Hangpróba #462

2022. január 29.

Kellemes, nem túl tolakodó bemutatkozó anyag. Részemről egy hangyányival lehetett volna karcosabb és agresszívebb, de így is abszolút élvezhető debüt volt.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2022. január 29.
∑:
1.
Crystal Viper
The Cult
  0
2.
Catalán
First Stop Station
  0
3.
Needless
The Cosmic Cauldron
  0
4.
Werewolves
What a Time to Be Alive
  0
5.
Inferno
Paradeigma (Phosphenes of Aphotic Eternity)
  0
6.
The Night Flight Orchestra
Aeromantic II
  0
7.
Rage
Resurrection Day
  0
8.
Bornholm
Apotheosis
  0
9.
Worm Shepherd
Ritual Hymns
  0
10.
Urdôl Ur
Seven Portals to the Arcane Realms
7 0
∑:
7 0

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #462 – 2022. január 29.: 33 komment

 • boymester szerint:

  Ez a HP a 2 sablonos heavy metal lemezt és a popzenét leszámítva szinte tökéletes, de kell néha egy-két ilyen levezető a frankó anyagok mellé. Az első három helyezett nálam közel egy minőség. Utánuk jön az oldalhoz illő Urdôl Ur, ami ugyan kópia, de teljes mértékben jól mozog a saját stílusában. Ahogy mondani szoktam: ez egy alapvetően extrém zenei portál. Ha valaki nem érzi kényelmesnek ezt a közeget, az nem azt jelenti, hogy a Forgács van rossz helyen, hanem az illető…Buzdítok is mindenkit, hogy a következő kört töltse fel dögletes grindcore és depresszív ambient muzsikákkal! Minimum másfél órás hosszban:) Én már keresgélek… Sludge, blackened hc, funeral doom, esetleg progresszív post/industrial death metal folkos beütéssel jó lesz maradéknak! 🙂
  Marduk: nagyon kíváncsi lennék az első három helyezett nálad hogy s miért alakult ki (Bornholm, Needless, Werewolves). Nem kötekedés, tényleg puszta kíváncsiság, ha lesz időd, dobj hozzájuk pár sort.
  Iránymutatónak itt az idei év egyik első alapvetése:

  Na jó, hagyományos anyagokból is jelennek meg csodák…

  • 69Nostromo79 szerint:

   Azt a qrva! 🙂 Van itt minden. J-pop, noise, grind s ráadásul emészthető mennyiségben elosztva, s ha még ez sem lenne elég az egész anyanyelven, hogy autentikus is legyen. Köszi, mert ezek után rákeresek a zenekarra. 🙂

 • boymester szerint:

  milady: Nincs linkhangulat:) Határokat súroló album, nekem nem jött be, másnak igen. Egy karcosabb körben még jól is eshet sokaknak. Pont ezért írtam az előzőt hozzászólást is:) Ennyi erővel én is kaphattam volna az előző körben:) A szabályzatra viszont tényleg érdemes figyelni és átgondolni a dolgokat. Részemről nincs harag. Főleg, hogy jellemzően Nostromo szokott ilyen elvetemültségeket elkövetni, aki a széles látókör netovábbja:) (de ez most nem ő volt :):)

  • Sheol szerint:

   Látod mit csináltál?
   Most miattad kénytelen volt normális kommentet írni, még :XD sem került bele. 🙁

 • boymester szerint:

  Kicsit meg kell követnem magam: nekem semmi bajom a The Night Flight Orchestra zenéjével. Egy tavaszi délután, kikönyökölve a kocsi ablakán biztosan örülnék neki, ha ez szólna a rádióból (mielőtt betolom a saját válogatásom pendrive-on:)). Most viszont olyan szinten nem voltam rá felkészülve, hogy az brutál. Jó lemez a maga műfajában, viszont nekem itt a fográcson ez most ennyit ér. Ennyi jó lemez megjelenése közepette továbbra sem feltétlenül tartom jó ötletnek (Igyekezz oldal szellemiségéhez megfelelő lemezt ajánlani, lehetőleg az underground színtérről – áll a szöveg a fent olvasható szabályzatban), hogy itt foglalja a helyet, de volt már máskor is könnyedebb lemez, ami néhány extrém szörnyeteg után még jól is eshet. Ez most nem így történt.

 • Winci szerint:

  Érdekes és változatos ez a kör (is), Köszönöm minden ajánlónak.

