Hangpróba #465 - 2022. március 12.

A Majesty and Decay és a Kingdom of Conspiracy valahogy sokkal jobban működtek, a dalszerzés minősége okán. Nem rossz az aktuális dalcsokor sem, de hosszabb távon nem nagyon fog előkerülni.
Az elmúlt 10 év proto-doom / retro heavy metal túltelítődöttség miatt csak egy 6-osra jó nálam az anyag. Kevés a lendületesebb tétel, és inkább az elmélkedős részek vannak túlsúlyban.
Death metál kezdőknek...
Ez az album az egyik hatalmas nagy felfedezettje a tavalyi évnek. Olyan atmoszférája van, hogy nem lett tőle jó kedvem...
Nem is tudom, én ennél valami jóval fémesebb, blackesebb zenére emlékeztem a Graveland-től még a 2000-2005 közötti időkből. AMit most tolnak, az már teljesen az érdeklődési körömön kívül van.
Ők speciel pont nem öregbítik a svéd black metal hírnevét. Nagyon átlagos anyag..
Egy interpretáció arról, hogy merre is lehet a kiút a hagyományos black metalból. Ez egy nagyon bátor és újszerű zene..
Megvoltak a kellemes pillanatok és a csúcspontok, de nem nagyon fog ez sem előkerülni a jövőben.
Nincs rossz Immolation lemez, ami a sok évtizedes múlt tekintetében igazán irigylésre méltó. Ugyanakkor az ezredforduló után hanyatlani kezdett egy kicsit a banda (számomra a mélypont éppen a Kingdom of Conspiracy volt), aminek az előző Atonement lemez vetett véget (a régi logó visszatérése pedig jelzi, hogy a klasszikus érához akarnak egy kicsit visszanyúlni az elkövetkező lemezeken). Ezen az úton halad az Acts Of God is, ami egy lehelletnyivel lett érdektelenebb, ennek okát pedig a lemez hosszában látom. Ez 35-40 percben, alaposan meggyomlálva akkora gyomrost adna, mint a 90-es években.
Azon kevés szerencsés legényhez, hölgyhöz tartozhattok, akik minden finom apróságot megtudhatnak a zenekarról és az említésre került, épp hogy megjelenését illetően a körbe férő lemezről szerény személyemnek köszönhetően, aki a lemez boldog tulajdonosaként ápolgatja tovább a tradicionális doom metal ezen fenséges ágazatát. Vagyis: lásd kritika.
A borító alapján valami sokkal tartalmasabb szórakozásra tippeltem volna. Nem rossz ez a lemez, amolyan lötyögős, minimáldallamos, középtempós death dalcsokor egy kissé túlpolírozott hanggal, de gyorsan meg lehet unni. Érdekesség, hogy időnként egy-egy dalba belehallgatva meg kifejezetten tetszett.
Örültem, amikor az előző körből kiszorult, de hát nem lehet mindentől örökké megszabadulni. Számomra nagyon unalmas sablon cucc, amikor meg operába vált át, attól a szőr feláll a hátamon. Szerintem az első néhány Nightwish lemez és a korai Epica nálam minden ilyen irányú receptort telítettek, azokhoz ez még középszerűnek is jóindulattal nevezhető. A zenészek nem rosszak, az időnként feltűnő folkos elemek értékelhetők, de a legtöbb résznél azért beugrott, ahogy Buffalo Bill vizslatja magát a tükörben... A lemez hossza pedig külön egy büntetés.
Ahogy a hozzászólásban ígértem:) Nagyon magával ragadó alkotás.
Hát messze nem egy Immortal Pride (szerintem megismételhetetlen hangulatú kiadvány), elég sok a lapos rész, de ahol ráfekszenek a viking témára, ott végig kellemes.
Ezt is volt alkalmam idejekorán meghallgatni a promós anyagok között és nagyon bejött. Hangulatos, darálós fekete fém és remélem írni is fog róla valaki. A záró Of Molded Bread and Rotten Wine utolsó perceit tanítani kellene, akkora hangulata van.
Lásd: kritika.
Rég esett már jól ennyire gépies zenét hallgatni, ami a jó daloknak köszönhető. Ugyanakkor a lemez messzemenően jobbra sikerült volna, ha két brutálisan felesleges tétel kimarad belőle. Ez a nyitó Proem, ami semmilyen hangulati módot nem tud bevezetni, valamint a nagyon unalmas Azrael. A címadó sem feltétlenül indokolt nyolc percet...
Nagyon epikus akar lenni, de annyira nem jön össze.
Az előző album hatalmas 10 pont volt, ahhoz képest csalódás, de még mindig nagyon jó.
Az az igazság, hogy jelen korunk egyik legstabilabb és legmegbízhatóbb death metal hordájának volt már ennél jobb, és kevésbé jól sikerült albuma is. A profizmus megkérdőjelezhetetlen, a hossza viszont indokolatlan.
Egész jó kis doom. Volt néhány pillanat, amikor valamiért beugrott a zseniális Madder Mortem által játszott muzsika keltette hangulat.
