Aetherius ObscuritasÜdv Arkhorrl! El tudnád mondani, hogy a Víziók c. lemez elkészítése óta nagyjából mi tölti ki a mindennapjaidat?

Íródnak az új dalok, szépen, lassan dolgozgatok rajtuk. A Sudden Death-tel is a dalok írása folyik éppen, természetesen ott is a megszokott tempóban. Hasítom az aszfaltot a motorommal, mindemellett próbálok időt szakítani a barátnőmre is. A stúdiózás is elvesz a mindennapjaimból, ebben a pillanatban a magyar Burzum tribute lemezt masterelem és végzem az egyéb utómunkálatokat, hát kb. ennyi.

 

Számomra a tavalyi év egyik kellemes meglepetése volt a Víziók a Frost és a Sear Bliss lemezei mellett, emellett egész jó kritikákat kapott a külföldi és honi sajtótól. Te mennyire vagy elégedett az eredménnyel,  változtatnál-e utólag rajta? Hogy érzed, mennyire érdeklődnek az Aetherius Obscuritas lemezei iránt?

 
A Víziók az első lemez amivel teljesen elégedett vagyok. Olyan lemezt szerettem volna, ami minden szempontból megállja a helyét és felveszi a versenyt akár a külföldi nevesebb zenekarokkal is, mind hangzás, minőség, mind pedig zenei szempontból. Többek között ez is volt az oka annak, hogy a dobgépet hús-vér dobosra cseréltem. Örülök a visszajelzéseknek és annak, hogy széles körben elismerést szerzett a lemez, a Paragon Records jól promotálta, nem lehet rájuk panasz. A lemezek fogynak, most már csak apránként, leginkább a két új anyag felől érdeklődnek. A rendelések elég ciklikusak, általában egy adott kritika, interjú esetleg cikk után nő meg az érdeklődés a lemezekre. Sajnos a letöltögetés érezhetően lecsökkentette az eladást, aminek örülök is meg nem is. Örülök azért, mert még több emberhez eljut a zeném és esetleg még több ember érzi magáénak, de amikor a papírvékony pénztárcámra nézek, akkor a mosolynak már nyoma sincs. Mivel nagyon odafigyeltem a hangzásra, a felvételek rengeteg időt és még több pénzt emésztettek fel, ami egy hatjegyű számot képez. Nem 1-essel kezdődik, ennyit elárulok.

 

 

Engem legelőször a rendkívül kifejező és hangulatos borító fogott meg. Kinek a keze munkáját dícséri, illetve miként is kell értelmeznünk ezt a borongós, kicsit elmerengős tájképet?

 
Ez egy érdekes dolog, ugyanis ez nem az eredeti borítója a lemeznek. A „Mysterious Path of Desires” című dalhoz (nem a Víziókon hallható változat) készült, ami két feldolgozással és egy koncertfelvétellel együtt jelent volna meg MCD formájában. Szerencsére tökéletesen beleillik a Víziók hangulatába is. Az eredeti borító valamilyen érthetetlen okból nem tetszett a kiadónak, ezért száműzve lett magára a korongra. Ezt Mása készítette (a Layae Bölcsője borítója is az ő keze munkáját dícséri). Mindenképpen meg szeretném jelentetni az eredeti borítóval is a lemezt bakeliten, mivel ez a kedvenc hanghordozóm, és a borító is úgy készült, hogy nagy méretben adja ki magát a legjobban. Nem nagyon szeretem a fényképes borítókat, hacsak nem valami tényleg különleges a kompozíciója. A Víziókra egy teljesen egyéni, csak erre a célra szánt borítót szerettem volna.

 

 

A Víziók dobtémáit a Sudden Death-es Zson játszotta fel, mekkora változást jelent belülről egy élő dobos a programozott dob után?