 • Szpeter szerint:

  Én igazából ezen a “hangzás” mizérián szoktam nagyokat mosolyogni. Hiszen a metalban sosem volt prioritás, vagy minőségi mérce abszolút foka maga a hangzás. Ezen felül a metal legtöbb ágában kimondottan elvesz, elvenne az élvezeti értékből, a közvetíteni kívánt hangulatból a polírozott, szuperéles és kiegyensúlyozott, sokak által “jó”-nak mondott hangzáskép. Persze nem azt mondom, hogy nem léteznek keverési hibák. Nagyon kiugró elemek, kellemetlen, gyakorlatilag stúdiótechnikailag hibás tartományok stb. Én a tompább, koszosabb, koncepciótól függően akár a zajos, vagy urambocsá’ kályhacső hangzást is tudom (és talán metalon belül szükséges is) “jó”-nak hallani, érteni, hogy miről szól, mit akar közvetíteni. Egy kályhacső blekk is lehet “jó” hangzású ha a maga módján rendben vannak az arányai, meg szar is, ha ezen arányok nincsenek meg. Kicsit olyan ez a polírozott “jó” hangzás szerinti méricskélés, mint ha aszerint értékelnénk egy metal lemezt, hogy van-e benne blast beat, vagy nincs. Ha van akkor fasza, ha nincs, akkor szar és rakjanak bele. Ez egyszerűen nem így működik. Vagy legalább is abban a világban ahol szélesebb látókörrel, koncepcionális gondolkodással és értő hallgatással történik egy adott metal lemez értékelése, megértése. (szerintem természetesen!)

  • mike666 szerint:

   Az Urdôl Ur kapcsán én is csak foggal nézek a hangzással kapcsolatban 🙂 Srácok, teljesen szándékosan szól így az anyag, vagy komolyan azt gondoltátok, hogy hát bénácskák még a stúdióval, de majd legközelebb ? 🙂 Meg a Cadaveric Fumes demó szintű…

  • mekong szerint:

   “Hiszen a metalban sosem volt prioritás, vagy minőségi mérce abszolút foka maga a hangzás.”

   De azért az oldalon van “ÍGY SZÓL NAGYOT!” c. topic a fórumban: https://www.femforgacs.hu/forum/igy-szol-nagyot/

   Ezek szerint azon is nagyokat mosolyogsz?

  • boymester szerint:

   Üdv! A fórumot audiotechnikai ajánlások miatt indítottuk, de nem kifejezetten audiofil céllal. A jó cucc kifejezetten kiadja a hibákat egy lemez esetében: lehet valami karcos és old school úgy is, hogy közben jól szól. Nem patikatisztán, hanem jól. Tényleg érdemes egy-két szubkultúra, stílus hangzásvilágát elfogadni, emészteni, mert ezek olyan jellegzetességek, amik szerves részei egy adott lemeznek. Az elfogadással/befogadással veszíteni nem lehet, csak új szempontokat megismerni és gazdagodni. Pl. egy logó, borító alapján szinte azonnal be lehet lőni egy csapat zenéjét, stílusát, ugyanez igaz a hangzásra is. Egy jó projekt esetében a hangzás nem cél, hanem eszköz, amit a céljai elérésére tud használni. Írom ezt úgy, hogy pl. a kifejezetten necro és lo-fi hangzást magam sem kedvelem túlzottan. Ahhoz nagyon jó zenét kell írni, hogy magával tudjon ragadni…

  • Szpeter szerint:

   Kedves Mekong!

   Nem teljesen értem a kiragadott idézetem szembeállítását a Fémforgács oldalán létező audiotechnikai fórummal. Azt pedig, hogy az írásomból hogy következik ennek a technikákkal foglalkozó fórumnak a megmosolygása, végképp nem. Úgy látom, hogy sem az írásomat, sem az idecitált fórum lényegét nem sikerült érdemben értelmezned.

   Először a fentiek miatt nem is szerettem volna válaszolni a betűhalmazodra, mert nem láttam semmi értelmét. Csak, hát ha már meg lettem szólítva…

   Üdv,
   Sz-VP

  • Winci szerint:

   Szerintem értem a véleményedet és persze, hogy igazad van, ha neked ez a véleményed. Számomra a hangzás a zenében sokat jelent, az élmény kialakulásában. Érdekes példa volt itt, hogy míg másoknak nem tetszett a Spectre-féle Vermineux, szerintem ott az különösen jó hangzású és szereppel ellátott megszólalás porondon (ambient/black). Pedig az sokszor tényleg fazék-hangzás volt. Én legközelebb is fogok arról írni, hogy szerintem a hangzás jó vagy sem.

