Sear Bliss

 
Üdvözletem András! Melyek a legaktuálisabb információk a Sear Bliss háza táján?
 
„Üdv. A legaktuálisabb történés, hogy ősszel megjelent az új lemezünk The Arcane Odyssey címmel és nagyon kedvező fogadtatásban részesült. Még mindig tart az album promóciója, továbbá egy komoly Európa turnét szeretnénk megcsípni, ezen dolgozik a kiadónk is jelenleg. Egyébként az Arcane Odyssey az első albumunk a brit Candlelight Records számára, és eddig nagyon jók a tapasztalatok. További két lemezre szól még a szerződésünk. Mivel most holtszezon van koncertek tekintetében, nekiláttunk összeszedni az új ötleteinket a következő albumunkhoz.”
 
Ugyanazok az érzések hajtják a zenekar szekerét, mint a kezdetekkor? Az idő múlásával miben változtatok emberileg, zenészileg?
 
„Én ugyanazt a lelkesedést érzem most is legbelül, mint a kezdetek kezdetén. Nyilván nem mindenkire volt igaz ez, hiszen akkor változatlan felállásban játszanánk. Az ember sokat változik az évek során, és ezzel nincs is semmi baj, csak ha elveszíti az érdeklődését. Én soha nem vesztettem el. Szinte együtt nőttem fel a bandával, és nagyon sokat jelent számomra. Úgy érzem, hogy sokat fejlődtünk zeneileg a korai időkhöz képest, és jobban tudjuk azt is, hogyan kell egy dalt felépíteni, de a lényeg most is ugyanaz: olyan zenét csinálni, ami belülről jön és minket jellemez. Bizonyos szempontból most olyan érzéseim voltak, mint a kezdetekkor, hiszen új kiadóhoz kerültünk, sokkal jobb kilátásokkal és ezek a dolgot sokat lendítettek a lelkesedésünkön. Egy kicsit olyan volt, mint tizenegynéhány évvel ezelőtt.”  

Mit gondolsz ma a black metal-nak nevezett műfajról? A Sear Bliss-t ebbe a stílusba sorolod? Szerintem a zenétek feketefémben gyökerező extrém metal zene, amit több metal alfaj is inspirált, igaz?
 
„Vannak jó és kevésbé jó bandák a black metal-ban, ez így is volt mindig, bár attól tartok mostanában inkább több a kevésbé jó csapat. Mint minden műfajnak a black metalnak sem tett jót a sok kalóz csapat, akik csak mások utánzásában látják a lényeget. Nem tudom, hogy mennyire lehetett valaha is tisztán black metalnak nevezni a Sear Bliss-t, de nem is ez a fontos, hanem hogy amit csinálsz, az legyen őszinte és sajátos. A stílusbeli meghatározásod helyénvaló.” 
 
Van valami alapkoncepciótok zeneíráskor? Elhangzanak olyan mondatok új dalok írásakor, hogy: ,,ez túl death, vagy black metalos szám lett”? Egy húron pendül a tagság, vagy vannak viták ebből? Avagy ösztönből írtok zenét, és csak az a központi kérdés, hogy nektek, tagoknak megfeleljen a végeredmény?
 
„Na akkor szép sorban a válaszaim:
Általában nincs alapkoncepció zeneíráskor. Fontos, hogy ez ember azt fejezze ki a zenével amit belül érez. Ami engem illet, általában van egy előzetes elképzelésem, hogy pontosan mit is akarok csinálni, tehát van benne némi tudatosság, de maguk a dallamok ösztönből jönnek.
Még nem hangzott el olyan, hogy ez vagy az túl black vagy death metalos, de ha valami emlékeztet egy adott csapatra, akkor azt nem használjuk fel.
Nem mondanám, hogy egy húron pendül a tagság, de ez nem is baj. Épp ellenkezőleg. Nálunk mindig is a tagok eltérő zenei világa adta a változatosságot.
Általában otthon születnek a dalok, és mikor összeraktuk a saját ötleteinket, akkor mutatjuk meg egymásnak és nézzük meg, hogy mi az amit fel tudunk használni vagy mi az amit átírunk, stb. A technika segítségével egyre inkább lehetőség van konkrét dalok megírására, akár egyedül, otthon.” 
 
