Catamenia interjú

Először, kérlek mutasd be a zenekart, szerintem itt Magyarországon még nem ismernek benneteket túl sokan. Mit jelent a Catamenia szó?

Ari: Szia, a Catamenia ritmusgitárosa. A többi tag pedig: Riku Hopeakoski – fő gitárok, Olli Mustonen – ének, Veikko Jumisko – dob, Toni Kansanoja – basszus és Kari Vähäkuopus – tiszta ének.
Nos, a Catamenia szó azt jelenti, hogy mérés, hehe, de számunkra nem ezt jelenti persze. Tudod, amikor a banda megszületett, az alapító énekesünk Mika Tönning találta ki ezt a nevet, és az a lusta köcsög nem nézett utána mit jelent a szó.

Néhány dalotok finnül van. Hallottatok már a finn-magyar nyelvrokonságról? Nekem még így tanították az iskolában 🙂 Mi róla a véleményetek?


Ari: Igen, tudok róla, hogy a nyelveink rokonságban vannak. Mikor Magyarországon voltunk próbáltunk erre odafigyelni és elcsípni néhány magyar szó értelmét, de nem igazán találkoztunk olyannal, amit felismertünk volna. Lehet, hogy a srác, aki felfedezte ezt a rokon eredetet, eléggé részeg volt. 🙂
De ha tényleg rokonok, az tök jó, öröm megismerkedni déli unokatesókkal.

A „Bringing The Cold To Poland” DVD hangzása elég jól sikerült szerintem, van a csapatnak „saját” embere, aki az átlagos fellépéseken a hangosítással foglalkozik?

Ari: hát szerintem a hangzás sokkal jobb is lehetne, de szerintem eléggé kapkodás volt a DVD befejezésével. De persze örülünk neki, ha az embereknek bejön a hangzás.
Nem volt velünk a saját hangmérnökünk, és más koncerteken se szokott. Pedig remek dolog lenne saját hangmérnökkel turnézni.

Már 7 nagylemez van mögöttetek. A DVD felvételének ötlete a kiadótól jött, vagy ti szorgalmaztátok, hogy legyen már egy DVD-tek is?

Ari: A Metal Mind lépett kapcsolatba velünk és kérdezték, hogy érdekel. Nagy lehetőség volt ez számunkra, így nem hagytuk, hogy más elhappolja előlünk.

A DVD-n van egy csomó extra, bónusz dalok, az új lemez felvételéről videó, fotó galéria, biográfia, diszkográfia, stb. Ott voltatok az authorizálásnál?  Kellett valamit lehagyni a DVD-ről?

Ari: nem kellett lehagynunk semmit a DVD-ről, szóval minden amit rá akartunk tenni, rajta is van. Boldogok vagyunk, mert így csomó cucc rákerülhetett. Az emberek meg többet kapnak a pénzükért.

Tero Nevala, aki a billentyűkön játszik a DVD-n, a kult amerikai horror punk banda, Misfits pólót visel. Milyen zenét hallgattok metálon kívül? És metálon belül mik a kedvenceitek?


Ari: Hát az a poló Tero-é, és én nem is igazán vágom a Misfits-et, haha. Mindenesetre, mindannyiunknak egészen sajátos zenei izlése van, ez hozza az ötleteket és több hatást a Catamenia zenéjébe, és szerintem ez tök jó.
Szinte minden kategóriából vannak művészek és bandák, amit mindannyian szoktunk hallgatni, szóval egyszerűbb lenne azt kérdezni, hogy mit nem hallgatunk… és a válasz nem, nincs ilyen. Ugyanez a helyzet a kedvenc bandákkal, egy egész hét is kellene ahhoz, hogy minden kedvenc bandánkat felsoroljuk.

Mi alapján válogattátok össze a fellépés 50 percéhez a dalokat? A 2006-os új lemezről, a Location:COLD-ról 5 dalt is játszatok, ha a W.A.S.P. feldolgozást is számítjuk, az I Wanna Be Somebody-t, akkor pedig 6-ot.


