Hangpróba - 2024. május

Most mit lehet mondani egy Accept lemezről ,aki ismeri a többit ,na jó kivéve egy-két albumukat(Eat the heat,Predator)ugyanazon a vonalon mozognak.Nekem hiányoznak a régi tagok(Udo,Peter,Stefan)valahogy már olyan Wolf Hoffman szóló projekt Accept-esen.Imádom Wolf szólóit,nem is nagyon engedett oda senkit hogy szólózhasson,hiába a 3 gitáros.Korrekt lemez,jó hallgatni bár nálam a Balls,Metal Heart,Russin párost nem nagyon előzi meg semmi.
Nem tudok több pontot adni rá tudom neves zenészek művelik ezt az albumot(Mayhem,Morbid Angel)de nagyon egysíkú,album.Néha olyan érzésem van mintha ez a szám szólt volna az előbb is.Lehet hogy több idő kellene neki akkor talán feljebb kúszna a pontszám,bár nem hiszem hogy sokat.Maradok az anyabandáknál. :-)
King Diamond vissza tért :-) Ja nem ez nem az csak olyan. :-) Imádom a mestert olyan dalokat senki nem tud írni.Nekik sem sikerült de jó hallgatni való csak semmi eredeti nincs benne.
Szeretem ezeket a súlyos doom/death metal bandákat.Van hangulata magával ragadó muzsika,de folyamatos koncentrációt igényel.Nem egy kimondott háttér zene.Hangulat függő.
Szeretem a black metalt de ezt a fajta black metalt nem annyira.Túl művi,nagyon nehéz benne kapaszkodót találni.Lehet ha többször meghallgatnám feljebb menne a pontszám.
Nem tudok mit kezdeni ezzel a lemezzel.Egy óriási káosz számomra az egész,nem érzem a dalokat.Olyan érzésem van mint aki nem látja az erdőt a fától :-)
Jó fajta tech-metal. Szeretem a Transcending Obscurity Records. kiadványait mert nem a szokványos zenéket támogatják,hanem mindig valami extreme,új dolgokkal jönnek ki.
Ez egy csodálatos zene.Köszönöm annak aki be ajánlotta.
Átlagos black metal.Nem tudom miért alap a rossz hangzás.Mert underground? szerintem csak zenei élménytől fossza meg a hallgatót.Nem értem,sokkal élvezhetőbb lenne ha jobban szólna az egész.
Elég jó kis death metal album lett,valószínű hogy beszerzem vinyl is.Tetszik.
Nem tudok mitkezdeni ezzel a zenével,nagyon nem az én világom.Sajnálom,de ez nagyon nem tetszik.
Na ezt a black metal már sokkal jobban bírom,itt legalább jól szól,kivehető minden hangszer és van felépítése nem csak az összes dalnak hanem az albumnak is.
Elég fura dolog a saját zenémet értékelni,most már látom azokat a hibákat amiket elkövettem,ezért csak a 9 pont! :-)
Bajban vagyok, ha King Diamondról van szó, mert ugyan elismerem a munkásságát, de az első fejhangú visításánál le kell állítanom bármilyen vele készült tételt. Ez van, nem bírom. Nincs ez másként általában a kópia bandákkal is, de az Attic hangulata egészen meggyőzőre sikerült. Én a pontszámommal maradok semleges, a rajongóknak pedig váljon egészségére, mert a maga közegében ez egy igényes album, ráadásul még az ének sem zavart annyira, mint a "mesteré" szokott.
A Satanath 2024-es megjelenéseiből kapott több, mint 2 gigás csomagjában találtam rá és nagyon bejött. Rengeteg death/doom lemezzel találkoztam idén, amik jók voltak, de annyira egy kaptafa, hogy nem tudtam őket egynél többször meghallgatni. A Canis Majoris témája, hangulata viszont közel áll hozzám, hiába akadnak sablonos dolgok is. Egyszerűen kikapcsol, szórakoztat, sokadjára is.
Jó 10 évet pihentetett az ambient/black projekt és nem is sikerült maradéktalanra a visszatérés, de iszonyatosan jó hangulatzene ez most is. Filmzenének nem nevezném, vagy csak én nem láttam még ilyen filmet.
Hallgatás közben az alkotó korábbi projektje, a Serpent Column jutott eszembe, valamint a kissé hasonló utakon járó Thantifaxath. Viszont mindkettőben több a kapaszkodó, kerekebbek a dalok.
