korábbi anyagokba. Még jobban tetszene egy jófajta, öblös Incantation féle hörgéssel, de hát mindent nem lehet...
Ritka dolog Magyarorszagon ez a mufaj, es foleg az, hogy valaki ezt ilyen szinten uzi. A Sunn O))) White 2 albuma melle buszken odamerheto. Nem mondom, hogy mindennapos baratok leszunk, de neha-neha biztos elo fog meg kerulni. Az osszes metal zenei mufaj kozul talan a drone, ami a legtobb kreativitast es belerzo kepesseget igenyli. A rettento sulyu monolitokkent radzuhano hangaradatot altalaban nehez elkapni, aterezni anelkul, hogy magaala temetne; itt viszont "konnyeden" belesuppedtem a morajlasba es reszeve valtam az aramlatnak.
Mi ez az undormány itt? Amugy nem sok minden választja el attól, hogy metál zene legyen. De ez kit érdekel igazából, amikor az alkotás ilyen szintjeire kerül az előadó, itt nem csupán különálló számok foglalnak helyet, minden mindeből következik, minden apró rész össze van fonódva a nagy egésszel. Egyelőre nem tudom teljesen dekódolni, amit hallok, de az biztos, hogy ez nem egyszer hallgatós anyag lesz és még maradni fog a lejátszási listámon egy ideig.
Hát ha valaki igy kezeli a dobot, akkor inkább a dobgépre szavazok. Bár nem hinném, hogy sokat segitene ezen a macsakzenén. A punk zene tudtommal nem is metál (főleg ez a britt beltenyészet végképp távol áll tőle), szóval akkor mit keres itt a HP-n? Lássátok jóságom, adok rá 9 pontot, mert a basszus szépen dorombol benne (Ebbol 8.5 csak a basszusnak jar).
Ez most eléggé levett a lábamról, köszönhetően a nehezen bekategorizálható stíluskeverékének és az izgalmasan strukturált számainak. Tipikusan az a zene, amit érdemes többször elővenni, hogy minél több részletet fedezzen fel az ember. Nagyon szeretem, amikor egy metal banda nem meglovagolja és megerőszakolja az elektronika nyújtotta lehetőségeket és teljesen arra építkezik, hanem csupán kihasználja azt, mintegy kiegészítő, összetapasztó közegként. A clean-harsh vocal váltakozások se bánatóan banálisak, mint a standard core bandák nagy részénél. Egyszóval ez egy kellemes olvasztótégely, amiben tényleg rengeteg stílusból van összelopkodva minden, és hiába nem annyira érződik egyedinek a végeredmény, mégis hatásos és élvezetes hallgatnivaló. Majdnem minden számból kiemelhetnék valami érdekeset, de számomra a Toward Zion High volt a csúcs, köszönhetően a lüktető beat alapjával meg a korrekt módon belepakolt chugga chuggákkal. :D
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
2020. október 10.
69Nostromo79 BlackZone boymester dimmurtal Professor Shub Niggurath Husky King Diamond Nagaarum tompormorgo mike666 nascence Weide ∑:
1. Weide
Aodon
1 1 0 6 9
8 8 8.5 9.5 7.5 9 6.5 8 9 8     8.2
2. boymester
MSW
Obliviosus
7 9 10 8.5 8.5 6.5 5 10 9 9     8.2
3. CarolusRex
Uada
Djinn
7 7.5 9 8.5 6.5 9 6 7.5 8.5       7.7
4. Professor Shub Niggurath
Idles
Ultra mono
9 8.5 8 4 9.5 5 6 9 6 6 9   7.2
5. BlackZone
Nero di Marte
Immoto
8 10 9 7 8 3 3 8 7 6     7
6. dimmurtal
Kunstzone
Exit Babylon
9 6 5 9 6.5 7 7 6.5 7 5   8 7
7. Husky
The Black Dahlia Murder
Verminous
9 5 8 8.5 6 9 7.5 4 5 8     6.9
8. Nagaarum
Hadewych
Welving
9 9 5.5 4 10 1 2 10 9 10 9   6.6
9. Armand
Shum
Lebegő klaszter
9 5 7 4.5 6.5 1 1 9 7 8 9   5.6
10. farrrkas
Ihsahn
Pharos (EP)
7 5 6 9.5 6 5.5 5 4 1 5     5.4
∑:
8.2 7.3 7.6 7.3 7.5 5.6 4.9 7.6 6.9 7.2 9 8 7

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #430 – 2020. október 10.: 97 komment

 • tompormorgo tompormorgo szerint:

  Én pl. metalcore-ra, lagzis ömlengésre 1 pontnál soha nem fogok többet adni mert baxott szüklátókörű vagyok és vállalom is.

 • tompormorgo tompormorgo szerint:

  “Sajnos az oldalváltásnál elvesztek a HP hozzászólások”
  Boymester nekem megjelenik a régi oldal összes hozzászólása.

 • Avatar Steinberger szerint:

  Úgy látom azért, nem én vagyok az egyetlen, aki az utóbbi időben felvetette ezt a problémát (elég akár a mostani 80 hozzászólást végigolvasni, de korábban is téma volt ez).

  De még egyszer mondom, ez csak egy külsős vélemény, ti akik benne vagytok nyilván másképp látjátok, nem tartoztok elszámolással és ez a ti oldalatok. Továbbra is követem távolról, de a véleményekre már nem vagyok kíváncsi, számomra súlytalanok, érdektelenek.

  • boymester boymester szerint:

   Teljesen jól teszed. Itt nem mondja meg senki, hogy mit kell szeretned. Mindenkinek van saját ízlése. A HP arra való, hogy olyan lemezeket sodorjon eléd, ha ránézel, amivel nem futsz össze minden utcasarkon. Ennyi.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Steinberger: Dehogy azok, különben nem írtál volna.
   Erre is fogsz.
   Ha meg mégsem, elértem a célomat.
   Na, ezt hogy oldod meg? 😀
   Amúgy meg Boymester tökéletesen írta le a HP lényegét, innentől felesleges bármit is mondjak.

 • King Diamond King Diamond szerint:

  Én nem tudom…mindenki folyamatosan jön itt ezzel a “kezdetektől ilyennek indult az oldal meg a Hangpróba”, közben meg vissza lehet nézni a 2004-es HP-kat, ahol nem feltétlen ezt látom. Vagy ezeket nem kell nézni, mintha nem is léteznének? Mert akkor szóljatok.
  Meg az is, hogy valahogy senki sem reagált még érdemben semmilyen ehhez kapcsolódó érdeklődésemre vagy felvetésemre…például mikor írtam, hogy a HRM (volt) (fő)szerkesztői alapították ezt az oldalt (is), hát, nem hinném, hogy azzal az elsődleges céllal, hogy ilyen zenéket nyomjanak. Igaz, akkoriban, ahogy nézem még csak Godfucked volt az oldalon, senki más a mostaniak közül.

  Csak néhány példa (megyek sorban a 2004-es HP-kon): harmadik lett a Dragonforce; első lett a Wuthering Heights; egy körben első lett a Finntroll, szerepelt az Eluveitie, Tiamat, Dionysos, Nocturnal Rites; egy körben első lett az Ensiferum, második a Dream Evil, harmadik a Primal Fear és volt még abban a körben Magic Kingdom, a Marduk például utolsó lett; a rá következő körben első lett az Elvenking, második a Haggard, ötödik a WASP, hatodik az Annihilator; utána első lett a Nightwish, második a Borknagar + volt még abban a körben Scorpions és Akela; első lett a Turisas; negyedik lett a Rhapsody; első lett a Wintersun; negyedik lett a Helltrain, ötödik a Mastodon; egy körben első lett az Enslaved, második a Within Temptation, hetedik a Leaves’ Eyes; egy körben szerepelt a Dark Tranquillity, Fates Warning, Grave Digger, Fear Factory, Firewind; utána a Die Apokalyptichen Reiter, Moonsorrow, Kreator egy körben; első (!) lett a Korpiklaani (Ensomhet 9 pontot adott rá, itt már 2005 elején járunk); utána egy körben első lett a Masterplan, második a Kamelot, negyedik az Equilibrium; és még lehetne folytatni a sort.

