Hangpróba #472

2022. június 18.

Ez egy közel hibátlan lemez a stílusban. K.K. Downing bácsi megmutatta, hogy a Judas Priest után és mellett is van élet (gitárszólói hibátlanok, kurva királyak). Igaz, nem kevés időbe telt ez neki, de legalább megkaptuk ezt a lemezt. Ripper hangja most is zseniális, mint mindig, benne nem igazán csalódik a hallgató. Nekem jobban tetszik ez a lemez, mint a második The Three Tremors, szinte az összes szám tökéletes, különösen a Hellfire Thunderbolt, a Metal Through and Through, a Sacerdote y Diablo, a Wild and Free, a Hail for the Priest és a címadó.
Többszöri hallgatás után is tetszik, talán a viszonylagos dallamossága miatt. Debütlemeznek mindenesetre elég jó.
Értékelem a rendkívüli zenei teljesítményt, amit a tagok a hangszereiken művelnek, az valóban elképesztő. A vokálból a károgósabb sokkal jobban tetszett, mint a hörgős. Na, itt valóban rengeteg minden történik, ettől függetlenül nem az én zeném, de mégis van egy nívó, amit ez a lemez és gondolom a banda korábbi lemezei is képviselnek, ami nekem ezt a pontszámot jelenti.
Nem ismerem a korábbi lemezeiket és időm sem volt belehallgatni a korábbi munkásságukba, így most csak ezt a lemezt tudom értékelni. Tetszett, ez a lemez nekem zeneileg nagyon hasonló az Ex Deo-hoz, dallamos, szimfonikus betétekkel átszőtt death metal.
Fú, baszki, végigment...és valóban, bennem is ébresztett gondolatokat, leginkább, hogy minek hallgattam én végig ennek a hallhatóan beteg elmének az agymenését. Az előző körös lemez legalább nyugis volt amellett, hogy alig történt benne valami, ez viszont valami piszok módon idegesítő és idegtépő. Ha ezeket lehet érzelmeknek felfogni, akkor valóban, azokat is keltett bennem ez a valami. Lehet azt mondani, hogy nem értem ennek a lényegét meg miértjét, de megmondom őszintén, én az ilyeneknek már nem is akarom, annyira még az underground rétegzenéjének a rétegzenéjének a rétegzenéjének a rétegzenéjének a rétegzenéje - a zenét természetesen szigorúan csak idézőjelesen értve.
Mindig is szerettem a jóféle thrash-t, legyen az európai vagy amerikai. Ezzel a lemezzel sincs ez másképp, a számok többsége fasza darálás, ahogy kell. Egyedül talán azt tudnám neki felróni, hogy kicsit túl hosszú thrash zene létére, illetve a 6-7 perces számok is túl hosszúak.
Meghallgattam az "első részét" is a lemeznek, majd pedig ezt is. Hát, gyakorlatilag nem igazán tudnék különbséget tenni a kettő között, mindkettő ugyanolyan, az elsőn talán több volt a gyors szám. De hol van ez minőségben a körbe beajánlott Decapitatedtől vagy akár az Origintől...sehol. Ha előbbire azt írtam, hogy eléggé egykaptafa, erre ez hatványozottan igaz.
A darálós részek tetszettek, a lassabbak, merengősebbek most kevésbé. A károgás elég jó. A Children of the Urn szám miatt adok +1 pontot, mert az kiemelkedik, az utolsó szám egyhangú, egysíkú darálása viszont rendesen fárasztó.
Profi zenészek, meg a zene sem rossz, de az ének nekem annyira nem tetszett. A lemezt egyértelműen feldobja a két vendégvokálos szám (Hello Death és Iconoclast), utóbbi különösen, ami számomra a legjobb dal a korongon, szinte tökéletes. Igaz, a klip megnézése előtt tökre azt hittem, hogy ebben a dalban az egész vokál részt Flynn viszi, úgy talán még jobb lett volna. A többi szám olyan egykaptafa, vannak jó gitár- és dobrészek, szólók, de különösebben kiemelkedő kevésbé.
Kellemes meglepetés volt, pedig a bandcamp tagek eléggé riasztóak voltak. :) Ahhoz képest kaptam egy olyan lemezt, ami belőlem valóban váltott ki érzelmeket, elsődlegesen a gyönyörű női ének és a hozzá remekül passzoló, melankolikusságot, keserűséget, komor hangulatot árasztó zene révén. Olyan gyönyörű melódiákat kapunk itt a női énekes részeknél, hogy nagyon elkapott az egésznek a hangulata. A férfi ének és hörgés/károgás szerencsére csak néhány helyen lelhető fel. A végére picit elfáradt, de ez a lemez is színesíti a kört és szerencsére van is rajta mit értékelni, nem is kevés.
További opciók: Szabályzat A pontozáshoz, ajánláshoz be kell jelentkezned
Szűrők: mind csak állandó hp tag csak olvasói
AJÁNLÁSI, PONTOZÁSI SZABÁLYZAT
Figyelmesen olvasd el, mert a be nem tartás szankciókat vonhat maga után.
2022. június 18.
∑:
1.
KK's Priest
Sermons of the Sinner
9.5 9.5
2.
I Am the Night
While the Gods Are Sleeping
9 9
3.
Septicflesh
Modern Primitive
8.5 8.5
4.
Tempest
Point of No Return
8.5 8.5
5.
Elegeion
Plight of the Heretic
8 8
6.
Origin
Chaosmos
7 7
7.
Decapitated
Cancer Culture
7 7
8.
Funeral Mist
Deiform
6 6
9.
Enthrallment
Against the Will to Live-Macabre Universe Embrace
4 4
10.
細菌戰 (Biological Warfare)
最大畸形人間性 (Maximum Deformed Humanity)
1 1
∑:
6.9 6.9