Kellemes kis death metal a maga gyerekbetegségeivel. Okozott kellemes perceket, az a típusú halálfém, amit végig lehet headbangelni!
Igazi, rózsaszín vattacukor. Ha valami sablon zene, akkor ez az. Már tényleg rengetegen ellőtték ezt a receptet, és valljuk be őszintén, a hangi adottságok, a megjelenés, a tehetség, és a magabiztos frontemberi szerep kevés női énekes sajátja, bármennyire is erőlködik háttérben a zenekar. Persze, jelen esetben a pontszám nemcsak az énekesnő teljesítményét hivatott tükrözni.
Régebben az ilyen típusú zenékre simán szórtam az alacsonyabb pontszámot, de ezen album hallgatása során olyan lelkiállapotba kerültem, amely ritkán adatik meg - egy léten túli kiegyensúlyozott belső béke, valamint egy zaklatott fájdalom érzése vívott egymással hatalmas csatát. Nem szokványos, teljesen egyedi, érzelmekkel játszó, mély, sötét alkotás.
Nálam ez sajnos most nem működött. Le a kalappal a zenekar munkássága előtt, de ezen a lemezen az epikusnak szánt részek óriási mosoly csaltak az arcomra. A zenei alapok és a koncepció tetszik, de az összkép sajnos elmarad a kívánalmaktól.
Impozáns black metal a svéd hagyományok, és a bevált receptúra alapján előadva, számos egyedi megoldással spékelve! Zene füleimnek, remek alkotás!
Egy igazán tetszetős, változatos, egyedi black metal album a német bandától, mely egyaránt táplálkozik a tradíciókból, ugyanakkor progresszív elemeket is tartalmaz. Hosszabb időt igényel a megismerése, de elsőre is kimondható, hogy nem mindennapi alkotással van dolgunk!
Ennek a görög blackened/death metal albumnak szinte nincs negatívuma - kivéve talán a túl hosszúra sikerült intrót. Ettől függetlenül hibátlan, a borító pedig impozáns!
Ez számomra elég unalmas és ingerszegény, de elfogadom, hogyha ez valakinek tetszik és zenei mivoltát sem kérdőjelezném meg soha. A borító is elég ingerszegény, eléggé hasonlít Ihsahn-Arktis. című lemezének borítójára.
Véleményem szerint is egyedüli negatívuma a hossza, főleg, hogy a körben van egy majdnem hasonló hosszúságú, nagyon hasonló stílusú másik old school death metal lemez is.
Nem rossz, de egy idő után eléggé monotonná válik, hangulatilag is szinte minden számban ugyanaz megy. Nálam például a Ghost hangulatot, atmoszférát tekintve sokkalta jobban működik (és itt most direkt nem említem a Ghost dallamos, fülbemászó zenéjét), habár, az itteni énekesnek is eléggé hasonló hangja van, mint Tobias Forge-nek.
Nem lenne ezzel különösebb gond, 40 percben, akkor több pontot is kapna. De így, hogy 70+ perces a lemez...kicsit már nekem is sok volt (több olyan szám kellett volna, mint például a Blindfolded). Eddig nem ismertem a munkásságukat, belenéztem koncertfelvételbe is, Helena Michaelsen énekesnő hangja sem rossz, illetve a hölgy kisugárzása sem.
Embert próbáló feladat volt számomra végighallgatni. Sok mindenre vágyok mostanában, de az ilyen jellegű monoton, rendkívüli mértékben az életről lehozó hangulatra egyáltalán nem. Ennek ellenére a legnagyobb része a háttérben, halkan hallgatva teljesen jól elmegy háttérzenének, miközben netezik mondjuk az ember.
Az átlagosnál valamivel jobb lemez, borzalmas hangzással. Ez a stílusában is egy közepes, pedig a borító elég impozáns, ami (valamint a pagan/viking stílusjelzők) alapján többet vártam.
Számomra ez csak egy volt az átlagos, vagy még azt el sem érő black zenék között. Egyetlen pozitívuma a rövid, kicsit több mint 31 perces játékidő.
Sokkalta minőségibb black zene, mint az Ultra Silvam. Vannak rajta érdekes pillanatok (mint például az Immortal szám) a végére viszont ellaposodik, a Morgen és Gegen Das Licht számok eléggé unalmasak, a záró Haven tétel szép.
Nagyon tetszett most ez, kellően változatos, a Cataphasia dal mindent visz, de az instrumentális első szám, az Azrael második fele vagy az Apocalypse is jó kis daráló. Bemutatkozó anyagnak meglepően jó. Az Immolation után ezt sokkalta változatosabbnak, innovatívabbnak éreztem, de az említett lemezt még nem pontozom, meghallgatom még többször is.
Én vevő vagyok a jóféle csajos metálra, de ez sajnos annyira sótlan és unalmas, hogy nem nagyon találok benne kapaszkodót. Nem mai zenekarról van szó, a korábbi anyagok kicsit lendületesebbek, de egyszerűen a zeneszerzői tehetség hiányzik.