  Tehát, én ezek alapján nem feltétlen mondanám, hogy ez az oldal, meg legfőképpen a HP a kezdetektől ilyen volt, mert itt akárhogy is nézem, elég sok mainstream lemez volt beajánlva a kezdeti időkben. Voltak persze akkor is undergroundabb zenék is beajánlva, de kb. 50-50%-ban oszlott meg a mainstream/underground. Aztán persze ez az évek előrehaladtával változott, és ha így lenne/lett volna ez megfogalmazva meg lekommunikálva, akkor egy szót sem szólnék.
  És igen, a pontozást is érdemes lenne visszanézni, szinte nem is adtak 1-2 pontokat az akkori pontozók, 10-est is csak nagyon ritkán.

  Boymester:
  “A gond egyedül az, hogy sokan nem képesek elfogadni mások véleményét, látásmódját.”
  Ezt lehetne itt jó néhány “régi motorosra” is érteni, akik valóban le sem szarják, hogy mit gondol a másik és ezt le is írják/írták.
  Én például próbálok változatosan ajánlani, amit eddig szerintem elég jól sikerült kivitelezni, ám valóban, a “föld alá ásni” nem tudok (és nem is feltétlen akarok), hogy olyan minőségű zenéket “ássak elő”, ami még csak távolról sem nevezhető annak, vagy ahhoz már nagyon elferdült ízlésvilág kell. Szívesen megkérdezném erről például Philosophert, garaelt vagy éppen Tomkát, csak ők már sajnos nincsenek itt.

  • boymester boymester szerint:

   Nekem még sosem volt problémám egy ajánlásoddal sem…Viszont a HP ilyen volt, az egész oldal a szélsőségeknek lett indítva. Leginkább grind, death, black, doom metal, valamint egyedibb, kísérletezőbb dolgoknak. Még most is szinte minden körben akadnak olyan lemezek, amik szélesebb körben ismertek és ezek megmérettetése szerintem sokszor nem a népszerűségük, hanem a minőségük alapján történik. Az első években pedig gyakorlatilag kísérleti jelleggel működött a HP, hol komolyabb körökkel, hol 2-3!!! komolyan vehetetlen pontozóval. Mára ez sokkal komplexebb lett. Mainstream zenekar is képes jó lemezt, valamint pocsék lemezt kiadni. A Moonsorrow nálam például örök kedvenc. Vannak jó heavy, power anyagok is. Azok a fanyalgóktól is képesek közepes pontokat kicsikarni. Én 2005-öt linkeltem…talán egy év alatt el is bszódott minden??? 🙂 Egy jó Dragonforce lemezre simán dobnék akár 8-9 pontot is, de ők pl. az első két lemezük után brutális önismétlésben élik ki magukat… Ide kell mindenféle lemez, mindenféle ajánlótól és véleménnyel. Ez volt és remélem ez is lesz. Csak a sok sértődést, hisztit kellene kordában tartani és nagyobb mennyiségben szedni a tesztoszteron tablettát. Sajnos az oldalváltásnál elvesztek a HP hozzászólások, de lett volna mit olvasnod néhány volt “kolléga” válogatott veszekedéseiből és egymás szekálásából…nincs itt semmi új, csak elért minket is a píszí:) Én tíz éve tojok a véleményekre, csak kíváncsiságból olvasok bele néhányba és az sem érdekel, ha az én lemezemet szólja le valaki. Nem vagyok zenész, csak rajongó. Viszont ebből adódóan szerintem ötször annyi zenét hallgatok, mint aki ezzel foglalkozik – kritikánál próbálok helyén kezelni minden anyagot, a HP-n pedig igenis a saját véleményemnek adok helyet. Ezért lett kitalálva. Két hét alapvetően fizikai képtelenség ennyi lemezt a helyén kezelve, aprólékosan kiismerni. Az is el van tévedve, ak szerint ez lehetséges… Ha nézek valamit, az a végső átlag, az már-már informatív jellegű. Arcok jönnek, mennek, a stílusok is változnak – az általad írt zenekarok pl. többségében újdonságnak hatottak, nem népszerűnek. Az underground szemlélet, ami viszont megkülönböztet szerintem minket, az volt és marad… A szemléletek mindig ütköztek, ahogy most is. Ennek köszönhetően pörög most is a fórum úgy, ahogy sok helyen nem szokott:) Te ráadásul érvekkel, érzésekkel érvelsz, ami feltűnt a lemezes kommenteknél is. Érdemes lenne írnod, komolyabban… Akár havi 1-2 lemezt. Kritikák esetében azért gyakran akadnak klasszikus heavy cuccok is, nekem pl. elég sok promó szokott érkezni és rendszerint nem boldogulok vele… Ha érdekel, akkor beszélhetünk róla…

 • boymester boymester szerint:

  Csak, hogy szép legyen a napotok…

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Kinéztem egy baromi jó metallemezt ajánlatként, de az elmúlt hozzászólások miatt úgy döntöttem, hogy inkább keresek egy 2 órás ambientet helyette. A Fémforgács mindig is a formabontásról és a sötét, depresszív zenékről szólt. A Shum, a Hadewych vagy az MSW nem erről szólna?
  Régen sokkal inkább nyitottabb volt mindenki a másik műfajára. Nem is értem, mi bajotok van velem. Ugyanolyan sokszor osztok 10-est metalra, punkra vagy ambientre is. Még metalcore-ből is tudok számomra 10 pontost mondani, sőt death metalból is (Vader pl.). Doomból a Nadirra attam 10-est régebben. Heavy metalból a Wolf, Accept is tízes voltak nálam.
  És a hosszú évek statisztikái is azt mutatták, hogy a legjószívűbb pontozók között vagyok.
  Na most akkor kivel is van a baj? Mivel is vádoltok engem voltaképpen? 🙂

  • boymester boymester szerint:

   Én kifejezetten unom az ambient lemezeket (érdekes módon a drone/funeral doom nem zavar), de ez a saját ízlésem. A HP-ban pedig az a jó, ami a cikkek írásánál, a híreknél és úgy anblokk a forgácsnál: hogy sokfélék vagyunk. A kísérletezés, bátor ajánlás akkor is megsüvegelendő, ha netalántán alul köt ki a lemez. A gond egyedül az, hogy sokan nem képesek elfogadni mások véleményét, látásmódját. Itt térnék vissza farrrkas nem is olyan régi monológjára… Szóval a saját nevemben nyilatkozva, nem tetszik a profilképed:) Persze ha tényleg két órás ambient cuccal büntetsz mindenkit néhány delikvens miatt…egyszerűen van, akit nem lehet túllendíteni azon, amit saját maga kigondol. Nincsenek érvek, vélemények, szempontok… Akárcsak a laposföld hívők. Pedig az szögletes, ezt mindenki tudja. Persze sokan nem hisznek még ennek a hiteles NASA felvételnek sem. “Állítólag” manipuláció.

   https://s27107.pcdn.co/wp-content/uploads/2018/07/cube-earth.jpg

   Ez a Föld meg annak való, aki szereti a középpontban érezni magát és megszerezni az utolsó szó jogát:)

   https://i.redd.it/1065fzqlpjm21.jpg

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Boymester!
   “Persze ha tényleg két órás ambient cuccal büntetsz mindenkit néhány delikvens miatt…”
   Ez ennyire nem derült ki, hogy poén akar lenni? 😀

  • Husky Husky szerint:

   Nagaarum – inkább egy 24 órás ambientet ajánljál be, ha már lúd legyen kövér, ne fogd vissza magad! 🙂

  • Husky Husky szerint:

   boymester – “néhány delikvens”, kikre gondolsz? És mi alapján bélyegzed meg ezeket az embereket?