Én kedvelem ezt a fajta trágya hangzást, ha lehet erre ilyet mondani, mert nem ennél karcosabbra is vevő tudok lenni, ha olyan a hangulatom. A Hail Conjurer Harri Kuokkanen milliomodik projektje, termelékenységét tekintve igazi szerelme. Mocsok, zsigeri sötétség ez a kezdetektől, saját örömére, átlagos minőségben, de számomra teljesen meggyőző módon és ez a lényeg.
Rohadt régen használtam már teljes magabiztossággal ezt a kifejezést: progresszív. Ezt nem lehet ledarálni, nekünk kell beleugranunk a pengék közé.
Az első lemezt meghallgattam párszor, még a promók között, azonban túlénekeltnek, túltoltnak éreztem a maga 40 percével, a remek témák ellenére lefárasztott. Ez a fárasztás, sűrűség most is jelen van, de a rövidebb játékidő, a kevesebb, valamivel változatosabbnak mondható vokál jóval szórakoztatóbbá teszi a lemezt. A heavy metalos tekerések egyszerűen lehengerlők. El tudnék viselni a gyors szerzeményekben is néhány rövidebb lassulást, ami ad egy kontrasztot az őrületnek. Az Infernal Confluence esetében például rohadt jól működik.
Sosem okoznak csalódást. Ököl az égbe, széles terpesz, nyakfájás...
Kitaláltam, mi fog történni. Csodálatos álló harmóniás intró után jött a rettenet... Basszus, ennél gázosabb kornyikálást régen hallottam. Zeneileg semmitmondó, Isten bocsásson meg nekik. Az egyes és a nyolcas tétel a számomra bejövős, de a Metal Archivesen fellelhető line-up szerint azokhoz a bandának köze sem volt. Úgyhogy nem számítom bele a pontba, mint enyhítő körülményt. Enyhítsen sorsukon a patás istenük.
Uncsi.
Az első tételnél még nem éreztem az alámerülést, a második viszont beütött. Bár az Ancient King Records nem a kedvenc DS kiadóm, ez a cucc nagyon jó, meg a kiadványaik kivitelei is nagyon pazarok. Kilencet akartam adni, de a végénél már nagyon jött a mágia.
Állati középszer ez nekem. Semerre nem mozdította el a kijelzőmet az éneket kivéve. Az nagyon gyenge teljesítmény.
Ettől térdre estem. Tudtam, hogy jó lesz, de hogy ennyire, arról fogalmam sem volt. Sokszor egy picit hasonlít a Dodecahedron második lemezére. Az a banda az énekes Eikenaar halála miatt sajnos földbe állt, és azóta sincs, ami hasonlítana rá, de az Inter Arma egy nagyon picit kielégíti az azon jellegű perverz igényeimet, amit ők. Szóval a mocsok mögött, a szarréteg alatt nagyon kifinomultan felépített polifónia dolgozik itt, ahogy a már említett holland bandánál is anno. Nameg a változatosság. Tegyük csak egymás mellé a Violet Seizures-t és a Gardens in the Darkot. A zene ünnepe ez... Ilyen tapló dobhangzást már régen hallottam... A borító tervező szerintem Twin Peaks rajongó. Ez is pozitívum, mert én is.
Nagyon behatott az első pár dalnál, viszont a vége felé nekem már egy kicsit unalmassá vált. Ettől eltekintve kiváló időutazás, van benne kraft és elvetemültség is. Adja, mint a Duracell.
Már nem sok van hátra...becsülettel végighallgattam az egészet, mind a több mint egy órát ebből, amiben zeneileg gyakorlatilag alig történik valami. Itt-ott hangulatváltások, amik nálam önmagában továbbra is csak nagyon ritkán állják meg a helyüket (én filmzenét vagy játékzenét sem hallgatok csak úgy, önmagában). Ennyi erővel be lehetne ajánlani bármelyik komolyabb játék vagy film zenéjéből is egyet minden egyes körbe - például az utóbbi évek egyik legjobb játékának, az Elden Ringnek a zenéjét - kíváncsi lennék, hogy arra milyen értékelések jönnének...
Biztos jó lehet, ha élvezni tudnám vagy szórakoztatna. De engem az ilyen idegbetegség nem szórakoztat. Pedig az utolsó, instrumentális szám (és még egy-két dalrészlet) itt is megvillantja a fényt, hogy lehet(ne) jó számokat is csinálni. De azt leszámítva engem leginkább brutálisan idegesített.