Mennyire befolyásolt a közönség véleménye régen, illetve manapság? A rosszindulatú kritikára hogy reagálsz?
 
„Soha nem befolyásolt a közönség véleménye. Aki meghallgatja a lemezeinket, az tudhatja ezt. Nincs két egyforma albumunk. De még csak nagyon hasonlítgatni sem lehet őket egymáshoz. Szerintem ez valahol erény egy zenekar számára. Persze a kritikák és vélemények érdekelnek, de attól még nem változtatnánk a zenénken. A rosszindulatú kritikák nem borítanak ki, volt már belőlük bőven. Persze bosszantó, amikor valakit kifejezetten a rosszindulat vezényel, de az is csak egy vélemény a sok közül.”
 
Viszonylag sok tagcsere zajlott le a zenekar 13-14 éves történetében. Lehet általánosítani, hogy miért volt szükség ezekre a váltásokra, avagy minden esetben különböző okból kifolyólag volt szükséges a tagcsere?
 
„Tény, még soha nem készült két Sear Bliss lemez ugyanazzal a felállással. Nem nagyon lehet általánosítani, de azért az elmondható, hogy mindegyik mögött a nem megfelelő hozzáállás keresendő. Ha nincs meg az a tűz vagy hajtóerő, ami szükséges egy ilyen csapathoz, akkor nincs értelme folytatni. Arról nem is beszélve, hogy az is rettentő frusztráló tud lenni, ha valaki tizedannyit sem tesz meg a zenekarért, mint a többiek. Tehát a tagcserék okai szinte mindig hozzáállásbeli gondok voltak.”  
 
Én a Sear Bliss-t nemzetközi elismertséggel bíró zenekarnak konstatálom. Hosszú, fáradalmas út vezetett eddig a státuszig, vagy zökkenőmentesen ívelt felfelé a ,,pályátok”? Hogy élted meg, mint alapító tag? Egy kezemen meg tudom számolni, hogy hány magyar zenekart ismernek annyian külföldön, mint titeket. Mit gondolsz, a többi honfitárs zenekarnak miért nem jön össze az, ami nektek?
 
„Tudom, hogy nagyképűségnek fog hangozni, de a töretlen fanatizmus, amit ma is érzek a banda iránt sokat segített abban, hogy mindazt elérjük, amit célunknak kitűztünk. Nem mondanám, hogy hosszú és fáradalmas volt az út, igazából elég jókor kezdtük ezt a zenét csinálni és minden nagyon gyorsan jött. Amikor az egyetlen demónk megjelent 1995 tavaszán, nem sokkal később, egész pontosan ősszel már aláírt lemezszerződésünk volt. Nyilván ehhez nagy adag szerencse is kellett, meg hát a műfaj is akkor volt a csúcson. Igazából annyi történt, hogy írtunk 4 dalt, felvettük őket egy rendes stúdióban, a kazettát kiadtuk mi magunk és kiküldtük külföldi kiadóknak. Minket is meglepett a sok pozitív visszajelzés. Ha jól emlékszem 3 vagy 4 konkrét lemezajánlatunk is volt. Mondjuk akkor még a kiadóknak is jobban megérte lemezeket kiadni, hiszen nem volt internet és nem voltak letöltögetések. Így történhetett meg az is, hogy 10000 példány elkeljen a bemutatkozó albumunkból. Aztán jött is az első Európa turné a Mardukkal, meg holland lemezfelvétel. Nagyon izgalmas időszak volt. Olyan gyorsan történt minden, hogy csak lestünk. Kár, hogy akkor nem mindenki gondolta komolyan a bandát és szétvált a csapat. Nagyon fiatalok voltunk, és fiatalon egész máshogy kezeli az ember a dolgokat. Az hogy másoknak miért nem jött össze ami nekünk, nem tudom. Egyrészt nem sok banda mozgott ilyen műfajban itthon akkoriban, másrészt nem biztos, hogy volt bennük akkora elszántság, mint bennünk, nem tudom… Tulajdonképpen mi csak jó dalokat akartunk írni, és azokat kiküldeni a világba. Ez történt.” 
 