  • boymester boymester szerint:

   Naga: de, leesett:) Vissza felé is az akart lenni… csak gyengébb kivitelben…

   Husky: Nem sorolok neveket, mert az személyeskedés lenne, azt meg ugye érdemes kerülni. De voltak már a leírtakhoz hasonló tulajdonsággal rendelkező pontozók, vannak és lesznek is:)

 • boymester boymester szerint:

  Örülök, hogy elérte azt a kort az oldal, amikor a nosztalgia faktor mindent megszépít. A HP sosem volt szakmai vagy komoly, inkább egyfajta szórakozás, kísérletezés. Már a kezdet kezdetén, ha visszanéztek régi fordulókat akadtak ambient anyagok, mindenféle mainstream lemezek és underground szörnyek is, amit csak az alkotó és néhány barátja tud megemészteni. Akadtak heavy metal, power metal, kutyafüle metal pontozók, bunkók, parasztok, jófejek, elnézőek, azonnal ítélők, alaposan megrágók, ironizálók, hisztisek és néma figurák… MINDIG VOLTAK ILYENEK. Az meg, hogy egy popzenei album a sor végére kerül egy alapvetően fémzenei közegben, teljesen korrekt. Ha a Mayhem tolna ki egy 80-as évekbe mártott átlag proggerkedést, akkor is hátul kullogna. Persze az egy pont az messze áll az átgondolt értékeléstől és a komolyan vehetőtől, ahhoz nálam két fazekat kell összecsapkodni másfél órán keresztül, vagy számomra teljesen élvezhetetlennek, sőt, irritálónak kell lennie. A pontok most változatosak, sok szemléletet tükröznek. Én általában a legvégső átlagokat szoktam csak tartani valamire, mert az tud valamennyire informatív lenni. Egy-egy komment sosem volt az. Alul elő-elő szokott fordulni értelmes csevely a zenéről, de az is a ritkábbik eset volt.

  De itt van pár 15 éves csuda HP a megnyugvás kedvéért:)

  https://www.femforgacs.hu/hangproba-36/

  https://www.femforgacs.hu/hangproba-43/

  • Husky Husky szerint:

   Én megoldásként azt javaslom, hogy akinek nem tetszik a mostani HP az jöjjön és az ajánlásával és pontozásával változtassa meg azt! Nyílt a rendszer, bárki pontozhat és senkinek nem harapják le a fejét! Már néhány új pontozó is jelentős korrekciókat eredményezne a HP irányvonala tekintetében! Úgyhogy én csak bátorítok mindenkit, hogy jöjjön és változtasson! Az nem igazán várható el, hogy egy kialakult ízlésvilággal rendelkező pontozó érzései, benyomásai, meggyőződése ellen pontozzon. Viszont ezt megteheti más új pontozó, akinek más az ízlésvilága, meggyőződése. Ha többen pontoznának, jóval több lemez lenne beajánlva is, így olyan gyöngyszemek mint pl a Shum kiszorulnának, vagy legalábbis háttérbe kerülnének. Úgyhogy jönni kell pontozni és változtatni!

  • Husky Husky szerint:

   boymester – légyszi egy Thomas Lord-os HP-t is linkelj már be, hogy tudjam milyen az agyhalál.:D

  • boymester boymester szerint:

   Okos része: jól jönnek az új pontozók, új hozzászólások. Buta rész: nem kell innen kiszorulnia semminek. Meg kell férnie egymás mellett, mivel itt leginkább a különc és underground anyagok dívnak. Én ezért vagyok itt, nem pedig az olyan anyagokért, amit megtalálok másik hat helyen is. Ez az a hely, ahol megfér egymás mellett az Ihsahn és Shum, az pedig ízlés kérdése, hogy kinek melyik tetszik.

  • Husky Husky szerint:

   Nem volt a mondandómnak “buta” része, hiszen akárhogy is, ha most jönne 10 power metál fanatikus pontozó, aki netalántán még ménsztrím is, akkor a HP profilja 180 fokos fordulatot venne! Be lehet magyarázni, hogy ez nem így van, meg butaság, de a realitás az az, amit én írtam, írok!

  • boymester boymester szerint:

   Legyen úgy, ahogy a TE realitásod látja:) De reméljük nem lesz és megmarad a jó kis underground vonal. Addig meg pontozd, hallgasd a jelenlegi többség realitását. Én titkon abban bízom, hogy ide talál még 20 funeral doomos, bár annyi lemez talán egy évben sincs a műfajt illetően:)

 • Avatar Steinberger szerint:

  Ebből az oldalból egy rossz vicc lett. Majdnem 15 éve követem, de most már csak hetente egyszer-kétszer nézek be, olyan minőségi mélyrepülés megy már egy ideje, hogy már röhögni is kevés a Hangpróba. Viccnek béna, “szakmailag” komolyanvehetetlen, öncélú, belterjes vergődés megy, információértéke nulla. Most például Ihsahn utolsó, még az amúgy stílusában érdekes zajkollázs is leveri. Tényleg? A helyi szaki még 1 pontot is adott rá, aztán kegyesen négyre emelte. Öcsém…

  • nascence nascence szerint:

   Egyszer az a baj, hogy pop zene van a HP-n, most meg az a baj, hogy nem nyeri meg az adott HP-t a popzene? Ertem en, hogy Ihsahn…sot, szeretem is altalaban a kiadvanyait, de pont emiatt azert erosnek tartom ezt a kettosmercet. Pontsan az Ihsahn kapcsan nem gondolom jogosnak a belterjes vergodest, ez sokkal talalobb lenne az Idles-ra.

   Az oldal informacio tartalmat lehet kritizalni, de ahhoz semmi koze nincs annak, hogy egy adott lemez hol vegez a HP-n. A HP mindig is arrol szolt, hogy eloassuk olyan albumokat, amik mellett a tobbiek biztosan elmennenek. Az, hogy melyik album hol vegez a listan, az teljesen irrelevans.

  • Avatar Steinberger szerint:

   Milyen kettős mérce? Eddig szerintem egyszer szóltam hozzá itt bármihez, azt sem tudom mikor, meg hogy mit. Eszem ágában sincs számon kérni, hogy Ihsahn nyerje meg a HP-t, nem is tetszik különösebben ez a kiadványa (azt sem értem, hogy EP-ként miért szerepelhet egyáltalán), de azért az elég abszurd ahogy áll ez a táblázat, és a “kritikák” minősége is az. Nyilván ez a ti játszóteretek, úgy játszotok, ahogy szeretitek, csak arra hívtam fel a figyelmet külső szemlélőként, hogy régen ennek az oldalnak volt presztizse, sokan figyelték, ma már ez közel sincs így, komolytalan lett, pedig – és ebben egészen biztos vagyok – nem így indult, amit sajnálok.

  • boymester boymester szerint:

   Ahogy feljebb is írtam (ha olvastad), a HP az életben nem volt komoly, sőt az oldal első éveit nézve kész röhej volt az indulás miatt, a kritikákkal viszont nem tudom, mi a bajod. Én egyetlen gondot látok, hogy kevesen írunk cikket, ami lekorlátozza a témákat, lemezeket, amit le tudunk fedni (imádnám, ha minden héten dobna valaki thrash, grind, vagy épp egy jó drone kritikát, vagy jönnének a klasszikus heavy cuccok és a kísérleti elmebetegségek). Ez valós probléma, de a minőség a cikkeket, kritikákat illetően bőséggel állandónak mondható. Kazetták, EP-k, magyar cuccok tömkelege található az oldalon és folyton rogyásig van a promós e-mailem is, amit nem is lehet győzni. Itt meg már 80 kommentnél járunk. Kifejezetten jól megy az oldalnak a szerkesztőhiány ellenére. Hiszen vissza-vissza nézel heti 1-2 alkalommal még most is:) Ahogy több ezren…

 • ganajturo ganajturo szerint:

  Ami itt folyik az saját műfajon belüli gyűlöletkeltés..