Egyedüli pozitívuma a rövidsége. Az összes többi nálam nem az, kezdve a rendkívül cringe lemezcímen át a borzasztó hangzásig, stb. Teljesítmény/ötletügyileg sem lehetett valami nagy "csoda" ezt megalkotni, de legalább sok instrumentális dal van rajta. A fickó inkább koncentráljon a Hooded Menace bandájára, mint ilyenekre pocsékolja az idejét.
Egynek elment, középszer. Se több, se kevesebb.
Ha nem lettek volna az utolsó, Forest Service Road Blues és a Gardens in the Dark dalok, amik nagyon jók, akkor számomra ez szinte értékelhetetlen lett volna. Az a csodálatos melankóliával átitatott atmoszférát teremtő utolsó szám zseniális. Az olyan össze-visszaságokkal nem tudok mit kezdeni, mint az első két szám, vagy a 6-7-es pl. ezek alatt borzasztóan vártam már a végét, meg minden bajom is volt már. A fent említett két dal miatt adok neki +2 pontot, a lezárás az rendkívül hangulatos, érzelmes, számomra kétségkívül az album csúcspontja - kár, hogy a többi dal nem ezekhez hasonló.
Az idén 45 éves Accept az a zenekar, amely minőségi heavy metal zenét tol a kezdetektől fogva. Hibát igazából nem vélek felfedezni, talán csak annyi, hogy egy kicsit unalmas lesz a végére. Néha napján biztosan elő fog még kerülni!
Hát, ez a '80-as években megjelent heavy metal alapvetéseknek a nyomába sem érhet! A King Diamond-dal húzott párhuzamot értem, bár az ő hangjával is ki lehet üldözni a világból, úgyhogy ezen album értékelésénél sem veszem figyelembe ezt a párhuzamot. Végig rettentően idegesített, az intro után teljesen mást vártam. Azonnal törlöm az egészet az agyamból és a hallójárataimból! Ami egy picit emel a pontszámon, az a szépre sikeredett borító.
Wow! Na, ez viszont most levett a lábamról! Nagyon jó hangulata van, egyszerűen felkapott, és magával ragadott, együtt szálltunk! Zseniális, ahogy az instrumentális és a szöveggel megtámogatott, durvább tételek váltogatják egymást, így nekem teljesen fenn tudta tartani a figyelmemet és az érdeklődésemet! Ez nem egyszerűen egy doom/death muzsikát tartalmazó album. Ez sokkal több annál!
A nem túl fantáziadús lemezcímek kicsit zavaróak lehetnek. Az ambient elemekkel sűrűn átszőtt atmoszferikus black metal valahogy végig fenn tudta tartani a figyelmemet. Sokan fogják rá mondani, hogy unalmas és gagyi, de ez a már említett kombináció hangjain megszólaló zene a mélységes kátrányból felbugyogva kelt apokaliptikus gondolatokat és érzeteket. Helvét fekete fém a pokoli underground kedvelőinek!
A rajongói várakozásoknak maximálisan eleget tesz. Remek dalok, nincs fáradtság jele, friss, üde anyag. Néhol kimondottan jól eltalált dallamok is díszitik a nótákat, meg is haladva a kötelező nívót.
David Vincenték nem felejtettek el fogós dalokat írni és változatosan fogalmazni. Erős anyag az Epic.
Kedvemre való műfaj és hangzás, és még a témákba is bele lehet kapaszkodni. Adott egy nívó végig az albumon, ami lehetővé teszi, hogy ne süppedjen unalomba a lemez.
Semmi nem veheti el az "év lemeze" címet nálam az Inter Armától. Bárcsak rám cáfolna valaki, de attól tartok, nem így lesz. Még véletlenül sem csináltak egy Sulphur English kettőt (az is év lemeze volt nálam), meg talán az év koncertje is... Nagával is tökéletesen egyetértek. Ilyen változatosság mellett is ennyire természetes kohézió legyen a dalok között, amelyből felépül a kerek egész mű... egészen rendkívüli! Ezúttal rövidebb a végeredmény, tökéletes kompaktot alkotva: egyetlen másodpercbe sem lehet kifogást találni. Továbbra is az Inter Arma a bizonyíték arra, hogy a sivatagian fojtogató és fullasztóan kénköves levegőbe miként pumpál oxigént és kellemesen bódító illatokat a zseniális dalírói érzék. Olyat alkotnak, amilyet más senki ebben a műfajban!