Olvasói beküldések


Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba #472 – 2022. június 18.: 31 komment

 • boymester szerint:

  Jason: KK Priest-en szerintem borzalmasan az ének. Sablon borító és a gitárszólókat leszámítva teljesen élettelen játék. A megidézni kívánt zene korában észre sem vették volna. Towerhez képest legalábbis… Hiába magyaráznám neked a különbséget a direkt retro és a “mát nem tud” között, mert nem hallod… Van aki bírja a herecsavarást, van aki nem.

 • CarolusRex szerint:

  Úgy látom most hárman is eltűntek. Boymester, Szpeter, Mike666.
  Tudom, nem nyomták végig a kört, de eddig látszódtak a nem beszámított pontok is.

  • King Diamond szerint:

   Igen, már jeleztem a problémát az illetékeseknek. Remélhetőleg sikerül megoldani ezt valahogy.

  • Sheol szerint:

   Bizony, ráadásul mindhárman értékes kommenteket írtak most is; sajnálnám, ha ezek elvesznének.
   Amúgy ezek a kis nyilak <> pont erre a célra lettek tervezve, és régen működtek is. (Régen minden jobb vót!)

  • Szpeter szerint:

   Én sajna nem tudtam befejezni a kört, lehet ezért penderített ki a rendszer 😀

 • boymester szerint:

  Crissz93: Biological Warfare megérne egy cikket. Kíváncsian olvasnám, hogyan mutatod be ezt a “cuccot”. Szerintem érdekes lenne.

  • Crissz93 szerint:

   Megpróbálok összehozni valamit, a beszélőkémmel nem lesz gond. Képeket viszont művészet lesz róluk szerezni, az itteni albumborítót is úgy kellett a videóbol kivágnom.

  • Sheol szerint:

   Crissz93, érthető, hogy nem szeretnék, ha felismernék őket az utcán egy ilyen “anyag” kiadása után. Még a végén valaki rájuk hívná a mentőket. 😛

   Ui. Roman Master-re meddig kell még “várnunk”?

  • Crissz93 szerint:

   Még biztos, hogy nem került rájuk a dzseki, nemrég jelent meg a Naramedha-val, Vadhakarmadhikarin-nal és a Sewerhermit-tel egy megosztott kiadványuk. A Kalkuttai Order Propaganda jók kis warnoise fészek, ők se sokkal maradnak le tőlük. Roman Master pedig….egyszer egy szép napon, ami talán sose fog eljönni:)

 • Alphacool_hu szerint:

  A 467. Hangpróbán volt erről szó, hogy nem kell pontkomment a pontszám mellé és érdekes dologra lettem figyelmes! Arra hogy Alphacool pontozó már ott is jelen volt, pontozott, azaz mindezzel tisztában volt.

