My Small Community

– Mivel a webzine-ünkben most szerepeltek először, essünk túl a bemutatkozáson! Meséljetek a csapat megalakulásáról, az eddigi történésekről!

Suta: Szerintem most az egyszer kezdjük onnan, hogy feloszlott az MTG, és azt hagyjuk, hogy miért. Sok helyen elmondtuk már, így akit érdekel utána tud nézni, de nem szeretnénk a múltal foglakozni mindig.
 
Sexy: Ez a zenekar 4 dologról szól: imádjuk egymást, és imádjuk a zenét. A harmadik az első ellentéte, a negyedik viszont kemény dolog. Ez a függőség. Nem taglalnám a részleteket, elég a „híres” 2/4 videót megnézni, én részemről az egészből felmentést kaptam. Megalakulásilag adott volt 4 zenész, énekest kerestünk és egy manapság nagyon trendi kommunális médiumon hirdettük magunkat. Szerdai nap hívott egy énekes, kellemetlen volt az első pár beszélgetés, elkértem az adatait és jött a nyomozás. Az említett honlapon Arnold Schwarzenegger képe fogadott, egyből tudtam, Ő az én emberem. Lejött, káricált, megvettük, azóta is imádjuk mi kis Undibundinkat!

– A rajongókkal mi a helyzet? Nyilván vannak, akik a Mind The Gap folytatását várták Tőletek. Koncerteken játszotok MTG nótát esetleg?

Sexy: Imádjuk a rajongókat! Fontosnak tartom az internetet, mint társadalmi létezésformát, elég jók a látogatottságok, mind fanzine-ok, mind közösségi oldalak tekintetében. Netezzetek sokat, és mindenki írjon valahova valamit, mi is ezt csináljuk! ;-D
 
Undos: MTG nótákat annyiban játszunk egyébként, hogy ezek a zenei alapok már az MTG alatt is megvoltak, de ezek mostanra 100%-os MSC nóták lettek. A következő lemezt egyébként a Sexyvel írjuk majd meg, és az Sexy and the Shadows néven fog kijönni. Azért Shadows, mert egyrészt kurva eredeti, ugye, másrészt, mert a többiek csak árnyékolnak majd rajta, mi játszunk fel majd mindent! 😀
 

– Mennyiben változott a zenétek az előző csapathoz képest? Stílusilag hová sorolnátok magatokat?

 Suta: Az albumon hallható számok a régi MTG-hez viszonyítva egy kicsit metalosabbak lettek, de ez köszönhető – még régebbre visszanyúlva – Sexy érkezésének, aki a Mind The Gap előtt az Embers sorait erősítette gitárjátékával. Az albumot még Mind The Gap néven kezdte el felvenni a zenekar – ahogyan Undos is mondta – 2006 februárjában, így ezek zeneileg eredetileg mind MTG nóták, de Undos az összes éneket újraírta. Az eredeti énekdallamokat nem is mutattuk meg neki, csak amikor már elkészült az összes nótával. A stílusunk? Hát, mi azt szoktuk mondani, hogy modern rock/metal, de nem zárkózunk el semmilyen stílustól így sok más rockzene inspiráló hatással van ránk. Azt csináljuk, ami jön belőlünk, így ha következőnek egy kellemes bár zene jön ki, épp úgy megcsináljuk, mint ha egy szélsőséges kaszabolós-üvöltözős atom metal.
 
Sexy: Többször elképzeltem már magamban, hogy erre egyszer nagyon szépen válaszolok, most megpróbálom. Ez a zenekar 5 gyökereiben különböző zenei ízléssel megáldott fiatalember egyvelege. Részemről a 90-es évek Trash-Death-Black metal zenekarain nőttem fel, riffgitáros vagyok és szeretem az emocionális dallamokat. Móka (szólógitár), szentimentális, örök katartikus szemlélettel gitározik, remek nótákat talál ki, de mindig bele kell nyúlnom a dolgaiba, úgy lesznek igazán MSC-sek. Undos maga a megtestesült 90-es évek énekes modellje, hihetetlen jól hozza a grunge-os, FNM-es témákat. Suta (basszusgitár) a maga egyszerűségével súrolja a saját határait, iszonyatos Guns’N Roses fanatista. Mc (dobos) ha odateszi a 2/4-et, akkor mindannyian elismerően bólogatva áldozunk a zene oltárán. Hogy ez milyen stílust eredményez, mindenki döntse el maga, de aki szereti a tökös zenét, nyugodtan vágja be a lejátszóba a lemezt és élvezze az őszinteségünket és zeneszeretetünket!
 
