Peter Bjärgö – melankólia 2.0

A svéd Arcana és a feléledni látszó Sophia frontemberének / mindenesének második, The Architecture Of Melancholy című szólólemeze a kanadai Cyclic Law gondozásában december 21-én lát napvilágot. Az A Wave of Bitterness című első szólólemez autentikus hangulata után egy mélyebb betekintést kínál Peter a szomorú, mélységes zenék elkötelezettjeinek. A lemez 700 példányos limittel jelenik meg, nyolc paneles digipak köntösben. Némi betekintés a lemezből lentebb…

 

Peter Bjärgö „The Architecture Of Melancholy” CD / Digital (41st Cycle) by Cyclic Law

Peter Bjärgö – melankólia 2.0 (2 komment)

  • necron necron szerint:

    Helló

    Nagyon örültem a cikknek. Tudtam, hogy lesz második album,de nem nagyon jártam utána. Köszi a munkád!

    Az Arcana volt az a banda, melynek kapcsán elkezdtem érdeklődni a „ilyen zenék” iránt (nem kategórizálgatok, mert mindenki mást lát benne). Én a „Cantar De Procella-t” kaptam kölcsön, amikor még javában death/grind/gore bandákat hallgattam- „csak érdekesség képen hallgassam meg ezt is, hogy ilyen is létezik”. Aztán teljesen beleszerettem, magával ragadott az éteri hangulata, olyan világot tárt fel, amivel eddig még nem találkoztam. Aztán 2000-2001 karácsonyára megvettem a (karácsonyi ajándék pénzemből) a „The Last embrace” albumot (5000FT ért-még most sem kevés lóvé:-D). Egész szünet alatt ezt a CD-t hallgatgattam:-D.

    Igazából előbb ismertem meg az Arcanat, mint a DCD-t. Ezért számomra nem követők, hanem inkább kísérők voltak, persze ez így nem igaz.

    Remélem hamarosan megjelenik az új Arcana album és ahogy hallottam a Dead Can Dance is tervezi, hogy kiadnak egy új albumot a következő évben. Ezt mondjuk nagyobb érdeklődéssel várom, mint hogy lesz e világvége, vagy sem:-D))).

    Ha esetleg van valami forrásod, akin keresztül „ilyen” zenéket lehet beszerezni, emberi áron (nem 6-7000 ft/CD), akkor kérlek küld át privátban. Jelenleg egy budapesti bolton keresztül rendelgetek,ami jó, de itt iszonyat drágák a CD-k. A netes rendelést nem szeretem, mert előre kell fizetni és a netes átutalás nem biztonságos-tapasztalat, ráadásul euronk még nincs:-D).

    Köszi
    üdv

  • necron necron szerint:

    Helló

    Köszi a cikket. Nekem jobban tetszett a „A Wave of Bitterness” album. Bár az előző album kapcsán végig olyan érzésem volt, hogy a számok nagy része Arcana-nak íródott ,csak nem voltak elég ütősek, hogy rákerüljenek a következő albumra.

    Itt most más a helyzet, egyedibb a hangulat és a hangszerelés, a borító is szebb. Viszont a számok elég egyhangúak ezzel a gitár pengetgetésekkel, valahogy egy Kammerheit album jut eszembe róla (bár pontosan nem tudom ,hogy melyik, vagy hogy hol hallottam már hasonlót. Viszont a végén úgyis megveszem ezt az albumot is, mert ez is magával ragadt és úgy tökéletes, ahogy Pete megalkotta.

    (Bár felmerült bennem, hogy mi ihleti ezt a mély, introvertált hangulatot?… Jó helyen lakik, van családja, gyereke, felesége…talán ez is egy olyan dolog, ami önmagát szüli meg és kell egy művész, aki utat enged neki, hogy eljusson olyan emberkékhez, akik megértik ennek a szépségét és támaszt nyújt nekik a melankólia sötét tárnáiban).

    üdv és köszi a cikket (w00t)

Akela, Jó’vana Akela, Jó’vana
április 05.