Hangpróba #442

2021. április 24.

Ez is egy egyszemélyes formáció. Az előd egy atmoszferikus black metal banda volt, ez meg inkább afféle gót hatású doom/death a korai Anathema, a Paradise Lost, az Opeth vagy a Katatonia nyomán. Nem rossz, de hogy ennek milyen létjogosultsága van 2021-ben, hát...
AZ a fajta black anyag, amiben van annyi különlegesség, hogy kedvelni tudjam.
Sokszor írtam már, hogy nem a death metal a kedvenc stílusom, de ebben a lemezben most volt elég különlegesség. Egyébként egy monstrum, ami rám szakadt és agyonyomott.
Hosszabb, mint amennyire izgalmas. Vannak kellemes percek, jó témák, de olyan nem akadt, ami a 67 perces játékidőt indokolná... Háttérzenének tökéletes post cucc, amibe stoner témák is vegyülnek. Hallottunk már ilyet, nem egyet.
Van benne munka, meg egy sor pozitívum is (hangzás, kellemes szólók), de összességében nem nekem szól.
Egész pofás post cucc. A Triad Anathema rokon témái például nagyon tetszettek.
Vannak jó punk zenék, ez - maradjunk annyiban, hogy - hozza a kötelezőt. Itt-ott apró kikacsintásokkal a szintipop irányába is. Engem a francia nyelv sem zavart. De amúgy ez csak egy stílusgyakorlat.
Profi, sodró, lendületes, ötletes. Még barátkozunk, de kell még néhány hallgatás. Nekem a Hazai EP a csúcs a Cadától, így ahhoz mérem.
Ez engem irtózatosan fárasztott. Érzem benne a munkát, meg hogy számukra ez fontos és beletették, amit szerettek volna, de nem nekem szól.
Ez is egy monstrum, jó pillanatokkal (Molten Black Erth, Three Years os Famine), de ebben kicsivel kevesebb különlegeset találtam, mint a Memoriam lemezében.
Többször is meghallgattam. Jólesett.
A Where the Corpses Sink Forever lemezük a legmeghatározóbb metal élményeim egyike, annak idején gyakorlatilag 0-24-ben ment. A későbbi kiadványikat lejtmenetnek éreztem különösen a 2017-es Death an laugh... lemezt. Persze Seregor vokálja mint mindig, most is élményszámba megy. Most az új lemezzel úgy úgy érzem, jó irányba indultak el, de még messze vannak attól, hogy megint lenyűgözzenek. Mindig is követtem a munkájukat, most már optimistábban várom a következő anyagot.
Nem értem, hogy jön most ide az Opeth? Vannak hibái, kicsit az énekesnőt többet hallgattam volna meg lehet, hogy lehetett volna egy kicsit nyesegetni, de nálam akkor is maximális pontot ér.
Jó kis old school cucc. Tetszett ez a mélyre hangolt erőteljes hangzás.
Általában könnyen meg lehet venni az ilyen post black cuccokkal, de a végére kissé unalmas lett, a vokál is egyhangú.
Végül is hallgatható, de a folyamatos francia kántálás komolyan próbára tett.
Teljesen hidegen hagy ez a groove-os modern metál. Érezni a minőséget, de nem nekem szól.
Egynek elment. Semmi különöset, vagy egyedit nem hallottam. A borító itt is tetszik.
Zeneileg rendben van erőteljes, arányos. De a vokállal vallatni lehetne. Végighallgattam, de nem tudtam megszokni. Nehezen tudok olyan élethelyzetet elképzelni, hogy még egyszer elővegyem ezt a lemezt. A borító viszont "szép".
A zenekar "fiatalsága" része volt az enyémnek is, úgyhogy hiába nem hallgatok már hasonló zenét, erre képtelen lennék kevesebbet adni, mert itthon egyértelműen a minőséget képviselik.
Nekem ez is iparos munka, de olyan, ami évtizedek óta változatlan minőséget képvisel. Le a kalappal.