Milyen zenéket hallgatsz mostanság? Maradsz a klasszikus régi együtteseknél, vagy újabbak közt is keresgélsz? Az évek multával változott a zenei ízlésed?
 
„Elég sokféle zenét hallgatok, de talán közös mindben a sötét és borús hangulat. Tehát nem feltétlenül kell metalnak lennie. Persze annyi új zenét már nem veszek, mint régen. Inkább a régi lemezeimet hallgatom, meg valamennyit változott is az ízlésem talán. Ha az ember zenél, akkor egész más szemszögből hallgat zenét. Ettől függetlenül azt hiszem én megmaradtam zenerajongónak és még mindig keresgélek az új zenék közt, noha annyi jó lemez nem jelenik meg mint például 10-15 éve.”
 
Csihar Attilával milyen viszonyban vagy? Minek köszönhető, hogy merült fel az ötlet, hogy beszálljon egy-két szám erejéig hozzátok? Óriási szám a Birth of Eternity pl., a szövege minek apropóján született?
 
„Attilával elég régóta ismerjük egymást. Számomra mindig is ő volt a legjobb black metal énekes és a De Mysteriis Dom Sathanas album elég nagy hatással volt rám, amikor elkezdtem énekelni, ezt nem tagadom. Nagy megtiszteltetés volt, hogy elvállalta a vendégénekes szerepet a Glory And Perdition albumunkon. Igazából már a Forsaken Symphony albumon is énekelt volna, de akkor épp külföldön volt, sőt már a Grand Destiny lemeznél is szó volt róla, de akkor más projektekkel volt elfoglalva. Ami a Birth of Eternity szövegét illeti, nem tudom már megmondani, hogy minek az apropóján született. Ugyanúgy készült mint a többi dalszövegem, azaz azt próbáltam papírra vetni, amit maga a dal közvetített nekem.”
 
Volt szerencsém Imre (gf) kollégával együtt látni a Brutal Assault-os fellépésetek Csehországban, ami aznap az egyik legjobb koncert volt szerintem! Ki keresett meg, hogy játsszatok ezen a feszten? Mennyire voltatok elégedettek az ottani viszonyokkal? Szerintem azt látván, ami ott fogadta az embereket, a magyar helyzet sajnos fényévekre van. Bár tudtommal siettetek vissza haza, mégis mi volt a benyomásotok a Brutal Assault-ról?
 
„A főszervező, Martin keresett meg minket, hogy nem játszanánk-e a 2007-es Brutal Assault-on. Ez volt, ha jól számolom a negyedik alkalom, hogy játszottunk a Brutal Assault-on, tehát mondhatni visszajáró csapat vagyunk. Úgy gondolom az idei volt az eddigi legprofibb a fesztivál történetében. Nagyon elégedettek voltunk. Profi szervezés, profi színpadok, profi technika. Ja, és nagyon jó bandák. Sajnos sietnünk kellett haza, mivel másnap volt a Sziget fellépésünk, de így is nagy élmény volt.”
 
Térjünk rá az új lemezre! Gratulálok hozzá, némileg eltér az eddigi lemezektől, de nekem elnyerte a tetszésem. Mennyi idő leforgása alatt íródott meg? Kik ,,hozták” a zenei, illetve szövegi részt? Maga a lemez elég koncepciózusra sikerült, ami azért rendhagyó, mert tudtommal a Sear Bliss-nél nem volt ez tendencia. Eddig nem került ennyire nyíltan előtérbe a népi motívum és a Csaba-legenda. Mit jelent nektek a Csaba monda, hogyan értelmezitek, mi a mai kicsengése szerintetek? 10 vagy 15 millió embert tartotok magyar állampolgárnak?
 
„Elég hosszú ideig készült az új album, egész pontosan a stúdiózással együtt egy éven keresztül. Most minden eddiginél több időt töltöttünk stúdióban, kisebb-nagyobb megszakításokkal márciustól júliusig. A dalszövegeket most is én követtem el és ezúttal a zenei részek zöme is tőlem származik, kivéve a Path to the Motherland és az A Deathly Illusion dalok, amik a gitárosaink kézjegyét viselik. Természetesen mindenki belefolyik a dalírásba valamilyen szinten, tehát ilyen módon közös a munka, de az alapok mindig otthon készülnek. A Csaba monda ötlete elég spontán jött és úgy éreztem nagyon passzol a Blood on the Milky Way dalunkhoz. Véleményem szerint ez az egyik legszebb mondánk és ma is fontos jelentéssel bír. Számomra azt jelenti a mai világban, hogy merj álmodni és vidd véghez a céljaidat. Ami a kérdésed utolsó részét illeti, természetesen 15 millió magyar ember van, ez nem vitás.” 
 