  • boymester szerint:

   Winci: ne említsd egy lapon a megindokolt és a te szempontodból érthető leírásaidat a hangzásról azzal a szintel, hogy: Nem ismerem, nem kőőőő.
   Ezek a különbségek nemcsak zenekarokat, de komplett szubkultúrákat különböztetnek meg, melyek ismerete elengedhetetlen az underground teljes felfedezéséhez. Az, hogy a karc és a tisztaság közt hol a határ, az teljesen egyedi ízlés kérdése. Viszont tényleg van különbség a direkt, hangulatot szolgáló megoldások és az olcsó megoldások között, ezt nehezebb kihallani és sok tapasztalat szükséges hozzá. Én úgy gondolom, aki nem szélesebb spektrumban gondolkodik, gazdagabb lesz élményekkel, de ha valaki egy bizonyos hangzást kedvel, ugyanúgy lehet boldog ember. Ez a téma évente legalább egyszer-kétszer előjön:)

  • mekong szerint:

   Kedves emp vagy szpeter!

   Nem szólítottalak meg.

  • Szpeter szerint:

   Ez azt hiszem a szellemi alultápláltság kafkai útvesztője…

  • mekong szerint:

   jó neked, hogy leállsz vitatkozni olyan büdös parasztokkal mint én

 • boymester szerint:

  Milady: a különleges pontozási szokásaid, néha-néha, puszta véletlenül másokra reagáló pontozásod alapján nem biztos, hogy a hangzással van a probléma! Esetleg nem tudnál küldeni egy képet, hogy hova dugod a fejhallgatót? Hátha valami technikai problémára derül fény, amiről eddig nem tudtunk! Ez pusztán segítségnyújtási kísérlet, mert (ha már nyomozunk:)) azt látom, hogy számodra minden kör egy kínszenvedés a sok 1-5 pontos lemezzel és alig találsz valami jót.

 • mike666 szerint:

  Amúgy az aor mi? Album oriented, vagy adult oriented? A netes leírások alapján mindkettő. Én reménykedem az előbbiben. Utóbbi felébreszti a bennem szunnyadó Pán Pétert, aki kikéri magának, hogy azért, mert felnőtt, vérunalmas, semmitmondó szoftrock lemezeket kelljen hallgatnia.

  • King Diamond szerint:

   Elsődlegesen az előbbi, de én is láttam már az utóbbival is összekötni a rövidítést.
   Amúgy érdekes, hogy az előző lemezükre (ami ugyanilyen, mint ez) 7 pontot adtál (2020. augusztus 29-ei HP) ez meg hirtelen csak 2 pont… (mondjuk Boymester 5 pontja után is érdekes a karó). Mikor ez a lemez is ugyanolyan, mint a korábbi The Night Flight Orchestra albumok (némelyikről lemezkritika/ajánló is készült az oldalra).
   Remélhetőleg azért nem fogod még százszor leírni, hogy szerinted mennyire semmitmondó ez a lemez, főleg annak tekintetében, hogy az előző meg “egyáltalán nem zavart, kellemes háttérzene volt melóhoz” – csak téged idéztelek…
   Csak én érzek itt “némi” ellentmondást?…

  • mike666 szerint:

   Nincs ellentmondás, mindkét komment teljesen szubjektív és az adott időpontban aktuális reakciómat tükrözi. Másfél év eltelt. Tény, hogy mostanság kissé nyűgösebb, emiatt kevésbé toleráns, nyitott stb vagyok… valószínűleg emiatt zavart most. Amúgy a fórum hozzászólásom nem erre az albumra vonatkozott az aor kapcsán, hanem az egész műfajra… 🙂 és az is csak szubjektív vélemény. Szóval nem kell összefüggéseket keresni ott, ahol nincs 🙂

  • boymester szerint:

