Inner Axis
Midnight Hunter / Steelbladed Avenger (single) (2021)

A német Inner Axis egy két lemezzel rendelkező heavy metal csapat. A kieli ötös 2008-tól tevékenykedik ezen a néven, korábban, 2001 és 2006 között Midgard név alatt három demójuk is megjelent. A debütáló Inner Axis korong már tíz éves, míg a második We Live by the Steel címet viselő albumuk négy éve jött ki. Lássuk be a banda nem igazán kapkodja el a lemezkiadást, és mostani kislemezeikkel sem siettek sehová. Az idén áprilisban és májusban egy-egy digitális single képében megjelent Midnight Hunter / Steelbladed Avenger címmel ellátott kiadvány-párosuk egy az ősz folyamán CD formájában napvilágot látó gyűjteményes válogatásanyagon fog kiteljesedni.

Mindkét dal a PITCHBLACK STUDIOS -ban készült és hallgatóiknak a klasszikus heavy metal műfaj tökéletes hangzását nyújtják. Ezen a hangzáson észrevehetően sokat javított Nino Helfrich (Iron Angel) gitáros és Rich Gray (Annihilator) basszusgitáros, akiknek a közreműködésével jött létre ez a két acélos nóta.

Az eredetileg április közepén debütált Midnight Hunter címében és borítójában a sci-fi vonalat képviseli. A single a címadó eredeti és instrumentális verzióját tartalmazza. A dal egy középtempós, refréncentrikus acélveretes heavy metal nóta, melyhez leginkább a svéd vonall, gondolok itt a Bloodbound-ra, a Hammerfall-ra és hasonszőrű társaikra párhuzama vonható. A végletekig ismételt, egyszerű felépítésű refrén dallama azonnal rögzül a fejekben. Az énekes Kai Hagemann dallamiban leginkább a közepes tartományokban érzi otthonosan magát, nem is erőlteti az igazi magasakat. Ha a Midnight Hunter-t a sci-fi jelzővel illettem, akkor a Steelbladed Avenger szövegileg kétségtelenül a fantasy irányzathoz húz, a borítóról nem is beszélve. Ez egy lendületesebb szerzemény, bitang jó szólóval. Olyan, mint a korai Hammerfall pörgősebb tételei közzül voltak. A refrén egyébként ennél a dalnál is nagyon ragadós. Nagy megfejtés tehát nincs, mindkét nóta egy-egy jól sikerült, begyakorolt stílusgyakorlat. Az Inner Axis nem fogja megváltani a műfajt, de kétségtelenül kellemes hallgatnivalóval álltak elő.

A recept egyébként mindkét single esetében azonos, azaz a címadók mellett megkapjuk ugyanazon dalok vokálmentes változatait is. A Midnight Hunter / Steelbladed Avenger tehát egy kis figyelmesség a rajongók felé, egyben egy apró életjel a csapattól; ha a vokálokon tudnak erősíteni és a majdani harmadik nagylemezre sikerül 10-12 hasonló kaliberű nótát összehozniuk, nemcsak ők, hanem talán én is elégedetten dőlök majd hátra!

Angertea, Mudi, Nís
október 22.