Cross Borns interjú

Milyen visszajelzések érkeztek az előző Torony című albumra, amely egyben az Orion trilógia befejező része is volt? 

Atesz: A hangzással mindenki nagyon elégedett volt a zenekart is beleértve, a sztoriból adódóan nagyon változatos anyag lett így nagyon sok embernek más-más dalok jöttek be, így szinte csak pozitív visszajelzések érkeztek. 

Milyen érzés volt egyben végighallgatni a három részt? 

Atesz: Igazából már az Álomföld idején kész volt az egész történet, hála Fecának tudtuk az irányt és szerintem a dalok nagyon jól visszaadják azt a hangulatot, amit elképzeltünk, bár a hangzás a Torony albumot leszámítva nem volt az igazi, de még így is kerek képet alkot a három album. 

Az Álomföld album óta a doboknál Nagy Károlyt, Racs „Dagatt” Attila váltotta. 

Atesz: Karesz az Ünnep koncert után külföldre ment dolgozni, őt Tóth Ádám váltotta, akivel elkezdtünk az Orion albumon dolgozni, de sajnos hamar kiderült hogy nem vagyunk közös nevezőn. Kár, mert nagyon tehetséges dobos. Mai napig nagyon jóban vagyunk, CB családtag. Aztán jött Attika, aki nagyon jól vizsgázott, irgalmatlanul jól dobol és nagyon jó ember. 

Feca: Dagi új fejezetet nyitott a zenekar életében. Lehetőségünk nyílt egészen más ritmusképletekkel dolgozni, és a hagyományosabb témákat is egészen másképp játssza. Nagyon jó érzés vele dolgozni.

A zenekar idén 10 éves. Visszagondolva az elmúlt időszakra, melyek azok a pillanatok, amelyeket kiemelnétek? 

Atesz: Nagyon sok van. Szigetes fellépések, Alhana táborok, Metal Millennium koncertek Pecsás, Wigwamos bulik, lemez felvételek, próbák ezek mind felejthetetlen élmények. 

Feca: Mint ahogy a Cross Borns Szövetségének a megalakulása, a közös bulik és az, hogy rengeteg őszinte barát vesz körül bennünket. A felejthetetlen élmények közé tartozik az is, hogy már a nyolcadik albumnál tartunk, és a kezdetek óta kiváló a kapcsolatunk a kiadónkkal. Ezt büszkén jelentjük ki! 

Kicsit kanyarodjunk vissza a kezdetekhez, tekintsük át az egyes lemezeket, hogy így utólag mi a véleményetek róluk? 

Feca: Nehéz elfogultság nélkül nyilatkozni ezekről, az albumokról. Mindegyikre büszkék vagyunk és rendkívül jól esett újra ezeken, a dalokon dolgozni. 10 év csoda van a hátunk mögött. Olyan varázslat, amelyért más csapatok igazán sok mindent megadnának. Nekünk megadatott, hogy egymásra találtunk, és dalba írhattuk az álmainkat. Ja, és ez még csak az első nyolc album. Haha… 

A jubileumi kiadvány, amely a Halhatatlan Vágyódás címet kapta, 23 régebbi Cross Borns dalt tartalmaz, újra feljátszva, illetve egy új nótát. Mit kell erről tudni? Milyen volt a saját stúdiótokban dolgozni? 

Atesz: Nagyon jó „otthon” dolgozni, kényelmes, néha azért fárasztó, mert nem csak a zenével foglalkozol, hanem a technikát is kezeled, viszont jobban bele látsz a dolgokba. 

Mit takar a Halhatatlan Vágyódás lemezcím? 

Feca: Azt az érzést, ami mindig továbbhajt. Amiért csak mész előre, és újabb és újabb célokat tűzöl ki magad elé. Amiért örökké, örökké keresed a választ és azt a kezet, amit oly balga módon képes vagy, képes voltál elengedni. Az örök vágyódás az iránt, hogy egyszer jóváteheted a hibádat. Talán megadatik egyszer. 

Elégedettek vagytok a végeredménnyel? 

Atesz: Én még szívesen kipróbáltam volna egy-két dolgot, de így is nagyon tetszik mind a dalok világa mind a hangzás. 

Valamelyest átdolgoztátok a dalokat, vagy szimplán újrajátszottátok? 

Atesz: Nagyon érdekes volt a régebbi dalokat elővenni, főleg magyar szöveggel, de minden dal, amit felvettünk megérdemelte az újbóli felvételt. Van, amire rá sem lehet ismerni, de olyan is van, amiben kevesebb változtatás történt. Sok akusztikus gitárt használtunk, kevés billentyűt, főleg zongorát, több gitárszólót, vastagabb gitár soundot, a dob és basszus pedig nagyon vastag alapot ad az egészhez. 