– Az énekesetek (Bodóczy Zoltán), ha jók az infóim a korábban underground szinten ismert és elismert Memory’s Garden nevezetű csapatban volt érdekelt. Miben más vele a zenekar élete, mint korábban (dalszerzés, próbák, koncertek)?
 
Suta:
Az Undos egy elég jó hanggal és tehetséggel megáldott énekes. Meglepően gyorsan sikerült beilleszkednie. A számok írásában nagyon dinamikusan részt vesz. Szinte mindenre azonnal írja az énektémákat. A nagylemez énektémáit is pár hónap leforgása alatt írta meg. 48 órát kapott a stúdiótól, hogy felénekelje az egészet. Ezen belül teljesítette is a feladatot. Koncerteken eleinte még nem érezte a légkört, meg persze az első koncertek előtt amennyire lehetséges volt szét is csapta magát :), de ez mostanra megváltozott és a kiállására sem lehet már panasz.
 
Sexy: A hír igaz, tud énekelni! 

Undos: Szerintem meg nem! Mint ahogyan ti sem tudtok zenélni, ezért jövünk ki ilyen jól! 😀 Egyébként most is van még párhuzamosan ezzel két zenekarom, az egyik a Making History, ahol kiélhetem a grunge-ot, a másik egy powerpop stúdió-project, ott még csak felvételek voltak eddig, koncertek meg majd egyszer… Hiába, polihisztor vagyok! 😀           

                                     

– Viszonylag hamar eljutottatok a megalakulástól az első lemez kiadásáig. Ráadásul egy egységes és erős lemezanyaggal rukkoltatok elő. Ezek mind friss dalok? Mennyi idő alatt születtek meg?

Sexy: Köszi 😀 Amennyiben dalként kezeljük őket, frissek persze. Igazából az alapkoncepció mindnél megvolt, néhány helyen belenyúltunk a dolgokba a stúdióban, de végül is sikerült olyan dalcsokrot felvarázsolni a korongra, amit még most is szívesen beteszek a füles másik végébe. Megszületés kb. 2 hónap volt, ütöttük vágtuk Undost, de meglett az eredménye, igazi jómunkásember, de el is várjuk tőle, hiszen hatalmas gázsikért jár próbára. Persze annyit nem kap, mint én, de bármikor le tud menni a közért elé sörözni és hőbörögni! 😀

Undos: O. K. Néma Bob, a múltkor is 35 rongyért jöttél le egy órára, nekem azért ennyit nincsen pofám elkérni… 😀

– A dalok szövegeit is nagyjából ugyanazok írják, erről is ejtsünk pár szót, ha lehet! Ki is ez a Kopasz Norman, aki a szövegeitek többségét jegyzi??

Sexy: Norman egy igazán jólfésült fiatalember, nagyon szeretem, hihetetlenül kreatív és nagyon jó angollal írja meg a szövegeket. Ajánlom mindenkinek nyelvtanulási szempontból is a lemezünket, napszemüveg fel, fekvőhelyzet és mondjátok Undos után: „Just use your eyes and see!” Sok mondat van, amit tudnék a fiataloknak javasolni, hogy éljék az életüket, de a lényeg, hogy tisztán és őszintén. Abból sosem lesz baj! 

– Mik a dalok témái? Esetleg pár szóban végig is mehetnénk rajtuk?

Sexy: a legfőbb témánk az ezen a lemezen, hogy soha ne félj kilépni abból, amiben épp vagy, mindig van egy új lehetőség, mindig van egy új nap, és csak rád vár! Egy sztori az egész, ami bárkivel megtörténhet.

The Choice Is Yours: ebben a nótában lehetőséget kap a hallgató, hogy eljöjjön velünk egy olyan helyre, ahol végre megnyugvás várja, végre kiléphet a mindennapok harcaiból és leülhet egy pár percre, átgondolni, mit is akar az életével kezdeni

Let It Burn: mindent beáldozva, harcol tovább, nem tehet ellene semmit, nem tudják elvenni tőle a reményt… ilyen minden tag a zenekarban! 😀

Within Reach: ha nyitott szemmel jársz, rádöbbensz, hogy mindig jobbá tudod tenni az életed. Ebben segítünk Neked!

