Hangpróba #437

2021. január 16.

A harmadik számnál kicsit megijedtem, hogy hamar meg fog fáradni az album és belekezd egy kellemetlen önismétlésbe, de szerencsére tévedtem. Régen hallgattam ebből a zsánerből bármit, így most csak úgy szívtam magamba a Nija esszenciáját. Én felfedeztem tetszetős - ha nem is kiemelkedő - ötleteket és momentumokat majd minden számban, úgyhogy megérdemli a magas pontszámot. A slágerességből talán lehetett volna többet csípni. Az 'Open Eye' második fele amúgy zseniális!
Változatos cucc, mely néhol így, néhol úgy hömpölyög, vannak benne pihenők, kapaszkodók, meg persze teljese elszállt részek. A korábbi anyagaikat abszolút nem ismerem, de ez most nem volt elég arra, hogy felkerüljenek a disszonáns káoszt szítók panteonjába.
Riffek riffek hátán, ami persze néhol sűrű és agyonnyom, ahogy azt kell, de mégis fülbemászó. Minőségi fekete fém, amibe nem tudok hol belekötni. Akit a vokál zavar, megpróbálkozhat az instru. verzióval is.
Én nem annyira hasonlítanám az In Mourninghoz; a svédek zenéje sokkal melankolikusabb, mélyebb, itt viszont inkább a felszínen fortyogó dühöt, haragot, csalódottságot érzem ki a riffek mögül. Nálam legalábbis teljesen más hangulatot hoz a két zenekar. Nem ismertem amúgy a Sylosist eddig, így az elején kicsit féltem, hogy megfárad az album a végére a közel egy óra alatt (hisz ez nem az a műfaj, amitől nagy csodákat várna az ember), de szerencsére volt benne annyi érdekesség és friss lendület, hogy végig fenntartsa az érdeklődésemet. Kifejezetten kellemes csalódás.
Ugyan szeretem ezt a műfajt, de akármilyen szemszögből is vizsgálom, ez számomra csak egy közepes eresztés lett. Néhol még a keveréssel sem vagyok megelégedve, ami nálam nagyon sokat tud rontani az élményen.
A dobbal volt nekem is a legnagyobb bajom, sokszor sehogy sem illeszkedett az amúgy is könnyen szétzuhanó, szertemálló dallamok közé. Ha külön-külön kéne néznem a hangszerek játékát, az éneket, illetve a dallamokat és különféle manírokat, nem igazán lenne bajom a lemezzel, de egybe sehogy sem akart nekem összeállni. Azt értem, hogy valamennyire hozzák ezzel ezt a csapongó, nemtörődöm "youth-életérzést", de sokszor még az adott szám által árasztott hangulata is felemás és értelmezhetetlen volt.
A Nocrul konzekvensen jó lemezeket szállít, én pedig konzekvensen megadom nekik a "szokásos" pontot, ahogy az előzőleg beajánlott 2 lemezre is. :)
Pont olyan kásás, sötét és rideg, mint Saenko összes többi hasonszőrű formációja. Én tőle a Windswept-et szeretem a leginkább (bár ne kérdezzétek, miért pont azt). Ez most annyira nem talált be.
Ez egy teljesen korrekt és true lemez lett, ugyanis a 2020-as évnek állít mementót, az meg ugye szar volt.
Annyira nem éreztem cringe-nek, mint amennyire előre tartottam tőle. Udo károgása egyenesen tetszett, vagy legalábbis nekem mókás volt! :D Igazából nem akar ez több lenni annál, mint ami, viszont ténylegesen számomra értékelhető dolgot sajnos nem találtam benne sem zeneileg, sem a koncepciót nézve. A "Light my fire - My desire", és ehhez hasonló rímpároktól viszont a mai napig a falnak megyek. Dalszövegügyileg nem hiszem, hogy sok effortot fektettek volna a lemezbe. :(
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2021. január 16.
Weide ∑:
1. Weide
Second to Sun
Leviathan
9 9
2. dimmurtal
Orbit Culture
Nija
8.5 8.5
3. Husky
Sylosis
Cycle of Suffering
8 8
4. Nagaarum
Nocrul
Eye Of Terror
8 8
5. BlackZone
Gardenjia
Egosvm
6.5 6.5
6. boymester
Hate Forest
Hour Of The Centaur
6 6
7. Professor Shub Niggurath
Metz
Atlas Vending
5.5 5.5
8. Winci
U:D:O
We are One
5.5 5.5
9. Macus
Strydegor
Isolacracy
5 5
10. makadamiadio
Boris with Merzbow
2R0I2P0
2 2
∑:
6.4 6.4