Egyetlen ember, művésznevén Occulta hívta életre, és működteti ezt az egyszemélyes belga projektet, melynek zenei stílusát több internetes oldal is más-más jelzőkkel illeti. A választék: melankolikus dark metal, illetve atmoszferikus post-black metal. De ennek igazából nincs jelentősége. A lényeg, hogy a lemez minden egyes dala külön-külön tud hatni az érzelmekre. Nagyon szépek a gitárdallamok, melyeket megtépáznak a kétségbeesetten üvöltő vokálok. Mindenképpen kiemelném az 'Apocalypse 3.0' című dalt, amely szerintem a legerősebb tétel a lemezen, de az összes dal tartogat valamilyen finomságot. Nekem nagyon tetszik!
Imádom a zenekar minden egyes ötletét, a tökéletesen felépített koncepció köré szőtt dalaikat, a hitelességüket. Iszonyatosan jó horroros hangulatot képesek teremteni, a klipeket nézve is mindig csak ámulok, és végig borzongok minden pillanatot. A hollandok a dalszerzői képességgel sem állnak hadilábon. Szerintem óriási lenne valamelyik lemezüket megfilmesíteni! Az egész Carach Angren úgy jó, ahogy van. Többször láttam őket koncerten, és mindannyiszor lenyűgözött a zene és a színpadra vitt látvány összhatása. Mindössze azért jár egy piciny levonás, mert van ennél erősebb lemezük, de ez is majdnem tökéletes!
Nagyon súlyos ez a brit death metal lemez! Amennyiben egy világmegváltó, korszakalkotó zs-moll szonátát keresel, akkor tekerj tovább! Ha viszont földbe döngölő, brutális riffekkel telepakolt, régi sulis death metal imádó vagy, akkor horgonyozz le egy időre a lemeznél! Ígérem, hogy mire elérsz a 'Mass Psychosis' című dalhoz, már nem is fogod érezni, ahogyan teljes erővel mellbe vág a dörmögő basszusgitár letaglózó hangja. Így kell ezt csinálni! De jó lenne egy koncert!
Lehet, hogy pont a megfelelő hangulatban hallgattam végig az albumot, de nekem tulajdonképpen semmi bajom sincs ezzel a skót prog/sludge/stoner/rock zenével. Nagyon ritkán hallgatok ilyen zenét, és annak ellenére, hogy emlékezeteset nem nyújtott, nincs okom negatívumot felhozni ellene. Ez részemről egy nagyon erős hetes!
Az albummal kapcsolatos bővebb információkért kérlek olvasd el a lemezismertetőmet! :)
Nagyon depresszív hangulatot áraszt a lengyel post-metal banda harmadik nagylemeze. Baráti sörözésekhez kevésbé ajánlom, ám amennyiben szeretnél minél jobban elmélyedni saját lelki nyomorodban, ahhoz tökéletes társ lesz az album minden egyes hangja.
Hát ha valami nem nekem szól, akkor az a punk zene. Sohasem tartottam többre ezt a stílust, mint - a szó jó értelmében vett - bohóckodásnak, és polgárpukkasztásnak. Azt el kell ismerni, hogy a komolyabb bandák hatása a metal színtérre is hatást gyakorolt (lásd: SLAYER - Undisputed Attitude), de az irányzat képviselői sosem tudtak hozzám közel férkőzni. A komplett album nincs húsz perces, de már alig vártam, hogy vége legyen. Senkit sem megbántva, ezúttal is maradok semleges.
A stílust nem igazán kedvelem, ez a lemez sem nekem szól. Mindemellett meg kell jegyeznem, hogy az alkotás rendkívül profi, nyugati színvonalú. Többször láttam már őket koncerten, és szerintem a színpad az ő igazi terepük, mert élőben még több dögöt tudnak vinni a dalokba. A banda rajongóinak mennyei manna lesz az album!
Mindig is szerettem ezt a zenekart. Magukban hordozzák a Dissection által tökéletesre fejlesztett svéd black metal összes védjegyét. Igazi nagy kedvencem tőlük a 2003-ban megjelent Sheol című album, de tulajdonképpen mindig stabilan hozzák a minőségi fémzenét. Nem igazán tudok, és nem is akarok belekötni semmibe, ez egy nagyon kerek, erős lemez, minden a helyén van.
