Baby Gorilla Records – egy új hazai kiadó

A Baby Gorilla Records egy vadonatúj hazai psy/stoner/doom és hasonszőrű zenei kiadó. A kiadó ötlete 2018 elején fogalmazódott meg Debreczi Ákos fejében, akkor még, mint kimondottan kazettákkal foglalkozó kiadóként. A zenei irányt megadta az ekkor a Tilos Rádión már futó, Freedom Run névre hallgató, specifikusan a modern blues, psychedelikus és stoner rock műfajokkal foglalkozó műsora, amely most a BGR-rel szoros együttműködésben sugározza adását. Június elején csatlakozott Kókai Márton˝ Kutya˝ aki hasonlóan vélekedett, mind a zene ügyében, mind a közösség építés fontosságában.
 

Hamar körvonalazódtak hosszútávú célok. Feltörekvő bandák támogatása. A műfaj népszerűsítése. A hazai előadók megismertetése a kiforrott európai színtéren és ezen színtér bemutatása a Magyar közönségnek. Tematikus, sok fellépős esték és összművészeti rendezvények szervezése. A vinyl kultúra terjesztése. Ebben komoly inspirációt nyújtottak olyan kultikus DIY kiadók, mint például a Man’s Ruin vagy az Amphetamine Reptile. Ezek a kezdeményezések, mind a semmiből, közösségi finanszírozással indultak. Egy ilyen rendszerben nehezen elképzelhető a produceri munka. A csapat alapvető hozzáállása, hogy a zenészek szabadságát nem érheti csorba. Bár a Baby Gorilla Records, mint cég csak augusztus elején alakult, kiadványaik, rendezvényeik azóta is folyamatosan szerveződnek. Az istállóhoz csatlakoztak olyan hazai előadók, mint a Grabanc, az Entrópia Architektúra, a Lemurian Folk Songs, a Deley és olyan tehetséges fiatal bandák a környező országokból, például a Fairtrade Floyd és a Hold Station.

Első kiadványuknak, tiszteletüket lerovandó, a King Gizzard and the Lizard Wizard-nak a Poligondwanaland című albumát választották, melyet a nagysikerű zenekar 2017. november 17-én adott ki, „open source licenc”-el, egy motivációs levél kíséretében, mely a Baby Gorillához hasonló kezdeményezések létrejöttét szorgalmazza.
 

A lemez saját artwork-el jelenik meg. A borító egy szobrász és egy festő/fotográfus, Berkes Csilla és Csatlós Asztrid közös munkájából született. A két hölgy egyébként önként jelentkeztek a feladatra, nagy rajongók. A kiadványból bejövő bevételeket, csak úgy mint a szeptember 28-ai megnyitó fesztivál adományait, a BGR egy projekt megvalósítására szánja. A Pannonia Psychedelic egy, a hazai underground pszichedelikus zene alakjait összegyűjteni kívánó válogatás, melynek a kazetta változatát ingyenesen tervezik terjeszteni.


Nemrég bejelentették, hogy az Amerikai Ruined Vibes-al együttműködve, ők lesznek az Európai kiadója Brant Björk és Andy Fernando kooperációjából létrejött ausztrál desert rock formáció Full Tone Generator – Valley of the Universe címre hallgató bemutatkozó albumának.
 

A nyolc számból álló lemezt December elsején mutatják be a Melbourne-i Bendingo Hotelben. A zenekar ötlete a kenguruk földjén született, ám a projekt végül a stoner rock hazájában, a Californiai sivatagban ért révbe. Andy Fernando (ének/gitár) a Don Fernando frontembereként, turnézott együtt Brant Björkel. Közös szenvedélyeik, a gin, a rock and roll és a Ramones, hamar barátsággá formálta az ismeretséget. Amikor Andy zenekara épp válságát élte, az új dalokkal őt kereste fel. Producerre és dobosra volt szükségük Brad Young (gitár/basszusgitár) az állom megvalósításához. Szerencsére Björk mindkettő és felajánlotta, hogy vegyék fel az anyagot más-más helyeken egy mobilstúdióval a sivatagban. Így született a Full Tone Generator. Jövőre Európában is készülnek turnézni, a doboknál Matt Evansel és feltételezhetjük, hogy szerény hazánkat sem fogják kihagyni a sorból. Volt szerencsénk belehallgatni a megmasterelt anyagba és mondhatom elég erős. Hamisítatlan vegytiszta stoner rock, a műfaj minden esszenciális elemével.