11. HangSúly – a díjazottak


11. alkalommal került megrendezésre a HangSúly zenei díjátadó. A végeredményt itt olvashatjátok:

A hazai internetes rock/metal magazinok a HangSúly Zenei Díj keretében évről évre megszavazzák öt kategóriában az elmúlt esztendő legjobb magyar hard rock/metal teljesítményeit. Az átalakulóban lévő magyar metal színtér 2015-ben is hozott figyelemre méltó alkotásokat. Ezúttal a Nadir, a Thy Catafalque, a Magor, a Tankcsapda, Tue Madsen, Farkas Zoltán és Havancsák Gyula kerültek a díjazottak közé 16 webzine szerkesztőinek véleménye alapján.

_ELVALASZTO_

Az év albuma

„Az Év albuma kategóriában holtversenyben lett első a NadirVentum iam ad finem est című doom-death metal lemeze és a Thy CatafalqueSgúrr című avantgárd metal alkotása.


A Nadir konceptalbuma az ember és a természet viszonyát mutatja be különböző történelmi korokban a kezdeti, ősi tisztelettől a mai elidegenedésig, pusztításig, miközben a súlyos mondanivalót hasonlóan súlyos és fogós doom-death metal kíséri.


A Sgúrr a Thy Catafalque hatodik stúdióalbuma, és ezúttal Kátai Tamás már egyedül dolgozott az anyagon Skóciában, Edinburghben, ahol évek óta él. A skót táj ihlette dalok hegyekről és vizekről mesélnek folkos dallamok és zord metal riffek köntösébe bújva.

Mindkét előadó volt már HangSúly-díjas. A Nadir 2005-ben készítette el az év debütáló albumát (Tenacity), 2008-ban pedig az év koncertzenekara voltak, míg a Thy Catafalque legutóbbi nagylemeze, a Rengeteg amellett, hogy 2011-ben elnyerte az Év albuma címet a HangSúly szavazáson, még a Legnagyobb hatású magyar metal albumokat összesítő, 2016 elején megjelent TOP 20-as listára is felkerült.

Az év debütáló albuma

Az Év debütáló albumát 2015-ben a jászberényi Magor készítette el a Testamentum című lemez formájában.
A zenekar 2007-ben alakult és a kezdeti lendületet és fejlődést egy másfél éves tag-cserékkel tarkított kritikus időszak akasztotta meg. Ebből 2012 végére sikerült talpra állniuk és nekiláthattak első nagylemezük anyagának.

A Testamentumra került groove-thrash-hardcore metal dalokat több mint két évig formálták, majd a SuperSize Recording stúdióban rögzítették őket. Speck Roland frontember üvöltéseit a basszer Inges Zoltán tiszta éneke ellenpontozza, hogy a komoly mondanivalót tolmácsoló szövegek még hatásosabban férkőzhessenek közel a hallgatóhoz.


Az év koncertzenekara

A HangSúly eddigi története során az Év koncertzenekara kategóriában mindig az underground egyik jeles képviselője volt díjazott. Most először fordul elő, hogy egy igazi nagyágyú lett a nyertes a Tankcsapda személyében. A 2014-es Urai vagyunk a helyzetnek album tavalyi turnéja bizonyította, hogy a Lukács-Sidi-Fejes felállású banda minden tekintetben összeért, s hazai pályán nem volt vetélytársuk a színpadon.


Az év stúdióprodukciója

A Legjobb stúdióprodukció kategóriában Cserfalvi „Töfi” Zoltán (Denevér Stúdió) és Varga Zoltán (SuperSize Production) is duplán kapott jelölést. Szintén a jelöltek között szerepeltek az Év albuma kategóriát holtversenyben megnyerő Nadir és Thy Catafalque lemezei is, de a díjat végül az EktomorfAggressor című albumával a Tue Madsen/Farkas Zoltán producer páros vitte el. A lemez felvételei az Antfarm stúdió felszereléséből Mezőkovácsházán az Ektomorf főhadiszállásán ideiglenesen berendezett házi stúdióban zajlottak.

Az Aggressor brutálisan súlyos és tiszta hangzását kivétel nélkül szinte minden lemezismertetőben kiemelték a kritikusok. (Nem példa nélküli egyébként, de eddig mindössze egyetlen alkalommal fordult elő, hogy külföldi szakember is a díjazottak közé került ebben a kategóriában, mégpedig 2008-ban a Superbutt albumát keverő Jocke Skog).


Az év lemezborítója

A Legjobb lemezborító kategória tavalyi győztese, Devecz Ádám, idén egyedüliként két alkotással is jelölést kapott, ám a díjat a kategória rekordere, az eddigi négyszeres, most már ötszörös nyertes Havancsák Gyula kapta az Aranyhajnal című Bakos Attila album frontjának grafikájáért. Az epikus avantgárd metal album hangulatát hűen tükrözi a Hjules által rajzolt, aranyfényben úszó tájkép.


A díjazottaknak ezúton is gratulálunk, akárcsak a zsűriben résztvevő internetes rockmagazinok: Dionysos Rising – Felvidéki Rockmagazin – Hard Rock Magazin – Kronos Mortus – NOWmagazin – Passzio.hu – Rockbook.hu – Rock Gyémántok – Rockerek.hu – RockStation – Rockvilág.hu – Shock! Magazin – Underground Magazin – Vaskarc – Viharock.hu – Zenevilag.net

A HangSúly hivatalos honlapján megtalálható a megelőző tíz évben díjazott produkciók ismertetése. A magyar metal színtérrel kapcsolatos napi híreket, interjúkat, lemezmegjelenéseket a HangSúly Facebook oldalán követheted.