Azért tetszik nagyon a komplett lemez, mert nincs túlgondolva. Minden egyes hangon hallatszik, hogy zsigerből jön, csuklóból nyomják a jobbnál jobb old school death metal szerzeményeket. Már a második dalnál (Molten Black Earth) felálltam: ment a léggitár és a headbang! Ennek a lemeznek minden tétele koncertekért kiált! Egyszerűen hibátlan alkotás.
Jó lemez.
Kellően különleges és izgalmas minőségi anyag ez ahhoz, hogy kiérdemelje tőlem a 10 pontot. Remélem Carach Angren pólós alkoholistákkal nem találkozott senki kocsmában... :XD
Mint hatalmas Bolt Thrower rajongónak nem volt kérdés a magas pontszám.
Nem volt rossz, de annyira jó sem. Mondjuk a "csak" 6 pontba az is szerepet játszott, hogy most zömében jó lemezek voltak beajánlva és ebben a mezőnyben ez ennyi.
Nagyon erős mezőnybe került a banda, de nincs mit szégyenkezniük, helytálltak!
Érdemei elismerése mellett nem tetszett.
Olyan kis vicces ez a lemez a szopóálarcos borítóval és az idétlen szövegekkel. Köszönet az ajánlónak! Mint ahogy a lemezt úgy az értékelésemet sem kell komolyan venni. :)
Tényleg minőségi csak nem nekem szól.
Nem ismertem eddig őket és nem is fogok közelebbi ismeretséget kötni velük. Jó lemez, de nem kiváló! A hangzás terén látok elsősorban problémákat (vokál és dobhangzás).
Minőségi death metal, ami úgy old school, hogy közben megfelel a mai kor kihívásainak. Már-már melodikus death metalba hajló rifforgiák. A vokál meg hab volt a tortán, teljesen jó és csak növelte a számok élvezeti értékét. A hangzás meg elképesztő milyen éles és brutális. Köszönet az ajánlónak! Az év egyik legjobb death metal lemeze...
Ez a lemez nekem kimondottan tetszett.
A többiek már szinte mindent elmondtak róla, szeretem az ilyen különleges hangulatot árasztó zenét, ebben a tekintetben hasonló, mint a Tribulation). Elismerésre méltó.
Nem rossz, elmegy egynek, iparosmunkának megteszi.
Már a borítója elrettentett, a "zene" meg...
Ahhoz képest, hogy magyarok (amit nem mondtam volna meg csak a lemez hallgatása után/közben), valóban elég jó. Nincs túlnyújtva, mint a rétestészta.
Teljesen jó visszatérő lemez tőlük, minőségi svéd melodikus black.
A lemez első fele sem annyira rossz, de számomra unalmassá vált. A második felében viszont vannak jó tételek, sőt, az Apocalypse 3.0 dal szerintem is talán a legjobb az albumon. Az első szám első néhány másodperce meg tisztára ugyanolyan, mint Bayley (WWE) mostani entrance zenéjének a kezdete. A vokál kevésbé tetszik, az eléggé egysíkú (az Awake dalban tiszta Crematory-s, amely bandának van egy ilyen című lemeze :) ). Nem rossz, valamivel jobb, mint egy közepes lemez.
Amit már többen is írtak jelzőt, én is tudnám használni: különleges, rendkívül egyedi zenét játszik ez a banda, mintha egy szimfonikus black metalba bújtatott musicalt hallgatnék (amúgy is szeretem a jó, ötletes történetű és jó zenét tartalmazó musicaleket--akár élő előadásban, akár filmen nézve--eszembe is jutott például a Sweeney Todd vagy a Vámpírok bálja is a hallgatás közben). A hangulat teremtésre pedig gyakorlatilag ugyanezeket a jelzőket tudom csak mondani. Ezt és a szintén emlegetett 2012-es Where the Corpses Sink Forever (ami elképesztő, hogy 19 kritikából 91%-on áll a Metal Archives-on) lemezüket hallgattam meg többször is eddig, de a többi lemez is a lejátszóba fog kerülni hamarosan. Ahogy olvastam róluk, leginkább a Dimmu Borgir és a Cradle of Filth csapatokkal hozták őket párhuzamba, de én nem igen hasonlítanám hozzájuk sem a Carach Angrent, mert rendkívül egyedi, ötletes és különleges, amit csinálnak (és se nem nagyon Dimmu, se nem nagyon Cradle). A felállást tekintve látom, hogy 2003 óta ugyanaz a trió alkotta a bandát egészen tavalyig, amikor a dobos 17 év után kiszállt a bandából (pedig a testvére is tag), de ezen a lemezen még játszik. Nem tudom, hogy mi történhetett. Elég ritkán adok 10 pontot, de ez a holland banda megérdemli, mert e két lemez után a teljes diszkográfiát meg fogom hallgatni, olyan szinten felkeltették az érdeklődésemet.