 • Eroen Eroen szerint:

  Az azért kemény, hogy a Shum lehet verni fogja Ihsahnt 😀

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Az Aodon-t illetően lehet, hogy tényleg standard E-re vannak a gitárok hangolva. De szerintem a D is belefér… De tovább hallgatva az albumot tartok tőle, hogy a kettő között van: Eb. – A distorsion sem könnyít a helyzeten. 😀

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  ÖÖÖöööö… Mielőtt valaki megjegyezné, hogy “trollkodom”, s csak kilences pontszámot adok. Had jegyezzek meg egy dolgot. Nem kevés időt, fáradtságot vesz igénybe számomra az, hogy mindenféle benyomást, hatást mellőzve értékeljek egy albumot. 🙂 – Nagyon nehéz a zsáner stílusaim hatásait fülön kívül helyezni, de néha megéri. 🙂 – Gondoltam, csak szólok. 😀

 • Eroen Eroen szerint:

  Most fedeztem fel, hogy Mike Portnoy fia ebben dobol :O

 • Armand Armand szerint:

  Véletlen egybe esés, vagy nem. Nem tudom. A lényeg az hogy a mai nap délelőttjének folyamán én is kicsit becsömöltem a HP-s cirkuszi mutatványotokon. Össze is foglaltam ezzel kapcsolatban a gondolataimat, de aztán még sem tettem közzé. De egy ember hozzászólásához csatlakozva, mégis meg teszem és lehet nem lesz finom (bár szalonképes).

  A HP-t én is hanyagolom, nem az itt elbírálandó zeneék miatt, hanem inkább a szűnni nem akaró civakodás, személyeskedés miatta. Egy-egy új HP-s körnél alig várjátok, hogy kibe, hogyan lehet belekötni, hol ott mint korábban is mondtam az itt kialakított vélemény egy-egy lemezzel kapcsolatban mindenkinek a szuverén joga, véleménye, amit ne befolyásoljon semmi és senki. Főleg ne úgy, mint ahogy itt valaki írta “Légy a közösség része, fogadd el a régit”. Na ne már… ha ez így működik, akkor Én ennek a közösségnek a továbbiakban semmilyen formában nem szeretnék a tagja lenni. Igen, van házi rend, ami ha jól tudom, mindenkire vonatkozik! Mind az ifjonc, mind a pioneer pontozókra. Olyan hülyeséggel meg senki ne jöjjön, hogy ő ős tag ehhez meg ahhoz joga van. Mert volt olyan eset is, hogy miért is nem jelentettem be, hogy én erről, meg arról írnék, mert erről ő szeretne, mert kapott tiszteletpéldányt, stb… na és. Ne a tiszteletpéldány miatt írjunk már valamiről. De elkanyarodtam a lényegtől, bocsi!

  Szóval valóban a HP inkább egy Hahota, mint sem az, minek lennie kéne. Ha a vicces ovis képek, meg egyéb megnyilvánulások bele férnek, tegyétek. De ezzel a Fémforgács web ezen blokkját minősítitek. A zárt fb oldalon felfedődött a kérdés, hogy miért is nem folytatódik a sztárvendéges HP dolog? El lehet, vagy lehetne gondolkodni azon, hogy talán ennek lehet az itteni kis móka ciklus is az egyik oka, ami persze valakiknek poénos… De mint, ahogy korábban is mondtam, írtam, ezt az energiát nyugodtan ki lehetne élni egy-egy cikk, vagy kritika megírásában is. És egyúttal itt köszönném meg annak a pár aktív tagnak a munkáját, segítségét, aki ezekben részt vesz.

  Ha valakinél kivertem a biztosítékot… bocsi. De csak leírtam, (azt a szégyenérzést) amit már egy ideje bennem van ezzel kapcsolatban. És még annyit én erősen támogatnám a HP jelenformájának a felfüggesztését. De ennek döntése nem az én jogom.

  Köszönöm!

  • Husky Husky szerint:

   Pont ezt fogalmaztam meg a “Nos ami jelenleg itt a HP-n folyik az nem más mint instant trollkodás! ” kezdetű hozzászólásomban én is! Az általam leírt “bohózat”-ra is jól rímel a “Hahota” kifejezés! De mint ott is kifejtettem itt is leírom, ez azóta van így amióta Nagaruum visszajött! Vissza lehet nézni pont az az időpont az amióta megy itt a balhé!

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Husky: blaablblalalvblbblalalblblalalalall!

  • Husky Husky szerint:

   😛

 • oldboy oldboy szerint:

  Naga, a The Police melodic death, vagy reggae? 😛
  De ha már 1 pontot adtál az Ihsahn-ra, kifejtem, hogy egyebek mellett miért hanyagolom évek óta a hangpróbát. Meggyőződésem, hogy bár a zenei ízlés teljesen szubjektív, de mégis vannak bizonyos objektív, minőségbeli szempontok, amiket szerintem a zenehallgatóknak figyelembe kellene venniük. És ezek alapján a Pharos egyszerűen nem 1 pontot ér, ugyanis nem 1 pontos minőségű anyag. Évekkel ezelőtt sokkal ritkábbak voltak az 1, illetve a 10 pontok is a HP-n. Az utóbbi időben viszont egyre gyakoribbak. Én nem támogatom ezt a szélsőséges pontozást. Ezért amikor még aktívan hangpróbáztam, akkor sem szórtam sem az egy, sem a tízpontokat. Ezzel persze nem azt mondom, hogy az én értékítéletem a helyes, de talán nem ártana némi objektivitást is vinni az egyes albumok minősítésébe. Már korábban is kifejtettem ezt, de gondoltam most még egyszer megteszem. Nyugalomra intek mindenkit, nem személyes sértésként fogom föl Naga Pharos-ra adott 1 pontját, nem is neki szól ez a megjegyzés, hanem arról a jelenségről, amit már egy jó ideje tapasztalok. Ennél természetesen komolyabb problémának tartom a szűnni nem akaró civakodást, személyeskedést. Lassan kezd olyan méltatlanná válni a HP fórum, mint amilyen magas röptű vitát folytatott a két amerikai elnökaspiráns. 🙁

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Ilyen rövid idő alatt úgy egészséges, ha a személyes élményed alapján, legelső benyomásra pontozol, ami erősen szubjektív. Az objektív valóság sosem lesz teljesen ismert mert mind csak emberek vagyunk. Amúgy teljesen érthető mire gondolsz, de szerintem az impulzusszerű véleménykifejtés az egyetlen amire ilyenkor van idő. A nagyobb zenekritikusok egy albummal néha egy teljes hetet töltenek el, mindenféle hifin, utazás vagy sportolás közben, otthony nyugodtan, reggel és éjfélkor is meghallgatják legalább 10×, hogy legyen egy átfogó kép. Itt csak egyszer hallgatja meg mindenki vagy annyiszor se, és ha egyértelműen negatív érzéseket váltott ki belőled akkor gyorsan mérlegelsz mi az ami felhozza, ha nincs olyan, akkor 1. Ennek a fordítottja a 10. Nyilván ezek repkednek most is és mindenkor, sokkal uncsibb lenne ha 4, 5 és 6 pontok lennének csakis és kizárólag.

  • Husky Husky szerint:

   oldboy – évek óta hanyagolod a hangpróbát? Biztos ez? Visszanéztem, mert emlékeim szerint nagyon is itt voltál a HP-kon, mind ajánlóként, mind pontozóként és nagyon örültem ennek. És tényleg! 🙂 Pont a te egyik 2019-es ajánlásod is felkerült a 2019-es 10-es listámra. Az viszont igaz, hogy amióta Nagaarum visszatért nem HP-zol, amit sajnálok, mert ajánlásaiddal egyedi színt hoztál a HP-ba és több lemez, amit ajánlottál máig etalon.