Kevesen tudják ugyan, de Jankó Gergő és a zenekar útjai elváltak. Lehet tudni valamit a kiválás hátteréről? 

Feca: Csupán zeneileg nem dolgozunk együtt tovább. A barátság megmaradt és ez a legfontosabb. 

Kerestek valakit a helyére, vagy maradtok a két gitárnál? 

Atesz: Maradunk a két gitárnál, nem keresünk Gergő helyére mást, nehéz is lenne Őt pótolni. Inkább a gitárokkal dúsítjuk a zenét. 

Még 2004-ben a tatabányai Fesztivál Fúvószenekar és az Évszakok Kamarazenekar tagjaival előadtátok a teljes Gyűrűk Ura albumot szimfonikus hangszerelésben. Azzal a felvétellel mi történt? Milyen volt maga a koncert? 

Feca: A képi megvalósítás csoda volt, no és maga a koncert is felejthetetlen élmény marad. Sajna a zenei anyagot nehéz harmonizálni, feldolgozni, így talán egy, egy dal előbukkan majd valami bónuszként, de önálló kiadvány nem lesz belőle. 

Tudtok olyan Cross Borns dalt mondani, amivel már nem vagytok elégedettek? 

Atesz: Hangzásilag igen, ezért is jó ez a válogatás lemez, mert így új életre keltek a dalaink. 

Tudom, hogy nehéz kérdés, de melyik a kedvenc Cross Borns nótátok/lemezetek? 

Atesz: Az elsőről a Twilight, a Legend albumot nagyon szeretem, minden dalával, a Kalandozásról a Vadászat, Minas, Bátrak hármas, az Álomföldről a Leonárdo, az Orionról a Szentek, Fáraó, a Toronyról pedig a Pusztító.

Tudnátok kiemelni egy olyan koncertet, ahol minden tökéletes volt? 

Feca: Az Ünnep, amikor a szimfonikusokkal játszottunk, az mindenképpen megközelíti az ideálisat, de nagyon jól éreztük magunkat anno a Skyclad koncerten, valamint néhány Metal Millennium buli és az Alhana tábor bulijai is ide tartoznak. A Wigwamos jubileumi és az Avalon clubos hangzás is ide tartozik. 

Illetve tudnátok olyat említeni, ahol semmi sem jött össze? 

Feca: Volt olyan is, bár azt gondolom, hogy soha sem a szervező nevezhető egyedül felelősnek, hanem ilyenkor a csapat sincs megfelelő formában. Ilyen szerencsére már nagyon régen nem volt. 

Milyen módszerrel dolgoztok az új dalok írásakor? 

Feca: Elég egy, egy megfelelő hang, egy harmónia menet, néhány dallam és megindul a lavina. A dalok hangulata, jellege pedig valahogyan önálló életre kel és a végén már csak a finomítások, hangszerelések maradnak. Atesszal már nem is nagyon kell megbeszélnünk konkrét megoldásokat. Automatikusan beindulnak a dolgok. Abszolute tökéletesen működik ez közöttünk. A jó az, hogy Atesz most jól beleásta magát a hangmérnöki ismeretekbe is, így a O.N.E.R.I.N.G. stúdióban csodákat tudunk megvalósítani. 

Hogyan születnek a szövegek? 

Feca: Talán álmodok, vagy meglátok dolgokat, a jó ég tudja. Valóban nem szoktam emlékezni arra, hogy mikor, hol, milyen körülmények között születnek. Tudom, hogy fura, de mindig az érzéseim vezetnek és mutatnak különféle képeket. 

Hol lehet benneteket megtalálni a közeljövőben a világot jelentő deszkákon? 

Feca: Beindítjuk a tavaszi turnét és igyekszünk eljutni mindenhova. Lesznek bőven fesztivál fellépések is. Ahol csak lehet, fellépünk a jubileumi anyaggal. Bár ez a Cross Borns esetében soha nem mehet a minőség rovására. Csak is a jó bulik számítanak. 

Távolabbi tervek? Meséljetek a Csodák Könyve regény munkálatairól! 

Feca: Már készülnek az új album dalai. Nagyon jól alakulnak és valamikor a tavaszi akciók után, nekilátunk a konkrét stúdiómunkáknak. A Csodák Könyve pedig nagyon, nagyon jól alakul. Zenei ötletek is akadnak már hozzá bőven, a regény pedig… érkeznek majd az aktuális hírek. Elképesztő lesz, azt megígérem!

december 13.,