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #465 – 2022. március 12. (38 komment)

 • Marduk Marduk szerint:

  Ehhez nem kell semmit hozzáfűzni , szerintem.

  • boymester boymester szerint:

   Csípem Rory munkásságát, de van nekünk egy “mit hallgatsz most” fórumunk is! Kérlek titeket, ha nem itteni ajánláshoz kapcsolódó, nélkülözhetetlen zenei anyagról van szó, akkor inkább azt használjuk!

   Néhány szó még a Wheel kapcsán: epikus, tradicionális doomban utaznak. Ennek alapvetése, hogy nem lendületes, hanem lassú, emelkedett hangulatú és szomorkás. Műfajában a tavalyi év egyik legjobb, leghitelesebb kiadványa. A Ghost (amit egyébként nagyon kedvelek annak ellenére, hogy az első 3 lemez óta nem adott ki semmi értékelhetőt) okkult rock, heavy/rock zenekar ami már-már kacérkodik a svéd popzenei örökséggel. Nincs összehasonlítási alapja a két csapatnak. Talán a svédek debütálásán (Opus Eponymous) akadt egy-két könnyedebb heavy/doom riff, de ugye még az sem az epikus, vagy tradi doom vonal… Nem kötekedés, csupán tisztánlátás végett, a pontok egyébként reálisak mindenhol. Ez már a saját ízlés kérdése…

 • Marduk Marduk szerint:

  India is megérdemelne egy ajánlást.

 • Marduk Marduk szerint:

  Megérne egy pontozást, török létükre elég fasza black metalt nyomnak.

 • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

  Kedves Hangpróbázók!

  Elhárult a technikai akadály. Indulhat a pontozás.
  Jelzem, hogy most nem lesznek eltiltások, ha ajánlottál és nem sikerül befejezni a pontozást.