  • oldboy oldboy szerint:

   Bár én nem hogy nagyobb, de semmilyen zenekritikusnak nem tartom magam, csupán amatőr műkedvelőnek, aki néha megír 1-1 recenziót, amikor még volt több időm és kedvem hangpróbázni, akkor az adott kör minden lemezét minimum háromszor meghallgattam, mielőtt pontoztam, véleményeztem volna. De tény, hogy a legtöbben 1-2-szer fülelnek csak meg valamit, mielőtt “döntenének a sorsáról.” És ugyan a Shock! magazin a kritikáknál alkalmazza ezt a rendszert, de én is kb. hasonlóan szoktam számszerűsíteni az albumokat:
   “10 – hibátlan mestermunka, amire évek múlva klasszikusként fogunk visszaemlékezni
   9 – stílusában kiemelkedő lemez
   8 – élvezetes, de nem eget rengető album
   7 – becsületes iparosmunka
   6 – pozitív felé billegő mérleg, egyértelmű gyenge pontokkal
   5 – közepes teljesítmény
   4 – átlag alatti produkció
   3 – gyenge, még épphogy hallgatható album
   2 – csapnivaló lemez
   1 – kiemelkedően rossz album, érthetetlen, hogyan jelenhetett meg
   0 – teljesen értékelhetetlen, totálisan hallgathatatlan”
   Ugye a HP-n a rendszer a 0 pontot nem tudja értelmezni, ezért az 1 pont a legkevesebb, ami adható. Két lehetőség van:
   1. Az utóbbi időben sok olyan korong került be a HP-ra, ami valóban 1 pontos, bűn rossz alkotás.
   2. Több pontozó is a minimális objektivitást mellőzve pontoz.
   Hozzáteszem a minimális objektivitáshoz már egy hallgatás is elég lehet. Attól, hogy nem rajong valaki az adott stílusért, zenekarért, azért nagy valószínűséggel meg tudja ítélni, hogy annyira gyenge minőségű e az adott lemez, hogy jogos a rá adott 1 pont.
   És akkor ott van a bőkezűen osztogatott 10 pontok esete. Nézzetek csak vissza utólag (mondjuk 1-2 év múlva) arra, hogy hány lemezre adtatok 10 pontot és abból mennyi az, amit manapság is rendre elővesztek, illetve még mindig maximális teljesítménynek tartotok. Mert simán el tudom képzelni, hogy bárkinél előfordulhat olyan album, amire rávágta a 10-est, de mondjuk 1 év távlatából már arra sem emlékszik, hogy valaha meghallgatta az adott lemezt. Én ezért bánok óvatosan mind a nagyon alacsony, mind pedig a maximális osztályzattal. De még egyszer hangsúlyozom ez csak az én véleményem, hozzáállásom, elképzelhető, hogy a ‘forgácsolók nagy része nem így gondolkodik/pontoz. Talán rajtam kívül Sanyi ennyire “óvatos duhaj” e tekintetben… 🙂

  • oldboy oldboy szerint:

   Husky, úgy értettem, hogy rendszeresen nem hangpróbázom évek óta. Mert volt, hogy évekig szinte minden egyes kört végigpontoztam. Amikor időm engedi, vagy számomra tetszőnek/érdekesnek ígérkezik a felhozatal, manapság is beszállok 1-1 kör erejéig, de ennek semmi köze Naga visszatértéhez. 🙂
   Kritikákat sem írok már annyit, mint korábban…
   Nevemhez hűen öreges tempót vettem! 😀

  • boymester boymester szerint:

   Hasonló elvek alapján pontozok én is. Ritkán vágom rá a hanyag egyest és ritkán kapja meg egy-egy lemez a 10 pontot. Ráadásul ezek gyakran 1-2 hallgatásból erednek idő hiányában és van, amit utólag fejben átértékelek. Pl. HP-n rádobom a tízest, mert elsőre nagyon bejött, majd két hallgatás után megy a levesbe (nálam olyan albumok a 10 pontosak, amiket többször meg tudok hallgatni, akár havonta előveszek még utána is, jellemzően ezekből válogatok év végén…került már fel listára olyan is, amire HP-n 8 pontot adtam, aztán meg nem kopott ki a hallójárataimból…). De van ez fordítva is, HP-n nem jön be, kap egy semleges 5-6 pontot, majd valamiért a megfelelő időben/hangulatban megtalál magának… Az objektívitást igénylem, de lazábban kezelem, mint egy kritikánál, ott jobban próbálom helyén kezelni, mert ha írok valamiről, az több hallgatás eredménye mindig. Armand megjegyzése nagyon tetszett: aki ide tud felesleges áriákat írni sokszor (legyen az régi vagy új illető), az kamatoztassa már magát más területen is, mert az előre visz, ez pedig nem. Lassan hárman-négyen üzemeltetünk mindent. Ha tetszik egy lemez, írjatok róla egy jó cikket, érvekkel, indokokkal, érdekességekkel, ne pedig itt pancsoljatok a könnyen félreérthető szavakban. Jó lenne már oldie és Armand cikkein túl mást is látni… A hírezés egyszerűségéről meg már ne is beszéljünk. Pár perc egy-egy nap már komoly segítség lenne.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Oldie igazad van, kicsit indulatból pontoztam… Legyen 4 pont. És valóban érzem kicsit magamon a szélsőséges pontozást…

  • nascence nascence szerint:

   Nem vagyunk altalaban egy velemenyen Oldboy-jal, de a szelsoseg pontozasban igy utolag egyetertek. A kezdetekben en is inkabb csak szubjektiv oldalrol kozelitettem, de ahogy egyre tobb zenet ismeretem meg, valahogy sikerult kialakulni az agyamban valami fele “ertekmeronek”. Ettol fuggetlenul azert a szubjektivitsnak is szerepe kell hagyni. Azert persze szerintem nezzuk el, hogy mindekinek vannak gyengei, olyan stilusok es bandak, akik valamiert kiutik a szubjetikv-merojuket. Ha neha napjan tortenik csak kirohanas, akkor szerintem ez elnezheto…

 • nascence nascence szerint:

  Végre egy izgalmas kör, és nem minden második album valami black-death iparos munka. Már csak egy fasza kis thrash, grindcore és egy förtelmes power-hero metal hiányzik, hogy teljes legyen a paletta.

 • Eroen Eroen szerint:

  Úgy látom sikerült ezt a kicsi marhulást túl gondolni 😀 De sebaj bukott a háttérhatalom, lehullt a lepel mindenkiről, Naga amúgy is gyíkember, meg jó eséllyel Nascence is 😀 Ezt meg a Metalhammer küldi, ha már a hangzás úgy is téma, HP-ra már nem fér be, de szerintem elég érdekes, hozzá értőbbek?
  https://wishfieldmn.bandcamp.com/album/wishfield

 • oldboy oldboy szerint:

  És ha ez nem lenne elég, Naga most épp Husky profilképét púzza telibe… 😀

 • mike666 mike666 szerint:

  De várjál már, nem jó az egész, hiszen az e-re hangolt gitáros lemez nem is death metál, tehát szabadon adható rá a nyolcas…

 • boymester boymester szerint:

  Ez egy jó kör, változatos lemezekkel. Hogy némelyikért egy lyukas garast sem adnék, az természetes, még akkor sem, ha másnak épp az a mennyei manna netovábbja. Lesz, aki az én ajánlásommal is így lesz, ettől függetlenül még sokszor fogom vidáman hallgatni:) Az irónia érthető, viszont a dobgép téma már unalmas:) Persze a macis csoport vezetője gyorsan bedubja a durcát, ha nem az ő kezében landol először a tízóraihoz kapott mazsolás süti… 🙂
  Ezért büntiből úgy pontozok, ahogy az elmúlt lassan 10 évben…magasról téve mások véleményére:)