Elment egynek, de többször nem fogom meghallgatni, mert rettentően unalmasnak éreztem. Az rendben van, hogy old school, meg minden, vannak benne Entombed, Morbid Angel, Bolt Thrower, Massacre, stb. hatások, de engem akkor is untatott. Hangszerelésileg és zeneileg teljesen rendben van, de ettől még nem lesz számomra sokkal jobb a közepestől.
Elmegy egynek, de borzasztóan unalmasak bizonyos számai, igaz, nem az egész. Néhány számban vannak értékelhető momentumok, de a rettentő monotonitás miatt nekem egyáltalán nem jött be, pedig kétszer is meghallgattam (na nem egymás után, és ráadásul úgy, hogy az első hallgatás után úgy voltam vele, hogy ezt többször nem fogom). A monotonitás és az unalomba fulladás nálam nem a pozitívumok közé tartozik zenék és zenehallgatás terén.
Ez legalább annyira unalmas volt, mint a Memoriam és itt még a vokál is borzasztó volt egy idő után (számomra legalábbis). Elolvastam a lemezismertetőt is, amibe a befektetett munka elismerésre méltó, a hangszeres és zenei rész itt is rendben van, csak számomra ez sem jobb, mint egy közepes album. A sorozatgyilkosos ihletettsége a daloknak mondjuk érdekes, azt meg kell hagyni.
Rettentően unalmas és lehangoló zene. Ez a málházós, a végletekig vontatott stílus és számok baromira unalmasak egy idő után. A zenei rész és tudás rendben van.
Meglepődve tapasztaltam, hogy inkább tetszett ez, mint nem. Végre egy vidám és pozitív hangulatot árasztó zene és lemez, nem a szokásos érfelvágás. Zeneileg amit ez kell nyújtson, azt szerintem teljesen jól csinálja, a francia nyelv érdekes, de egy idő után számomra fárasztó volt. A külcsínről inkább nem ejtenék szót, mert röhejes ezzel a rózsaszín maszkkal, kesztyűvel. Ezért sem néztem meg inkább semmilyen klipet vagy egyéb dolgot sem (már ha van), hogy ne rombolja az "élményt".
Én nem ismerem a zenekar munkásságát, csak a nevét hallottam már, de ez a lemez teljesen jó volt. Szeretem a lendületes, pörgős számokat, dallamokat, amikből itt nincs hiány. A zenei rész profi, talán a vége felé egy kicsit untatott/idegesített az ordibálás része a vokálnak, ennek ellenére talán az utolsó szám tetszett a legjobban. Koncerten megnézem őket majd, ha lesz rá lehetőség, mert biztos jó bulit tudnak nyomni.
A Carach Angren után számomra ez is "csak" egy jó iparosmunka, korrekt, de semmi különlegesség vagy bármi ilyesmi. Látom, hogy a csapat majdnem 10 év elteltével tért vissza ezzel a lemezzel, nem rossz, de valahogy nem sarkall arra, hogy a korábbi lemezeiket is meghallgassam.
Többször is meghallgattam, ez azért jobban tetszik, mint a Memoriam, de a végére számomra ez is túl egysíkú lett és unalomba fulladt, bár, lehet, hogy nem ez a legjobb kifejezés, mert zeneileg bitang, vannak benne nagyon jó ötletek, de a Carach Angren után számomra ez egysíkú, unalmas.
Elég átlagos volt.
Punk kockáknak. És DE. Sokkal roszabb “FAJTARSAINAL”.
Nem nagyon szoktam deathmetálra 10 pontot adni, de ez nagyon adja.
Hat nem nagyon ertettem meg hogy mire gondolt a kolto........de voltak rajta jo pillanatok.
