Humugur – őstörténet, és hasonló lelkületű gondolatok a fő irányvonal

A szombathelyi székhelyű Humugur bemutatkozó lemeze ugyan még tavaly tavasszal jelent meg, viszont a banda a remek death metal anyag ellenére nem igazán van jelen a hazai underground sajtóban. Úgy gondoltam, időszerű kifaggatni a srácokat a nagylemezről és a bandával kapcsolatos egyéb aktualitásokról!

Két demófelvételt követően, múlt áprilisban jelentkeztetek a Bring Decay to an End című első nagylemezetekkel. Azt javaslom, kezdjük egy rövid bemutatkozással; mikor indult a banda, kik voltak az alapítók? A Krampüs és a Morgue jelenlegi, illetve egykori tagjaiként milyen zenei múlttal rendelkeztek?

András: Tibivel ismerkedtem meg először, lementünk párszor jammelni a próbatermükbe ketten. Panterát, Brujeriát meg Napalm Death-et játszottunk. Azt hiszem, a Morgue akkor már nem volt aktív. Hogy milyen évet írtunk, nem tudom. Talán 2011, vagy 2012… Aztán Tibi szólt, hogy van még két haverja, akik csatlakoznának (zenélni). Mondta, hogy ők grindcore-ra gondoltak, és megvan a név is. Király, gondoltam akkor azon már nem kell agyalni. Bár elsőre a név fura volt, de gyorsan túllendültem rajta. Így indult a Humugur.

2014-ben két demóval is jelentkeztetek. A bemutatkozó anyag egy ötdalos CDR-ként jelent meg, az Endless Caverns azonban a Neverheard distro jóvoltából már gyári kazettán vált elérhetővé, egyfajta bónuszként hozzátéve az első demo hanganyagát is. Mit kell tudnunk ezekről a felvételekről?

Stefán: Amikor bekerültem, volt már a zenekarnak jó pár dala, de lehet, hogy már a komplett demók anyaga is készen volt… Csak az énekes távozásával ezek instrumentálisak lettek. Írtam hozzájuk szövegeket, aztán úgy döntöttünk felveszünk közülük ötöt. Ezek a nóták képezték az írott lemez anyagát, amit az érdeklődőknek osztogattunk. Pár hónappal később vettük fel a másik ötöt, amit Káger Balázs megjelentetett kazettán, B oldalon az első demóval.

A demók után hosszú időre elhallgatott a banda és csak öt évvel később jelentkeztetek a nagylemezzel! Mi volt az oka a hosszúra nyúlt szünetnek?

S: A tétlenséggel telt szünet viszonylag rövid volt. A második demó idején Ádám kilépett. Ekkor már volt közöm a Krampüs zenekarhoz, Szabinak tetszett a Humugur, ő lett a basszugitáros. Egy darabig működött is a dolog, de hamarosan Tibi is kiszállt. A dobos keresése tartott sokáig. Találtunk valakit, próbáltunk, nem vált be, repült egy év. Találtunk mást, próbáltunk, várakoztunk, nem vált be, repült még egy év (de lehet, hogy másfél). Meguntuk, felvettük a lemezt dobgép alapra, majd kicseréltük igazira. Aztán megint várakozás, kiadókeresés. Se itthonról, se külföldről sem kaptunk kedvező visszajelzést. Volt, olyan is, hogy semmilyen visszajelzés sem érkezett (ezt itthonról is tapasztaltuk, neki külön köszönet!). Belevágtunk magunk. A Virradat Records evégett született meg.

Mennyi idő alatt álltak össze a nagylemez dalai? Hogyan zajlott a dalszerzés? Ki a fő zeneszerző a bandában?

A: A dalszerzés elejétől fogva úgy ment, hogy otthon összeraktam a zenét. Talán egy nóta van, amit próbateremben szereztünk közösen. Egy-két téma van, amit Ádám, vagy később Szabi küldött át, de általában úgy szokott történni, hogy leülök gitározni a számítógép elé.  A jobb riffeket felveszem, majd kiválogatom azokat, amik szerintem összeillenek. Dobgépet pakolok alá, pár napig hallgatgatom, alakítgatom, aztán átküldöm Stefánnak. Ő meg ráüvöltözik, aztán visszaküldi. Kb. egy-másfél évig íródtak a dalok. Voltak olyanok, amik már a demó idején is kész voltak, például a Filis Hagar, vagy az Árnyéklélek, csak kissé átírtam őket. Azoknak mondjuk Stefán is átírta a szövegét.

Hol zajlottak a Bring Decay to an End felvételei? Milyen felállás rögzítette a dalokat?

S: Az András által készített dobgép-felvételek képezték az alapot, Fekete István barátunknál vettük fel a többit, Tapolcán. András feltolta a gitárokat, Szabi a basszust, majd én az éneket.  A felvételeket elküldtük Ziskó Olivérnek, aki a dobokat a szombathelyi házi stúdiójában rögzítette. István pedig összetette a kettőt.

