Aurea Aetas

Elárulod nekünk, mi van az Aurea Aetas-szal? Mi az oka az évtizedes csendnek? Egyáltalán fogod-e még folytatni a zenekarodat? Íródott valami az utolsó lemez óta eltelt időszak alatt?

Jó estét!

Köszönöm kérdéseidet! Megtisztelő! Utunkat egyengetjük a kisagyúak és a ferdehajlamúak vezette kicsiny országban, de szerencsére ép ésszel, teli butykossal és kezünkben fokossal! Visszanézve gyorsan eltelt a tíz év, a magánéletet és a zenekari dolgokat nézve is! Ez visszaemlékezős perceket ad, ugyanis éppen A jó, a rossz, és a csúf című filmzenét hallgatom, azon résznél, amikor a Eli Wallach, a csúf a temetőkön rohangál aranyat keresve. Igen, mint A.A. tíz éve nem adtunk ki zenét, de természetesen voltak próbafelvételek! Nagyon jó, újszerű ipari zenék lettek, idővel sorra fognak kerülni!
Több képet is terveztem, festettem, mint olajfestmény vászonra, így értékesebbek! Kísérő- és dalszöveget több albumnyit írtam ( Világkép, Nyugtalanság, egyéb ) és folyamatosan írom is (Bepállott Békesség, Virtus Hidak, Gyüjteményes Tüzek, Sűrü Ördög, egyéb).
Utólag belegondolva megérte várni mindennel, mert tartalmilag átgondoltabb, rendezettebb lett, és lesz a következő kiadvány. Zeneileg viszont az akkori lehető legnagyobb zajt hoztuk össze. Az egyik akadály el is hárult, mert kiszabadult Hemüveg (42), fő háttérénekesünk, két évig volt börtönben gyilkossági kísérletért.

Az Élettani Korlátokat Legyõzö Bajnokördögök Érzésvilága már több mint tíz éve fel lett véve, eddig miért nem jelent meg? Ha jól tudom ez az anyag 45 perces, 1 szám, és nincsen rajta ének. Valamikor eljön az ideje a kiadásnak? Ebben a formában fog megjelenni, vagy még valami változtatás lesz az anyagon? Íródott valaha szöveg erre a lemezre?

Azon anyagot ‘ 96 januárjában dobolta fel egyszerre, élőben Rab Attila a Sickness dobosa Tama dobjain! Játéka az album értéke, mert ha a kész album az értékelésekig eljut, akkor abba nem köthetnek bele! A ’95-ös gitáreffektek nem hagyományosak, kásás, sercegő torzulások! Amikor feljátszottam, Sickness-ék épp nálam voltak, s tetszéssel végighallgatták! Természetesen bárki tud ilyet gitáron játszani, de ilyen hangokra korábban még senki sem épített zenei albumot! A zene nyomasztó, hiszen arról szól, ami: a „ajnokördögök érzésvilágáról”! Itt nincsenek dúdolható dallamok, legfeljebb morogható suhanások! Az anyagot ’98-ban kevertem be, CD-n van, és máig elégedett vagyok vele! Hatásos, de legjobban télen, és ködös időben. Engem is sok hétköznapi teendő lefoglal, így az eddigi borítóvázlatot meg kell festenem, ami legalább három hónapi esti munkát igényel, és a szövegeket is összegeznem kell, majd új képekkel díszítve szöveglapokként megírni, rajzolni! Kiadványként sikerül újítani, ugyanis a hangszerelt zenei anyag gitár és dob, a szövegalapokat pedig olvasni kell hozzá. Sok munka vár még rám! A kész anyag utáni ismertetés/levelezés pedig külön életmódot igényel!

Tulajdonképpen mikor is alakult a zenekar? Igazi zenekar volt vagy inkább egyszemélyes önmegvalósítás? Mit jelent maga az Aurea Aetas és miért ezt választottad? Kik voltak, akik segítettek az évek során?