  Inkább nem írnék az arroganciádra semmit Husky.

  • Husky szerint:

   Én ezt maximálisan építő jellegű ‘kritikának’ szántam, de köszönjük Alphacool a támadó jellegű kirohanást.

  • mike666 szerint:

   Sajnos ilyenek a toxikus emberek. El kell engedni, már én is megbántam, hogy a múltkor felhúztam magam, egyszerűen ignorálni kell.

  • Szpeter szerint:

   Amúgy alapvetően én is jobban szeretem, ha valaki ír kiskommentet, mert az alapján sok mindenre jobb rálátásom nyílik. Kicsit jobban meg lehet érteni, hogy személyes ellenszenv, vagy rajongás van a pont mögött? A stílus nettó nem ismerete, vagy objektív érvekkel megalapozott jogos véleményt rejt az értékelés? De persze van az a szitu, ha mondjuk annyi képes kijönni az adott pontozóból, hogy “faxom, xar gané az egész, minek van az ilyen” stb… amikor jobb (lenne) ha inkább nem szerepelne semmi a pont mögött.

   Amúgy az adott lemezről semmilyen formában sem változtatja meg a véleményemet mások pontjai, vagy kommentjei, de pl. oldboy észrevételeit mindig szívesen olvasom, mert sokszor elgondolkodom azon amit ír, esetenként meghallgatom a lemezt kicsit más füllel is. Persze ez a ritkább eset. 🙂

   Szóval… írjatok, vagy ne írjatok, érdemben nem tettem hozzá a kérdéshez semmit, csak szómentem kicsit így péntek reggel. 😀

  • boymester szerint:

   Szómenés vagy sem, tökéletesen leírtad a dolgokat.

 • boymester szerint:

  Szpeter: így már értem a csalódottságot. Újat vártál. Nem is vitatkozok a dologgal, mert ez valóban az előző két lemez kvázi folytatása, bővítése és kevésbé “friss”. Viszont ha ezt hallod először és nincs mihez hasonlítani, akkor bedarál! Viszont nálam az első két lemez olyan átszaladós volt, most, hogy újra felhoztad őket biztosan nekiugrok újra.

  • Szpeter szerint:

   A legelső lemezükkel (Salvation) nem nagyon tudtam megbarátkozni, szerintem az nem is annyira kerek és hosszabb a kelleténél, de az előző kettő iszonyat nagy kedvenc. Érdemes megfülelni újra, ha épp FM nyitottságban leledzel. 😀 A Maranatha lüktető, transz jellegű hangulata, a Hekatomb technikai, számszerkesztési (és dob) bravúrjai meg a mai napig áll leejtetnek.

   Igen, valóban újat vártam és valóban bennem van a hiba, nem a lemezben, ezt elfogadom. Most ez nem az én FM köröm, majd a következő talán ismét az lesz. 🙂

 • Alphacool_hu szerint:

  Gyerekek, nem lehetne szabályzatba foglalni hogy pontszám csak kommenttel együtt legyen ledható? Legalább egy fél mondatnyi böffenettel, vagy valami… Ezek az üres, komment nélküli pontszámok a súlytalan , irreleváns vélemény netovábbja.

  • Husky szerint:

   1. Nem vagyok gyerek!
   2. Erről már volt szó legalább 100-szor, melynek alapján NEM LEHET!
   3. A felesleges hisztikommentek automatikus törlését kéne inkább szabályzatba foglalni!

  • Alphacool_hu szerint:

   Én ezt maximálisan építő jellegű ‘kritikának’ szántam, de köszönjük Husky a támadó jellegű kirohanást.

  • King Diamond szerint:

   Alphacool: Ez már valóban meg van/volt beszélve, miszerint senkire sincs ráerőszakolva, hogy mindenképp írjon minden lemezhez pontkommentet. Ha valaki nem akar, akkor nem akar, és kész. Szerkesztők, munkatársak is írták már, hogy nem mindig van kedvük mindenhez írni, stb. Kérjük ezt tiszteletben tartani és nem felhozni időről-időre. Köszönöm.

  • Alphacool_hu szerint:

   Értem, rendben. A korábbi diskurzusokból kimaradtam, ami ezt taglalta. No problem.