Ez G jo volt, igazi old skull, en szeretem nagyon az ilyet, kicsit nehol komotosabb volt a kelletenel.
Konkretan untatott, az Opeth leggyengebb lemeze is jobb mint ez, se nem profi se nem orom zene ez, inkabb csak erolkodes.
Asszem erre mondjak azt , hogy kivalo iparos munka, viszont ez tenyleg kivalo volt;
Nagyon sok jobb zenekar jutott eszembe mikozben hallgattam, az irany jo, de meg nagyon nincsenek keszen, es depi vagy nem ,black vagy nem, dalokat kell irni nem teteleket.
Engem szorakoztatott, a Punk egyuttesek kulsosegben valo megnyilvanulasai soha nem erdekeltek, de magat a zenet hallgatom szivesen. NEM VOLT EZ JOBB VAGY ROSSZABB A FAJTARSAINAL.
Fesztivalra vele!!!!!
Stabilan hozzak amit elvarok toluk, volt mar jobb albumuk is.
Ehhez nagyon nincs mit hozzafuzni.
Az első lemezük valamennyire nekem is bejött, de ez nem az én zeném. Nagy horror rajongó vagyok, de ez egyáltalán nem talál meg. A zenét az újkori (2000 utáni) Dimmu Borgirhoz hasonlóan giccsesnek és üresnek érzem. Ha horror hangulatú metált akarok, akkor King Diamondot (be is raktam gyorsan a Conspiracyt), ha meg hamisítatlan horror hangulatra vágyom, akkor dark ambientet tolok. Amúgy meg hogy illeszkedik a Gyűrűk Urából vett zenekarnév a banda horror metál koncepciójához??
Az első albumtól kezdve imádom ezt a lassú, döngölős war death metalt, amit nyomnak.
Elsőre ez is nagyon bejött, de aztán kicsit untam. De kellemes volt azért.
A borító alapján nem számítottam sok jóra. De esti főzőcskézés közben egész kellemes háttérzene volt. A probléma vele, hogy utálom a francia nyelvet, meg hogy nem igazán érdekes a műfajában nézve, vagy csak én nem vettem észre, hogy mitől az. Meg valahogy fura, hogy egyszemélyes punk zenekar....
Ők mindig olyan 7-es banda voltak. Hallgatható, amit csinálnak, de elég izgalommentes. Ez egy picit jobban tetszik, mint a korábbi anyagok, sokszor az Ancient jutott eszembe.
Az Asphyx lemezeknél általában nincs nagy megfejtés. Főleg igaz ez az újabbakra. Egyszerűen leszakítja az arcod!
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2021. április 24.
9000Sanyi banya07 Blackheart boymester dimmurtal Husky Jason King Diamond Macus Belial mike666 ∑:
1. King Diamond
Carach Angren
Franckensteina Strataemontanus
7.5 8 10 8 9.5 10 9.5 10 6.5 6 5 8.8
2. Macus
Asphyx
Necroceros
7 4 9 8 10 10 8.5 7 10 10 10 8.2
3. Husky
Memoriam
To the End
7.5 8 8 8 9 9 7 6 7.5 8 9 7.8
4. Jason
Naglfar
Cerecloth
6 7 9 7 9 7.5 9 7 7 7 7.5 7.6
5. 9000Sanyi
Black Sigma
Lost
7 9 10 7.5 8.5 8 8 6 4     7.6
6. dimmurtal
Baalberith
Manhunt
6.5 8 7.5 8 9 7 6 5.5 6 8 7 7.1
7. Avatar
Cadaveres
Ars Moriendi
8 7 3 9 7 6 8.5 8 6.5 7   7
8. banya07
DVNE
Etemen Ænka
7 10 3 7 7 6 5 4 7 4   6.2
9. Avatar
Moanaa
Embers
7 7.5 5 7 7 5 3 5 4 7   5.6
10. Armand
Cuir
Album
6 3 1 4 5 1 1 5 2 7 6 3.1
∑:
7 7.2 6.6 7.4 8.1 7 6.6 6.4 6.1 7.1 7.4 6.9

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #442 – 2021. április 24.: 3 komment

május 28.,
június 30.,
augusztus 04.,
augusztus 12.,