Oda a nyolcadik utas – elhunyt Hans Ruedi Giger

Ugyan nem közvetlenül a zenei élet egyik nagy szószólójáról van szó, ám úgy érzem, említésre méltó; életének 74. évében baleset következtében elhunyt Hans Ruedi Giger, a svájci szürrealista festő/szobrász.

A híres/hirhedt művész 1940-ben született, Chur városkában. Hányattatott gyermekkora után Zürich-ben tanult belső építésznek, illetve formatervezőnek. Egyik talán legnépszerűbb alkotása a Nyolcadik Utas: a Halál ALIEN-je, mely 1979-ben rémisztett minket halálra.

Giger több alkotása köthető a metál világához; A Giger’s Satan címre keresztelt festménye lett a Celtic Frost legendás  To Mega Therion albumának a borítója. A KoRn frontemberének, Jonathan Davis-nek is készített egy mikrofonállványt, emellett több Ibanez elektromos gitár formatervéért is ő felelt. De természetesen nem csak ezek miatt vált híressé az úr; Gigernek saját maga által megtervezett, biomechanikus elemekből felépített kávézója is van, múzeummal bír, ahol életművének legnagyobb alkotásait tekinthetjük meg, továbbá számtalan film örzi örökségét, mint például a Lény (Species), a Dűne (Dune), vagy akár a Poltergeist.

 

A svájci alkotónak olyan stílusa volt, melyet semmi mással nem lehet összekeverni; azt hiszem, mindenki látott már (vagy jó eséllyel látott) Giger festményből avanzsálódott tetoválást. Művészete az egész XX, illetve XXI. századra nagy hatással volt. Amit alkotott, legfőképpen horrorikus, pornográf, erőszakos volt. Csak ő tudta ezt olyan fúzióban létrehozni, amire ha ránéz valaki, azonnal tudja: Igen, ez egy Giger kép.

A rémálmokat fizikai valójában megalkotó mester május 12-én halt meg Svájcban egy kórházban, miután megbotlott egy lépcsőn és leesett. Sérülései olyan súlyosak voltak, hogy a művész tegnap belehalt azokba.
Reméljük, békében nyugszik ez az ikonikus alak.
Béke poraira.

Oda a nyolcadik utas – elhunyt Hans Ruedi Giger (5 komment)

  • Avatar blasius szerint:

    Akinek bejönnek Giger művei, tegyen egy kísérletet Zdzisław Beksinski képeivel is. Meg úgy általában ajánlom mindenkinek, aki szereti a nem evilági, nyomasztó képeket.
    Pár festménye:[url:4a5aa706]https://www.google.hu/search?q=beksinski&safe=active&hl=hu&gbv=2&prmd=ivnsl&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=eSlzU_OcC8e_ygPH8YLwDw&ved=0CAUQ_AU[/url:4a5aa706]

  • xhavael xhavael szerint:

    Én mit mondjak…?
    Hat éves korom óta szeretem a Nyolcadik utast és Giger munkásságát. Mindkét felkarom Giger féle biomechanikus cuccokkal van kivarrva.
    Bennem összedőlt egy világ…hisz tudom, hogy mindenki meghal egyszer…de erre nem számítottam. Pont most. Pont így.

  • mike666 mike666 szerint:

    15 éves voltam, amikor megláttam egy könyvesboltban a poszterkönyvét, hat kép volt benne. Nem tudtam akkor, hogy ki ez, mi ez, csak azt, hogy kellenek a képek. Be is kereteztettem őket, azóta is megvannak, valamelyik a falamat díszíti a mai napig.

    Hazafele épp az új Triptykon borítóban gyönyörködtem [url:ih5y7y4c]http://art.vniz.net/en/giger/Giger-Mordor_VII.html[/url:ih5y7y4c] , miközben hallgattam a cuccot, hazaérek, erre ez fogad.

    Nyugodj békében, Mester!

  • blackzone blackzone szerint:

    A kortars muveszvilag, akik kozul nagyon-nagyon sokakra hatast gyakorolt, vagy eppen peldakepkent tekintettek ra most gyaszolnak.
    Rendkivul eloremutato, inspiralo es termekeny muvesz volt, azonnal felismerheto, csak ra jellemzo stilusjegyekkel.

  • belial belial szerint:

    Nagyon nagy veszteség, eszméletlen stílusa van.R.I.P.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.