A zenélés már tudat alatt bennem van, ugyanis gyerekkorom óta van gitárom. ’89 óta – 20 évesen – írtam az ördöngős szövegeket és akkor még grafittal rajzoltam az igen Poklos képeket. Akkortájt találtam ki az Aurea Aetas nevet, és borító terveket, képeket rajzoltam ahhoz! Mindent megőriztem, fontos emlékek! Alapjában véve önmegvalósítás, de minden az, amit készít az ember. A későbbi dobost, Dudar Viktor-t ’90 óta ismerem, aki akkor még 14 éves volt , de már Venom-ot , Bathory-t , Celtic Frost-ot hallgatott! Zenekedvelő léven kapott egy kazettás, négysávos keverőt, amivel először érdekességként Venom-okat vettünk fel gyorsítva, lassítva, visszafelé, amiket máig hallgatok! ’92 márciusában érkezett meg Abaddon Venom borítót elfogadó levele! Őrület volt! Lényegében ez indította el a zenélést, illetve a hörgések, és hangeffektek rögzítését. Alapjában véve minden adott volt, csak akkor még dobfelszerelés nem lévén bőröket feszítettünk ki s ő lett a dobos!
Azt a zajt és gerjedelmet!!! Az érces, torz gitárhangok, vörösréz pengetővel, és a dobok törzsi jellege is máig onnan származik az A.A.–ban. A zenekart, így a rendszeres felvételeket ’92 április 1–től számítjuk! Egy év hat órányi anyagából válogattam ki a három legváltozatosabb zajos dalt a ’93–as Szárnyasság-ra ! A Ragyogás dalban Kozma Sándor is játszott gitáron. Sűrűbb lett a hangzás!
Arról nem tehetünk, hogy a kemény fémzenét kedvelőknek ez kemény és zajos! Idővel fejlődtünk, mert a második Észak anyagon (’93), amely kilenc dalos, már használtunk effekteket!
Háttérénekesként Kispál Balázs, Sickness énekes segített a Kékszínű a fagy című dalban.
’93 végétől a Járásság anyagon hívtam a többieket! Jóbarátok! Ráértek; háttérénekeltek és zajongtak. Lakos László / Hemüveg /, Kalics Béla, Rigó Szabolcs, Dévai Levente, Téti Ottó. Egyszerre mulattunk, hangoskodtunk, és fotózkodtunk. Ez a hozzáállásom nem változott! A jövőben is, ha lesz zenélés, és fotózás, akkor körbeszólok, s aki ráér, örömmel látom! Ez jókedv és emlék! Ezt tekintem Aurea Aetas-nak, azaz Legendás Aranykor-nak, mondhatni a magunkénak! Mi jókedvűen zenélünk komoly témákat! Tudod, amikor pincében zenéltünk, és halljuk vissza, hogy Viktor-éknál a kerten túl a lakásban rezgett a padló, akkor ennél nagyobb dicséretet nem akarhat egy metálos! ’95-től oly sok anyagot felvettem Rab Attila dobossal, hogy lényegében máig elég lett! Zárkózott Lejtők maxi – ‘ 95 maxi Halandói Életterek Ártóösztönös Zavarodottságaiból Származó Poklok Adottsági Hangmotívumai maxi – ‘ 96 , és a Fényérzékenyek Sávjai album – ’ 97. Ezen anyagok nehezek, komolyak és zeneileg, szövegileg is nagyon sok munka volt elkészíteni! A Fényérzékenyek Sávjai-t hatszor énekeltem fel, míg meg lettem elégedve. Az elkövetkezendő anyagok is igen komoly munkát emésztenek fel. Most – és így ’94 óta – úgy állunk, hogy a dobfelszerelést kivéve minden egyéb technikai felszerelés az én tulajdonom. Hozzá kell tennem: remélem nem romlanak el! …és bírja az egészség is!

Mi volt rád nagy hatással, mint zenész? A szövegekről mondanál valamit?

Nem, nem! Egyáltalán nem vagyok zenész. Az A.A.–ban eddig a 16 év alatt Rab Attila dobos az egyetlen, aki zenész. Dudar Viktor a régi dobos viszont úgy zenész, hogy végzett hangtechnikus, jól játszik Hammond orgonáján (!), de csak a saját kedvtelésére, és van hanglemezboltja, ami hatalmas zeneismerettel, és gyűjteménnyel jár. Téti Ottó hangtechnikai boltban dolgozik s ért a hangfalakhoz, erősítökhöz. Zeneileg a Többieket – magamat is beleértve -, pl. a kották annyira érdekelnek, mint Szent Pétert a kulcsmásolás! Mi az egyértelmű fémzenét képviseljük, a zenétől az életmódig. Legutóbb is, amikor átjöttek hozzám zenét hallgatni a következő zenék szóltak: új VenomMetal Black, új Celtic FrostMonotheist, Napalm DeathScum, Pestilence Consuming Impulse; útravalóul pedig: Nuclear AssaultHandle With Care. Ezen zenék már nem is hatások, hanem a lét alapjai. Beívódtak a csontjainkba. Természetesen hangulatilag igen serkentik a szövegírást főleg a Black, Death zenék, de a filmzenék is igen fontosak. Conan the Barbarian, Blade Runner; alapok! Újabb remekek a 13th Warrior és a Gladiator!
Az A.A. szövegeket ’89 óta írom! Bonyolultan megfogalmazott ördöngős versek, írások! Előfordul, hogy új szavakat, szóösszetételeket is használok, így nehezebben értelmezhetőek, de alapjában véve egyszerű témák, helyzetek. A természeti leírások sokszor előfordulnak. A Fényérzékenyek Sávjai (’97) szövegvilága nagyon egységes, utána készült a Világkép (’98), amely 14 írásával az igen halálos környékű. A Nyugtalanság (2000) viszont már tiszta fizika, kémia, légköri jelenségek és Pokol. Ez mozgatja meg a gondolatokat. Az utóbbi anyagokra is majd odavaló zenét találunk ki, amikor eljön az ideje. Rengeteg írásom van tehát, ami csak bővül. Természetesen tudom, hogy mindet, de még a többségét sem tudjuk megzenésíteni. Elhatároztam, hogy egyszer nyugalmasan nekiülve, hagyományos papírra, tintával mindet leírom! Úgy már értékes lesz, hiszen költséges, és időigényes nagy munka vár rám.