Open World: a világ nyitva áll előtted, mire vársz? Indulj el, tekints a jövőbe, nem is lesz olyan nehéz, mint amilyennek látszik!

Endless Day: ki ne szeretne egy olyan napot, amikor mindent elfelejthet, csak jó dolgok veszik körül, minden tiszta, minden jó, és senki nem szól rá? Ez egy olyan nap 😀

Poison: Szexuálisan túlfűtött kicsit a nóta, úgyis mindenki ismeri, rólam szól 😀 (Undos: Szerintem meg inkább a kecskédről, de hagyjuk… :-D)

What I Can Do With You: hát, itt elvágjuk a torkod. a nóta igazából azoknak az embereknek szól, akik kétszínűek, hamis mosoly ül az arcukon, és mikor beszélnek veled, a fejükben pörög a haszon, amit rajtad keresztül érnek el. Szóval, ez a nóta a szararcokról szól, és hogy nincs szükség rájuk! Egyszer mindenki lebukik. (Undos: Ezt a szöveget egyébként Knapp Oszi jegyzi, aki most a Wrong Side of the Wall-ban domborít ex-Bones-ékkal; na azon a koncerten nagyon jól mulattunk! :-D)

Before You: ez a nóta egy olyan csajról/pasiról szól, aki miatt lemondtál valamiről, ami addig fontos volt neked, de rájöttél, hogy nem kell neked és sokkal fontosabb az, amit te igazán akarsz, szeretsz az életedben. Sose mondj le semmiről, amit szeretsz!

Into The Unknown: egy olyan csaj, akit sokszor láttál, elment előtted, de mikor nézted, visszanézett rád, és elkapott egy mosolyt… majd egyik napról a másikra eltűnt, de benned végig ott van a remény, hogy egyszer még látod, és a tiéd lesz. Véletlenül találkoztok, meghívod egy italra, majd rájössz, hogy egy seggfej, és az álmaid egy pillanat alatt törnek össze. Szokásos eset. Az igazi üzenet az, hogy nem szabad a külső alapján ítélni, általában a kevésbé kirakat emberek sokkal jobb arcok, csak hagyni kell nekik esélyt, hogy megismerhesd őket!

Blindfold: kell, hogy legyen melletted valaki, akibe kapaszkodhatsz, aki kiutat mutat a letargiából és a sötétségből… rám elég durván igaz most ez a nóta, érzem is. Jó, hogy van kire támaszkodnom. Mindig tiszteld és szeresd a barátaid!

Disappear: a lemez csúcspontja, ahányszor eljátszom, elsírom magam. Igazából arról szól, hogy szép emlékek vannak benned, de mégis feladnád; belül tudod, hogy egyszer majd elmúlik. Kicsit bonyolult, de szerintem egy fiatal mindennapos érzése. Bizonytalanság…

Majd a lemez végére, minden erődet összeszeded és kitörsz… ez a „And The Chopper Returns „ hát, ilyen a lemezünk 😀

– Hogyan születik egy My Small Community nóta? 

Sexy: Nehezen. Rengeteg az ötlet, és nagyon változó, hogy mikor vagyunk képesek valamit kihozni belőlük. Néha születik úgy nóta, hogy csak valami baromságot játszom és a többiek ökörködnek rá, aztán lesz belőle valami olyan, amitől utána mindenkinek felmegy a pulzusa. Van, hogy 4x átírunk valamit, de végül a legkorábbi verzió lesz a nyerő, mert akkor még mindenki igazán kreatív volt 😀 Felvesszük a kész demót, megkapja Norman és szöveget kreál rá, kivételt képez, ha valamelyikünk ír rá szöveget.

– A Bakeryben dolgoztatok a lemezfelvétel során. Mi alapján választottátok? A kész lemez ismeretében, hogy látjátok, jó választás volt?

