HEXVESSEL, GUEST: INNERVERSE // BUDAPEST, INSTANT 2024.04.25.

Milán Péter (Hammer World Magazin) írta, az év végi értékelőjében, hogy már igencsak megválogatja, milyen koncertre megy el. Valahogy én is így vagyok ezzel. Viszont, vannak olyan csapatok, melyek alkotásai időről időre útnak indítanak. A Hexvessel koncerten sem gondolkoztam sokat, hogy elinduljak-e, vagy sem.

A koncertnek az Instant Fogas Komplexum adott otthont, mely nálam már korábban is jól vizsgázott, mint helyszín. Az estét a budapesti székhelyű Innerverse nyitotta. A csapat 2018-ban alakult, a játék neve pedig instrumentális post rock. Ez nem könnyű mezsgye, főleg nálam. Sem a post cuccokkal, sem pedig az instrumentális felállással nem vagyok szoros barátságban. Bár hazudnék, ha azt mondanám, hogy nincsenek ilyen jellegű kedvenceim, de maradjunk annyiban, hogy nem a legkedvesebb stílusom. Ennek ellenére ez a csapat az első másodperctől elkapott.

Élt a produkció a színpadon, az elszállós-lebegős részek pedig zseni módon simult az amúgy lendületes előadásba. Külön kiemelném a dobos teljesítményt. A srác néha olyan lendülettel és látvánnyal dobolt, hogy csak lestem. Ez az előadás számomra hatalmas meglepetés volt, és olyan élményben volt részem, hogy csak na. Néha beugrott azért a Russian Circles, vagy a God Is An Astronaut (ezt a két csapatot nagyon bírom), de cseppet sem zavaróan, inkább hangulatok terén.

A YouTube-os bemutatkozásukat tudnám idézni „Egy baráti társaság zene iránti szeretete és a zenélni vágyódás hívta életre a zenekart”. És bár ezt a zenekarok nagy része elmondhatja magáról, az Innerverse-ben van kurázsi és a szívből zenélés mellet még valami megfoghatatlanul vonzó. Amitől az ember azt érzi, hogy ez egy kiváló csapat. Én csak remélni tudom, hogy sokra viszik, mert megérdemelnék. A banda az idei évre egy nagylemez felvételét is tervezi, ami egy koncepcionális lemez lesz, egy felépített tematika szerint. Várom!

A finn Hexvessel-t korábban nem nagyon hallgattam, viszont ezt a 2023-ban megjelent Polar Veil teljes egészében megváltoztatta. Ez a mű egy varázslatos utazásra invitálja a nagyérdeműt, mely millió színnel és hangulattal van átitatva. Minden egyes hallgatással nő a csodálatom a lemez iránt, mind a mai napig. A csapat alapítója és vezére nem más, mint Mathew Kvohst McNerney, aki anno a Code zseniális Nouveau Gloaming lemezén is énekelt. A zene pedig északi muzsika, melyben hatalmas szerepe van a dallamoknak és a hangulatoknak.  A letisztul színpadkép és a megjelenés is ezt tükrözte.

A setlist 12 nótából állt, melynek folyamán a teljes Polar Veil-t elnyomták. Azt hiszem ennél jobban nem kedvezhettek volna nekem. És még egy zseniális új nótát is hallhattunk a Spirit Masked Wolf képben. Az előadás csodás volt, aminek nagyban kedvezett a tökéletes hangzás és maga a helyszín hangulata is.

Ez a koncert nem csak a zenei élmények miatt volt különleges, hanem azért is, mert a művészek és a közönség között egy olyan különleges kapcsolat alakult ki, amely ritkán tapasztalható. Az esemény minden résztvevője úgy érezhette, hogy egy csodálatos utazás részese lett, ahol a zene határtalan világában együtt élhettek át felejthetetlen pillanatokat. Visszatérve a kezdő gondolathoz, az ilyen koncertek miatt érdemes útra kelni (Milán Péter is ott volt).

Képek: Innerverse, Hexvessel, Bands Through The Lens

Tool, Night Verses Tool, Night Verses
június 12.
Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.