Ace Frehley

A Guitar World magazin  (web site) készített interjút a Kiss gitáros Ace Frehley-el. Néhány részlet a beszélgetésből:

 

Guitar World: Mi ösztönzött téged, hogy játssz a gitáron ?

 

Ace Frehley: Olyan családban nőttem fel ahol mindenki zenélt, úgyhogy engem egész nap körülvett zene. A szüleim zongorán játszottak, és a testvérem és nővérem zongorán és folk gitáron tették ugyanezt.  A testvérem megmutatott nekem néhány akkordot az akusztikus gitárján. Egy nap meglátogattam egy olyan barátot, akinek volt egy elektromos gitárja és egy kicsi erősítője, és ez megváltoztatta az életemet. Tartottam a gitárt a kezemben, és ütöttem az alacsony E húrt, a hang éppen búgott. Engem ez teljesen lázba hozott! Olyan volt mint mikor egy heroinfüggő megkapja az első adagját.

 

Guitar World: Mi volt az az első dal, amit megtanultál a gitáron lejátszani?

 

Ace Frehley‘(I Can’t Get No) Satisfaction’ a THE ROLLING STONES zenekartól. Kicsivel azután megtanultam még a csapat ‘The Last Time’ című szerzeményét is, nagyon büszke voltam magamra. Nem csak kitaláltam, hogy mit kell játszani,de az apámtól kapott Ampeg Reverberocket erősítőből tisztán meg is szólaltak a hangok. Zengett rendesen a riff.

 

Guitar World: Mi volt a legkínosabb pillanat ami színpadon ért ?

 

Ace Frehley: Áramütés, a „Destroyer” turnén, Lakelandban (Florida). Ez az előtt volt, hogy a KISS vezeték nélküli gitárokat kapott. A színpadon lépegettem egy nagyon magassarkú csizmában.  Megragadtam a korlátot, mert elvesztettem az egyensúlyom. A korlátot nem szigetelték megfelelően és engem 240 volttal eltrafáltak. Szikrákat láttam és nem emlékszem sokra. Nekem azt mondták, hogy a roadok vittek a színpad mögé. A kezem tele volt égési sérülésekkel és a csapatnak lekellett állítania a koncertet. Amikor végül az öntudatom visszanyertem nem éreztem a jobb kezemet. Ez ijesztő volt!

 

Guitar World: Mivel foglalatoskodsz mostanában ?

 

Ace Frehley: Dolgoztam egy szólóalbumon és néhány filmprojekten. Szeretnék készíteni egy oktató videót rengeteg humorral. [Nevet] Nem szeretnék egy újabb unalmas hogyan játszunk gitáron videót készíteni. Nem én vagyok a világ legnagyobb gitárosa, de legalább soha nem vagyok unalmas.

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.