Suta: A Mind The Gap már korábban kétszer dolgozott a Bakeryben. Szeretünk együtt dolgozni velük. Szerintem az ország legjobb stúdiója. Varga Zoli megpróbál nem csak egy jó felvételt kiadni a kezéből, hanem gondosan ügyel arra, hogy a zenekar az általa elképzelt hangzást kapja vissza. Rengeteg jó ötlete van, ami nem kis segítség egy olyan műfajban, ami nem hemzseg a producerektől.

Sexy: Mit mondhatnék a Bakery-ről? Szép hely, szeretjük a teát, van kajakedvezmény (2 fogás között szoktam felgitározni a sávokat :-D). Szeretjük Zolit és a többieket is, egyszerűen jól érezzük ott magunkat, kár hogy pénzbe kerül ;-D Végeredmény hallatán nagyon elégedett vagyok, elég betenni külföldi lemezeket, persze nem üt akkorát, mint néhány kortárs metál lemez, de nem is ez volt a cél. Mindent lehet hallani, amit szerettem volna és úgy ahogy akartam. Azt hiszem ez a legfontosabb.

Undos: A Bakeryvel kapcsolatosan még ki szeretném hangsúlyozni a kreatív szekciót, amit minden ott dolgozó ember képvisel. Célzok itt pl. arra, hogy az énekeket és a vokálokat Stofival vettem föl, és végig olyan szellemben dolgoztunk, mintha a saját lemezét csinálná. Megnéztünk ezer vokál-variációt, ha kellett, és végül általában mindig az első volt a jó, de akkor is megvolt az útja, és azt teljes hosszában végigjártuk.

– Ejtsünk pár szót a kiadóról is. Könnyen létrejött a kapcsolat az EDGE Records-szal? Mit tudnak tenni egy MSC kaliberű csapatért?

Suta: Hát voltak határidős zavarok a leadással, de az utolsó pillanatban megoldottuk. Már Mind The Gap-ként beszéltünk velük az esetleges megjelentetésről. Hála isten nem volt probléma a változás sem. A kiadóból Hajnitól, a mi jótündérünktől rengeteg segítséget kapunk. Még felsőbb szinten nem ártana szerintem egy kicsit nagyobb aktivizálódás, de tudatában vagyok, hogy rengeteg a kiadvány és nem mi vagyunk a legjelentősebb banda az EDGE-nél.

– Külföldi lemezkiadásról/terjesztésről gondolkodtatok-e már?

Undos: Tudtommal Erdélyben már terjeszti a Hammer. Természetesen mi lennénk a legboldogabbak, ha minél több országba eljutna, de elsőre elég, ha Mo.-n megismernek minket.

– Egyszerű, de ötletes a borító. Nekem kicsit a Tool “beteg” klipjei is beugrottak róla. Mit is akartok ezzel a fura lepke alakkal kifejezni?

Undos: Nagyon egyszerűen egy átalakulásról szól, hogyan lesz hernyóból lepke. Ezt a folyamatot szerintem rettenetesen elkapta Ferenczi Vili barátom, aki a borítót készítette. Én ragaszkodtam hozzá, mert nagyon régi barátom, és szinte az elejétől látom, hogy miket fest, rajzol, tervez, szóval nekem nem volt kérdéses, hogy neki kell terveznie a borítót, csak a többieknek, de őket is rövid úton meggyőzte az első arculattervvel.

– A Budapest Rock and Roll társulással milyen viszonyban vagytok? Hamarosan (márc. 8. – Merlin) több BPRNR csapat társaságában játszotok, ez hogyan jött össze?

Suta: Az Idoruval jó viszonyban vagyunk, mint sok más BPRNR zenekarral és ők hívtak. Nem gondolkozunk abban, hogy csatlakozzunk. Szeretnénk a saját utunkat járni. Persze tudom, hogy nem lehet megkerülni a BPRNR-t, de talán pont ez az, amiért nem szeretnénk taggá válni. Más elveket vall a zenekar, és nekem a rock arról szól, hogy nincs megalkuvás. Még akkor se, ha ez sokaknak nem tetszik, és esetleg hátráltatja a zenekar előmenetelét.

