Hogyan lettem Majdnem Híres?!

2015 augusztusában a kicsi lány, aki már nem is volt annyira kicsi, Budapestre költözött. Minden ekkor kezdődött el. A Fish! zenekar akkori turné menedzsere, Rusz Andris adta az ihletet, hogy én miért ne végezném el a könnyűzenei menedzser képzést. Kézenfekvő is volt a történet, hiszen 13-14 éves korom óta zenészek vesznek körül, és valami csoda folytán egész jó kapcsolatot is ápolok velük mind a mai napig. A jelentkezés nem ment olyan simán, mint ahogy én azt elterveztem. Betelt az összes hely, így várólistára kerültem. De itt jön a nagy szerencse, valaki lemondta. Én pedig bekerültem a csapatba. Semmiképp sem nevezném osztálynak, inkább egy kis közösségnek, akikkel hetente egyszer találkoztam.

A könnyűzenei menedzsment képzés szerkezete két részre osztható: az első félévben a bevezetés után, a popzene születésétől a ’00-ás évekig tartó korszak popkultúra történetével, a zeneipari menedzsment modellek ismertetésével, a szerzői jogi alapokkal, digitális zeneüzlettel, e-zenei ismeretekkel ismerkedtünk meg. A félév végéhez közeledve szót ejtettünk a zenei menedzsment elméletéről, a kezdő zenekarok menedzsmentjéről, a zenei produceri szakmáról, a budapesti koncerthelyszínekről és koncertszervezésről, az imidzsépítés alapjairól. Még szintén az első félév tematikája volt, hogy a fesztiválokról és a vidéki színtér működéséről hallgassunk előadásokat. Talán ekkor érkeztünk el arra a pontra ami mindenkit a legjobban érdekelt. Ez a menedzsment volt, amit Kovács Ákos Dadan tartott. Ezen a területen is elkerülhetetlen, hogy ne essen szó a kommunikációról, a social mediáról és a PR tevékenységről. 

A második félév tananyaga az alábbiakból állt: külföldi turné megszervezése, lebonyolítása, a magyar turnémenedzsment, nemzetközi booking, pályázatírás, rendezvények technikai háttere, rádiók működése, illetve a Live Nation működése. A félév végén 3-4 fős csoportokat alkotva projekteket mutattunk be. Minden csoportnak külön mentora volt. Mi egy 6 állomásos akusztikus turnét szerveztünk meg, ami sajnos nem valósult meg.

A két félév során lehetőségünk volt gyakornokként különböző helyeken elhelyezkedni, én a Dürer Kert táborát erősítettem. Nem csak a helyszínen, hanem akkoriban frissült a honlapjuk, és a tanárom segítségével tartalmakkal töltöttük meg a friss oldalt. 

A képzés érdekessége és népszerűsége abban rejlik, hogy a Majdnem Híres Rocksuli oktatóin kívül számos „külsős” oktató tartott órákat. A tanfolyamot Bihari Balázs (Presscode, Hippikiller), Forrai Krisztián (Recorder), Réz György (PORT.hu főszerkesztő) és Fernbach Erika (Sziget) vezeti. Oktatók a teljesség igénye nélkül: Tóth Gergő (Magneoton – band manager/ booking agent), Békés Gergely (EJI – szerzői jogász), Bodrogi András (digitális zenei szakértő, újmédia-menedzser), Nagy Adrienn (Akvárium Klub – programszervező), Bóna Márk (Sziget Fesztiváliroda), Gerendai Károly, Kovács Ákos Dadan (Gold Record – zenei menedzser),  Németh Róbert (Presscode, HVG, Radio Pro, HS7),  Linczényi Márk (Kolin),  Horváth Máté (Skalar Music Hungary). 

A könnyű zenei menedzsment képzés sikerességét mi sem bizonyítja, hogy már a jelentkezési határidő előtt telt házas. Mindenkinek csak javasolni tudom, aki zenével foglalkozik, aki egy kicsit is fogékony a zeneiparban működő dolgok iránt, hogy ne hagyja ki, és legyen ő is Majdnem Híres! 

Hell Vill #19 Hell Vill #19
június 13.
Bring Me the Horizon Bring Me the Horizon
június 16.
Hatebreed, Crowbar Hatebreed, Crowbar
június 17.