Az első demó Sodrás néven jelent meg, amennyire tudom nem is volt terjesztve. Ennek mi volt az oka? A demóidra milyen visszajelzéseket kaptál?

A Sodrás ’92/’93–as demófelvételek próbaválogatása. Egy festmény-borítóval ellátva, általában három dalt küldtem fanzineknek, magánszemélyeknek érdekességként, ajándékként. A Sodrás II., Csillagok Felé, Földanya, Satanok Erdeje II., Köszöntés, Igaz Csepp, Nevető Tószél, Nyugtalan Völgy igen zajos korai hangzású jó dalok, de nem egységes mondanivalójúak, mint a későbbi demóknak, és albumoknak. A visszajelzések a dalokra az volt, hogy zajos darálós Black Metal. A levelezésekkor először mindig leírtam, mire számíthatnak az érdeklődők! Többségében a válaszlevelükben kértek zenét! Senki nem írta azt, hogy még nagyobb zajt várt! Külön öröm, hogy a kivitelre, mondanivalóra sosem volt panasz. Az ezen zenei világot kedvelőknek ez megfelel. Amikor elkezdtünk zenélni , azt sem tudtuk mi az hogy „fanzine”! Idővel többel felvettük a kapcsolatot, vagy épp azok kerestek meg! Így a fanzinek és a magazinok is ismertették, értékelték zenénket. A szörnyűségre, a rosszaságra, vagy éppen az elvontan érdekességre hívták fel a figyelmet. Mi nem változunk jó zenekarrá! Csodát meg ne várjon a szomszéd!
Az Aurea Aetas a „Dolgozunk, mint ember és utána kitomboljuk magunkat, mint egy dühös ember!” zenekar vagyunk!

Érdeklődött-e kiadó az idők során hogy megjelentetné valamelyik lemezed? Tervezed-e megjelentetni CD-n vagy bakeliten valamelyik anyagodat?

’97–ben Belorussziából érdeklődtek, felajánlották a Fényérzékenyek Sávjai című albumra a kiadatást, de lemondtam! Egyrészt sosem azért zenéltünk, hogy abból „gyári” MC, CD és LP legyen! Másrészt, ahhoz nagyon sok pénz kell, és a kiadási folyamatot fenntartó és ellenőrző hátteret igényel. Akkor még internet sem volt, és angolul sem tudunk. Bár Hemüveg tökéletesen beszél oroszul, de írása olyan mintha aknamezőn traktorozna! A terjesztést én kezelem, minden egyes kiadványt pecséttel látok el, ezzel garantálom azt. A levelezés érdekes, értékes ismeretségeket szerez, az ország másik pontján élő emberekkel. Sokszor előfordul, hogy egyéb zenéket cserélünk! A kialakult jóbarátságok pedig rendkívűl fontosak! Egyszer majd az INTERNETRE készíttetek A.A. oldalt. S anyagaink is letölthetőek lesznek az érdeklődőknek. Ennél nem kell több! De egyelőre oly szegény vagyok, hogy Székely Dózsa György felvenne a seregébe, ráadásul az első sorba állítana, s nem a kaszás fotók miatt! Az egész zenekar beállhatna! Mi lennénk a fordított keresztesek!

Hogyan és hol zajlott egy-egy demó megírása, felvétele?