Undos: Én sem szeretem, ha az ilyesfajta muzsikákra bármilyen anyagi érdekeltségű hálózat telepszik, most nem azt mondom, hogy a BPRNR ilyen, csak jó úton halad effelé, ahogyan tapasztalom. Elég, ha a popzenében ez van, az underground meg szerintem képes magát megszervezni, mármint az a fele, amelyik akarja. Én még hiszek az underground összetartásban, mert ha mi is képesek vagyunk rá, akkor bárki, és pont az ilyen dolgok nem tesznek jót neki, szerintem. Nem akarok nagymegmondó lenni, de ez egy pár emberen kívül nem igazán éri meg senkinek. Kicsit kevesebb arcoskodás-keménykedés, kicsit több empátia és nyitottság, egyenlő egészséges magyar underground. Vannak sokkal tisztességesebb, nem törtető booking-társulások, gondolok itt a Dream Long Dead-re, vagy a Shadows-ra; lehet nem foglalkoztatnak annyi bandát, mint a BPRNR, de az ő üzletpolitikájuk sokkal emberibb, az biztos, igaz ők főleg külföld felé nyitnak, de a hozzáállást állítottam példának, nem a profilt.

Sexy: Kicsit önfejű a zenekar egyik fele, ettől függetlenül le a kalappal a BPRNR munkássága előtt, igazán impozáns sikereket érnek el a tagjai. Szeretünk titeket!

Annyira ez a szakszervezeti dolog nem érdekel minket, mi zenélni akarunk.

– A decemberi lemezbemutatóval kapcsolatban milyen tapasztalataitok vannak?

Undos: a myspace-es lapunkon van fent koncertbeszámoló róla, ott minden kiderül.

– Koncertek terén milyen terveitek vannak erre az évre? Külföld esetleg?

Undos: Havi egy pesti bulit szeretném, ha játszanánk, de ha nem jön össze, az sem gáz, csak jó volna, azon kívül sokat szeretnénk vidéken játszani, mert még egy csomó helyen nem voltunk, és folyamatosan írkálnak nekünk az emberek, hogy gyertek, gyertek. Nekik üzenem, hogy jövünk, jövünk! J Külföld az meg majd alakul…

– Egyelőre nem üzemel a honlapotok, csak a MySpace-es oldal. Mikorra várható, hogy elkészül?

Suta: Ez egy jó kérdés :). Hosszú ideje készül. Már a 80%-a kész van, de itt kicsit megállt. Remélem lassanként megoldódnak ezen problémák.

Sexy: Manapság, legalábbis szerintem, egy MySpace lap is simán szolgálhat zenekari honlapként, hiszen mindent meg lehet rajta találni, mikor és hol lép fel a zenekar, mi történik vele, sokkal egyszerűbben és bárki számára könnyen frissíthető a tartalom, hiszen nem kell weblaptervezőnek lenned ahhoz, hogy közöld, épp mi van veled. Ráadásul, mikor böngészel, egyből hallgathatsz zenét is, szempillantás alatt átmehetsz egy másik zenekar honlapjára is. Én emberibbnek tartom mint egy „szokványos” honlapot. Ráadásul egyből bárki üzenhet is nekünk 😀

Undos: Nálunk én kezelem a MySpace-t, és tényleg, jól mondja tanult kollegám, sokkal dinamikusabb, mint egy sima honlap, nekem nem is hiányzik egyébként a honlap. Tudom, lehet vagizni, hogy ilyen szopós-nyalós flash-animáció van rajta, meg olyan, de ettől meg már amúgy is agyfaszt kap sok ember, hogy két sor infóért vár 5 percet, míg betölt. Jó nekünk a MySpace egyelőre, oszt majd alakul a többi.

– Az interjú végén, mielőtt búcsúznánk, van-e valami, amit fontosnak tartotok megosztani az olvasókkal?

Sexy: A fiúk legyenek nagyon illedelmesek a lányokkal, a lányok pedig tanuljanak meg még jobban főzni, mint ahogy most tudnak. Legyetek nyugodtak, kiegyensúlyozottak, a lényeg, mindig csináljátok azt, amit épp akkor a legjobbnak láttok (részegen beleugrani a jéghideg Dunába és lehányni Apuka Led Zeppelin lemezgyűjteményét nem az! :-D)! Gyertek sok koncertre, hallgassatok minél több igazi zenét! Ennyi, köszi! 😀

Undos: Hallgassatok Karel Gottot és Adriano Celentano-t. Szevasztok!

december 07.,
december 09.,
december 10.,
december 11.,