  Sanyi

 • boymester boymester szerint:

  Végre beindult a gépezet:)

 • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

  A véletlenek játéka, hogy épp most jelentkezett valamilyen technikai probléma, ami miatt nem indult el a HP kör.
  Megjegyzem, bennem felmerült a hangpróba bezárása, de mint alább olvashatjátok, még a korábban meghatározott stílusi megkötésektől is eltekintettem.
  Amint lesz információ a hibáról dönteni fogunk erről a körről és jelezzük Nektek.
  Köszönöm a türelmet!

  Addig is hallgassátok a lemezeket, ahogy Szpeter javasolta. 😉

 • mike666 mike666 szerint:

  Nem kell aggódni semmin, gyerekek, még ebben a hónapban jön az új Elffor… 🙂

 • Alphacool_hu Alphacool_hu szerint:

  2 hét pihi, mert túl sok 1 pontot adtatok.. ;Đ

  • mike666 mike666 szerint:

   begyűrűznek a nyugatos szankciók..

  • Husky Husky szerint:

   Pedig magamhoz képest még visszafogottan is pontoztam, csak 1 db 1 pont, az gyakorlatilag semmi és az egerész parancsnok meg még underground körökben sem az év lemeze, távolról sem. Persze az Evergrey 1 pontjával és pontkommentjével nincs gond, az teljesen rendben van.

  • mike666 mike666 szerint:

   basszus Husky, vagy százszor elhangzott, hogy az Evergrey 1 pont is gáz 🙂 Mondjuk nekem egyik sem olyan gáz, hogy emiatt be kelljen zárni a hp-t, sőt, szerintem az erősebb hangvételű vita is beleférne, de hát nem én vagyok a főnök.

   Egerész azért kapott nagyobb hangsúlyt, mert sokkal jobban az oldal profiljába vág és arra kb 4 ember írt nettó hülyeséget, míg az evergreyre meg 1. Egyik sem jó persze, de azért nem élet-halál kérdés ez 🙂 Főleg mostanság…

 • boymester boymester szerint:

  Köszönet az Ennoven ajánlójának, eddig nem ismertem. Ugyan ritkán vagyok vevő az ilyen hosszú ambient részekkel megtoldott zenére, most hatalmas szükségem volt rá! Részemről megy a 10 pont.

 • Husky Husky szerint:

  Úgy látom ennyi volt… ☹️ Én nem tudom mi lehet az a nagy “technikai probléma” ami így megakasztja a HP-t már negyedik napja, de az elmúlt évek alatt láttam én már itt egyet s mást. Próbálok jóindulatúan hozzáállni ehhez a mostani érdekes HP problémához, de annyi rosszindulatú dolgot láttam már itt hogy ez nem könnyű. De a remény hal meg utoljára… 😕

 • Szpeter Szpeter szerint:

  Mivel pont 10 ajánlás vár a kör kezdésére, így nagyon nem fog senki mellényúlni ha elkezdi hallgatgatni őket… 🙂

 • Sheol Sheol szerint:

  Ezt a fordulót még az ág is húzza. 🙁
  (Vagy KD felmondott.)

  • King Diamond King Diamond szerint:

   Amint elhárul a technikai probléma, indulni fog a kör. Dolgozunk rajta.

 • boymester boymester szerint:

  Üdv! Valami technikai probléma lehet. Amint megszűnik, biztosan indul a kör. Kis türelmet.

 • mike666 mike666 szerint:

  Őő, hello. Valaki van ott?

 • Husky Husky szerint:

  Szeretném megkérdezni tisztelettel, hogy miért nem indult el a hangpróba? A választ előre is köszönöm!

 • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

  Nos, ha már ennyire igazságtalannak érzitek a stílusok korlátozását, legyen. Meghajlok a népakarat előtt, ajánljatok bármilyen stílusból. Csak legyetek nyitottak a másik ajánlásával szemben.
  Nagyon kérek mindenkit, hogy legalább minimális objektivitást vigyen a pontozásba. Én megértem, ha valaki szerint 1 pont a lemez, de ha olyanokkal indokolja, mint az előző körnél említettek vagy egymás ízlését közvetlenül vagy közvetve(!) fikázza, nem leszek elnéző.