 • nascence nascence szerint:

  Amugy Mike-nak igaza van, a buzik a Gyurcsany meg a Soros all minden mogott :D. Nem hiaba buzitam le Eroen-t, hiszen o egy beepitett ugynok, aki minden HP kor vegen jelent a nagyobb metal odalaknak (pl. Metal Hammer..stb), hogy itt bizony szabadszellemu elkurvulas zajlik, es megcsufoljak a metal zene ertekeit. Nagaarum szenaja sem all jol, le is bukott, hiszen barmely death metal lemezre csak ugyanazt a pontszamot lehet adni, o meg itt ossze vissza osztogatja meggondolas nelkul a pontokat. Bezzeg ez a Husky gyerek….ha Eroen-en (es a felsobb hatalmu metal szcena vezetoin) mulik, akkor lassan foszerkeszto is lehet a Forgacsnal. Majd ha eljott ez az aranykor, akkor Husky vezettesevel minden death metal-ra majd illik uniform, minimum 8 pontot adni. Remelem, azert majd en maradhatok meg itt pontozni. Igerem, hogy akkor minden bunomert megbocsatast kerek, es Husky lesz olyan jo, es megvalt buneimtol, minek eredenyekent majd tisztesseges pontozo es album ajanlo valik majd belolem is.

  • 9000Sanyi 9000Sanyi szerint:

   Kinek fáj a pozíciómra a foga?????

   😉

  • Husky Husky szerint:

   Nem kell a felesleges köröket futni! Nagaarum-ot vegyétek vissza szerkesztőnek! Csak a vak nem látja, hogy ez minden vágya. Aztán Nagaarum mint a HP-ért felelős szerkesztő és admin kisepri innen az bizonyos körön kívüli személyeket és minden folytatódhat tovább mint a régi “szép” időkben. Éljen a beltenyészet, éljenek a borzalmasabbnál borzalmasabb lemezek! NAGAARUM FOR PRESIDENT!!!

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Husky van egy jó hírem: hónapok óta megint szerkesztő vagyok, csak elfelejtettek visszatenni a névsorba. (Pótoltam: – Sanyi) Egy hosszú és szövevényes interjút csinálok épp, ami miatt izgulok is, hogy jól sikerüljön. Remélem, neked sem okozok vele csalódást! A lemez, ahol meg negatívumokat sorolok fel, de mégis 9 pontot kapott valójában nagyon tetszik, a pontkommentemmel csak téged figuráztalak ki. Ezt hívják iróniának, ahogy a kolléga lentebb magyarázta. 🙂

  • Husky Husky szerint:

   Mondjuk volt egy ilyen érzésem. Nem véletlenül írtam amit írtam előbb! De azért ezt erősítse meg egy másik szerkesztő is, mert neked nem hiszek el semmit. Aztán ha mégis így van akkor TUDOD MI A DOLGOD!!! 😛

 • Husky Husky szerint:

  Nos ami jelenleg itt a HP-n folyik az nem más mint instant trollkodás! Egy jól körülhatárolható kör egy bizonyos időpont (Nagaarum visszatérése) óta nem csinál mást csak feszegeti a HP határait és mivel céljukat nem (igazán) érik el, így egyre mélyebbre süllyedve, egyre drasztikusabb eszközökhöz nyúlva lerombolják mindazt amit a HP szimbolizál. Ez a jelenlegi színvonal már a béka segge alatt van minimum nyolc láb mélyen! És ebben még az az igazán elkeserítő, hogy ezt olyan HP-ért felelős személyek is támogatják, mint Weide. Már régóta feltűnt hogy a HP-ért felelős Weide sosem pontoz vagy nem pontoz végig ami milyen dolog már. Az meg a pofátlanság netovábbja, hogy Weide azt állítja először, hogy a lemezek véletlenszerűen lettek beválogatva, majd később arról tesz tanúbizonyságot hogy mégsem. Az is eléggé undorító dolog, hogy ez a bizonyos kör össze-vissza pontoz, mindenféle következetesség nélkül, az egyik death metal lemez 4 pont, mert a death metalt nem szereti, a másik death metal lemez 8 pont, mert a gitár E-re van hangolva, abszurdum. Meg csupa negatívum, de 9 pont. Először én is poénnak fogtam fel, de beláttam, hogyha ez így folytatódik tovább csak rosszabb lesz és ez már annyira nem is tűnik poénosnak, főleg azon normális pontozókat figyelembe véve, akik normális véleményt fejtenek ki a lemezekről és pozitív értelemben hozzájárulnak a HP színvonalához. A mennyiségnél többet ér a minőség! A “nagy visszatérés” előtt habár kevesebb pontozó volt, de normálisan, trollkodásmentesen ment a pontozás a zömében érdemi értéket képviselő metál lemezekről. Ami meg most van az káosz és anarchia, egy bohózat!

  • Weide Weide szerint:

   Na tegyük tisztába a dolgokat. Amikor 10-nél több lemez kerül beajánlásra, a rendszer véletlenszerűen válogatja ki az albumokat. Amit megtehetek, hogy a kör indulása előtt be tudok biztosítani, illetve kizárni albumokat (vagyis hogy biztosan benne legyenek a körben, vagy hogy biztosan ne). Én itt jelenleg annyit tettem, hogy Naga kérése alapján nem töröltem az ajánlását, de az, hogy a rendszer beválogatta, teljesen véletlen. Ezt bizonyítani is tudom, ha nem hiszel nekem, mert a rendszer külön megjelöli azon albumokat, amiket vagy kizártam, vagy fixáltam a kör indulása előtt.

  • mike666 mike666 szerint:

   “az egyik death metal lemez 4 pont, mert a death metalt nem szereti, a másik death metal lemez 8 pont, mert a gitár E-re van hangolva”

   – szerintem itt inkább azt mondta, hogy a MELODIC death metalt nem szereti.

   “Meg csupa negatívum, de 9 pont”

   – ijesztő, hogy mennyi ember van, aki nem érti az iróniát.

   “egyre mélyebbre süllyedve, egyre drasztikusabb eszközökhöz nyúlva lerombolják mindazt amit a HP szimbolizál”

   – ez mondjuk egyértelmű: a buzik meg a gyurcsány. ja meg a soros

  • nascence nascence szerint:

   Ne aggodj, a Te megjelenesed elott meg megtobb ertelmes pontozo volt 😀

   Kezdem azt hinni, hogy autista vagy, mert nem erted az atvitt ertelmeben megfogalmazott szoveget….

  • nascence nascence szerint:

   Husky, amugy csak a kedvedert azert is hamis pontozast fogok csinalni. Kezdetnek meg is valtoztattam az Idles pontomat. 😀

  • Husky Husky szerint:

   Felőlem! Ezen magatartásoddal (össze-vissza pontozás) is csak engem igazolsz és a Hangpróbát teszed még hiteltelenebbé! De lehet hogy a javaslatom meghallgatásra talál és a főnököd Nagaarum adminná koronáztatik! 😛

  • boymester boymester szerint:
  • King Diamond King Diamond szerint:

   Husky:
   Sajnos sok igazság van abban, amit írsz, és ami a legborzasztóbb, hogy mennyire találó a fentebb említett “beltenyészet” kifejezés is, mert itt valóban az van…
   Néhány körrel ezelőtt farrrkas leírta egy elég hosszú hozzászólásban, hogy legyünk megértőek egymással, fogadjuk el a másik gondolkodását, stb. Hát, itt bizonyos személyek le sem szarják a másikat, vagy pedig ironizálnak rajta/rajtuk, ja, meg ha nem egyezik a véleményük az ő “elitista” véleményükkel/látásmódjukkal, akkor már egyből jön a támadás, meg az, hogy “menjél máshova hisztizni, mert itt csak pofánfingásra számíthatsz”…ez utóbbi kommentet szinte minden más oldalon moderálták volna (elég sok oldal fórumán jelen vagyok, de még a Port.hu-n is ki lett volna egy ilyen moderálva, pedig ott aztán kurva sok a trollkodó munkanélküli, időmilliomos faszkalap (igaz, mióta az adminok kicsit erősebben felléptek ellenük, csökkent a számuk, meg a semmitérő hozzászarásaik száma is, amiket szép sorban töröltek).
   Ez simán látszódik az én irányomba is (lásd a fentebbi böffenetet), mert annyira szúrja itt egyesek csőrét az, hogy másféle (“ménsztrímebb”) lemezek is be vannak ajánlva egy “junior” pontozótól–ez is a kész röhej kategória (ehhez hozzátéve, hogy mindig is voltak ide is beajánlva “ménsztrímebb” albumok/zenék is, mégsem volt ekkora vergődés–bár, szemezgetve a régi oldalon az évekkel ezelőtti hangpróbák hozzászólásaiból…). Itt az oldalon pontozói rangok is vannak már? Mivel ér kevesebbet az én beajánlásom és véleményem, mint itt bárkié? Hát megmondom, semmivel, hiába akarják sokan így gondolni.