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #437 – 2021. január 16.: 63 komment

 • King Diamond King Diamond szerint:

  Nem értem, miért kellett olyan kommenteket visszaállítani, melyek egy véleményem szerint nem sértő kommentre válaszoltak, miközben az eredetit meg nem. Így ezen kommentek is okafogyottá és értelmetlenné váltak.

  • Weide Weide szerint:

   Hmm, nem direkt volt, az biztos. Minden esetre jogos, törlöm az ilyen “levegőben lógó” kommenteket.

 • krumpli krumpli szerint:

  Boris párhuzamos zenéjéhez hozzászólva Neurosis is csinált hasonlót, csak házon belül. Rendes sorlemezhez Tribes Of Neurot projekt keretében csináltak külön ambient-noise aláfestést. Első két videót egyszerre kell elindítani.
  Rendes sorlemez:
  https://m.

  Aláfestés:
  https://m.

  Aki esetleg inkább egy videón belül akarja hallgatni:

 • Macus Macus szerint:

  Mi ez a macskafogó? 😀 Ez a sok macskás profil baszki.

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Másról nem tudok nyilatkozni, de a saját képem onnan jött, hogy ez volt Buzz macskája (a Melvins gitárosa), Boris, akiről íródott a Boris c. Melvins nóta, és erről a dalról nevezte el magát a zenekar aki szomorú módon most az utolsó helyen kullog 😀

 • Macus Macus szerint:

  Kérem a bannolásomat, vagy kérem, hogy írja le valaki hogy hogyan törölhetem magam!

  • boymester boymester szerint:

   Kedves Macus! Amint illetékes kolléga kerül gépközelbe, kívánságod teljesül. Az ügyben megtettük a mefelelő lépéseket.

  • Macus Macus szerint:

   Ezt miért nem lehetett már az első kérésemnél leírni? Akkor bannoltok. Köszönöm végre a választ!

 • Armand Armand szerint:

  Ezt sajnálattal nyugtázom… egy űr marad utánad. (bár a példád követendő)

 • boymester boymester szerint:

  Szaros gyerekkoromban azzal szórakoztunk, hogy a téglafonokkal feltárcsáztuk egy fax, vagy nyomtató számát és mindenféle kísértethangnak hazudtuk a kisebbeknek a beérkező zajokat… Borisék ebből kihoznak 4 albumot, három splitet és egy live DVD-t. 🙂 Ez is a kreatívitás egy formája:)

 • Weide Weide szerint:

  Sziasztok,

  Frissült/kiegészült a Hangpróba szabályzata, kérek minden pontozót, ajánlót, hogy olvassa át.

  https://www.femforgacs.hu/hangproba-szabalyzat/

  • dimmurtal dimmurtal szerint:

   Nagyon korrektek, és mindenre kiterjedőek az új szabályzati pontok. Ez így kerek! 🙂

  • Weide Weide szerint:

   Köszi a visszajelzést.

  • BlackZone BlackZone szerint:

   Szépen illeszkedik az általános kommentelési gyakorlathoz (sok helyen ez sokkal szigorúbb) és a szinte mindenki által követett oldalüzemeltetési szellemiséghez.
   Magatoknak (is) jót tesztek a moderációval, hiszen vannak már példák ahol ennek hiányából (jogi) probléma volt.

 • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

  Mivel senkiben nem akarok maradandó károkat okozni, ezért ezt csak ide rakom a kommentekbe. Pénteken lemez. Halál laza angol laptoppunk.

  • Armand Armand szerint:

   Legközelebb beszerkeszthetnéd a hírek közzé is.

  • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

   Tudatosan próbálom kerülni a hír szerksztést, annyira megutáltam a heavy metal.hu-s időkben, de majd próbálok néha beszállni, olyanokkal amik kimaradnak.