Az első hallgatás alatt többször beugrott a korai Grave Digger-korszakom, teljesen nosztalgia hangulatba kerültem -bár némi rossz szájízzel, mert így újrahallgatva nagyon kínos egy-két Grave Digger szám-, de aztán kialakult a saját karakteres imázsa az albumnak. Tronillo vokálja nagyon bejön, a számok változatosak, tök sok jó riff és melódia bukkan fel időről időre, még a balladaibb Ravages of Time is kellemes hallgatnivaló, pedig általában ezeknek ilyen "kötelezően rakjunk egy ilyet is albumra" érzete van, de itt nem. Viszont a szövegek nálam csak a so-so mércét ütik meg, és könyörgöm, tanuljuk már meg, Frankenstein még mindig a tudós, és nem a teremtmény neve!
Na ez most baromira elkapott. Nagyokat gurít idén a SoM, olyan lemezek jönnek ki havi szinten, hogy csak pillázok. Visszakanyarodva a Darkspace lemezére, ha kellően erős és átütő a hangulat, akkor imádom ezeket a "filmzene-jellegű" albumokat, itt pedig szinte haraphatóan sűrű az atmoszféra, hiába kalandozunk a mélyűrben. Haha, értitek a szóviccet. Kurva jó black ambient anyag, kellemes industrial mellékízzel. Kösz az ajánlást, lehet magamtól sosem szántam volna rá az időt a temérdek megjelenések közepette.
Sokadik hallgatáson vagyok túl, de még mindig baromi vegyesek az érzéseim, nem teljesen tisztult le a kép. Tömve van szuper dolgokkal a lemez, mint pl. az ultra disszonáns címadó szám, a Desolation's Harp és az átkötő Endless Grey, a hihetetlen változatosság, mind zeneiség, mind az ének, mind a stílusok terén, de vannak számomra kevésbé szimpatikus megoldások is. A Gardens in the Dark és a The Children... tiszta vokálja kifejezetten kellemetlen, az előbbi szám végén lévő "zenei glitch" pedig olcsó megoldásnak tűnik számomra. Kíváncsi lennék, ha egy, a zenekart nem ismerő egyénnek mutatnék három számot a lemez elejéről, közepéről és a legvégéről, akkor rájönne-e, hogy nemcsak, hogy ugyanazon bandáról, de ugyanarról a lemezről is beszélünk. Kötve hiszem. Ez lehet a legfőbb bajom. Mert mit is akar játszani az Inter Arma? Avant-garde sludge/death/doom/prog metalt? Szerintem mindent is. Ami nem feltétlenül tesz jót ha egyetlen lemezről beszélünk. A konzisztencia és a kohézió hiánya a legnagyobb fájdalom számomra. Plusz ha igazán tökösek lettek volna, akkor full fordított sorrendben kerülnek fel a számok a korongra, ezt komolyan mondom.
Én fiatalabb koromban viszonylag korán elmentem az extrém metál irányába, szóval sok klasszik heavy banda kimaradt, köztük az Accept is. A Blood Rage lemez óta követem a munkásságukat és azt kell mondjam, nekem a 80-as cuccaik sokkal fáradtabbnak tűnnek, nem is igazán tetszenek. Ezek az új lemezek meg tele vannak energiával.
King Diamond akkora egyéniség a metál egyetemes színterén, hogy ilyen módon direktbe utánozni szerintem bénaság és szinte biztos, hogy rosszul sul el. De ha ezt félreteszem, sajnos a dalok elég mérsékelten érdekesek, de legalább kedvet kaptam, hogy hallgassam egy kicsit a példaképet.
Nagyon hangulatzene, de a Darkspace a maga furcsaságával mindig is imponált nekem. Tíz év telt el a legutóbbi lemez óta, és szerencsére történtek is érdekes változások a banda hangzásában. Az industrial és az ambient zene sokkal hangsúlyosabb mint valaha, maga a lemez is lassabb mint elődei, és komoly hangsúlyt kapnak különféle sci-fi hangeffektek is (érdekes textúrális adalék, szeirntem). Így is tetszik ahogy van, de én még azért el tudnám képzelni, hogy több riff legyen egy ilyen hosszú egyszámos lemezen + amin gondolkodtam, hogy ha valahogy Tobias Möckl be tudna szervezni egy Csihar Attila kaliberű vokalistát, akkor egy ilyen nagyon ambient-súlyos lemezt fel lehetne még dobni (lásd a Sunn O))) több kiadványát).
boymester
 