  • boymester szerint:

   Nem is tudom hirtelen, hogy a szabályzatban benne van-e, mert tényleg sokszor felmerült már és az új pontozó ugye ezt nem tudhatja… Nem kötelező a rövid komment és hidd el, néhányszor jobban is járunk így…

  • Husky szerint:

   A 467. Hangpróbán volt erről szó, hogy nem kell pontkomment a pontszám mellé és érdekes dologra lettem figyelmes! Arra hogy Alphacool pontozó már ott is jelen volt, pontozott, azaz mindezzel tisztában volt. És nem volt ez olyan régen hogy elfelejthető lett volna. Ott még a szabályzat 8. Pontja is nevesítve van! A tények makacs dolgok és pár kattintással minden cáfolható. Máskor jobban fel kell készülni! 😀

  • boymester szerint:

   Engem pont nem izgat a dolog, de ha erre vagy rákattanva, hajrá. Nem is állt szándékomban felkészülni, ezer dolgom van ezen kívül. 🙂 Simán előfordulhat, hogy valaki nem olvas el mindent és jegyzetel, hogy később számon tudja kérni. Én is ott voltam, pontoztam és rohadtul nem emlékeztem rá, csak arra, hogy nem kötelező a hozzászólás.

 • Marduk szerint:

  Mostanában rengeteget turkálok az ismert és az ismeretlen anyagok közt, rengeteg szart kell meg hallgatni mire az ember egy kis aranyhoz jut.Picit ez a HP is olyan mint a kalandozós éjszakáim amik néha már mazochizmusba hajlanak. 🙂 A jelenlegi 10 ajánlásból 7et már ismerek/hallgattam.

 • verfereg szerint:

  Végigpontoztam ez előző kört, most mégsem tudok ajánlani, meg lehetne ezt valahogy oldani? Valószínűleg azért, mert a felhasználónevem v-vel kezdődik és túl sok volt a pontozó, ezért már lecsúszok az előző körben a pontozók listájáról az abc sorrend miatt. A régi oldalon lehetett lapozni, de most már nem működik.

  • King Diamond szerint:

   Szia!
   Igen, ott voltak a pontszámaid egészen majdnem az előző kör lezárásáig, ám előtte hirtelen eltűntek, aminek nincs köze a lezáráshoz, hiszen ott voltak még a lezárás előtt, látszódott, semmit nem kellett lapozni. Itt valószínűleg manuálisan kivett pontokról van szó, mint ahogy mások is csinálták a körben…

  • verfereg szerint:

   Lehet félreértettelek, de ha arra gondolsz, hogy én vettem ki a pontjaimat, akkor tuti nem, miért tettem volna? 😀 Egyszerűen eltűntek, én nem csináltam semmit.

  • boymester szerint:

   Elértük a kerek 20 pontozót és nem emlékszem rá, hogy az új (annyira már nem) oldalon lett volna eddig erre példa. Lehetséges, hogy ennyit tud kezelni a rendszer. Ebben az esetben ez mindenképp informatikai probléma és megér egy utánajárást. Mindenképp szólok a “technikai személyzetnek”. 🙂
   Ha ez miatt tűntek el a pontok, akkor elnézésed és megoldjuk, megpróbáljuk megoldani az ajánlást. Viszont arra számíts, hogy az oldal üzemeltetése, szerkesztése belülről nem egy gyors folyamat sajnos…

  • verfereg szerint:

   Rendben, köszi!

  • oldboy szerint:

   A hárommal ezelőtti, vagyis 469-es körben volt 20 pontozó, csak ott hárman nem fejezték be a kört. Viszont az ő pontjaik és kommentjeik is látszanak, csak ugye azok nem számítottak bele az átlagba.
   Ez alapján azt mondanám laikusként, hogy a 20, vagy akár több induló nem kellene, hogy ilyen gondot okozzon, de érdemes utánajárni, már én is kíváncsi vagyok rá, hogy mi történhetett! 🙂
   Bár lehet, hogy mégis a 20-as szám a kulcs, hisz verfereg az előző körben a 21. lett volna.

Life of Agony, Pentagram
augusztus 09.
Ecdysis Summer Tour
augusztus 16.