 • boymester boymester szerint:

  Üdv! Nem kell túlreagálni a dolgokat. Sanyi annyit szeretne (és igen, ebben egyetértés van a szerkesztők között), hogy induljunk el vissza a keményebb és ritkább zenék irányába. A black/thrash/death hármas nem kizárólagos, hiszen mindent nem lehet leírni, a lényeg viszont kiszűrhető. King és alkalomadtán weide kicsit jobban figyel arra, hogy azért lehetőség szerint ne menjen egy körbe több Disney kompatibilis zene a kelleténél (és szerintem szerencsére azért ez nem is olyan jellemző). A problémát sajnos sokszor a szubkultúrák, rétegzenék ismeretének hiánya és a sarkított gondolkodásmód okozzák. Aki nem akar ilyen zenékkel találkozni, az keressen más szórakozást, ilyen egyszerű. Rádiót hallgatni se a moziba megyünk. Erre a legjobb megoldás a zárt, esetleg meghívásos HP lenne, ami mellesleg már felmerült ötletként a szerkesztőségben abban az esetben, ha továbbra is észleljük az egymásra licitálást és bizony sokszor a realitás hiányát. Ezt ti sokszor nem látjátok, de azért mi kapjuk a megjegyzéseket, hogy már nincsenek helyükön kezelve azok a stílusok, irányok, melyeknek alapvetően szeretnénk nagyobb teret biztosítani. Egyébként az ajánlható stílusok listája közel kimeríthetetlen. A teljesség igénye nélkül:

  black metal, doom metal, death metal, thrash metal, crossover thrash, progresszív black, progresszív black/doom, progresszív death/doom, death/black, blackened death, death/thrash, speed/black, black/ambient, death/doom, melodic death/doom, atmoszférikus death/doom, black/doom, industrial noise, raw black, depresszív black, post-black, experimental black, avant-garde black, szimfonikus avant-garde black, grindcore, hardcore, sludge, deathgrind, sludge/doom, avant-garde progresszív doom, black/crust, black/speed, progresszív thrash, old school death, technical death, epikus/melodikus death, tradicionális doom, heavy/doom, power doom, progresszív doom, death “n” roll, grind “n” roll, dark ambient, drone doom, funeral doom, atmoszférikus funeral doom, funeral black/doom, blackened goregrind, pagan metal, pagan black metal, folk metal, folk/black/viking metal, blacknened grindcore/crust punk, brutal death, slamming death, death/thrash/grind, crossover grind, hc/grind, powerviolence/grind, mathcore, grind/death/doom, groove metal, groove/death, groove/thrash, heavy/groove, progresszív groove, southern metal, progresszív sludge/groove, post-sludge/death, industrial thrash, dungeon synth, epikus black, atmoszférikus epikus black, raw dungeon synth/dark ambient, stoner metal, stoner/doom, psychedelic death/doom, psychedelic ambient, neoclassical darkwave, medieval black metal, industrial medieval folk metal, progresszív metal, epikus heavy/doom metal, punk/hc/noisecore és természetesen a grunge….

  Már csak ezekből milyen változatos kört lehet összerakni és elfér itt néhány felfedezni való heavy/power anyag is, ami töredéke az összképnek (power/speed, NWOBHM, power/thrash, technical power, prog power metal, heavy/thrash, heavy/stoner, heavy prog…) Fogadjátok ezt el és ennek figyelembevételével folytassátok. Fedezzetek fel új ízeket, megközelítéseket, keressetek megfelelő hangulatokat és senki sem fogja megbánni. Egyik stílus sem jobb a másinál, csupán más, amivel tovább bővíthetjük a tárházunkat. Szóval lehet ajánlani bátran, fógács módra. Választ nem várok erre az üzenetre.

  Ez már most jó körnek ígérkezik…

  • 69Nostromo79 69Nostromo79 szerint:

   Uff… Ebből maradt még ki valami?! 🙂 Nem tudnám egy levegővétellel végigmondani. 😀

 • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

  Csak szólok, hogy magatoknak köszönhetitek.
  Gondolkodjatok el nyugodtan, mi indokolta ezt a döntést!