Ari: először ki kellett húznunk néhány dalt azok közül, amit játszani szerettünk volna, mert tudtuk, hogy csak 50 percünk van. Amúgy, alapvetőleg csak elpróbáltuk az összes Catamenia dalt, és kiválasztottuk azokat, amiket élőben is játszani akarunk. Mindenki beleszólhatott a playset-be, kiválasztva a saját kedvenceket. Természetesen az új albumra helyeztük a hangsúlyt, de szinte mindenki arról választott kedvenc dalokat.

Bár nem én voltam a színpadon, nekem úgy tünt, hogy a közönség a koncert vége felé hangolódott csak rá igazán a zenétekre, kellett volna még fél óra, hogy igazán ütős hangulat legyen. Meg szerintem kevesen is voltak. Ti mennyi emberre számítottatok?


Ari: szerintem a közönséggel annyi probléma volt csak, hogy korán játszottunk. Tudod, délután 5:30-kor kellett kezdenünk, mert mi voltunk az első banda aznap. Akkor még csak a fele volt benn a teremben az embereknek, akik ott voltak a fesztiválon. Persze, hosszabb játékidő is remek lett volna, de szerintem az elsődleges ok a kezdés korai időpontja volt.

Melyik volt eddig a számotokra legjobban sikerült koncertélmény és miért?

Ari: már nagyon sok remek koncert van mögöttünk, de a legutolsó orosz / európai turné, mely során Moszkvában, Bukarestben és Szófia-ban játszottunk, volt a legjobb. Az emberek teljesen megőrültek ezeken a fellépéseken.

Van valami statisztikátok arról, hogy mennyi példány fogyott a DVD-ből? Mostanában minden banda jelentet meg DVD-t, és a Metal Mind is jó párat piacra hozott. Ugyanakkor a DVD előállítási költsége jóval magasabb a nagylemeznél, csomó profi kamera, fényeffektek, authorizáció, stb. Gondolom tehát vinniük kell azért. Karácsonyra pl. szép ajándék a black metal DVD 🙂


Ari: még semmit nem tudunk arról, hogy hány DVD ment el, de tényleg igazsad van, hogy nem olcsó móka a DVD. Ezügyben a Metal Mind szerintem ésszerűen járt el, mert három banda is játszott aznap este, és mindenkinek csinált DVD-t. Ez a módja a költségek féken tartásának, és tökéletes arra is, hogy megadja a DVD készítés lehetőségét a kevésbé ismert bandáknak is.

A Satyricon feldolgozás frankó ötlet volt. A Fuel for hatred amúgy is egy zseniális nóta. Ti miért pont ezt választottátok?

Ari: Hát, miért ne? 🙂 A Satyricon egy remek banda, és a „Fuel For Hatred” meg egy remek dal.

A tisztán éneklő második énekes, Kari Vähäkuopus is remekül teljesít a DVD-n, főleg a The Day when the Sun Faded Away című dalban. Az gyilkos nóta. Nos, ő ugye a Location:COLD-on csatlakozott a bandához. Honnan ismeritek?


Ari: Igen, Kakke remek énekes, ezért tagja mára a Catamenia-nak. Kakke-val a Chaosborn album felvételekor találkoztunk. Ő az, aki a legutóbbi Catamenia anyag rögzítésével foglalkozott. Ő volt a hangmérnöke a Location: COLD -nak is, remek hallása van, szóval bízunk a keverőpult mögötti srácban.

Mik a terveitek a közeljövőre?

Ari: mostanában sokat próbálunk a hamarosan esedékes német és a francia turnéra. Riku pedig a varázstollát melegíti elő, hogy új Catamenia dalokat szerezzen a következő albumra, szóval egész aktívak vagyunk mostanában.

Van valami, amit nem kérdeztem még és szeretnétek elmondani? Üzenet a magyar rajongóknak?

Ari: Igen, elfelejtetted kérdezni, hogy „Hogy a pokolba bírtok annyit vedelni? A válasz pedig annyi, hogy Mert. 🙂 Hail a magyar rajongóknak, remélem, játszhatunk hamarosan Magyarországon, és mindannyiótokkal találkozunk. És ne felejtsetek el viselkedni! (olvasd: igyatok eleget).

Friendly Tour 2024 Friendly Tour 2024
február 23.
The Fission Tour The Fission Tour
február 24.
Dirty Honey Dirty Honey
február 29.