Underground Wanted – 1 – Interjú Ron Ravennel (Et Malvm)


Bár úgy volt, hogy mélyinterjút csinálunk a mélyvízi halászatban nyertes bandával, Ron Raven az Et Malvm egyszemélyes project mindenese vérbeli black metal személyiséghez méltóan meglehetősen szűkszavúan nyilatkozott. Ennek ellenére élvezetes beszélgetést folytathattam vele két napja, válaszaiban a műfaji szűkszavúság mellett a lazaságot véltem még felfedezni… Íme:

Ismertebb bandáknál egy rövid felvezetés után indul a beszélgetés, viszont ezúttal hasznosabb, ha te magad mutatod be a projectedet / bandádat! Mesélj kérlek róla!


A project kezdetét az első szám, a Broken World, „publikálásától” számítom, azaz 2017. március 1-től. A project neve az Et Malvm lett, ami latinul annyit jelent: „…és a gonosz…”, Azért lett ez a neve és ilyen formában mert volt már egy csomó „Malum” zenekar, és a logot is úgy rajzoltam meg hogy az u betű inkább egy v-re hasonlít, innen jött az ötlet.

Egyedül csinálsz mindent?

Teljesen egyedül. A logot, az album borítót, a zenék felvételét. Többen is ajánlottak már nekem instagramon artworköket, persze pénzért, de úgy vagyok vele hogy inkább én csinálom azt is, vagy barátnőmet megkérem ha kell segítség a rajzokban. A zenéket otthon veszem fel egy elég gagyi mikrofonnal és erősítővel, a dobgépet pedig egy ingyenes alkalmazás segítségével oldom meg.

Ezek szerint a gitárhangokat erősítőről veszed mikrofonnal, nem pedig utóeffektezve?

Igen, egy effekt pedált használok még és kb. ennyi is a nagy tudomány az egészben. Többen is mondták már, hogy egyből menjen a gépbe és utólag effektezzem, de nagyon önfejű vagyok és nekem így tetszik a hangzás.

Mennyi a hangzásodban a „direkt ilyen” tartalom, és mennyi az „így sikerült”? Értsd: te magad tekered ki ezt a sivító, ideglelős nekro hangzást?

A zajokat 100%-ban a mikrofon adja, és ezt a „szúnyog” hangzást én kevertem hozzá.

Egyedül a dobgépet tartom esetlennek. Hogy érzed te személy szerint? Vagyis nem a dobgép tényével van gondom, csak a hangzásával.

Sokkal tisztábban veszi fel a gép a dobgépet, amihez később adok térhatást, meg nem is sokat foglalkoztam eddig életemben dobolással csak néha-néha anno zenekari próbákon beültem a dob mögé hülyéskedni, de én gitáros vagyok inkább.


Ezek szerint volt / van zenekarod is?


Igen, eddig 4 zenekarban játszottam, de nem sokra jutottunk.

Az éneket ezzel szemben nagyon kiforrottnak érzem a Sinners at 3am-on. Az erős, kifejező orgánumod esetleg színpadi rutinból fakad?

Sose léptem fel még emberek előtt. Autodidakta módon tanulok hörögni/károgni lassan már 3 éve, azt is csak azért kezdtem el anno mert az egyik zenekarom hardcore vonalon mozgott és én lettem a vokálos ezáltal.

Ez érdekes. HC? A black metaltól eléggé távoli világ. 🙂 Nincs ezek szerint műfaji kötődésed?

„Mindenevő” vagyok, minden féle metal stílust szeretek, kivéve a thrasht.

A Son of Witchben a szikár gitárreszelést egy ambient betéttel lazítod. Szerinted a black metalnak kell valamiféle törvényszerűséget követnie?

Szerintem nem igazán, persze ott vannak azok a dolgok, amitől black metal a black metal, pl.: a magas hangok dominálnak inkább, a gyors pörgős riffek, és persze általában a szövegek elég lírikusak, balladák. De a szöveg témája se kötött, van aki történelmi témát dolgoz fel, érzelmekről ír, és vannak akik beleviszik a politikát is.

Pont a szövegekről akartam kérdezni. Leírva nem találom őket sehol. Mesélnél ezekről valamit?

A Son Of Whitch lett talán a legjobb, azon napokig dolgoztam. Az egy boszorkány-üldözések korában lévő eseményt dolgoz fel. Egy srácról szól akinek az anyját megölték és a gyereket is meg akarták lincselni, ami a végén meg is történik.
A Gemini az élet és halál „harcáról” szól az emberekért, igazából ez ennyi dióhéjban.
A Broken World egy egyszerű kis szöveg az egyházak agymosásáról és arról, hogy az emberek ész nélkül követik.
A József Attila feldolgozás azért született meg, mert ez a kedvenc versem és már régóta felakartam dolgozni.

Mit jelent az EP címe egyébként?

A Sinners at 3am azt jelenti hogy, bűnösök 3-kor. A 3 óra az a boszorkányok órája, és ahhoz hozzá jött egy sinners szócska de semmi különleges igazából.

Mit szeretnél elérni az Et Mamvmmal? Tervezel fizikai formátumban is megjelenni? Fontosnak tartod a fizikai megjelenést?

Tervezem, hogy legyenek kiadott CD-k, pólók, esetleg ha tudok akkor majd koncerteznék is, csak ezt még anyagilag nem tudom megtenni és az instagramon kívül más oldalakon nincsenek nagy számban a követőim, rajongóim.
A fizikai megjelenés fontos, mert egy CD még is csak egy CD, amit az ember megvesz és ezzel is támogatja a zenészt. A koncerteken pedig még több emberhez juthatnak el a számok, egy pár zenekart én is így ismertem meg, hogy egy miskolci rock kocsmában koncerteztek.

http://www.youtube.com/watch?v=_W5TjxpHpmI&


Te voltál az egyetlen, aki megosztotta az Underground Wanted bandák közül a szavazást. Sokan untrue-nak tartják, ha reklámozod magad, főleg a black metal bandák közül. Ahogy figyelem, számodra ez viszont nem jelentett problémát. Van olyan, amit nem tennél meg az ismertségért?

Nem „adnám el magam”, és játszanék olyan zenét, amit nem szeretek de sokkal populárisabb. Ha csak 100-an szeretik azt, amit szeretek játszani akkor én nekem az már elég.
Bárki megoszthatta volna, megvolt engedve, de csak én éltem a lehetőséggel.
A marketing és a reklámozás fontos, hiába underground zenekarról, projektről van szó, ha nem hirdetik magukat az zenekarok, projectek kiadók nélkül és koncertek nélkül nem biztos, hogy sok emberhez eljutnak.

http://www.youtube.com/watch?v=bZBVFEAWC-0&


Mik a hatásaid? Milyen zenéket hallgatsz? És mennyire érzed ezeket jelen az Et Malvmban?

Régen sok punkot hallgattam és metalcoret. Mostmár inkább folk metalt, nu metalt és egyre több atmoszférikus blacket hallgatok. Én annyira nem érzem a folkot, vagy a punkot a zenéken.

Mi a következő lépés?

Elkezdtem dolgozni a következő albumon, amit egy LP – nek szánok, utána pedig folytatni akarom ezt, mert élvezem, és egyébként is tetszik ez az egész. Sok pozitív visszajelzést kapok. Egy másik versenyzővel már beszéltük korábban is, hogy csinálunk egy-két közös számot.

FB: http://www.facebook.com/etmalvmofficial


The Dwarves The Dwarves
július 24.
Baroness Baroness
július 29.
FEZEN Fesztivál 2024 FEZEN Fesztivál 2024
július 30.