 
Hirtelen majdnem azt válaszoltam a kérdésedre, hogy részemről kevesebb munkát. De ez nem igaz, mert rengeteg időt töltöttünk azzal, hogy Zsonnal összehangoljuk a dalokat és hogy tökéletesre csiszoljuk a dobtémákat. Nagyon szeretem a játékát és azt, hogy ennyire színes, szinte minden pillanatban történik valami. Az egyik nagy kedvencemet, a Ragnarok-ot tudnám említeni, ahol Jontho hasonlóan ízes/színes játékkal ajándékozza meg a hallgatóságot. Természetesen a következő AO lemezen is Zson fog dobolni. Vissza már nem szabad lépni, csak előre.

 

 

A magyar black metal scene-ből kik azok a zenekarok, akikkel jó viszonyban vagy, illetve kik azok, akiket elismersz itthonról?

 
Mivel az érdemi munka a négy fal között zajlik, ezért nem olyan szerteágazó a kontakt, mint egy koncertező bandánál. Persze vannak ismerettségeim, pl. Beneth, Teurgia, Athame, Athalay, Blizzard… de őket is inkább a Sudden Death kapcsán ismertem meg. A hazai bandák stílusát annyira nem érzem magaménak, szinte mindegyikben találok valami kivetni valót. Ez persze nem a zenekarokat minősíti, csupán azt jelzi, hogy mennyire vájtfülű vagyok. A szívemhez legközelebb álló banda a Blizzard, nagyon tetszik a gitárjáték, az intenzív előadásmód és természetesen Pallos erős torka. Nálam a vokál az első, ha az szar, akkor a többi már hiába akar ciripelni.

 

Van-e olyan stílus a metalon belül, ami közel áll hozzád? Adott esetben A Black metalon kívül tudnád-e azt művelni, lenne-e rá affinitásod?

 
Hogyne lenne! Remek példa erre a Sudden Death, a maga death/thrash/power/black… stílusával. Nevezzük inkább csak extrém metálnak. Ezen kívül rengeteg lazább zenét hallgatok, pl. Mex, White Lion, W.A.S.P., Motörhead… Hasonló zenéket én is szívesen játszanék. Örültem, hogy a nyáron pár Oneness dalt is fel tudtunk rántani, jó volt kipróbálni magam egy HC/Thrash stílusban is. Ezt a bandát a Sudden Death gitáros Zsolti, egy helyi HC dobos és jómagam alkotjuk. Semmi komoly, csak zene. Aki szeretne belefülelni, az itt megteheti:

www.oneness.suddendeath.hu

 


 

A dalszerzés egyedül a te feladatod? Milyen más zenekarok voltak/vannak rád hatással,illetve honnan jön az ihlet a dalszövegekhez?

 
Korábban Zsolti is hozott ötleteket (főként szólamokat) az Aetheriusba, mostanában ez nem jellemző, bár nem is nagyon mutogattam neki az új témáimat. Ezt leszámítva egyedül írom a dalokat. Számos hatás van, amit eddig mindig részletesen kifejtettem, de szerintem most már fölösleges. Különben is, a zenekarnak saját stílusa és védjegyei vannak, ez már nem egy korai stádium, ahol érdemes lenne komoly hatásokat megemlíteni. Próbálok hiteles szövegeket írni, amiket valóban magamból írok ki. Nem győzöm hangsúlyozni, hogy mennyire rühellem a sátánhalálháborúsötétség szövegeket. Van, hogy fél évig nem írok semmit, mert nincs ihlet, van, hogy egy nap alatt két szöveg is megszületik. Néhány cím a majdani lemezről: „Passed out of sight, passed out of mind”, „Legelső lélegzet”, „The End”, Circinus Nebulae”.

 

Köszönöm az interjút a Fémforgács nevében, további sok sikert az Aetherius Obscuritasnak!

 
Én köszönöm a lehetőséget! Debemur morti nos nostraque.

Az  Aetherius Obscuritas weboldalát az alábbi címen érhetitek el : www.arkhorrl.hu
december 13.,