Fekete Zaj 2019 – a teljes program


39 új fellépő bejelentésével vált teljessé a Fekete Zaj programja. Az idén 10 éves fesztivál egy negyedik nappal, és új helyszínekkel kibővülve, eddigi legbátrabb line-upjával vár minket augusztus 16-19. között a Mátrában, a Sástó partján. A most bejelentett zenekarok között szerepel az Oceans of Slumber, Sear Bliss, Black Nail Cabaret, Meszecsinka és a Dope Calypso, de a négy nap alatt játszik majd a Twilight Sad, Tribulation, IC3PEAK, VHK, Repetitor és az Agent Side Grinder is.

A 10 éve indult Fekete Zaj Fesztivál 2019-ben minden korábbinál színesebb zenei programot kínál: az eddigi három színpad, és a tóparti akusztikus helyszín mellé idén egy live act helyszín is társul, ami újabb zenei szubkultúráknak nyitja ki a fesztivál kapuit, igazi underground zenekavalkádot kínálva… nincs az a jól tájékozott zenerajongó, aki a Fekete Zaj összes fellépőjét fejből ismerné. Persze erre a fesztiválra sosem azért jártak az emberek, hogy a megszokott zenekaraik slágereit hallgassák: az igazi közösséggé összeálló, kis számú fesztiválközönség, a baráti pillantások és beszélgetések, a csodálatos természeti környezet és a kilátó egyedi sziluettje, és a nappali kikapcsolódás után rendre katarzist kínáló, műfajtól függetlenül különleges koncertek sora hozza vissza minden évben a Mátrába a Zajongókat.

A fesztivál egyik most bejelentett headlinere a texasi Houstonból érkező Oceans of Slumber; ők az underground metal szcéna komor, személyes és kimunkált dalokat író együttese, progresszív és doom metal elemekkel zenéjükben. Banished Heart című új lemezük címadó dalához itt találunk videót:


A hazai undeground metal színteret képviseli majd a 26 éve működő Sear Bliss, mely 6 év után jelentkezett friss lemezzel: a Letters From The Edge megtartja az együttes védjegyeként azonosítható súlyosságot és a harsonás betéteket, de egyben reagál az elmúlt időszak post black metal hullámára is, melyet többek között éppen a tavalyi Zaj fellépő, az Alcest munkássága fémjelez. A szintén hazai Black Nail Cabaret komor, rétegzett mondanivalóval rendelkező dalai egyszerre jól táncolhatóak, és nehezen felejthetőek. A synth noir irányból indult páros Pseudopop című friss lemeze újabb rétegeket ad zeneiségükhöz.

Idén visszatér a Dope Calypso is, és végre csatlakozik a Zajos fellépőkhöz a Meszecsinka: a négy országból érkező zenész intim, akusztikus hangvételű, elszállós, és hét különböző nyelven előadott dalokat ad elő, a bolgár és a magyar folklór találkozásában.

Az idén négynapos Fekete Zajon majd’ 90 zenekar játszik. A fesztivál első napján, augusztus 16-án a headlinerek között lép fel a hiphop és elektronika ötvözésével provokáló orosz IC3PEAK, a brooklyni synth-pop duó, a Light Asylum, a Black Nail Cabaret, és visszatér a szintén magyar gyökerű goth-tron együttes, a Volkova Sisters is.

Másnap játszik a death metal kabátjára komplex gombokat varró Tribulation, az az elektro vonalat kócos, post-punk és industrial elemekkel keverő Agent Side Grinder, a hazai sámánpunk leganda VHK, és az erőteljes, tájképszerű sötét metalt játszó Katla.

18-án, vasárnap a Robert Smith kedvence zenekara, a Twilight Sad mutatja be sodró, érzelmes cipőnézegető zenéjét, de feltűnik a Repetitor nevű garage-postpunk-noise-rock trió is, a most bejelentett Oceans of Slumber és a kísérletezős, ambient és drone metalt játszó Nadja mellett.

A fesztivál negyedik napján a hazai zenekaroké a főszerep: a Meszecsinka, Omega Diatribe, Nulladik Változat és a Lajka mellett játszik a Pozvakowski, Perihelion, és a berlini Pink Turns Blue.

A fesztiválra szállásjegyek is kaphatók: idén már nem csak a Mátra Kempingben, hanem a mellette található Mátra Tábor faházaiban is alhatunk. A szervezők megújult vendéglátó kínálattal, készpénzmentes fizetési megoldásokkal, és számos kiegészítő programmal készülnek a szűk két hónap múlva kezdődő Fekete Zajra.

Fekete Zaj Fesztivál 2019
2019. augusztus 16-19.
Mátra, Sástó kemping
Négynapos bérlet: június végéig 17.990 Ft, augusztus 15-ig 19.990 Ft, a helyszínen 20.990 Ft. A napijegyek ára 5.990 Ft, a 4. napra 3.990 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:
http://www.feketezaj.hu/
http://www.facebook.com/feketezaj/
http://www.facebook.com/events/2198669043733273/

Fekete Zaj 2019 – a teljes program (3 komment)

  • necron necron szerint:

    [quote=boymester:a8xnd8a2]

    Nekem egy középiskolás páromat juttatta eszembe és a nála töltött időt, amit beárnyékolt az [b:a8xnd8a2]Evanescence[/b:a8xnd8a2] mániája…Nem akartam rá emlékezni. (bag)
    [/quote:a8xnd8a2]

    Igen, sok zenére ráragad az „akkori korszak” hangulata, mai lehet jó kis nosztalgikus érzés, vagy taszító, mert olyan dolgokra emlékeztet, amikre nem szívesen emlékszünk vissza.
    Ez nekem is így van, de többnyire inkább pozitív. Noha, belehallgatva az Evanescence-be, teljesen megértem az álláspontodat. A második, Youtube-on elérhető merengő-zongorázós
    szám után már láttam a hasonlóságot az említett banda és a Oceans Of Slumber között. Viszont, továbbra is fenntartom ,hogy ez egy jó dal volt az Oceans Of Slumber-től.
    Lehet, hogy az egyetlen jó daluk, végül nem kerestem rá. Annyira nem vág a profilomba, de ezért alapból nem vetem el a lehetőségét az ilyen lágyabb, lazább muzsikáknak sem.
    Nyitott vagyok az új dallamokra, hiszen sosem lehet tudni ,hogy mit merít belőlük az ember.
    Például a nem rég itt közölt [b:a8xnd8a2]Ardours[/b:a8xnd8a2] ,vagy az új [b:a8xnd8a2]Chelsea Wolfe[/b:a8xnd8a2] dalok is tetszettek. Lehet, hogy a többi nótától majd behányok, de ezek jók számok, attól függetlenül, hogy
    jellemzően, egyáltalán nem hallgatok „ilyen” zenéket.

  • boymester boymester szerint:

    [quote=Necron:fmvzv65h]
    Oceans of Slumbermeglepő volt, nem ismertem őket. Nem tudom ,hogy a többi számuk milyen, de ez egész hangulatos volt. Rákeresek a kiadványaikra.
    [/quote:fmvzv65h]
    Nekem egy középiskolás páromat juttatta eszembe és a nála töltött időt, amit beárnyékolt az [b:fmvzv65h]Evanescence[/b:fmvzv65h] mániája…Nem akartam rá emlékezni. (bag)

  • necron necron szerint:

    Oceans of Slumbermeglepő volt, nem ismertem őket. Nem tudom ,hogy a többi számuk milyen, de ez egész hangulatos volt. Rákeresek a kiadványaikra.