Vader a Kultiplexben

Vader – lengyel-magyar metálkodás a Kultiplexben

 

Annak ellenére, hogy egy underground műfaj elkötelezett képviselőjének tekinthető, a Vader zenekar nevéhez számos rekord fűződik: az egykori keleti blokk egyik első extrém metal alakulata minden bizonnyal a kontinens legaktívabb koncertzenekarai közé tartozik, és minden idők egyik legsikeresebb demóját is jegyzi. A munkamániás lengyel gárda mellett két magyar csapat, a Casketgarden és a Cenobite is színpadra áll majd december 3-án, a Kultiplexben.

 

A lengyelországi Vader 1986-ban alakult, az első extrém metal formációk egyikeként a néhai vasfüggönyön innen. A klasszikus gitárok-bőgő-dob-ének (hörgés) felállásban működő négyes ma Európa egyik legszínvonalasabb death metal csapatának számít, ami a tagok hihetetlen teherbírásának, kitartásának és eltökéltségének köszönhető. A Vader zenéje ugyan egyértelműen rokonítható a stílus amerikai nagyágyúinak munkásságával (Morbid Angel, Cannibal Corpse, Deicide), de ugyanakkor jól megkülönböztethető attól, köszönhetően például Piotr Wiczwarek sajátos, brutális hangjának.

 

A Vader nevéhez számtalan kiemelkedő teljesítmény kapcsolódik: a zenekar két évtizeden át képes volt a legjobbak között maradni, még annak ellenére is, hogy a death metal műfaj ez idő alatt bizony átélt hullámvölgyeket. Az együttes minden idők egyik legsikeresebb demójával rendelkezik, hiszen a ‘Morbid Reich‘ című első anyagukból több mint 10.000 darabot adtak el. A debütalbum csak 1993-ban érkezett, azóta azonban a Vader a szcéna egyik legaktívabb tagja: szinte minden évben friss zenével – köztük számos élő felvétellel – jelentkeznek, s összesen kilenc stúdióalbumot adtak ki eddig.

 

A tagok büszkék arra, hogy együttesük neve úgy vált világszerte ismertté, hogy eközben nem távolodtak el kezdeti, nyers és puritán zenei világuktól, s ma is ugyanolyan kíméletlen death metal zenét játszanak, mint a kezdetekkor. Nem is akárhogyan, hiszen a zenekar elsősorban hihetetlen lendületének, és kifogyhatatlan energiáinak köszönheti a sikereket: a világ egyik legaktívabb koncertbandájaként évente akár 200 fellépésük is lehet. A lengyelek most is úton vannak, hiszen szeptember vége óta szünet nélkül, minden este zenélnek Európa valamelyik pontján, és ezt csak november végén szakítják majd meg egy hétnyi pihenő erejéig… hogy aztán ugyanazzal a lendülettel folytassák a körutat, s így december közepéig összesen 75 koncertet adnak majd.. de már tervezik a turné folytatását.

 

Fáradtság jeleit pedig nem lehet felfedezni rajtuk: minden este maximális erőbedobással és lelkesedéssel darálják a jóféle agyeldobós death metalt, s elszántságuk, lehengerlő erejük mindenkit féktelen tombolásra késztet. Az Egyesült Államokban és Európában egyaránt stabil rajongói bázist épített ki ez a magából koncerteket és albumokat ontó death metal gépezet, mely hazájában, az egyébként meglehetősen prűdnek ismert Lengyelországban is komoly népszerűségnek örvend: legutóbbi albumuk, az ‘Impressions In Blood‘ a nyolcadik helyen nyitott az összesített lengyelországi slágerlistán.

 

Budapestre december 3-án érkeznek, előttük pedig két magyarországi csapat keménykedik majd a Kultiplex színpadán. Az 1998-ban alakult, brutális death/thrash metalját szomorkás, szívfájdító dallamokkal kombináló Casketgarden fokozatosan küzdötte fel magát hazánk első számú metalbandái közé. A mosonmagyaróvári zenekar ma már két albummal, valamint rengeteg koncerttel a háta mögött nemcsak hazánkban, hanem a Közép-Európában is ismert csapatnak számít, amiben a szlovák kiadó mellett a számos régiós koncert, köztük például a 2005-ös csehországi Brutal Assault Fesztiválon nyújtott produkciójuk is szerepet játszott.

 

A nyitóbandaként szereplő Cenobite a legfiatalabb a három csapat közül, zenéjük azonban két másik fellépőhöz hasonlóan kiforrott, egységesen magas színvonalat képvisel. A 2001-ben alakult zenekar felállása 2004-ben szilárdult meg, a koncepció pedig ugyanaz, mint a kezdetekben: igényes, de a trendekkel szembeforduló, kompromisszummentes zenét játszani, a korai magyar death/noise underground bandák által megkezdett úton továbbhaladva, méghozzá – az ütős extrém vokálokat hallgatva alig hihető módon – női énekessel az élen. A Cenobite receptje mindenesetre működik, amit a weboldalukról is letölthető új anyag, a ‘Reckoning‘ remek dalai mellett az egyre gyakoribb koncertmeghívások is bizonyítanak. A három gárda december 3-ai koncertjére jegyek már vásárolhatók a Ticketportal országos bolthálózatában – köztük az ismert rockboltokban -, valamint a www.ticketportal.hu oldalon, méghozzá – a korábban meghirdetettel szemben – egészen a koncert napjáig elővételi áron, 3500 forintért.

 

Tudnivalók:

2006. december 3., vasárnap 18.30

Budapest, Kultiplex

Vader, Casketgarden, Cenobite koncertek

Belépő: 4000 Ft, elővételben 3500 Ft.

 

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.vader.pl

http://www.casketgarden.com

http://www.cenobite.hu

http://www.negativeart.hu

http://www.ticketportal.hu

http://www.kultiplex.hu

 

Hallgatnivaló, látnivaló:

http://www.myspace.com/6va6er6

http://www.myspace.com/casketgardenmetal

http://www.myspace.com/cenobitehell

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.