   Az elmúlt körben is érdemben válaszoltam mind Naga, mind pedig Nasci kommentjeire, válaszokat mégsem kaptam már (igaz, ezt is megszoktam már amúgy a HRM, Hammer és Shock, de akár a Port.hu fórumáról is, hogy amibe érdemben már nem tudnak belekötni és/vagy hozzászólni, ott már elmarad a válasz). Viszont az is igaz, hogy a tényekkel alátámasztott érveket is nehéz kikezdeni (márpedig nekem például a Sabatonhoz kapcsolódóan mindig lesznek ilyenjeim, akármennyire is utálják őket itt is–meg szinte majdnem minden fórumon fikázzák őket, csak úgy süt az irigység a userekből, hogy ott tartanak Joakimék, ahol).

   Weide:
   Nem lehetne megoldani azt, amit régebbi Hangpróbáknál is láttam, hogy amennyiben kicsivel 10 lemez fölé megy a beajánlások száma, azok mind kerüljenek be az adott körbe (mondjuk maximum 15 lemezig)? Szerintem két hét alatt 10-15 közötti lemezt is meg lehet hallgatni és le lehet pontozni.

   Mike666:
   “ijesztő, hogy mennyi ember van, aki nem érti az iróniát.” Ja, biztos a “pofánfingásos” vagy a “junior pontozós” szösszenet is csak irónia volt, meg az Ensiferumos/Sabatonos clickbaites is…

   Nasci:
   “Ne aggodj, a Te megjelenesed elott meg megtobb ertelmes pontozo volt. 😀”
   Ja, meg a te megjelenésed előtt is, amikor még olyanok pontoztak, mint mondjuk Philosopher, Tomka, kispatak, vagy éppen bahon. Majd nézd meg azokat a Hangpróbákat (zömében 2004-2008 közöttiek).

   Na, mindegy, nem tépem tovább a szám, mert teljesen felesleges és majd megint megkapom a “pofánfingásos” szösszenetet (vagy akár még “szebbet”), csak úgy, “ironikusan és/vagy átvitt értelemben”…

  • nascence nascence szerint:

   Weide, Te beltenyeszet, volnal olyan kedves es kisegitened a szofiszitkalt uriembereket. Lehet, van abban igazsag, amit a tobb lemezzes korrel kapcsolatban felhozott FingDimond 😀

  • Weide Weide szerint:

   @King Diamond:
   “Nem lehetne megoldani azt, amit régebbi Hangpróbáknál is láttam, hogy amennyiben kicsivel 10 lemez fölé megy a beajánlások száma, azok mind kerüljenek be az adott körbe (mondjuk maximum 15 lemezig)? Szerintem két hét alatt 10-15 közötti lemezt is meg lehet hallgatni és le lehet pontozni.”
   Én a magam részéről soknak érezném a 10+ lemezt egy körre, manapság a 10-re sincs igazán időm (de ez csak az én személyes véleményem, meg az én besűrűsödött magánéletem miatt van). Viszont ha a többség nyitott erre a megoldásra, technikailag biztos meg lehetne oldani.

   Minden másra reagálva:
   Én alapvetően abszolút örülök, hogy megjelentek új pontozók új szemléketekkel és értékrenddel, de azt az egyet értsétek meg, hogy mi is az egész Fémforgács alapja és esszenciája: az Underground. Azért jött létre az oldal (és azon belül ez a HP-ra kiváltképp igaz), hogy olyan rejtett, kevésbé ismert UG gyöngyszemeket fedezhessenek fel az olvasók/pontozók, amikről alig esik szó más metal oldalakon. Nem baj az – és részemről sosem volt- , ha megjelennek mainstream zenék, de nem ez lenne az egész lényege. Konkrét példánál maradva, senki nem innen fogja megszeretni és felfedezni a Sabatont (vagy ha igen, akkor nem tudom milyen lyukban élt eddig), viszont egy Shum, Hadewych, Idles ajánlás tényleg olyan zenéket takar, amik nem jönnek szembe minden második kéményzenével foglalkozó oldalon.
   Mindezek mellett azt is érdemes lenne észben tartani, hogy az egész oldal kitermelt már egy összeszokott, régi bagázst, akik osztoznak ezekben a közös értékrendekben, illetve az idők során hozzászoktak egymás stílusához, egyéni értékrendjéhez, és ezt helyén tudják kezelni. Nem akarok konkrét személyeket megemlíteni, de igen, vannak itt suttyó, baszogató humorral rendelkező tagok, de valamiért régebben ezzel sosem volt gond, mert mindenki helyén tudja kezelni őket, esetleg értik a kommentjeik mögött megbújó iróniát és a “célt, amit szolgálnak a sértegetéseik”. De azon semmi sem változtat, hogy az értékítélete itt mindenkinek ugyanazon alapul.
   Én pl. abszolút nem vagyok olyan régóta tag, de valamiért sikerült asszimilálódnom és úgy beépülnöm a Fémforgács csapatába, hogy közben be tudtam csempészni a saját kis stílusomat/zenei irányomat, anélkül, hogy bárki úgy érezte volna, bomlasztom az itteni közeget, esetleg nagyon kilógnék az itteni értékrendből.
   Néhány régi tag -ki milyen stílusban- csupán ezt nehezményezni, hogy ne az oldalnak kelljen változnia és hasonulnia a mainstreem által elfogadottnak ítélt irányokhoz, hanem igenis az új tagok hozzanak és adjanak hozzá saját értéket az oldalhoz, ami a Fémforgács keretein belül működik.

  • Eroen Eroen szerint:

   Látom még mindig nem érthető a dolog, úgyhogy én megpróbálom még egyszer utoljára. Itt még mindig nem a ki osztott pontokkal van a baj. Ha már látványosan bele állunk valamibe vagy valakibe legyenek már érveink, hogy miért gondoljuk úgy, ne csak a hiszti. King pl voltak érvei a sabaton kapcsán, de érdekes lett is egy normális vita, érvek ellenérvek lettek egymásnak ütköztetve. Nem értettek egyet és nem is kötelező mégis az kiderült, hogy ki miért gondolja azt amit. Ennek ellenére Huskyt hiába kérdeztem őszinte kíváncsisággal mik az érvei (ha vannak egyáltalán) a szánalmas dobgépmellet, megtagadta a beszélgetést és inkább nacense miatt hisztizett megint. Ezzel van itt baja sokaknak, azoknak is akik nem szólnak hozzá, az állandó hiszti a normális társalgás helyett. A félre pontozás én kezdtem, mert be szólt nacence poénnak szántam. Voltam már ilyen egyébként akkor akinek vicces volt nevezett akinek nem, az nem és lapoztunk, nem kell mindent komolyan venni. De, hogy husky fejében mi történik azt már elképzelni se bírom. Összeesküvésemléletek, háttérhatalom ami a pontokat és az ajánlást msnipulálja, ember gondolkozzál már. Mi célból? Ugyan kit érdekel mi mennyi pontott kap? Arra már nem is mondok semmit, hogy mindenki maga csicskája, meg hogy hazudozik úgy is 😄 Mindenki azt ajánl amit akar, mindenki úgy pontot értelmes keretek között ahogy akar. De ha valakinek nem tetszik vagy valaki olyat tol be ami nem tetszik, tudjuk már elviselni lviselni. Nem lesz az a lemez se több se kevesebb attól függően ki mennyit ad rá. Meg felnőtt emberek vagyunk, tudjunk már a helyén kezelni egy kis ártatlan csipkelődést, vicceskedést. Ne csak a hiszti menjél állandóan, meg az egymásra mutogatás.