Mi nem vagyunk hagyományos zenekar, hiszen például színpadi fellépésre sosem gondoltunk. Elég a próbahelyet összehozni. Jelenleg is üzentem Rab Attilá-nak új felvételek feljátszása végett. Elrendezi a saját dolgait, máshol is dobol, azután pedig szólok a többieknek. Az életkor jelenleg 29 és 42 között van, úgyhogy meglett metálos férfiak lévén minden zenélési szabályt figyelmen kívűl hagyunk, közben folyamatosan mulatunk, így nálunk zeneileg arany élet van! A felzenélendő anyagokat előre kitalálom. Készen vannak a szövegek, sőt a leendő albumborítók is! Azok hangulatához igazodom, ezért a dalok főbb jellemzőit, fontosabb részeit elmondom a többieknek, s utána hadd szóljon az örömcsörömp, ha már fizetjük az áramot! A visszahallgatás izgalmas, mindenki várja! Előfordult, hogy elégedettségünkben jobban hörögtünk, mint a nótában! Ilyen a hozzáállásunk! A rögzített anyag sávos bekeverése viszont komoly munka! Az én feladatom; a zajnak is jól kell szólalnia! Mi nem tudunk megfizetni egy zenei stúdiót!

Az összes anyagodnak a kivitelezését te készíted. Mondanál erről pár szót? Amennyire tudom, más zenekaroknak is készítettél már borítókat (pl. Venom, Sear Bliss, Versano, Neochrome…), milyen a kapcsolatod ezekkel a zenekarokkal?

Azért, mert én vagyok a zenekarvezető és a szakmámból adódóan is a kivitelezés az én dolgom. A kézzel írt szöveglapokat látványos ördöngős rajzokkal, és fotómásolatokkal díszítem, én ezt tartom eredetinek, és értékesnek! Az évek alatt sok új ötlet, lehetőség adódott. Albumonként mindig egy–egy ötletet felhasználok, így változatos, így tervezem. A korábbi A.A. feliraton nem csak az ördögös jelen változtatok, amelyről pecsétet is készíttetek. Ha lesz időm keréktárcsára is ráfestem, tollakkal díszítve, a korábbi jel is remek lakásdísz és porfogó! Minden albumborító felkérést örömmel fogadok, és van, amikor én keresek meg egy zenekart! A Venom borítóra ’92–ben nagyon jó időben küldtem képeket ajándékként, és ajánlatként, mivel akkor készítették az új albumot. A tervezett Kissing The Beast címet is megváltoztatták The Waste Lands–re. A megjelenés után nem küldték a megígért 15 maxi LP–t, ezt kértem. Abaddon a kölcsönkért hat fotonegatívot sem küldte vissza, kérésre sem. Viszont a nevemet külön feltüntették a köszönet rovatban is! De önmagában, hogy egy festményemből albumborító lett, ráadásul a Venom-nak, az nekem nagy érték.
A Versano borítót felkérésükre ’95 elején készítettem. Nagyméretű rajzképként papírra. Egy heti munka volt! Lendületes thrashes black metalt játszottak, billentyűs és fúvós hangszerekkel kiegészítve. A Memento Millenium jó demó anyag volt. Később megszakadt a levelezés, de ha egyszer összefutnánk egy koncerten, biztosan jót beszélgetnénk. A Neochrome is megkeresett egy borítóra, de az elfogadott vázlat után az árban nem tudtunk megegyezni. Magamnak később megfestettem a képet, 30 × 40 cm méretben olajfestményként, tíz napi munkával. Látványos elborult kép lett. Látták Ők is, tetszett Nekik! Az elkészült albumukat még nem hallottam, a borító viszont remek lett; Havancsák Gyula munkája! Időnként tartjuk a kapcsolatot! Korábban Kecskeméten két hangulatos koncertet is adtak! A Sear Bliss felkérésének nagyon örültem! Egységes, jó zenekar, és a lehető legjobbkor szóltak. A korábbi borítót rám bízták, az újabbon megadták a témakört. Épp a napokban küldenek egy CD–t az új albumból. Örömmel várom! Külön öröm nekem is, hogy külföldön is megjelennek albumaik! A rendkívűl szép belső tájképeket szintén Havancsák Gyula készítette.

A Metal Archives-en rengeteg ex-tagot látok. Ezek a művésznevek eléggé komolytalannak tűnnek nekem. Pontosan hogy is kell érteni akkor ezt a dolgot? Te most Satanic Navigator vagy C. Essark néven alkotsz?

