Pantera – 25 éves a Vulgar Display Of Power album


Ma huszonöt éve, 1992. február 25-én jelent meg a Pantera legendás Vulgar Display Of Power albuma. Az az album, ami a mai napig a metal történelem egyik legmeghatározóbb albumának mondható, és amely a mai napig sok rajongón kívül sok zenészre, és zenekarra gyakorolt nagy hatást.

Bár az album nem a metal zene fénykorának időszakában jelent meg, hisz 1992-ben a grunge és egyéb alternatív zenék hódítottak. A Pantera ennek ellenére mégis a korszakot felülmúló, valmint a súlyos metal zenét alapjaiban megváltoztató remekművet alkotott, amelynek hatása 2017-ben is erősen érezhető.

Az album felvételei az Abott-tesók édesapjának texasi Pantego stúdiójában készültek. A lemez címét pedig az Ördögűző című film kölcsönözte, ahol az egyik párbeszédben hangzik el ez a kifejezés.
 

Nyilvánvaló volt, hogy egy ilyen erőszakos cím mellé egy kemény borító illik.” – emlékezik vissza Phli AnselmoMegmondtuk a kiadónak, hogy valami durvát akarunk a borítóra, például hogy valakit alaposan pofáncsapnak. Aztán leszállították nekünk az első változatot, rajta egy kesztyűs bokszolóval. De, mi ennél utcaibbat képzeltünk el. A végső verzió már oké volt. A kiadó egyik emberétől tudtuk meg, hogy a képen szereplő arc ütésenként tíz dolcsit kapott, de kábé harmincszor vágták pofán, mire sikerült elkészíteni a megfelelő képet. A végén teljesen fekete volt már a képe.

Az volt a cél, hogy olyan valóságos legyen a lemez, amennyire csak lehetséges. Ez az oka például annak is, hogy nem toltunk ritmusgitárokat minden egyes szóló alá.” – nyilatkozta egykoron az albumról Dimebag.


Amikor a papám először meghallotta a Fucking Hostile-t, teljesen kiakadt! Azt mondta: fiam, az emberek azt fogják hinni, hibás a lemez, és visszaviszik majd a boltba! Ha-Ha.
 

 

Pantera – 25 éves a Vulgar Display Of Power album (2 komment)

  • boymester boymester szerint:

    Sosem értettem a nagy felhajtást…remek zenekar egy időtlen gitárossal, de alapjáraton nem többek egy idegbeteg, súlyosra hangolt Metallica kópiánál. A Down messze felülmúlja számomra, mondjuk az is csak másfél lemez erejéig…

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.