Ki felel a dalszövegekért, illetve mit kell tudnunk róluk?

S: Mea Culpa. A demók idején még nem volt különösebb koncepció a szövegeket illetően, úgy fogalmaznék, hogy amilyen érzést/hangulatot kiváltott belőlem egy dal, olyan szöveg került rá. A kazetta megjelenése után dobtam fel a labdát, hogy képviselhetne viszonylag egységes témavilágot a zenekar, az ötlet a többieknek is tetszett. Attól fogva őstörténet, származáselmélet, sumér-ősmagyar lelkületű gondolatok a fő irányvonal. Azért, mert death metal, másról is lehet szó, minthogy ,”megöllek, megeszlek, megerőszakollak, megint megöllek“. (bocs Jani, loptam a dumádat, haha) Hozzátenném még, hogy a szövegekben sátánszopkodás, keresztforgatás sem mutatkozik meg, sőt…

A: A zenekar indulásakor sem volt irány a sablonos téma. Az akkori énekesnek, Lacinak az volt az elképzelése, hogy sci-fi témájú szövegeket ír. Csak nem írt… Aztán egyszer csak kilépett. Pár hónappal az első fellépés előtt. Norbi rekordidő alatt pattintott szövegeket a dalokra!

A CD a Virradat Records első kiadványa. Mi kell tudnunk a kiadóról; jól sejtem, hogy burkoltan szerzői kiadásról van szó?!

S: Így van. Ha nagyképű lennék, és a tízedik lemezünket jelentetnénk meg, azt mondanám, hogy a Virradat Records a Humugur kizárólagos kiadója! Ha-ha! De inkább úgy fogalmazok, hogy a meddő várakozások után jobb ötletnek tűnt saját kézbe venni a dolgokat egy jól hangzó lemezkiadó égisze alatt.

Ahogy a bevezetőben is utaltam rá, itthon sajnos relatíve kevés felületen lehet találkozni a banda nevével, akár lemezismertető, akár interjú formájában. A facebook oldalatokat átpörgetve viszont azonnal feltűnt, hogy külföldről több visszajelzés is érkezett az albumra. Milyen határainkon túli vélemények jutottak el hozzátok?

S: Szívesen cserélgetek lemezeket más kiadókkal, akik elmondják a véleményüket a dalokról. Jellemzően pozitív hangot ütöttek meg, ennek nagyon örülök. Valóban kevés felületen szerepel a zenekar, ennek főként az lehet az oka, hogy dobos hiány miatt nincsenek fellépéseink, keveset hall rólunk az underground is, nemhogy a mainstream! Ha-ha!

Ha már külföld, terveztek-e kinti megmozdulásokat? Illetve ehhez kapcsolódva, itthon hogy álltok koncert-fronton?

S: A fentiek okán jelenleg nincs tervben koncert.

Norbi, korábban a manapság sajnos inaktív Krampüs-ben is énekeltél! Jelenleg mi a helyzet azzal a bandával, tag vagy még a csapatban?

S: Lassan két éve, hogy kiszálltam, de úgy tudom nem inaktív a banda, koncertezgetnek.

A Humugur két további tagja, Ádám és Tibi korábban a két demót megért Morgue-ban volt érdekelt. Az a banda már egy lezárt történet?

S: Úgy tudom, hogy már egyikük sem zenél. (Legalábbis metalt biztos, hogy nem nyomnak.) A Morgue háromnegyede a feloszlás után Mental Drill néven folytatta egy rövid ideig. Eredetileg oda szálltam be dalolni. Felvettünk három dalt (Carnivores, The last room is the pain, Confused mind), kitettük a youtube-ra, aztán földbeálltunk. Ádám és Tibi párhuzamosan csinálták a Humugurt Andrással és egy Laci nevű sráccal karöltve. Énekeshiány lépett fel, áthúztam oda.

A finoman szólva is túltelített műfajban mi volt az a banda, amire legutóbb felkaptátok a fejeteket? Egyáltalán követitek-e az újabb death metal zenekarokat vagy maradtok a klasszikusoknál?

S: Is-is. Cserék útján sok csapatot sikerült megismernem, olyan korongokhoz jutok, amiket nehéz megunni. Barbarian Prophecies, Legacy of brutality, Lapidated, Hakata, hogy csak párat említsek…

A: Nálam az Aborted lemezei forognak sokat, meg az orosz Katalepsy Gravenous Hour-ja.

Köszönjük a válaszaitokat, záró gondolatként osszátok meg az olvasókkal, amit még lényegesnek tartotok megemlíteni!

S: Köszönjük az érdeklődést, és a lehetőséget, hogy szerepelhetünk a Fémforgács hasábjain! A zenekar, vagy a kiadó e-mailcímein keresztül hozzá lehet még jutni a CD-nkhez, illetve az album teljes egészében meghallgatható a Virradat Records youtube csatornáján is!

Az interjút készítette: Andris

november 20.,
november 21.,