 
 
 
 
 
8
Nagaarum
 
 
 
 
 
 
6.9
King
 
 
 
 
 
 
 
 
3
dimmurtal
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7
farrrkas
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8.3
Weide
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
7.8
Marduk
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
mike666
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
6.8
Morcos
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
8
10
9
8.5
8.1
8
8
7.6
7
6.8
6.3
5.7
4.9
4.7
7.1

Vélemény, hozzászólás?

Hangpróba – 2024. május (20 komment)

 • mike666 mike666 szerint:

  King, az Elden Ring zenéje fantasztikus, nálam simán megy magában, sőt, igazából csak úgy, mert a soulslike játékok kiidegelnek 😀 Meg a Dark Souls 1-3 zenék is nagyon jók, ugyanaz a szerző.

  • boymester boymester szerint:

   Én mással nem is játszom:) Néha küldök alá az alapzene helyett egy kis doomot, de a saját zenéjét is imádom mindegyik játéknak. Hogy képben legyetek a maximalizmusommal és rajongásommal, kb. fél éve csak az Elden Ringgel játszom (persze sok időm sajnos arra sincs, de benne van vagy 150 óra már), amíg minden apró zugát fel nem fedezem a világnak…Így volt ez a Dark Souls játékokkal is, mindegyik végigjátszásnál (nem egy volt:)) Bloodborne kellene nekem PC-re, konzolom nincs. Azt nagyon-nagyon várom, hátha jön…még több dark fantasy, már-már horror.