Senki sem ex–tag! Vagyunk vagy huszan… Fele–fele arányban; akik zenéltek eddig az A.A.–ban, és a többi jóbarát, akik majd fognak, ha ráérnek a leendő zenélés, és fotózás idején, de ezidáig is segítettek. Így mindenkinek van érdekeltségi, és tiszteletbeli A.A. neve! Ez így jó és hangulatos nekünk! Ugyanakkor a nevek személyre szólóak! Például: Angel Aberrator német rohamsisakban hatalmas szakállal motorozik, Suicidal Bomber józanul is részegnek néz ki, Duty-Free Antichrist eleve olyan, s ami azzal jár, Chaos Provocator ő bárki idegent az őrületbe kerget, Blasp-Hemüveg Astroferbub Nihil Nocturner fő háttérénekes börtönviselt, szobáját fekete zománccal festette le. Nagybetűs Rendetlenség, Rosszaság. Volt olyan esete, hogy kizárta magát s a negyedikre a villámhárító dróton mászott fel a nyitott konyhaablakig. A kiesett fogát a szemem láttára ragasztotta vissza Ferrobond pillanatragasztóval! Demonic Liberator-on pedig A.A. tetoválások vannak. Vonzzuk és szeretjük a sok vidám hülyeséget! Én a csendes riogatást szeretem! Például a talált, kilapult, kiszáradt békatetem kíváló söralátétnek! A fáradt, ideges pultosnőkben egy világ omlik össze! Csak úgy gúvad a szemük, még kiabálni is elfelejtenek! Nagyon tetszett a múltkor Chaos Provocator egyik tette, amikor is belehányt egy pult melletti szatyorba! Lehetett egy arca az embernek, amikor otthon belenyúlt!
Szívesen hordok nyakláncokat, tollakat. Ha megyek befizetni a bankba, akkor is egy kampó van a nyakamban. Szerinted mit gondol rólam az alkalmazott, és az őr? Most készíttetek majd olyan öveket, amilyen a western filmekben van a mexikói banditáknak, csak töltények helyett a tokokban 0,5 dl–es pálinkás kisüvegek lesznek sorban! Alig várom már az elkészültüket! Úgy örülök nekik, mint Tarzan egy új késnek! Az angol nyelvű black metalos nevek egyrészt pedig a társasági jókedvhez kellenek, ugyanakkor az elkövetkezendő A.A. anyagok tartalmilag sokkal nyomasztóbbak, sőt szigorúbbak a régebbiektől! Ezekhez viszont odavalóbb elnevezések valók! Magamnak is olyat választottam, mivel ezeket is én alkottam! Ha megvalósulnak az újabb zenei albumok, még ha csak egy is, akkor majd sikerül bebizonyítanom! Addig a képekből, szövegekből küldök egy állapot válogatást. Beszélgettük Hemüveggel, vagy tíz éve, hogy vezetékneveink mellé fel kellene venni valamely Sátánista, Kómát Okozó, Isten Kikészítő, Szent Zúzó nevet! Hatalmas sokkot okozna az öregasszonyoknak, ha öregkorunkban a rendelőben hivatna a nővérke: Mennybéli Felhőre Vizelő József! Ferdehajlamú Halál László!

A festés nálad a mai napig megmaradt hobbinak, vagy megrendeléseket is elfogadsz?

A „hobbi” szót sosem szerettem! Lenéző! Minden munka, erő és idő! Gyerekkorom óta rajzolok, festek. Rajzfilmes mozdulattervező voltam több mint 13 évig. Jelenleg hét éve kényszervállalkozóként dolgozom, mint grafikus és festő! Ebből éldegélek! Az értelmes, és megvalósítható megrendeléseket elfogadom, és legjobb tudomásom szerint elkészítem! Nagyon sok a költség, a járulékok, az adók! Tombol a gazdasági válság a pénztárcámban! A sok, és a kevés munka mellett is egyaránt nehéz időt szakítani saját festményekre, ha lassan is de készülnek! Az új Venom-ra (Hell, 2008.05.) és új Hellhammer-re (2008.03.) gyűjtögetni már fényűzés! Az A.A. szövegekben is űzöm a fényt, csak eltérő módon! Rájöttem, hogy nekem a sors az élethez szakadt lapokat osztott, ráadásul némelyik össze is van ragadva a zsírtól! Miután az iménti mondatot leírtam, hozott a postás APEH levelet ellenőrzési vizsgálat ügyében.

Befejezésképp üzensz valami az olvasóknak?

Jó reggelt!
A vidám élményeket jó leírni, hogy megmaradjanak az emlékek rögzítetten is! És ne gondolkodjanak azon, hogyan alakult ki a sámán zene. Elmondom: Az ősi ünnepre csak a dobos ért oda! Végezetül: ne tartsanak az UFÓKTÓL! Az UFÓKNAK mi vagyunk az UFÓK!

Köszönöm kérdéseidet, üdvözlettel búcsúzom!

Tari József AUREA AETAS

december 07.,
december 09.,
december 10.,
december 11.,