   Hmmm…ez elgondolkodtató, mint az egyre több bekerülő Disney lemez. Két heavy metal anyagot kellett előtte végigszenvednem, ettől már rosszul lettem, olyan kicseszett unalmasak és lerágott csontok voltak. Az a kategória, ami elől 12 évvel ezelőtt ide menekültem! Nem a forgács szellemiségéhez való lemez, aki pedig ezt nem érti meg, az természetesen eltévedt és feleslegesen kínozza itt magát a keményebb lemezekkel. Ne legyen illúzió, hogy ez az olvasóknak tetszik, mivel sok levelet kapok ellenkező véleményekről…(nem a régi, kevés az új előadó, kísérleti projekt stb.). Lehet kutakodni, okoskodni, segget szimatolni:), attól ez még így van. Remélem mélyebbre már nem süllyedünk, mert az előző év végén egész jó HP körökben volt részünk, ne engedjünk sem a színvonalból, sem az arculatból. Köszönöm King a fejlődőképességed, a folyamatosan szélesedő, az oldal működtetéséhez szükséges nyitottságodat. Mindenki másnak ajánlom figyelmébe farrrkas munkásságát, mert hétről hétre összegyűjt egy csomó izgalmas megjelenést, amiből érdemes szemezgetni! Mielőtt valaki félreértené: erre nem várok semmilyen választ.

  • Győr Sándor szerint:

   Én ehhez még annyit tennék hozzá, hogy ha egy korábbi lemezhez képest a pontozó nem érez fejlődést (netán még visszafejlődésnek érzi valamiért az aktuális anyagot), akkor szíve joga kevesebb pontot adni , mint korábban.

   Nekem például vannak olyan kedvenceim (Armored Saint, Foo Fighters, de még a Pearl Jam is, aminél nagyobb favoritom talán nincs is), ahol többször is csak minden második lemezt érzem magamhoz közel.

 • boymester szerint:

  Alphacool: én a 100 Folk Celsiussal kezdtem az oviban, mégsem ajánlanám be egy alapvetően extrém metal zenékkel foglalkozó webzine hangpróbájára… Igen, rádióban, naponta egy dalra bontva vezetés közben még jó is lehet a lemez…

  • Alphacool hu szerint:

   Valószínűleg nekem sem jutna eszembe ide beajánlani, de aki megtette, az legalább generál vele egy kis vitát. 🙂

  • boymester szerint:

   Na, ebben tökéletesen egyetértünk:) Van, aki tejet venni ment a pékhez ismét…Önmagában igényes zene, de nem itt csak elvette a helyet egy ide való anyagtól. További jó pontozást!

  • Sheol szerint:

   Ide való? Nem ide való? Hadd lássam már mi nyerte az előző fordulót! Hmmmm……..egy Hard Rock/AOR lemez. Remélem toljátok majd ismét a 9-10 pontokat a mostani Hard Rock/AOR lemezre! \m/ A fémforgácsot meg átnevezhetnénk mondjuk SzilárdSziklaSzilánk-ra, vagy KeményKőDarab-ra. /s

 • Sheol szerint:

  mike, le merném fogadni, hogy az Urdôl Ur a mostani ajánlatod, ismerve az Elffor iránti rajongásodat. 😀
  Csak ez most legalább jónak tűnik. 😉

  • mike666 szerint:

   hát őőő izé, van rá esély 🙂 De jó, hogy mondod, pár napja megjelent az idei első Elffor anyag… 🙂

  • Sheol szerint:

   Ha hihetünk a The Metal Archives adatainak, akkor 12. 30. a megjelenési dátum. Ez csak azért érdekes, mert így elmondhatjuk, hogy tavaly 3 nagylemezt adott ki Elffor. /o\
   Mindig nevetek magamban, hogy “Na, mike már megint nyithatja a pénztárcáját!” 😀
   Mert, ha jól tudom, mindig meg is veszed a friss CD-ket.

  • mike666 szerint:

   Azért még pár album hiányzik de nagyrészt megvan. Amúgy eddig normális volt, a covid óta sok ideje lett… 🙂

 • 69Nostromo79 szerint:

  Kár a Stangarigel-ért. Így végighallgatva elfogott a Malokarpatan utánérzés. Erre meg nem kiderül, hogy a gityós Adam otton élezi a fejszét. No ezt nem gondoltam volna. – Ellenben köszönöm az ajánlónak, mert tényleg kellemes kis zene ez a fagyos napokon. 🙂

  • boymester szerint:

   Werewolves és Bornholm mellett a kör lemeze számomra.

  • mike666 szerint:

   Csak azért nem én ajánlottam, mert valaki más már megtette. Remek zene.

Roading 2020s Tour
június 27.
Piratefest Budapest
július 03.