  • mike666 mike666 szerint:

   A Bloodborne-t társas verzióban próbáltam, eszméletlen hangulata van.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Azt hiszem Weide össze tudta foglalni, hogy mi lehet a fő választóvíz az Inter Arma értelmezésében, és ez viszont már objektív tényező. Valós döntő szempont lehet ugyanis, hogy a hallgatónak össze áll-e a lemez egy valóvá, vagy nem. Az említett olcsó megoldás a Gardens in the Darkban szerintem is az, viszont a dallamos ének nekem tetszett benne. A dalok fordított sorrendben való szerepeltetése is nagyon érdekes észrevétel. Biztos máshogy hatna az egész.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Az Inter Armáról ez jutott eszembe elsőre:

  Az a vicces, hogy a nejem szerint eddig is hasonlított az Inter Arma a Dodecahedronra, de nekem nem tűnt fel. Ez itt fent a kedvenc metaldalom. Hogy miért? Konkrét válaszom nincs, de biztosan sokat nyom a latban az a tény, hogy 1:30-tól ugyanazt játsszák, mint előtte, csak harmonizálva. 1:30-előtt megy az erőltetett diszharmónia, utána meg kisimul a rendszer. 4:30-tól meg vissza a „káoszba”.

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  King, az Inter Arma lemez első két dala minden, csak nem összevisszaság. Brutál hangzattani munka megy ott, csak te nem hallod. 😁
  Álló és körharmóniák garmada, akkordváltások, disszonancia itt-ott bőven mesteri módon…

  • King King szerint:

   Naga: Te úgy látod/hallod, én meg így, ennyi. Mint ahogy a mellékelt ábra is mutatja, nem én vagyok az egyedüli, akinek nem tetszik – de gondolom egyébként a világon sem.
   Most én is írhatnám, hogy az Attic esetében is a „zeneileg semmitmondó” vélemény enyhén szólva is túlzás – na jó, egy baromság, mondom ezt úgy, hogy nekem a Them jobban tetszik, az Attic nem egyszer már számomra is túlzásba vitte a visítozásokat, sikongatásokat – amit King szinte sosem tesz meg.

  • Husky Husky szerint:

   Belehallgattam ebbe a „””csodába”””. Az ilyen „””remekművekre””” szoktam volt mondani, hogy „””zene””” a diliházból! A 4 pontot is erős túlzásnak érzem. Tőlem biztos kapna egy ordas nagy karót!

  • Nagaarum Nagaarum szerint:

   Kösz Husky, ebben amúgy biztos voltam! Tőled az 1 pont erre, megerősítés számomra, hogy a fülem még a régi, és továbbra is jó úton járok. 🍄

 • Nagaarum Nagaarum szerint:

  Ki ajánlotta az Inter Armát?
  Múltkor a Shiningnál sem nevezte meg magát az arc. 😮 😀

 • Urachel Urachel szerint:

  Sziasztok!Köszönöm a meghívást boymesternek,innen a szomszédból!! 🙂 Szeretném ajánlani hamarosan Cd-n is megjelenő második albumomat a „+Gehenna”-t.
  https://urachel.bandcamp.com/album/gehenna

  Természetesen kíváncsi leszek a többi albumokra is!!

  • boymester boymester szerint:

   Üdv! Jöttöddel most megleptél, megadom a szükséges jogokat, akkor tudsz ajánlani. Jó szórakozást!

 • orv orv szerint:

  Sziasztok!
  Köszi a meghívást! Egy anyagot ajánlottunk, ha belefér, még nálunk is vannak ötletek.

  • boymester boymester szerint:

   Sokan szoktak az utolsó pillanatban még ajánlani, szerintem holnap estig még érkezik pár jó anyag. Ide viszont dobhattok linket, videót, ha valami nagyon tetszik és azért szeretnétek felhívni rá a figyelmet.

 • Morcos Morcos szerint:

  Eddig érdekes körnek néz ki. Tessenek még hozni pár lemezt!

  • BlackZone BlackZone szerint:

   Ha nem lenne elég lemez nekem még vannak ötleteim. 🙂

 • boymester boymester szerint:

  Jelen kör első vendégeként (ha nem egyetlen, még nem tudni) köszöntsétek a nemrég új EP-vel jelentkezett black/death metalos Orv zenekart!

Palaye Royale Palaye Royale
május 29.
Sting Sting
május 30.