Innerverse – egy filozofikus post metal formáció


Az Innerverse egy 2018-ban alakult, de az idei év eleje óta aktívan működő instrumentális postrock / postmetal trió Budapestről. A Zenéjükben filozofikus témákat is boncolgató csapat így mutatkozik be:

A név jelentése annyit tesz, belső univerzum. Ez a bizonyos univerzum mindenkiben benne lakozik. Nevezhetjük léleknek, szellemnek vagy éppen elmének. Az érzéseink és érzékelésünk egy összetett és bonyolult, szinapszisokon keresztülívelő rendszer gyümölcse: a tudatunk. Az ebben való elmélyüléshez, az elmélkedéshez szeretnénk segítséget nyújtani zenénkkel, egy izgalmas belső utazás kíséretében, melynek úti célja a saját megismerésünk. A számok írásánál, illetve elnevezésénél csakis a saját intuícióinkra, benyomásainkra hagyatkozunk, nincs kifejezett koncepció a dalok írásában, hacsak nem magát az expresszionizmust annak tekintjük. A stílust leginkább a már említett postrock/postmetal jelzővel tudnánk illetni, az egyszerű gitártémák mellett azért előfordulnak djentesebb, progosabb riffek is, illetve basszusfronton nem kizárt akár egy-egy funky groove-ra hajazó téma sem, s dobvonalon sem ragaszkodunk a jól bevált 4/4-hez. Fontos megjegyezni, hogy az élő hangszerek mellett erőteljes hangsúlyt kap az elektronika, sampler is. Van, hogy csak kísérőként, de van, hogy főszerepet játszva. Zenei hatásokat tekintve leginkább a Tesseract és a  Distant Dream neveit említhetnénk meg.

A triótól elsőként Tempus daluk videója ismerhető meg.


Első számunk a Tempus nevet viseli, ami latinul időt jelent. Mivel zenénket nem kíséri sem ének sem dalszöveg, a mondanivalót a zene maga képviseli. A Tempus a klipjén keresztül is az idő relatív mivoltát próbálja bemutatni, egy szempillantás alatt sorsok dőlhetnek el, ugyanakkor gyakran egy emberöltő sem elég arra, hogy érdemi változás történjen. A videóban központi szerepet kap a Nap. Kevés dolog tudja jobban szimbolizálni az idő múlását, mint az életet adó csillagunk, s a nappalok és éjszakák váltakozása. A videó felvétele és vágása teljesen házilag készült, így is próbáltuk azonban visszaadni a zenéhez leginkább passzoló képi világot. A gitárok és az elektronika felvétele szintén otthoni keretek között zajlott, a dobok az Artist factoryban kerültek rögzítésre, a keverés és a masterelés pedig Simon István „Simi” (No Silence Studio) kezét és fülét dicséri.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.