Guruzsmás – megjelent a második EP, avagy a betonba zárt folk szóra nyitja száját



Akik mindig elkésnek
címmel jelent meg az ethno progressive post-folk rockot játszó budapesti Guruzsmás zenekar új EP-je, amiről most Karinthy Frigyes: Struggle for life írásának egyedi átiratát ismerhetitek meg.


A Guruzsmás zenekar 2014 áprilisában alakult. Zenéjükben a népzene elemeit ötvözik a jelenkori alter, post-rock, stoner rock és némileg a sludge metal hatásaival. Dalaikon erősen érezhető olyan formációk hatása, mint a VHK, vagy a Barbaro, azonban a Guruzsmás esetében mégsem egyszerű epigonnal állunk szemben. Muzsikájukban a népzene és a világzene ősi erejével koherens egészet alkot a modern kor energiája, az éteri gitárdallamok pedig remekül ellensúlyozzák az olykor karcos, agresszív, már-már metálba hajló riffeket. Első, kilenc számot tartalmazó demójuk, a  Fordítsd Ki a Szűrödet! 2015 végén jelent meg, amit 2016-ban a finn Inverse Records gondozásában megjelent Üst a gríz felett albumuk követett.

Második EP-jük, az Akik mindig elkésnek a Guruzsmás egy új arcát mutatja meg. A folkos elemek és energia tovább dolgozva már nem csupán szavak nélkül árad. A zenekar szellemi nagyjaink előtt tisztelegve egyúttal értéket is kíván menteni a nagyszerű költők és írók megzenésített versein keresztül. Az anyag a Record Union-on keresztül jelenik meg és fizikai formátumban is kapható lesz.

Hosszabb csend következett az Üst a gríz felett után. Az emberek nem igazán tudtak mit kezdeni a sarkaiból kiforgatott zenével. Aztán a csillagok furcsa együttállásának köszönhetően többen kiszálltak a zenekarból, de többen csatlakoztak is. Keresztesi Áron dobon, míg Szabó Csaba brácsa fronton erősít, de új gitárosunk is lesz hamarosan Kaiser László személyében. A legnagyobb újítás mégis az ének és a szöveg beemelése Ambrózy György jóvoltából, mivel a kezdeti instrumentális korszak után új alkotói ívet kellett adni az eddigi elképzeléseknek. Az eredmény egy ugyanolyan elemeken nyugvó, de dalszerűbb struktúrát eredményező anyag lett, ami nem érzem, hogy engedett volna az elképzeléseinkből, mégis befogadhatóbbá tette a zenekart. Mint ahogy az Üst a gríz felett előtt is mondtam, nagyon kíváncsi vagyok, hogy reagálnak majd az emberek.”  – mondta Bencze Tibor ˝Timúr˝, a zenekar gitárosa és vezetője.

Az EP második előzeteseként a címadó dalt (ami Ady Endre verse) hallgathatjátok meg.