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Pedig jó lenne agyrákot kapni ahogy ilyen bölcsességeket írnának alá hogy a szintetizátor nem hangszer

 • oldboy oldboy szerint:

  Hmmm… a Gardenjia elég drasztikus váltást hajtott végre, hisz az előző lemezeiken még progos, djentes muzsikát játszottak. Első korongjukról még anno én írtam recenziót (bár nem saját felfedezésből jutottam el hozzájuk, hanem a zenekartól kapott promo CD vállalása után) és nekem speciel jobban tetszett az az irány, mint a mostani. Igaz, abban sem voltak túl kiemelkedőek, de az jóval könnyebben befogadható, zeneibb album volt. Kíváncsi vagyok, hogy visszatérnek-e majd arra a vágányra, vagy maradnak ennél a nem túl muzikális vonalnál!

 • boymester boymester szerint:

  Mindig jön az ihlet…

  Jason Manhattan-ben

  • Armand Armand szerint:

   Ezt megcsinálhatnád egy Burzum, vagy Mayhem fan club felirattal is!

  • Winci Winci szerint:

   Sztem UDO még nem annyira öreg, hogy ennyire barna legyen. Bár az ilyen Masdamer-sajtot még megeszem a hűtőből és az is így törik. Látod, az UDO-t is benyeltem 🙂

 • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

  Egy listán láttam, a Blut Aus Nord – Lovecraftian Echoes című lemezét.Erről tud valaki valamit? A FB oldalukról egy hibás oldalra vezet a link és szó szerint sehol nincs róla szó.

  • Armand Armand szerint:

   Szia! Ha jól tudom ez egy kísérteties zenei sorozat lenne (vagy lett volna), ami Lovecraft univerzumát mutatná be. Úgy egy éve láttam a borítóját de azóta semmit.

  • Weide Weide szerint:

   A Debemur Morti csinált tavaly egy kísérleti előfizetéses rendszert, ahol előre befizettél x összeget, és cserébe kaptál év közben exkluzív cuccokat (pólót, kitűzőt, ingyen digitális lemezeket, stb.). Ennek a membershipnek volt a része a BAN ezen kísérleti anyaga. Kiadásra nem fog kerülni soha, csak a tagok számára elérhető a tartalom. Amúgy 5 számról van szó, viszonylag változatos stílusban, mindegyik referálva Lovecraft egy-egy művére.

  • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

   Köszi, a pontos infót, izginek hangzik kár, hogy nem elérhető.

  • Winci Winci szerint:

   Látjátok itt a titok: kell valami ami odaköt. Ha zene, mp3 egy hasolókat befoglaló istálló oldalán, én meg betojok tőle éjjeli halgatáskor még nem feltétlenül köt le. Ám amint olvasom, hogy “Lovecraft”, máris kapok valami kapaszkodót. Van így fordítva is. Előbb olvastam az “Eric Zann zenéjét”, mint ahogy az megjelent a Mekong Deltától. De akkor máris nyitva volt a fejem-lelkem neki.

 • Winci Winci szerint:

  Ismét köszönöm a lehetőséget, jól szórakoztam és érdekesek a kommentek. Megértek mindenkit, aki UDO hangját leszólta, mert sztem sem olyan éles, mint Lady Lou-n, vagy Rebel-ben, de talán majd mi is örülhetünk, hogy még tudunk gépelni, amikor már beszédhangunk sem lezs (<- már aki tud gépelni), nem még ének. Az általam főképp hallgatott HR, HM és thrash és a magam "kijelölte", különböző évtizedekből érkezett death/black kedvencek mellé most is találtam érdekességeket.

  • Armand Armand szerint:

   Már megbocsájts, az Asterixes hasonlatot nem rosszindulatból mondtam. Én Imádom UDO reszelős kappanhangját, és a Time Bomb, valamint az Accept – Metal Heart albuma nekem az alap metal lemezek sorába tartozik. Az igaz, hogy megkopott kicsit a hangja ércessége, de kinek nem (hisz Ozzy hangja is már a szalagot húzza), de UDO hangját még most is sok black metalos dalnok megirigyelhet, főleg a dallamszerkezetei miatt. És még egyszer bocsi ha félre érthető voltam.

 • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

  Macus én is gyárban dolgozok, de szeretem a noise zenéket 😀 Mondjuk ezt a lemezt pont nem.

 • Weide Weide szerint:

  Armand U.D.O. kommentje megihletett! 😀

 • nascence nascence szerint:

  A Merzbow nekem se volt soha a szivem csucske, de a Boris-t meg kell, hogy vedjem. Tudnak, ha akarnak:

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Amúgy teljesen érthető hogy Maszami maszatolásai nem egy egyből érthető és szerethető cuccok, de ha alapvetően nézzük, ugyanúgy egy zenész, aki hangok pakolásával alakít ki kompozíciót. Hozzá kell szokni, mert a kezeletlen gyomornak nem emészthető, nekem is tiniként akkor lett értelme ezeknek a zenéknek, amikor végre szereztem minőségi fejhallgatót és hifit, azelőtt minden drone metal, vagy a Burzum Filosofemje is csak sistergés volt. Meg talán azért tudom ezeket jobban értékelni, mert nekem a tónus/timbre/hangszín sokkal fontosabb mint a melódiák vagy a ritmus.
   Mindezek ellenére én is sokkal jobban bírom a Boris munkásságát, bár Merzbow nélkül is szoktak zajzenei elemeket belevinni (a dobosnak van egy ilyen zajgenerátor pedálja amit mindig magasra emel mint valami szertartás levezénylője, amikor épp nem dobol koncertek alatt), minden idők legjobb lemeze számomra tőlük a Flood.
   Javasolni tudom még ezt a dalt, ez rajta van a lemezen, csak itt nincs Merzbow zajongása, annak a Melvins dalnak a feldolgozása, amiről a zenekar elnevezte magát:

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Azt hiszem mégsem pontozok most végig. 🙂 – Nem tűnök el, csak ezt már nem tudom bevállalni. Sok(k) anyag van porondon, képtelen vagyok még ezt is feldolgozni. Huh… Nem vagyok gép. 😀

 • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

  Köszi annak aki betolta a Borist mert már el is felejtkeztem róla, bár biztos lesz aki nem köszöni meg 😀

  • Winci Winci szerint:

   Metz: “a dobos meg veri mint..”-re. Ismered ezt?

   Az első nyugati korongom! Szerintem állati. Na, itt bizonyos voltam, hogy a dobos 40 percet vert, aztán bevágták a szüneteket. Ha 2021-ben ilyen lesz, beajánlom a HP-ba és leírom, hogy a Razor már megcsinálta, de azért jó.
   Amúgy a borító-t meg 1:1-ben, “megismételte” a svéd Bullet.

  • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

   Névről vágtam őket, bár nekem nem fekszik annyira az ilyen heavy cucc, meg már thrasht sem hallgatok jó ideje, mert untat. Viszont az ilyen jó tuka tukát nem lehet megunni 😀 Viszont ha már dobos az egyik legszórakoztatóbb dobos szerintem Richard Hoak, aki szintén veri mint a paraszt, kurva vicces közben meg leabálja a fejed 😀

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Pedig fixen a legnyugisabb lemez a listán

  • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

   Maki: ezzel nem tudok vitába szállni, viszont Merzbow sokakat kikerget majd a világból szerintem.

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Jaja, amúgy igazad van az értékelésben, és szinte biztos hogy tényleg egymástól függetlenül külön-külön vették fel. Annyira nem vészes, mert Merzbow inputja tényleg csak textúrális kiegészítés, de pl tényleg lehetett volna halkabb a lemezen, mert néha elnyomja, pedig egyértelműen logikailag nem az ő zajainak kéne a középpontban lennie itt.
   Ellenpélda a Rock Dream kollab lemezük, ahol nem volt brutálmód hangos a Merzbow anyag, ráadásul az egész élőben volt felvéve (tulképp koncertlemez), szóval inkább úgy egészítették ki a zajok a pszichedelikus rock örömzenét, mint pl a Hawkwind koncertlemezen.

  • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

   Újra pörgetem a régieket is akkor, aztán újra ezt. Állítólag a Full of Hell-es kollab meg úgy van, hogy egyszerre kell két külön dolgon elindítani a két lemezt és úgy adja ki azt amit ők kitaláltak. Mondjuk úgy meghallgatnom megfelelő rendszer híjján még nem sikerült, de kíváncsi lennék rá. Ha tetszik, ha nem az biztos, hogy Merzbow egy nagyon kreatív ember. Most jut eszembe, hogy Pándi Balázzsal is jött ki nem rég egy impro cucca.

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Az a Gensho, amiről beszélsz, ami szintúgy egy Boris & Merzbow kollab.
   A Full of Hell egy powerviolence zenekar akiknek Merzbow küldött több órányi zajt hogy csináljanak vele amit szeretnek 😀
   Maga az album csak átvezetők erejéig tartalmaz zajongást Maszamitól, főfókuszban a Full of Hell zenéje van.

  • Professor Shub Niggurath Professor Shub Niggurath szerint:

   Imádom a Full of Hell-t, mondjuk ezt a kolllabot pont nem szeretem annyira tőlük. A kavarodásom abból fakadt, hogy Van a sima Foh&Merzbow lemez meg a Sister Fawn, ami ugye úgy néz ki, hogy az első a Foh-ra koncentrál a Sister pedig a Merzbow-s részre, na nekem nagyon régen valaki azt mondta, hogy ezt egyszerre kéne hallgatni úgy van kitatlálva. De most olvasva a wikipediat szó sincs ilyenről, biztos össze keverte azzal ami te mondasz, így én is vittem tovább a fals infot.

  • makadamiadio makadamiadio szerint:

   Nem, a Sister Fawn az csak egy sima bónusz EP, de semmi lényeges kapcsolat nincs a 2 kiadvány közt.

 • Winci Winci szerint:

  Olvasom alább több lemezre is, hogy milyen kár, ami maradt ki. És tényleg. Nem szükségszerűen és nem mindig azért mert lehengerel (van, ami egyszerűen csak megtetszik), hanem inkább mert érdekel, kinek mitől jó. Én szívesen olvasom a kommenteket – és ez az egyetlen felület, ahol ezt tényleg okkal teszem.

 • Husky Husky szerint:

  A seggemet is kitörölheted!!! 😀

 • BlackZone BlackZone szerint:

  @Naga: 😀 😀 😀

 • dimmurtal dimmurtal szerint:

  De kár, hogy a Dystopia nem került be! Fantasztikus lemez! Aki ajánlotta, próbálja meg becsempészni a következő körre is! 🙂 Előre is köszi! 🙂

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Dimmurtal: Kár, hogy nem ajánlottad be újra a Finntroll-t, most hátha bekerült volna.

  • dimmurtal dimmurtal szerint:

   Majd lehet, hogy még megpróbálom! 🙂

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Ha még egyszer nekifutsz, és nem számonkérő hangnemben kérdezel, válaszolok. Ha nem, törlöm a kérdésed. Igen, most nevellek.

 • banya07 banya07 szerint:

  Kár az Octavisionért

 • dimmurtal dimmurtal szerint:

  Mindenkinek jó egészséget, rengeteg frankó zenét és sok-sok koncertet kívánok 2021-re! 🙂 Jelenleg csak a Second to Sun van fent a HP-n, viszont nincs az ajánlások között! Ezek a fránya szerkesztők, hogy mit meg nem engednek maguknak! Tiltakozom! 🙂 Jó pontozást az egész évre, több türelmet, tiszteletet és toleranciát! (Micsoda alliteráció! 🙂 )

  • Weide Weide szerint:

   Úgy legyen! Főleg a koncert része, az már baromira hiányzik. 🙁

 • Winci Winci szerint:

  Anonim ajánlásomhoz (UDO) sajnos nem tudtam hallgatható link-et csatolni (ami nem YT), mert nem találok bandcamp-es mp3-as elérhetőséget. Ezért, ha sikerült a sorolással bejutnia, kérem, hogy YouTube-on keressetek rá.

 • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

  Hűha, jó korán keltetek. 🙂 Látom, lesz mire nézni. 🙂

július 31.,
augusztus 04.,
augusztus 06.,
augusztus 07.,