A Path to the Motherland számban népi hangszer is felcsendül? Ki játszik nép hangszeren a zenekarban?
 
„A zenekarban a dobosunk, Sömi tud játszani bizonyos népi hangszereken, sőt igazából bármilyen hangszert képes megszólaltatni, de az említett dalt profikra bíztuk, és ők játszották fel ezeket a hangszereket. Név szerint Kiss Lajos és Lendvai Tibor.”
 
Voltaképpen a zene is változott szerintem. Sokkal inkább középtempóra építkezik, melankólia az uralkodó, nem pulzál annyira, mint a Glory and Perdition, és nincs annyi black metal téma, mint a Grand Destiny esetében. A lemez koncepciója kívánta ezt a váltást? A jövőben ezen az új úton halad majd a Sear Bliss?
 
„Semmi nincs soha előre eltervezve, amikor nekiállunk lemezt írni. Arra viszont rájöttünk, hogy sokkal több mindent ki lehet fejezni, ha nem szélvész tempókban gondolkodunk. Talán ezért is lett középtempósabb az új lemez. Sokkal erőteljesebbek így a dalok és többféle hangulatot képesek közvetíteni. Azt viszont nem tudom megmondani, hogy ezen az úton haladunk-e a jövőben is. Nálunk bármi lehetséges, ezért túl korai még kijelenti, hogy az új albumunk milyen irányt fog képviselni.”
 
Én úgy látom, hogy elsősorban külföld a ti ,,színteretek”. Gondolom a turnék révén visszavárt vendég a zenekar külföldön, így racionális döntés a részetekről, hogy ott játszotok szívesebben. Meg tudtok már élni a zenélésből, vagy nem ez a cél?
 
„Nem tudunk megélni a zenélésből, de nem is ez a cél. Persze nem lenne rossz, de megvan mindegyikünknek a saját állása és így nem is függünk a zenekartól. Megőrülnék, ha azért kéne koncertezni például, hogy kifizethessem a számláimat.”
 
Amikor ez az interjú végleges formát ölt, már a 2008-as esztendőbe lépünk. Mik a zenekar tervei az újévben? Mikor lesz lemez? Magyar koncert várható esetleg?
 
„A legfőbb tervünk elcsípni egy turnét. Aztán már van pár külföldi meghívásunk is, amik ígéretesek. Sajnos itthoni koncertmeghívásunk egyelőre még nincs 2008-ra. Szeretnénk továbbá egy új lemezt felvenni valamikor év végén, bár erről túl korai még beszélni, hiszen az Arcane Odyssey is csak nemrég jött ki. Már elkezdtünk dolgozni az új ötleteken és a koncertmentes időszak miatt most van idő foglalkozni velük.”
 
András, vad motoros hírében állsz, hehe. Mióta vagy a benzingőz szerelmese, milyen járgányod van? Egyetértesz azzal, hogy ,, Don’t stop for nothing its full speed or nothing”, haha?
 
„Nem vagyok vad motoros, haha. Jelenleg egy Suzuki Bandit 1200 típusú gépem van. Nagyon szeretem, és amikor csak tehetem, húzom a gázt, elmegyünk túrázni a haverokkal, ilyesmi. Egész kisgyerekkorom óta a benzingőz szerelmese vagyok. Mivel apám autóversenyző volt, mindig ott lógtam a versenyeken és valószínűleg annyi benzingőzt lélegeztem be, hogy függő lettem, haha. Ha nem zenélnék, akkor én is biztosan versenyeznék vagy valami ilyesmi. Az általad is említett idézettel egyetértek, de csak a versenypályán.”
 
András, elérkeztünk az interjú végéhez. Köszönöm, tiéd az utolsó szó joga.:
 
 
„Köszönöm az interjút és remélem találkozunk a koncerteken!”
 
december 13.,