Brant Björk visszatér

Brant Björk visszatér – desert rock a Kultiplexben a Kyuss dobosával

Brant Björk és a tesók július 27-én ismét útba ejtik a sivatagi melegben tikkadó magyar fővárost: tavaly júniusi teltházas exkluzív koncertjük után ezúttal a Kultiplexben áll majd színpadra a Kyuss egykori dobosának, s egyben a Palm Desert színtér legnagyobb egyéniségének számító zenész.

…aki egyben producer és kiadó is, hiszen a Kyussban eltöltött évek után saját kiadót alapított, és számos együttesben, többek közölt az általa támogatott Fu Manchuban is játszott. Brant Björk mindvégig kitartott saját műfaja, a stoner mellett, ami mára összekapcsolódótt szülőhazája (Palm Desert, California) védjegyévé vált.

És hogy mi is az a stoner zene? Képzeljük el, ahogy egy poros sivatag mélyén néhány mámoros állapotban lévő (ti.: „besztondult“) fiatal összeáll, és ösztönösen, improvizatív módon zenébe önti mindazt, ami életük addig eltelt néhány évtizede alatt nyomot hagyott bennük. Az így születő muzsika valahol a rock és a metal határán helyezkedik el: lassabb vagy középtempós darabok, súlyos bassz-riffek és a pszichedelikus jammelés jellemző rá. Mindez reszelős vokálokkal, nyers hangzással egészül ki – ezt nevezzük stonernek, és ezt a műfajt teremtette meg anno Björk néhány középiskolás cimborájával, köztük Josh Homme-mal… így született meg a Kyuss együttes, és vele együtt a stoner.

Brant mostani bandája, a The Bros Dylan Roche bőgőst, Mike Peffer dobost, és Cortez gitárost takarja. A négy fiatalember az elmúlt években csendben és nyugisan végigturnézta a világot, többször, s akiknek sikerült eljutni valamelyik fellépésükre, azok egybehangzóan állítják: ez a legjobb élő rock n roll, amit mostanság hallani lehet egy füstös, nehéz levegőjű klubban. Ahogy az ausztrál Beat magazin jellemezte: „Ennél valószínűleg semmi sem viszi ma közelebb az embert ahhoz az élményhez, amit úgy hívunk: Jimi Hendrix”.

A július 27-ei rendezvény lazaságát csak tovább oldja majd a hazai Saint Petrol szereplése, hiszen a 2006-ban, már ismert zenekarok (Insane, Fish!, VL45) mellékprojektjeként alakult csapat a lehető legőszintébb, laza, slágeres stoner rock zenét játssza – ahogy a csövön kifér. A másik hazai gárda, a Shapat Terror egy kis bikavért is csorgat majd a stoner est sivatagi homokjába, hiszen Egerből származó együttesről van szó – southern stoner észak-keletről. A koncertre jegyek már kaphatók, országszerte a Ticketportal partnerüzleteiben, valamint a www.ticketportal.hu oldalon.

The Kings Of Desert Rock return to Budapest

2007. július 27., péntek 20.00 óra
Budapest, Kultiplex
Brant Björk and The Bros, Saint Petrol, Shapat Terror
Belépő: elővételben 1800 Ft, a helyszínen 2000 Ft.

Kapcsolódó weboldalak:

http://www.negativeart.hu
http://www.dunarecords.com
http://www.saintpetrol.com/
http://www.shpt.hu

Hallgatnivaló, látnivaló:

http://www.myspace.com/brantbjorkandthebros
http://www.myspace.com/saintpetrol
http://www.myspace.com/shapatterror

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.