  (Segítek, az előző kör utolsó helyezettjére adott pontszámok, pontosabban azok indoklása körül keressétek.)

  Sheol!
  Valóban, az olvasók játszótere lehetne, ha nem lennének olyanok, akik a kedvenc stílusukat felpontozzák, viszont leszarozzák, ami nekik nem tetszik. Amíg nem képesek a HP-n a minimális objektivitásra, addig ez lesz.

  Ha emiatt páran abbahagyják a HP-t, ám legyen.

  • Sheol Sheol szerint:

   Sanyi, megértem, hogy most mérges vagy, de Te is tudod, hogy nem az a megoldás, hogy bizonyos zenei stílusokat kirekesztetek.
   Ez egyszerűen nem illik az oldal szellemiségéhez, és hozzád sem. (Legalábbis ahogy régen megismertelek.)
   Gondolkodjatok inkább olyan megoldáson, mint ami régen volt, hogy csak bizonyos emberek, azaz arra érdemesek pontozhatnak, mert máshogy nem lesz rend.
   Én továbbra is ajánlom az olyan lemezeket, amik nekem tetszenek, és bízom benne, hogy maradhatnak.

  • jpeter jpeter szerint:

   Szerintem ez kissé elkésett, ha visszanézek 150-160 Hangpróbát és elolvasom a kommenteket. A múlt hetiben semmi sértő nem volt azokhoz képest. Ez így nagyon erőltetettnek tűnik és nem igazán indokolja, hogy miért egyes műfajokat érint a szigorítás. De hogy minnél homogénebb és unalmasabb legyen, arra remek ötlet.

  • Győr Sándor Győr Sándor szerint:

   Igen, igazatok van, sokkal hamarabb kellett volna lépni. Ez így alakult. Sajnálom!

 • Sheol Sheol szerint:

  “azaz legfőképpen underground death/thrash/black metalt,”

  Na ne viccelődjünk már.
  Ha csak ezeket lehet ajánlani, akkor még ennél is kevesebb változatosság lesz a HP-n, mint ami most van.
  Miért kell favorizálni egyes műfajolkat, míg másokat elnyomni?
  Azt szoktátok mondani, hogy a HP az “olvasók játszótere”, akkor hagyni kéne az olvasókat játszani benne szerintem.

  Most akkor nem lesznek heavy/power stb. lemezek?
  Pl. ezek a Te kedvenceid is KD, ha jól tudom.

  Na mindegy, ráfigyelek, hogy mit jelent ez, és mennyire lesz betartva/betartatva, mert ha szigorúan, akkor én lehet nem kérek belőle.

  • Husky Husky szerint:

   És ki dönti el, hogy mi az underground? Mert ugyebár ez a fogalom mindenkinél más és más! Ami az egyiknek mainstream, az a másiknak még underground.

  • Sheol Sheol szerint:

   Valószínű KD lett ezzel az egésszel jól megszívatva, mivel Ő most a HP felelős. (A másik arcot nem nagyon látni már.)
   Most minden lemezt hallgathat meg, külön-külön, és agyalhat rajta, hogy ez most elég “fődalatti”-e vagy sem, beleillik-e a híres-nevezetes ‘fógács profiljába vagy sem.
   Meg az is biztos, hogy lesz csomó vita, hogy x album miért kerülhetett be, míg y meg miért lett törölve.

  • jpeter jpeter szerint:

   Pontosan. Pl. az Immolation nem underground, ha így nézzük.

 • King Diamond King Diamond szerint:

  Kedves Ajánlók, Olvasók!
  Kérek mindenkit, hogy a Hangpróbára ajánlott lemezeknél ezentúl fokozottan figyeljen mindenki a HP-szabályzat módosult 1. pontjára, és aszerint ajánljon lemezeket, ellenkező esetben, erre a pontra hivatkozva törlésre kerülhet az ajánlása.
  Köszönöm!

Rock Maraton Rock Maraton
október 07.