  • Husky Husky szerint:

   King Diamond – üdvözöllek a független pontozók fedélzetén! Örülök hogy te is így látod a dolgokat! És szerintem még sokan az olvasók közül! Szerintem szard le a seggnyaloncok provokációit, most meg vannak kergülve, hogy visszajött a gazdi. 😀 Ajánld be a lemezidet nyugodt szívvel, pontozz lelkiismereted szerint és magasról tegyél arra, hogy itt néhány nyali-fali mit ironizál és trollkodik. A külső szemlélő számára úgyis lejön hogy merre hány méter, az meg hogy a nyalcsik mit gondolnak engem eddig sem érdekelt, téged se érdekeljen. Ne is próbáld meggyőzni egyiket sem mert teljesen felesleges időpocsékolás! Én a hangpróbára csak pontozni járok, mert ugye ez a szerepe és részemről ennyi. Próbálják itt bemagyarázni hogy ez egy közösség, meg egy összeszokott csapat de ez engem hidegen hagy, én csak pontozok, meg elmondom ha van véleményem. Érdekes hogy ez a nagy közösség a gazdi távolléte alatt nem igazán képviseltette magát a hangpróbán. Mondjuk az bizonyos “közösség” ténykedését látva nem csodálom hogy nincsenek új pontozók vagy csak elvétve, hiszen szinte azonnal elkezdik baszogatni a “junior pontozó(ka)t” ha nem az “ő” ízlésüket tükrözi vissza.

  • nascence nascence szerint:

   Senkinek nincs es nem is volt baja azzal, hogy hany pontot adtok egy albumra es mekkora okorseget vagy ertelmes megnyilvanulast irtok. Ellenben valahogy Ti ezt megis mindig szamonkeritek mason. At akarjoatok formalni a kozosseget (hisztizve), azzal nagyobb baj van. Ha egy uj kozosseg resze akarok lenni, akkor nem probalom meg lerombolni a regit es raerolteni a sajat dolgaimat. Legy a kozosseg resze, fogadd el a regit, es emelett nyugodtan probald meg szinesiteni az uj nezopondoddall….de a regit ne akard lerombolni. Ne kerd szamon, hogy miert mukodik ugy, ahogy mar sok-sok eve. Ha en is resze lennek hirtelen a ti barati tarsasgotoknak, akkor nem tudom hogyan reagalnatok arra, ha nagyon rovid idon belul en akarnam a szabalyokat megszabni, hogy mit es hogyan gondolj es hogyan viselkedj a jol osszeszokott kozossegedben..

   KingDimond,
   sajanlom, hogy nem volt idom egybol reagalni a multkori masodik kommentedre, de van eletem, csaladom es munkam, amik miatt nem tudom itt lenni es 2 km-es kommenteket irni mindig. Ertelmes gondolatokat megfogalmazni nem 1 percbe kerul. Pedig ott egy ertelmes vita kezdotott el. Sajnalom, hogy mindet ennyire komolyan vesztek, foleg egy fejrefingast is. Aki altalaban hisztis, annak a testvere soha nem fingott a fejere…es ilyen hiper erzekeny lesz. Fogadd el, hogy mas utalja a Te zened, mas meg az enyemet….es ne kerd szamon ezert.

 • nascence nascence szerint:

  Ajaj, megint ez a dobgep tema. Eroen, vigyazz, mert a vegen meg azt hiszik az emberek, hogy true metalos vagy 😀

 • Eroen Eroen szerint:

  Nem buziskodni akarok, mert szét adom a lemezt, de a Hadewych több mint egy éves amúgy.

  • nascence nascence szerint:

   Akkor buzi vagy 😀

  • Eroen Eroen szerint:

   Akkor nyasgem ti akartátok! -.-

  • Husky Husky szerint:

   megmondalak titeket az óvónéninek 😀

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Megsany! Az én bűnöm, csak az évszámot néztem, és még augusztusnak éreztem a szeptembert. Weide amúgy jelezte, hogy nem fogja bent hagyni, de leszo… szépen kértem, hogy maradjon.

  • Eroen Eroen szerint:

   Örülök, hogy ilyen jó étvágyú vagy akarom mondani tudsz szépen kérni 😀 Kár lett volna ki hagyni. Mondjuk azt nem értem spotify-on, hogy van 2018 óta ha bandcamp meg 2019 :O

  • nascence nascence szerint:

   Eroen, az Idles vernyákolása azért szerintem nagyobb buziskodásnak minősül mint a Hadewych, ami trve underound magatartást hordozza. Példát lehetne venni róluk, hogyan kell igazi sötét hangulatot kovácsolni és nemcsak a semmibe mutató punk hancurozással átverni a jóhiszemü közönséget…..de Te tudod….

   Azért ezt ne vedd személyeskedének, mégha valójában annak is szántam. XD

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Eroen, nem maradt le a pontszámodról egy nulla a Hadewychnél? XD

  • Eroen Eroen szerint:

   Mindig is sejtettem, hogy itt titkon valami NSambient társaság zúgolódik, Nascence-el az élen, akik meghurcolják a büszke melegeket. Rózsaszín a haja Joe-nak és akkor mi van? Legalább nem füttyög 😀 Jah az már más :I

  • Eroen Eroen szerint:

   Utólag jutott eszembe, te paleo füttynáci!!!! -.-

  • nascence nascence szerint:

   Paleo az semmikepp nemvagyok, de buszke es a tobbi viszont igen.

  • Weide Weide szerint:

   Eroen: Naga olyan jól szo… szépen kért, hogy sikeresen meggyőzött, hogy maradhasson. 😀
   Amúgy anno volt egy ilyen “megállapodás”, hogy ha valamikor fű alatt, self release-ként kijön egy album, amire a kutya nem figyel fel, de aztán egy kiadó kiadó felkarolja a bandát, és újra megjelenteti/KIADJA a lemezt, akkor ez utóbbi dátum a mérvadó.

   BTW, tök jó, hogy ennyien ajánlottatok, aki most nem került be, az a következő körre nyomja be újra, akkor már fixen szerepelni fog a körben.

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   … igen, így már csak pár nap hibázott, nem évek. 🙂
   Ennyi belefér szerintem.

  • Eroen Eroen szerint:

   Én most egyedül betudnék ajánlani minimum egy fél kört úgy, hogy változatos is legyen, annyi király lemez van 😀

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Most nem ajánlottam, de a következőre legalább lesz időm felkészülni. 😛

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Basszus, pont az Obsidian Kingdom maradt ki. 🙁

 • Armand Armand szerint:

  Remélem az a drone zene benne lesz a HP-ban, van megint elég fekete ganyé.

 • nascence nascence szerint:

  A Lordi ajanloja (tippelek, King Dimond vagy szinten Zolixius :D) is keszuljon lelkiekben 😀

 • nascence nascence szerint:

  Es meg csak nem is en voltam. Biztos Zolixius volt az arulo, aki sunyiba behurcolt ide egy ilyen szennyet 😀

március 11.,
március 20.,
április 03.,