Hangpróba #458

2021. december 4.

Ez egy fasza melodikus/szimfonikus black metal lemez lett. Jók a dalok, a zenei részek (a billentyűs részek remekül szolgálnak zenei aláfestésként), az old school vokállal sincs problémám, valamint a hangulata is jó. A borító pedig igazán impozáns, gondolom a szövegkönyv is az lehet.
Ez a lemez kb. a közepes kategória a maga stílusában. A hasonló stílusban beajánlott Within the Ruins hangszerelésileg, dalokat tekintve is sokkalta izgalmasabb, jobb zenét játszik. Túl sok volt a nyálas rész is a lemezen, ami a másik banda lemezén szintén nincs.
Amikor zeneileg átmegy dallamosabb, dark/gothic-féle stílusba, számomra azok a részek voltak az igazán értékelhetők, igaz, sajnos ebből van kevesebb a lemezen (az első szám utolsó kb. 3 perce az nagyon jó, a harmadik szám eleje, és még néhány helyen). A többi kb. kuka, a "hang/károgás" értékelhetetlen és nagyban ront is az összképen.
Szerencsére nem volt hosszú album...akármennyire is értékelni szoktam a brutális hangszeres tudást, ez számomra már élvezhetetlen. Darálás a semmibe, se füle, se farka, a hörgés is szar.
Valóban, megvan benne az egyedi íz(lés)világ és vannak rajta remek számok, mint például a The Gaze of Ahura vagy az Oath of Purity. Utóbbi szerintem hibátlan, nekem ez tetszett legjobban a lemezről és nagy kár, hogy nincs több ilyen az albumon. Az egyedi világ elviszi a hátán, a borító is szép, sejtelmes, ám számomra például a hasonló (zene/íz)világot megidéző Melechesh sokkalta érdekesebb, izgalmasabb, profibb produkcióban, zenében, meg úgy mindenben.
Vannak rajta nagyon jó dalok, főleg az instrumentális szerzemények. Zeneileg profik, néha kicsit sok volt az ordítozós ének, de még nem vészes.
A lemez második fele szinte hibátlan, a The Years of Death and Dying 7. számtól kezdve alig találtam benne olyat, amibe bele tudnék kötni (de nem is akarok). Annak ellenére, hogy nem igazán ismerem a munkásságukat, rendkívül profik, én thrashből eddig inkább az Overkill/Slayer/Destruction/Pänzer/Kreator, stb. bandákat hallgattam leginkább, és ez már nem az első olyan remek banda, aminek szintén illene utánanézni a műfajon belül...
Ez sokkalta hallgathatóbb, élvezhetőbb volt, mint az Archspire. Profik, ez nem kérdés, amit alátámasztanak a Metal Archives-os lemezértékelések is. Igaz, kicsit nekem ez is sok volt már.
Fasza lett, a számomra legjobb lemezükhöz tudom hasonlítani (Heartwork). Jó, hogy vannak még és ilyen minőségű lemezeket tudnak kiadni. Annak ellenére, hogy továbbra is tartom, hogy egy 35 éves bandának nem 7 nagylemezének kéne lennie.
ReinXeed. Tommy Johansson. Ez pedig egy "örömzenélés/album", mely Charles Dickens Karácsonyi ének című könyve alapján készült. Most, hogy lassan jönnek az ünnepek, tökéletes zene ilyenkorra. Ja, és Tommy Johansson úgy kb. az ide beajánlott egyszemélyes projektek 80%-át telibeveri zenei tudás és zeneírás/dalírás tekintetében (persze csak, ha nem wc-hangot kell gyártani). Valamint, részt vett/vesz az összes lemezének masterelésében, vágásában, keverésében, producerelésében, stb. (és mindezek mellett még egy nagyon szerény, jó fej srác is). A banda e néven kiadott első, Above the Sky lemezét is érdemes megfülelni, illetve a még ReinXeed név alatt kiadottakat is.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2021. december 4.
∑:
1.
Exodus
Persona Non Grata
9 9
2.
Majestica
A Christmas Carol
9 9
3.
Carcass
Torn Arteries
8.5 8.5
4.
Stormkeep
Tales of Othertime
8 8
5.
Obscura
A Valediction
8 8
6.
Dakhma
Blessings of Amurdad
7 7
7.
Within the Ruins
Black Heart
7 7
8.
Whitechapel
Kin
5 5
9.
Lamp of Murmuur
Submission and Slavery
4 4
10.
Archspire
Bleed the Future
4 4
∑:
7 7

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #458 – 2021. december 4.: 9 komment

 • boymester szerint:

  Dimmurtal: nagyon fasza az Evile lemeze, meghallgattam az ajánlatodra, mert eddig valahogy kimaradt (az első lemezeik környékén még követtem, most kimaradtak). Viszont én is ajánlanék, ha a klasszikus thrash(t) is szereted… Pár hete futottam bele, én erőteljesen gondolkodom, hogy idén találkoztam-e vegytisztább thrash aprítással. Minden patikamérlegen adagolt, de tökéletes zsánerlemez szerintem.

  Annyira nem tiszta a kép, akad némi speed/heavy rokonság, de bőven tud pusztítani a Wraith is…

  Ezt meg promók között hallgattam pár hónapja. Jó lett volna valami tökös csávó, aki ír róla:) Hülye neve ellenére nálam ez is listás lenne egy pusztán thrash metalt tartalmazó listán. Párszor már lement, lehet az év végi összesítésre is feljut:)

  • dimmurtal szerint:

   Nagyon köszönöm az ajánlásokat, hétvégén sort kerítek a meghallgatásukra! Közben dolgozom ám egy új albumismertetőn is! A célzást megértettem, ha bejön, fogok róla írni! 🙂

  • mekong szerint:

   A Steel Bearing Hand-t nem ismertem eddig. Kösz a tippet. Darálnak rendesen… 🙂

  • boymester szerint:

   Nincs mit:) ha bejön, akár TE is írhatsz róla:) Rengeteg hasonló sikkad el sokszor, mert a világon nincs annyi szerkesztő, ami a promókkal elbírna:) Ha meg mégis lenne, akkor percenként jönne ki egy cikk és az olvasók adnák be a kulcsot:)

 • Sheol szerint:

  CarolusRex, a Lamp of Murmuur borítója tisztelgés a The Sisters of Mercy Floodland albuma előtt. 🙂
  https://m.media-amazon.com/images/I/61t2APCxViS._SL1200_.jpg

 • dimmurtal szerint:

  Erős felhozatal, brutális mezőny! Izgalmas kör lesz! 🙂

  • Husky szerint:

   Egyetértek kedves dimmurtal! Nagyon jó lemezek vannak itt, élvezetes kör lesz.

 • 69Nostromo79 szerint:

  Hmmm… Új Carcass. 🙂