Ihsahn – gyökerem a black metal

2020. február 14-én Telemark címen jelenik meg Ihsahn új anyaga, amely két EP-ből álló sorozatának első része. A norvég szövegeket felvonultató EP sorozat első felén öt súlyosabb dal fog helyet kapni, a második, még címnélküli anyagán ugyan csak öt dal kap helyet, amin egy progresszívebb irányát mutaja meg.

Tizenhat éves korom óta majdnem minden második évben kiadtam egy nagylemezt, úgy éreztem, hogy itt az ideje valami mást is kipróbálni. Mindezt egy olyan megközelítésben szerettem volna megvalósítani, ami természetesnek hat, de egyben alkalmazkodik is a mai zenék előadásához és élményéhez. Már van hét szólólemezem, így az első EP egyfajta kisebb visszatekintés lesz. Hasonló témákhoz nyúltam vissza, mint az Arktis esetén, de ezúttal sokkal közelebb az otthonomhoz mind zeneileg, mind – merem mondani – kulturálisan is.

Az a terv, hogy a folytatáson ennek az EP-nek az esztétikai és zenei ellenpárját adom majd ki, ahol meg tudom mutatni a zeném progresszív, kísérleti és kiforrott oldalát is. Mindent összevetve ez az egész számomra az ötletek kiadásáról szól, illetve hogy teret engedjek magamnak, mielőtt beleásom magam a következő nagylemezbe.” – mondja új lemezéről.

Az EP címe  Telemark  – ez a megye neve, ahol felnőttem és ma is lakom, az egészet ez inspirálja. Tehát mondhatnám, hogy ez egy gyökérorientált album. Már korábban is terveztem, hogy egy alapvetően csupasz, tisztán a black metal esztétikájához kapcsolódó anyagot csináljak. Ezek az én zenei gyökereim, ami nem más, mint Telemark. Ezért a norvég szövegek is. Úgy érzem ez az otthont is jelenti sok tekintetben.

Lowland Fest 2024 Lowland Fest 2024
június 25.
Tom Morello Tom Morello
június 30.
Toxic Weekend 2024 Toxic Weekend 2024
július 03.
Richie Kotzen Richie Kotzen
július 03.